Slovenija

V Ilirski Bistrici po divjanju tornada poteka sanacija, poškodovanih več hiš

Ljubljana, 02. 08. 2023 06.35 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 9 min

Neurje z obilnimi padavinami in močnim vetrom, ki je prešlo Slovenijo, je znova povzročilo kar nekaj preglavic in gmotno škodo. Na upravi za zaščito in reševanje so zabeležili 69 dogodkov, sunki močnega vetra so odkrivali strehe in podirali drevesa, na območju Ilirske Bistrice je nastal tornado, ki je poškodoval 11 objektov, štiri hiše pa so ostale brez streh. V Kosezah pri Ilirski Bistrici že potekajo nujna sanacijska dela, župan Gregor Kovačič pa si želi predvsem, da bi čim prej našli krovce.

Več videovsebin
  • Iz 24UR ZVEČER: Tornado v Kosezah odkril 15 streh
    05:24
    Iz 24UR ZVEČER: Tornado v Kosezah odkril 15 streh
  • Iz 24UR ZVEČER: Pogovor z gostoma
    07:13
    Iz 24UR ZVEČER: Pogovor z gostoma
  • Iz 24UR ZVEČER: Posledice tornada v Ilirski Bistrici
    03:04
    Iz 24UR ZVEČER: Posledice tornada v Ilirski Bistrici
  • Iz 24UR: Odpravljanje posledic po neurjih
    02:09
    Iz 24UR: Odpravljanje posledic po neurjih
  • Iz 24UR: Neurja skoraj povsod po Sloveniji
    02:38
    Iz 24UR: Neurja skoraj povsod po Sloveniji

V Ilirski Bistrici so se danes, da bi si ogledali škodo, zbrali tudi župan občine, poveljnik civilne zaščite za Slovenijo, poveljnik za Notranjsko in državni sekretar na obrambnem ministrstvu. Kot je uvodoma poudaril župan Gregor Kovačič, ga pomirja, da je Civilna zaščita tako usposobljena, kar pomeni, da so lahko občani pomirjeni ob takšnih neprilikah in da ni potrebe po paniki in vznemirjenosti.

V oddaji 24UR ZVEČER je kasneje župan dejal, da so razmere na terenu pod nadzorom ter da sanacija potka po načrtu. "Občina bo občanom po svojih in zakonskih možnostih seveda tudi pomagala," je dejal. Pohvalil je organiziranost vseh ekip v sistemu občinske civilne zaščite. Na terenu je bilo okoli 50 gasilcev, 21 pripadnikov civilne zaščite in tudi drugih, pohvalil pa je tudi domačine, ki so nesebično pomagali svojim sosedom. Podobno pa tudi lokalni podjetniki, ki so priskočili na pomoč.

Poveljnik Civilne zaščite in domačin Srečko Šestan je pohvalil vse strukture zaščite, ki so učinkovito in v kratkem času nastopile. "Verjamem, da bodo uspeli z zaščito najbolj kritičnih objektov, zato tudi iščejo dodatne krovce, in da bodo preprečili hujše stvari, ki se nam obetajo v petek z nekim močnim deževjem." Tudi poveljnik CZ za Notranjsko Sandi Curk je dodal, da so vključili pomoč vseh občin v regiji in da vneto iščejo dodatno pomoč, predvsem v krovstvu. 

"Tudi za nas je bilo to nekaj novega," je pojasnil poveljnik Občinskega štaba CZ Ilirska Bistrica Luka Špilar. "Gre za dejanski tornado, ki nas je doletel in povzročil izjemno škodo. Vsi smo vajeni močnih vetrov, burje, ampak ko vidiš, kaj lahko naredi ta sila, ostaneš presenečen in ni prav jasno, kako je to sploh mogoče." Kot je nadaljeval, smo tisto, kar smo gledali včasih po televiziji, zdaj pripeljali tudi med nas. Zahvalil se je vsem enotam, ki so delovale in še delujejo, kot je dodal, pa so s hitrim odzivom preprečili kar nekaj nadaljnje škode. Upa, da bodo preprečili tudi nadaljnjo škodo na rizičnih objektih, ki jih še morajo zasilno prekriti s ponjavami. "Upam, da nam uspe in da dokončamo dan normalnega vremena, da si ljudje lahko opomorejo in trajno sanirajo poškodbe," je zaključil.

"Velika hvala in zasluga reševalcem, ki so pri svojem delu bili v prvih 10 minutah povsem premočeni, nekateri so se vsaj šestkrat morali preobleči. Tisto, kar daje optimizem, so Slovenci in Slovenke, optimizem v Primorke in Primorce," je dodal Curk. Časovni interval nezgode je bil kratek, je poudaril, vendar se je veliko zgodilo, tako da zdaj lovijo minute, da bi še vsaj pet prizadetih hiš rešili pred novim neurjem, ki ga je moč pričakovati jutri.

"Zaskrbljenost, da ne bi dobili povračila, je preuranjena"

V Ilirski Bistrici je prisoten tudi državni sekretar na ministrstvu za obrambo Rudi Medved, ki je dejal, da je zaskrbljenost občin, da ne bi dobili povračila, preuranjena, država bo namreč tako kot lani v enakem postopku povrnila tudi stroške gasilskim društvom. 

"Hitimo s tem, da občine čimprej zberejo vse podatke o intervencijah na svojem območju, da lahko ta sredstva prejmejo, hkrati pa smo jih obvestili, naj nam s pomočjo gostinskih društev dostavijo podatke o dejanskih stroških gasilskih društev. Na podlagi končnega poročila o intervenciji bo sledil razrez in tudi zagotovitev plačila, to je utečen sistem." Poudaril je, da je vsaka skrb odveč, morda so tudi v tej naglici v občinah pozabili, kako je sistem stekel lani, ampak bo vse urejeno.

"Trenutno kaže, da nikogar ne bo treba trajno ali za dalj časa preseliti iz poškodovanih objektov," je še poudaril po ogledu škode. Izrazil je tudi upanje, da bodo vsi poškodovani objekti kolikor toliko varni do petka, ko je napovedano novo deževje.

Odstranjevanje posledic tornada v Kosezah pri Ilirski Bistrici
Odstranjevanje posledic tornada v Kosezah pri Ilirski Bistrici FOTO: Aljoša Kravanja

Tornado na območju Ilirske Bistrice poškodoval 11 objektov

Na območju Ilirske Bistrice je nastal tornado, ki je po do sedaj znanih podatkih poškodoval 11 objektov. Popolnoma so bile poškodovane štiri hiše, ki jih je neurje odkrilo, odtrgalo je strehe, ljudi pa so evakuirali, je v oddaji 24UR ZVEČER pojasnil poveljnik Civilne zaščite Srečko Šestan. "Bojim se, da bo poškodovanih streh še veliko več, ki pa jih prebivalci niso uspeli niti videti, ker se je hitro stemnilo, nalivi pa so bili premočni, da bi šli iz hiš."

Intervencija je potekala zelo dobro, veliko ekip je bilo na terenu, vse je potekalo po ustaljenih pravilih, je dodal Šestan. Na terenu je bila celotna občinska gasilska zveza, kar pomeni sedem gasilskih društev, po Šestanovi oceni je to čez 100 gasilcev, bili pa so tam tudi cestarji, Policija, pa tudi domačini, ki imajo mehanizacijo, dvigala in nakladače ter pomagajo. 

V vasi Zarečje in Zarečica je bilo nekaj podrtih dreves, ampak so tam domačini s pomočjo gasilcev ceste že usposobili za nujno prevoznost. Kot so nam povedali v Gasilskem društvu Ilirska Bistrica, ogled še vedno poteka, več o škodi bo znano kasneje.

Poveljnik Civilne zaščite Ilirska Bistrica Špilar je dodal, da se intervencija nadaljuje, trenutno poteka na 15 objektih, od tega je pet objektov resneje poškodovanih z odkritimi ostrešji v vasi Koseze. "Na terenu je 40 gasilcev, 21 pripadnikov Civilne zaščite," je pojasnil. Trudijo se odstraniti, kot je nadaljeval, kar je podrtega, in dodatno zatesniti strehe.

Včeraj sta bili evakuirani dve hiši, ena družina je bila prestavljena v sosednjo hišo, v drugi hiši pa živi starejša gospa, ki so jo prav tako premaknili k sosedovim. "V bivalnem delu ni uničeno nič, samo strehe. Poskušali jih bomo zatesniti, da bi bile normalne za bivanje," je dodal. Se bo pa intervencijski del danes še nadaljeval, odvisno je tudi od tega, ali bodo razpoložljivi krovci.

V Kosezah pri Ilirski Bistrici torej že potekajo nujna sanacijska dela, da bi hiše vsaj zasilno zaščitili pred dodatno škodo ob morebitnem novem deževju, je povedal tudi župan Kovačič. Želi si predvsem, da bi čim prej našli krovce. Na ogledu danes pričakujejo tudi Rudija Medveda z obrambnega ministrstva.

Nenavaden vremenski pojav, ki je podiral elektroenergetske vode in drevesa, je po doslej zbranih podatkih odkril ali poškodoval 11 streh. Na delu so gasilci vseh društev v občini, Civilna zaščita in delavci Cestnega podjetja Koper in Elektra Primorska.

Kot je povedal poveljnik regijskega štaba civilne zaščite za Notranjsko Curk, natančne podatke glede povzročene škode še zbirajo. "Gre za odtrgana ostrešja, v nekaterih primerih celo za betonski venec, kar je zelo redko," je še dejal Curk. Takoj po dogodku so aktivirali štiri občinska gasilska društva in občinski štab, velik je bil tudi odziv prostovoljcev, tako da so kljub hudemu nalivu lahko vsaj del ostrešij zaščitili s polivinilom.

Tornado v Ilirski Bistrici
Tornado v Ilirski Bistrici FOTO: Bralka Hana

Na srečo v dogodku ni bil nihče poškodovan, na občini pa danes že potekajo sestanki za zagotovitev dodatne intervencijske pomoči prizadetim, je povedal predstavnik Civilne zaščite in dodal, da že dopoldne na ogledu in sestanku pričakujejo državnega sekretarja na ministrstvu za obrambo Rudija Medveda.

Pri posredovanjih se je danes z lestvijo priključilo še postojnsko gasilsko društvo, v naslednjih nekaj dneh pa bodo ob pomoči civilne zaščite potekale aktivnosti za vsaj delno zmanjšanje škode.

"V nekaj dneh ne moremo postaviti nove strehe, lahko pa vsaj nekoliko pomagamo ljudem," je dejal Curk, ki je omenil, da je šlo za zelo ozko območje tornada. "Neverjetno je, da je na primer hiša s postavljenim gradbenim odrom ostala nepoškodovana, zraven pa je bila uničena streha sosednje hiše," je dodal.

Prebivalci po njegovem tudi danes ugotavljajo škodo na svojih nepremičninah, ki pa je bila manjšega obsega, medtem ko bodo nekatere prizadete hiše vsaj začasno nevseljive, medtem ko bodo v drugih ljudje lahko začasno bivali vsaj v pritličnih prostorih.

Tudi župan Ilirske Bistrice Kovačič je opisal posledice, ki jih je za seboj pustil za Slovenijo nenavaden vremenski pojav tornada. Po njegovih besedah je na petih hišah ostrešje v celoti odkrito, zato delajo na tem, da bi jih čim prej zaščitili vsaj toliko, da morebitna nova deževja ne bi povzročala dodatne škode. Za prebivalce je bilo čez noč poskrbljeno, večina jih je lahko ostala doma, ena od občank pa je noč preživela pri sosedih, je dejal župan.

Neurje povzročalo škodo tudi drugod

Na upravi za zaščito in reševanje so sicer dogodke zabeležili na območjih regijskih centrov Maribor (16), Postojna (15), Celje (13), Koper (11), Kranj (šest), Murska Sobota (tri), Nova Gorica (dva) ter po enega v Ljubljani, Slovenj Gradcu in na Ptuju.

Zaradi obilnega dežja je meteorna voda poplavila več kletnih prostorov objektov, ogrožala objekte, prav tako so ponekod narasli vodotoki. Sunki močnega vetra so odkrivali ostrešja objektov in podirali drevesa. 

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Sprožila sta se dva zemeljska plazova, ki sta ogrožala objekte. Na terenu je bilo aktivnih skupno 36 gasilskih enot, od tega tri poklicne, ki so opravile skupno 75 intervencij. Gasilci so odstranjevali podrto drevje, zasilno prekrivali poškodovana ostrešja, črpali meteorno vodo, s protipoplavnimi vrečami zaščitili ogrožene objekte in s folijo prekrili plazišči, so sporočili z uprave za zaščito in reševanje.

Pristojne službe še vedno odstranjujejo posledice neurij izpred nekaj dni. Ta so v zadnjih tednih škodo povzročala po vsej Sloveniji.

V Podravju zaradi neurja največ dela v Slovenski Bistrici in Račah

Na območju Podravja so imeli ponoči zaradi neurja največ dela gasilci na območju občin Slovenska Bistrica in Rače - Fram. V prvi so morali posredovati sedemkrat, v drugi pa osemkrat. O težavah poročajo še z območja Lenarta, Dupleka in Šentilja, medtem ko je bilo na Ptujskem treba posledice neurja odpravljati le v občini Zavrč.

Kot so sporočili z mariborskega regijskega centra za obveščanje, so v času večernih neviht na območju Slovenske Bistrice zabeležili sedem dogodkov, predvsem zaradi poplavljenih objektov in dvorišč.

Med drugim so gasilci iz Spodnje Polskave in Zgornje Bistrice črpali meteorne vode iz kleti stanovanjskih objektov, čistili strugo potoka in postavljali protipoplavne vreče ter tako preusmerjali tok meteorne vode stran od objektov.

Osemkrat so morali zaradi podrtih dreves in poplavljenih objektov posredovati v občini Rače - Fram. Gasilci iz Frama, Podove in Rač so med drugim odstranili podrto drevo s cestišča in črpali meteorno vodo iz kleti stanovanjskih objektov, s postavljanjem protipoplavnih vreč pa so prav tako preusmerjali tok meteorne vode in s tem preprečili njen vdor v objekte.

V občini Lenart so morali gasilci v Zgornji Voličini s folijo prekriti 200 kvadratnih metrov plazu, ki je ogrožal stanovanjski objekt, o dogodku pa so obvestili vse pristojne občinske in druge službe.

Nekaj manjših posredovanj je bilo ponoči še v občinah Duplek in Šentilj, od nikoder pa ne poročajo o morebitnih poškodovanih.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (77)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Jernej Sekirnik
03. 08. 2023 09.42
-1
Plehnate strehe so tak letele po luftu pri nas, da je bilo precej nevarno biti zunaj.
exdetektiv
03. 08. 2023 08.29
+2
Kam lahko nakažem donacijo za prizadete ?...hvala . Hvala in srečno vsem.
Tone 12345
03. 08. 2023 08.06
-1
Je bil in poskodoval nekaj hiš,vendar se ne more primerjat s tornadi v ameriki!je pač vrtinčast veter ki je najbolj neugoden ker srka vase in vzdiguje strehe!
BrainDance
03. 08. 2023 08.03
+0
Sodeč po razdejanju očitno tudi naš način gradnje ni dosti boljši kot ameriški :D še dobro, da je bil babynado...
Koprivnik
02. 08. 2023 21.34
-1
Kje je pa Borči? aja, ni več v kampanji... zdaj mu dol visi za narod.
blazter
02. 08. 2023 20.55
-3
Dobro, primeren teren in razmere. Ampak, je to res tako kritično, ali ......
avgust.
02. 08. 2023 20.34
+0
Še bo tega. V s. Italiji je bil spet potres.
džonborno
02. 08. 2023 20.27
+4
Za take #tornade" obstaja celo beseda šejon, ki smo jo uporabljali včasih, ko še ni bilo takega stokanja in jokanja in obupa. To se je dogajalo ne prav pogosto, vendar se je škoda odpravila udarniško in brez pompa. Kleli pa smo, to pa ja!
Betuul
02. 08. 2023 15.23
+7
Ne morem razumet! Kako ne dojamejo!; zalita in poplavljenz hiša ne bo nikoli več uporabna! Bivanje v taki hiši je zdravju škodljivo! In so vaba za različne virusne in bakterijske bolezni! Ljudi bo potrebno izseliti v suha stanovanja! In o tem bi morali župani regij razmišljati skupaj z zdravstvom!
Betuul
02. 08. 2023 16.24
+0
In to neglede na ECO merilce ki obstajajo !
Ana desetnica
02. 08. 2023 19.53
+0
A si morda pomislil/a, da so te hiše ljudem dom in da jih nekateri ne bodo hoteli zapustiti, škodljive ali ne škodljive. Nikogar ne moreš prisiliti, da gre ven iz svoje hiše.
Betuul
03. 08. 2023 12.37
Ja pomislil! Vsem nam je dragoceni; to kar so ustvarili živjlensko; s svojimi rokami in s tem moramo spoštovati drug drugega!! Življensko delo! Preljubi domek; vas domača!vse to je srčno❣️! Pa vendar je potrebno raznmisliti osveščeno o zdravju! In zato je potrebna aktivnost stroke!
Vizi892
02. 08. 2023 14.23
+3
Letos nam narava streže res z obiljem dezja in uničujočimi nevihtami. To je naša prihodnost, glede na trende. Suše, nevihte, tornadi, skrajnosti.
Misika1967
02. 08. 2023 14.22
+7
JAZsemTI
02. 08. 2023 11.45
+15
Tesar, krovec, avtoklepar- poklici prihodnosti🤔
Ana desetnica
02. 08. 2023 19.54
+0
Čombe
02. 08. 2023 11.19
+19
ko smo menjali streho je krovec jamral ker so bili strešniki 2x pribiti, zgoraj skozi luknjoy spodaj preko nosilca, ko sem mu omenil da naj novo kritino pribije tako kot je bila stara je odvrnil da tega ne delajo več :) sem rekel pribij ali se mi spelji izpred oči... :)
CorbaMorba
02. 08. 2023 11.54
-5
Zakaj sploh rabiš krovca? Deluješ strokovnjak....
feri75
02. 08. 2023 13.31
+10
strokovnjak gor strokovnjak dol. Prav je naredil, naredi kot hočem jaz ali pa spelji
BroNo1
02. 08. 2023 10.58
-3
Če so imeli zavarovano ne bo nobenega problema. Tako pa ljudje živijo, bomo že, in zmovzt občine in posledično državo do amena.
Jernej Sekirnik
02. 08. 2023 10.22
+5
Ko bi pa malo poročali o neurjih po svetu, pa bi videli, da imamo mi tako milo, da ni omembe vredno....še daleč od nekih rdečih alarmov.....
oježeš
02. 08. 2023 11.26
+11
Seveda ni omembe vredno dokler sam nisi v situaciji, ko ti veter ali neurje umičita imetje. Potem pa jok in stok zakaj niso gasilci prišli takoj ali pa še pred poškodovanjem lastnine. Nekateri še vedno preveč zadev gledajo le skozi svoje oči in če se njim ne dogaja nič, se tudi ostalim ne. Bo pa treba resnično spremeniti gradnjo streh. Lepe napušče, ki naredijo hišo šik bo treba zamenjati s obliko streh, ki jih imajo na Krasu. Tako se veter ne bo mogel upreti v nadstrešek ga poškodovati ali celo odpihniti.
CorbaMorba
02. 08. 2023 11.55
+5
Kdaj pa je dovolj rdeče? Ko zbriše pol Štajerske?
VelikoVedro
02. 08. 2023 11.58
+6
Kako veliko točo bi imel za rdeč alarm? 12-14 cm ni dovolj?
Rommy Cerar
02. 08. 2023 10.15
+7
naša nova realnost...mati zemlja se maščuje neumnosti človeštva
pojtrarara
02. 08. 2023 10.20
+3
se včasih vprašam, če je neumnost ali samo pogoltnost za zaslužki... ker ko gledamo kje kakšne tovarne, ki onesnažuejjo okolico in ljudi tam, se ti pritožujejo, zahtevajo konec tega, kapitalisti pa,da je vse super naravno in ok - vse v boju za zaslužek
mastrion
02. 08. 2023 11.03
+8
od česa bi pa ti živel? od zraka, delal pa nič?
BroNo1
02. 08. 2023 11.19
+1
Za levičarje je delo nasilje, samo čakat kje se da izmolzt za lagodno življenje brez dela?!
oježeš
02. 08. 2023 11.29
+10
Narava ni maščevalni človek. Ona že milijone let deluje po svoje in pri tem ne prizanaša nikomur. Človek dela izjeme tudi takrat ko jih ne bi smel. Narava pa je do vseh enaka. Le človek jo ne razume in misli, da se mora ona ukloniti človeku, kar pa se vedno znova dokazuje, da je človek ne ali noče razumeti in živi v svoje idealnem svetu, ne v sožitju z naravo.
JApajaDAja
02. 08. 2023 10.06
+3
107 km/h..je za slo tornado? pet,5!!! podrtih debel na "vaški cesti"...je "razdejanje"? malo bolj južno, na mostu za krk je pred dnevi sekala burja z 224 km/ h.........meteorologi-umirite se !
Jernej Sekirnik
02. 08. 2023 10.13
+8
pri nas je vse drugače, saharsko poletje, sibirska zima, tornado rdeči alarm, padavine rdeči alarm, veter alarmantno stanje rdeče opozorilo vsi se skrit
Teedd
02. 08. 2023 10.14
+22
107km/h je izmirila glavna postaja v Ilirski. V bližini tornada je bilo verjetno dosti več. Zato pa so tudi stopnje jakosti tornadov od 0 do 5. Res ne vem kaj mate s tem "strašenjem" jaz nobenega strašenja ne vidim. Če je bil tornado je bil pa tudi če je bil "švoh".
VelikoVedro
02. 08. 2023 10.16
+8
Ma eni mislijo, da je svet samo sonček, modro nebo, čebelice in ptički. Če pride temen oblak jih nekdo načrtno straši ... Otročje.
JApajaDAja
02. 08. 2023 11.07
+0
dobro, bil je "tornado" po "made in slo" standardih-ok?
trollolll
02. 08. 2023 11.09
+6
107km/h na merilni postaji.... tornado ni zapeljal cez merilno postajo. sicer pa tudi 107kmh je hitrost za kategorijo EF0-EF1 tornado
Thor
02. 08. 2023 10.04
-20
ahahahahaha tornado ahahahahaha
Ramzess
02. 08. 2023 09.56
+5
"ki pa jih prebivalci niso uspeli niti videti, ker se je hitro stemnilo, nalivi pa so bili premočni, da bi šli iz hiš" Menda ja ne, pameten počaka da naliv mine, a ne.
Jernej Sekirnik
02. 08. 2023 09.56
-4
Sramota, da Golob oz. njegova ljubica nič ne gresta vsaj na prizadete lokacije, pa kakšno pomoč obljubita...
JApajaDAja
02. 08. 2023 10.07
+13
baje že njen objem deluje pomirjujoče na prizadete :-)