Gospodarstvo

Regulacija: prevozniki zadovoljni, trgovci tarnajo, da bodo poslovali z izgubo

Ljubljana, 15. 03. 2022 06.24 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min
Avtor
STA, M.R., N.Š.
Komentarji
543

Maloprodajna cena neosvinčenega 95-oktanskega bencina na bencinskih servisih po državi ne sme preseči 1,503 evra za liter, najvišja cena za liter dizla pa je določena pri 1,541 evra. Vlada se je tako odločila v želji po umiritvi stanja na trgu pogonskih goriv, ukrep pa bo veljal 30 dni. Direktor Združenja za promet pri GZS Robert Sever je povedal, da so prevozniki zadovoljni s to odločitvijo. Trgovci pa so zaskrbljeni, da bodo zaradi regulacije cen poslovali z izgubo. Na OMV so že potrdili, da iz prodaje umikajo premiumski dizel.

Cene nafte na svetovnih trgih so se v zadnjem času povzpele na rekordno visoke vrednosti, to pa se odraža tudi v cenah pogonskih goriv na bencinskih servisih. Nekateri so si v pričakovanju zvišanja cen že prejšnji teden delali zaloge, zaradi česar je dizelskega goriva ponekod celo zmanjkalo.

Vlada se je tako v ponedeljek odločila za regulacijo maloprodajnih cen naftnih derivatov. "Cilj je, da umirimo stanje na trgu pogonskih goriv," je v izjavi novinarjem pojasnil minister za gospodarski razvoj in tehnologijo Zdravko Počivalšek. Zatrdil je, da je goriva v Sloveniji dovolj in da se potrošnikom ni treba bati pomanjkanja.

Vlada je uredbo o določitvi cen določenih naftnih derivatov, ki se nanaša samo na 95-oktanski neosvinčeni motorni bencin in dizelsko gorivo, sprejela na ponedeljkovi dopisni seji, zvečer pa je bila že objavljena v uradnem listu.

Cene bencina in dizla so postopno naraščale že nekaj tednov in so se prejšnji teden povzpele na rekordne ravni. Na bencinskih servisih Petrola zunaj avtocest je bilo treba od torka za liter 95-oktanskega bencina odšteti 1,563 evra, za liter dizla pa 1,670 evra.

Prevozniki zadovoljni z regulacijo cen pogonskih goriv

Prevozniki so zadovoljni z odločitvijo vlade, da začasno regulira cene pogonskih goriv. Cene pogonskega goriva, ki so se od začetka leta zvišale za slabo tretjino, so namreč za prevozniška podjetja predstavljale rekordnih 30 odstotkov v strukturi vseh stroškov, je povedal direktor Združenja za promet pri GZS Robert Sever.

"Regulacija drobnoprodajnih cen pogonskih goriv nas je v združenju za promet pozitivno presenetila, saj smo na pristojno ministrstvo za infrastrukturo že v začetku letošnjega leta podali pobudo za poseg v hitro rastoče cene pogonskih goriv," je navedel Sever.

Strošek za pogonska goriva je v strukturi vseh stroškov prevozniških podjetij dosegel rekordnih 30 odstotkov, z regulacijo pa se je podražitev omilila na 15 odstotkov.

A za ohranitev vzdržnosti svojega poslovanja bi morali prevozniki tudi ob sedanji regulirani ceni goriva cene prevoznin dvigniti za 6–10 odstotkov, medtem ko bi bil brez regulacije potreben dvig za 10–15 odstotkov, meni Sever.

"Treba se je zavedati, da vsak dvig cene prevoznine pokrije stroške višjih cen goriva šele z zamikom, odvisno od pogodbenih klavzul, če jih ima prevoznik določene v svoji prevozni pogodbi, vendar najhitreje v 30 dneh. Nekateri pa imajo ta obdobja še daljša, na primer eno četrtletje. V vmesnem času mora prevoznik višje cene goriva kriti iz lastnih sredstev, zato je ogrožena likvidnost podjetij," je še dejal Sever.

Odločitev vlade o začasni regulaciji cen pogonskih goriv so sicer že v ponedeljek pozdravili tudi v Obrtno-podjetniški zbornici Slovenije. "Višje cene goriva namreč pomenijo tudi višje cene prevoza, to pa se odraža v višjih cenah izdelkov in storitev," so povedali v zbornici.

Zaskrbljeni trgovci iz prodaje umikajo premiumski dizel

Na časniku Finance ob tem ocenjujejo, da bodo trgovci z naftnimi derivati ob vladni odločitvi vsaj ta teden poslovali z izgubo. Pri litru prodanega dizla naj bi bila ta v tem tednu po njihovih izračunih več kot 10 centov, pri litru prodanega 95-oktanskega bencina pa okoli pet centov. Pri tem je to, kot navajajo, le razlika med ocenjeno nabavno ceno prejšnjega tedna in novo regulirano prodajno ceno. Ob upoštevanju drugih stroškov poslovanja je izguba še višja, dodajajo.

V OMV Slovenija so za Finance povedali, da so iz prodaje že umaknili premiumski dizel. Njegova prodaja je namreč ekonomsko neupravičena. Za razliko od bistveno dražjega 100-oktanskega bencina, kjer cena po vladnem posegu ni omejena, zanj namreč velja regulirana cena.

Na Financah so izračunali tudi učinek vladne odločitve na prihodke države od dajatev na gorivo. Od litra bencina naj bi država prejela za en cent prihodkov manj na liter, a še vedno en cent več kot pred dvema tednoma. Pri dizlu je padec glede na prejšnji teden dva centa na liter, še vedno pa so prihodki za en cent večji kot pred dvema tednoma.

Vlada je uredbo o določitvi cen določenih naftnih derivatov, ki se nanaša samo na 95-oktanski neosvinčeni motorni bencin in dizelsko gorivo, sprejela na ponedeljkovi dopisni seji.
Vlada je uredbo o določitvi cen določenih naftnih derivatov, ki se nanaša samo na 95-oktanski neosvinčeni motorni bencin in dizelsko gorivo, sprejela na ponedeljkovi dopisni seji. FOTO: Adobe Stock

Kaj pravijo naftni trgovci? 

Pri OMV Slovenija sicer poudarjajo, da poslujejo v zelo zaostrenih pogojih na nabavni in prodajni strani in da si prizadevajo zagotoviti nemoteno oskrbo. Največ povpraševanja pričakujejo na obmejnih in tranzitnih servisih.

Po vladnem posegu je namreč cena v Sloveniji opazno nižja kot v Avstriji, Italiji in na Hrvaškem, medtem ko je v primerjavi z Madžarsko, kjer je država prav tako omejila cene, še vedno precej višja. Za razliko od dosedanje ureditve obenem regulirane cene veljajo tako za servise na avtocestnem omrežju kot zunaj njega. Predvsem na avtocestah je tako razlika v ceni z večino sosednjih držav še večja.

V družbi Petrol, največjem naftnem trgovcu v državi, pa v odzivu na vladno odločitev za enomesečno regulacijo cen pogonskih goriv poudarjajo, da si bodo še naprej prizadevali zagotavljati stabilno oskrbo kupcev z gorivi. Dodali so, da sicer opažajo zamude v oskrbnih verigah, a da imajo za mesec marec potrjene vse načrtovane dobave naftnih derivatov.

Kot so pojasnili, omenjeni vladni ukrep povečuje relativno konkurenčnost cen goriv v Sloveniji glede na okoliške države, zaradi česar že beležijo povečano povpraševanje po gorivih ne le domačih, ampak tudi tujih kupcev, slednje velja predvsem za obmejna območja.

Dodali so, da imajo za letos zagotovljene dolgoročne nabavne pogodbe za naftne derivate v obsegu, ki odraža dosedanjo dinamiko rasti mobilnosti na predkovidne ravni, kot je opredeljeno v poslovnem načrtu za leto 2022. "Zaradi situacije v Ukrajini in s tem zaostrenih varnostnih razmer sicer opažamo zamude v oskrbnih verigah, vendar lahko potrdimo, da ima družba za mesec marec potrjene vse načrtovane dobave naftnih derivatov," so poudarili.

Ob tem so pojasnili še, da z vidika tveganj stabilnosti pri dobavi goriv Petrol ni odvisna od Rusije, saj ta predstavlja zanemarljiv delež v dobavi goriv. "V družbi Petrol Rusija kot vir dobave v letu 2021 in v prvih dveh mesecih leta 2022 pri srednjih destilatih (dizel in ekstra lahko kurilno olje) predstavlja manj kot sedem odstotkov, motornih bencinov pa iz Rusije ne uvažamo," so zapisali.

V družbi sicer redno spremljajo dogajanje v poslovnem okolju in bodo s potrebnimi ukrepi še naprej delovali za zaščito interesov podjetja, so še dodali.

Tudi v madžarskem energetskem velikanu MOL pravijo, da so cene pogonskih goriv, ki jih je določila vlada, trenutno pod njihovo dobavno ceno, zato z vsakim prodanim litrom ustvarjajo izgubo. Dodajajo, da zaradi povečanje zanimanja tujcev za točenje goriva v Sloveniji ne izključujejo motenj pri oskrbi.

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (543)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Walter Pravicek
19. 03. 2022 08.21
+1
MOL je imel le dan ali dva dizel boljši EVO PLUS dizel po ceni določeni s strani vlade,kot je cena običajnega vsepovsod.Sedaj je tisto točilno mesto z vezico zaprto.Hočeš navadni izvoli,drugače nič.
UNLETMLE
16. 03. 2022 09.39
+5
Glede na svetovni trg padanja cen sodčka nafte mislim, da bodo kar tiho in držali ta maximum ter služili več kot prej. To pomeni cel mesec dobrega zaslužka dvomim, da bodo nižali ceno. LP
Walter Pravicek
19. 03. 2022 08.23
+1
Nekdo nam bombončke pred volitvami,sebi ta hip manj v žep,a računa,da se bo stanje izboljšalo na voliščih.Čas,ko je bila cena litra goriva po 1 Evro so mimo!
junij66
16. 03. 2022 09.29
+1
Po komentarjih sodeč so tu gor z redkimi izjemami sami komunajzarji in njihovi podporniki. Samo davke bi nabijali,kazali s prstom na drugega,nobenemu nič uspeha privoščili,se posmehovali nesreči drugih,sami pa nič naredili,ter samo čakali,da jim kdo kaj da oz.da jim kaj pade z neba. Vi pojma nimate kaj pomeni napolnit rezervoar na tov.vozilu 500 l,700 l ali 1000 l goriva kar je komaj dovolj za dober teden dela. Ta znesek je nekomu že zelo dobra mesečna plača,kakšnemu 2 min.plače,komu pa socialna pomoč za nedelo. Vidite pa samo kamione,dobre avte,pa hišo ali vikend. Če človek ima naj si tudi privošči .
Walter Pravicek
19. 03. 2022 08.30
+1
junij 66:NEKATERI IMAMO TE POJME RAZČIŠČENE,SE POLNIJO TAKI REZERVOARJI A BREZ TVOJIH EVROV.NE BLUZI.POJMA NIMAŠ KAJ IN KOLIKO TRUDA POTREBUJE LASTNIK PREVOZNE FIRME,ČE IMA RECIMO 4 ŠLEPARJE,PA ŠOFERJI DELAJO OD PONEDELJKA DO PETKA,REDNA PLAČA,PLAČANE KAZNI,PRISPEVKI,ZAVAROVANJE.IN TO ZA VOŽNJE LE V SEVERNO ITALIJO IN AVSTRIJO.NE V RUSIJO,UKRAJINO ALI NORVEŠKO.SPANJE V SLOVENIJI.IN DOBRE PLAČE.ŠOFERJI PA BI ŠE VEČJO.UREDITEV KAMIONOV NI HEC,CENE V NEBESIH.NE BLUZI!
Marko Apšner
16. 03. 2022 09.05
+4
Bando na vrhu je strah da si ne bodo mogli miljonskih nagrad delit
machines
16. 03. 2022 09.00
-2
neč jasn , če se podraži ni prou , če se poceni ni prou , ko tankaš sabo nest plačilno listo pa večja ko je gor cifra več plačaj
andy_0
16. 03. 2022 08.54
+8
Do sedaj so trgovci imeli gromozanske dobičke pa niso nič jamrali ker so sami določali cene...
00112231
16. 03. 2022 08.31
+8
Samo a ni zanimivo sodcek nafte leta 2008 = 146,69 $ 1l dizla na pumpi = 1,217 € 2022 sodcek nafte = 122,43 $ 1l dizla na pumpi = 1,670 € Dejte mal razmislt no... Pa za 30 dni? Valda do volitev metanje peska v oci ljudem ko bo pa teh volitev konec bo pa isto... Ljudje bozji...
andy_0
16. 03. 2022 08.55
+5
treba korona dodatke in vavčerje preko trošarine notri prinest...pa še kak drug puf...predvolilni bombončki so to nič drugega. po volitvah pa se bo podražilo 2x
mužik
16. 03. 2022 08.28
-3
ko pride golob in kul na vlado bodo naftni derivati okrog 1 evra, žita bo v izobilju ,štroma tudi ,tako da ,čakajte 1 maj pa bo se vse uredilo ŽIVEO 1 MAJ PRAZNIK DELA .
pojrot
16. 03. 2022 09.18
+3
pa minimalna plača bo 5000 evrov 😀😀😀
Jožajoža
16. 03. 2022 08.15
+3
Ta vlada je katastrofa.uničila je gospodarstvo,zadolžila slovence po glavi 50 000 evrov in razprodaja slovenijo .samo v dveh letih je madžarom " podarila" 1/3 slovenske zemlje.madžarska sega celo do Mure.
mužik
16. 03. 2022 08.26
-4
nono1234
16. 03. 2022 08.08
-2
Vlada lahko odloči kar želi, noben trgovec ne bo delal z izgubo in bomo pač brez goriv. Ja, tak scenarij se nam lahko zgodi
Divjecesnje
15. 03. 2022 21.56
+16
Z izgubo 🤣🤣🤣🤣 laznjivci
231koak
15. 03. 2022 21.53
+2
Od podražitve naprej sem ženi nastavil na Eco vožnjo.
Prototip
16. 03. 2022 08.44
+2
Defragment
15. 03. 2022 21.52
+6
Poslovali bodo z izgubo?! Poslušam nekatere podjetnike kako se jim vse podražilo. Razumem frustracijo. Se pa sprašujem, če jih bo zares hudič vzel, če poslujejo morda nekaj mesecev s pozitivno nulo? Ostali bodo v poslu, težki časi pa minejo. Ne samo dobiček, jadrnice na Krku, 300 konjev v garaži itd..
kaj pa pol
15. 03. 2022 21.52
+11
tist bencinkelner ki vodi pumpo mu takoj vzet če jamra da bo posloval z izgubo so pa ja podražali za 50% ceno goriva kaj bi še radi bogateli na račun naroda kaj pa ko je bil bencin 1€ pa noben ni jokcal kak minus bodo imeli.
nono1234
16. 03. 2022 08.18
-1
Vsi mi bi bili veseli, če cene ne bi rasle, ampak sodeč po tvojem komentarju, se ne zavedaš, da MP cene rastejo, ker rastejo nabavne. Vojno v Ukrajini financiramo tako in drugače.
CyberWorm00000
15. 03. 2022 21.47
-2
do zdej so se mi zdele wolitwe nepomembne : ))) zdej šele widim da je treba it na wolitwe da odstraniš tega psihopata : ))) mislim na slowenskega pacienta : ))) bog nedaj da bi janšot meu dostop do rdečega knofa : ))) bi ble že gobice po zraku : )))
Arguss
15. 03. 2022 21.54
+3
Mojster poceni elektrika bo vse zrihtal ,da bo prav .Ne skrbi.Novi obraz .Pardon to je nova šala leta.
CyberWorm00000
15. 03. 2022 21.58
-1
wse je boljš kot janšot pa tut če daš šimpanza namest predsednika wlade : )))
Arguss
15. 03. 2022 21.44
+6
Vem nekaj ,da proračunski brezdelneži ne bodo več živeli na račun mojega dela.
planinec123
15. 03. 2022 21.46
+5
No, Super, začnimo sevedabpri političnih strankah, slednje se naj financirajo izključno iz svojih članarin.
mbedrac
15. 03. 2022 21.54
+2
Enako uvest za Cerkev. Naj pobirajo članarino od svojih vernikov, ne pa da so prisesani na državne jasli.
Arguss
15. 03. 2022 21.56
+2
pticka1
15. 03. 2022 21.43
+5
Trgovci so pa ipak najbolj bogi vedno, s svojimi kartelnimi dogovori. Kmetu plačajo da komaj preživi, mi plača.o v trgovini da komaj preživimo. Oni so pa bogi.
pticka1
15. 03. 2022 21.40
-5
Še kr pluvate po JJ🤣🤣🤣, normalno, on vam zrihta poceni bencin, vi pljuvate. Zakaj, ker ste malce pokakani kot lewaki, ki niti pomisliti ne upajo, da bi šli v vojno bmočje izreči podporo, se rajši poskrijete🤣🤣🤣
Kr en tam dol
15. 03. 2022 21.40
+5
Najslabši so trstenjakarski ssds levnuhi povezani z balatonskimi oligarhi
Kr en tam dol
15. 03. 2022 21.38
+4
Smrt janschizmu svoboda prostemu toku goriv
mužik
16. 03. 2022 08.27
-2
JJ Obup............... res si pravi obup .