Slovenija

Za napačno parkiranje v Bohinju dobil 200 evrov kazni

Bohinj, 19. 07. 2020 07.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min
Avtor
Kaya Kamenarič
Komentarji
618

V priljubljenih slovenskih krajih opažajo porast dnevnih turistov in s tem tudi težave s parkirnimi mesti. V nekaterih občinah opažajo, da obiskovalci zavestno puščajo osebna vozila na varnostno in drugače neprimernih mestih. Poskrbite za pravilno parkiranje, saj boste za neplačano parkirnino odšteli do 80 evrov, za napačno parkiranje pa vas lahko doleti kazen do 200 evrov.

Bohinj
Bohinj FOTO: Thinkstock

"V primerjavi z lanskim letom opažamo več obiskovalcev, gre predvsem za dnevne goste," pravi Bruno Kuzmin svetovalec za odnose z javnostmi iz občine Piran. "Poudariti moramo, da vsako leto zadnji teden v juniju zaznamo občuten porast obiskovalcev, letos pa toliko bolj, predvsem zaradi trenutnega stanja povezanega s covidom-19," sporočajo iz Pirana.

V občini Bohinj ugotavljajo, da je nočitev v primerjavi s preteklimi leti precej manj. "Glede na razpoložljive podatke v tem letu pričakujemo od 45 do 50 odstotkov nočitev manj," pravi Katarina Košnik, svetovalka za odnose z javnostmi iz občine Bohinj. Glede dnevnih gostov sicer kakšnih zanesljivih podatkov nimajo, a ocenjujejo, da je število dnevnih obiskovalcev približno na enaki ravni kot prejšnja leta.

obvestilo o prekršku
obvestilo o prekršku FOTO: Milko Krapeš

Kazen znaša 200 evrov in je novost letošnjega leta

V primeru, da boste parkirali zunaj označenih parkirnih mest, torej ob kakšnem makadamu ali obrobju poti, vas lahko doleti zelo visoka kazen. "V letu 2020 kazen znaša 200 evrov in je novost letošnjega leta," za občino Bohinj pojasnjuje Košnikova. 

Če boste na Bledu parkirali na zelenici, boste prejeli kazen v višini 100 evrov. "To velja od leta 2019 dalje," sporoča Primož Lah, vodja Medobčinskega inšpektorata in redarstva občin Bled, Bohinj in Železniki.

V Piranu so opazili, da obiskovalci zavestno puščajo osebna vozila na varnostno in drugače neprimernih mestih. Pravijo, da je višina kazni sicer določena na podlagi Zakona o pravilih cestnega prometa. Za manjše prekrške, kot je parkiranje na razdalji manj kot pet metrov pred prehodom za pešce ali kolesarje, znaša  kazen  40 evrov, za večje, kot je parkiranje na prehodu za pešce ali nepreglednem delu ceste, pa 80 evrov.

Za neplačilo parkirnine boste na Primorskem odšteli 40, na Gorenjskem pa 80 evrov

V primeru, da parkirnine ne plačate, vas lahko doleti 80 evrov kazni. "V letu 2020 pa uvajamo tudi možnost plačila celodnevne parkirnine (v primeru neplačila parkirnine se zaračuna strošek celodnevne parkirnine). V kolikor parkirnine posameznik še vedno ne plača, sledi prekrškovni postopek pristojnega organa in plačilo kazni," sporoča Košnikova iz občine Bohinj.

V Piranu vam, v primeru neplačila predpisane parkirnine, upravljavec zaračuna celodnevno parkirnino na podlagi cenika. "Če voznik ne poravna parkirnine, poda upravljavec prekrškovnemu organu – redarski službi Občine Piran  – predlog za uvedbo prekrškovnega postopka, v tem primeru znaša kazen 40 evrov, in še 40 evrov sodne takse," pojasnjuje Kuzmin iz občine Piran.

Piran
Piran FOTO: Arhiv ponudnika

Cene parkiranja od 0,10 pa do 3 evre na uro

Parkirne površine se običajno delijo glede na oddaljenost od centra mesta oziroma jezera, na podlagi oddaljenosti pa so določene tudi cene. 

V Bohinju so parkirišča razdeljena na tri območja: I. območje – osrednje območje TNP/200 m oddaljenost od jezera, II. območje – robno območje TNP ter III. območje – območje zunaj TNP. Za parkirišče v I. območju boste odšteli 3 evre na uro. "Cena se z oddaljenostjo od jezera znižuje," pojasnjuje Košnikova.

Parkirišče Bohinj-3
Parkirišče Bohinj-3 FOTO: Kaya Kamenarič

Tudi na Bledu cene parkiranja  niso enotne, višina je odvisna od oddaljenosti od jezera. Gibljejo se od pol evra pa do dva evra, čeprav boste povprečno odšteli prav 2 evra na uro. Več kot polovica parkirišč je časovno omejena. "Gre za javna in zasebna parkirišča. Na javnih so tarife že več let nespremenjene," pravi Lah.

"Na območju občine Piran je več ponudnikov plačljivih parkirnih mest, tako javnih plačljivih parkirnih mest oz. parkirišč, s katerimi upravlja Javno podjetje Okolje,  kot zasebnih parkirišč in garažnih hiš, s katerimi upravljajo zasebne družbe," pojasnjuje Kuzmin iz občine Piran. Cene parkiranja s katerimi upravlja JP Okolje, niso enotne, pač pa kot v Bohinju in na Bledu oblikovane glede na njihovo mikrolokacijo.

"Obiskovalcem priporočamo, da parkirajo v garažni hiši Fornače in se nato z brezplačnim avtobusom odpeljejo do Pirana, ali pa se sprehodijo po piranski promenadi, do središča mesta je približno 10 minut hoje. Ena izmed možnosti je, da parkirajo svoja vozila v Luciji ali v Portorožu in se nato z mestnim avtobusnim prevozom pripeljejo v mesto Piran," svetuje Kuzmin.

"Cena vstopa v mestno jedro mesta Piran znaša 5 evrov na uro v sezoni in 3 evre zunaj sezone, vse to z namenom, da se omeji vstope vozil v staro mestno jedro," pravi Kuzmin in pojasnjuje, da po drugi strani cena na parkirišču TPC v Luciji, ki predstavlja upravno središče kraja, znaša le 0,10 evra. Cene na zasebnih parkiriščih se gibljejo okli 1,9 evra na uro. 

Pripravite drobiž – avtomati ne vračajo denarja 

Parkirišče Bohinj-1
Parkirišče Bohinj-1 FOTO: Kaya Kamenarič

Čeprav večinoma parkomati ne vračajo denarja, obstajajo druge možnosti plačila. "Parkomati omogočajo tudi plačilo s kartico, ponekod tudi mobilno plačevanje, torej SMS ali aplikacija ali preko orodij za klepet (Viber, Whatsapp, Facebook messenger in Apple business chat)," pravi Košnikova. Orodja za klepet omogočajo tudi preverjanje in podaljševanje parkirnine na daljavo. "V nekaterih primerih nam zaradi tehničnih zahtev še ni uspelo omogočiti alternativnih možnosti plačevanja, bo pa to urejeno takoj, ko uredimo ustrezne tehnične podlage," sporočajo iz občine Bohinj.

Tudi na Bledu in v Piranu (razen avtomat v garažni hiši Arze) parkomati ne vračajo denarja. "Niso blagajne na zaprtih parkiriščih," pravi Lah iz občine Bled. Vsi sicer sprejemajo kovance, nekateri tudi bankovce. "S SMS je mogoče plačati na vseh parkiriščih," še sporočajo iz Bleda.  Tudi v Piranu se da plačati preko SMS-a ali aplikacije Easy Park, z bančno kartico plačilo ni možno.

Na voljo tudi 'park and ride' – parkirišča z brezplačnim avtobusnim prevozom

Občina Bohinj v zadnjih letih v sodelovanju s Turizmom Bohinj in drugimi deležniki izvaja aktivnosti umirjanja prometa, optimizacijo prometa ter spodbuja rabo alternativnih oblik naravi prijazne mobilnosti. Tako po besedah Košnikove uspešno sledijo strateškemu cilju izboljšanja trajnostnega upravljanja s prometom, naravnimi viri in prostorom z namenom ohranjanja Bohinja. 

V letu 2020 s parkirišč in vasi v Bohinju do Bohinjskega jezera, Ukanca, slapa Savica, planine Blato, planine Voje, Soriške planine brezplačno vozi sedem linij organiziranih prevozov z večjih parkirišč (P + R) in vasi ter ena linija avtobusa Hop-On Hop-Off na Pokljuko. Vozni redi so različni, prilagodili pa so jih na podlagi izkušenj uporabnikov iz preteklih let. "Število prepeljanih potnikov iz leta v leto narašča, v letu 2019 je bilo prepeljano skoraj 50.000 potnikov," razlaga Košnikova. Na Bledu "park and ride" parkirišč nimajo. 

P+R
P+R FOTO: Shutterstock

Na območju občine Piran sicer nimajo urejenih klasičnih P + R parkirišč, imajo pa vsa večja parkirišča v neposredni bližini avtobusna postajališča, kjer avtobusi vozijo na 15 minut. "Poleg tega se lahko vsi obiskovalci, ki parkirajo v zasebni garažni hiši Fornače ali naši občani, ki parkirajo na zunanjem parkirišču na Fornačah, do mesta Piran pripeljejo z brezplačnim avtobusom (prevozi so financirani iz proračuna občine, izvaja jih JP Okolje), ki vozi na vsake 7 minut," pravijo iz občine Piran. 

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (618)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

SDS_je_poden
20. 07. 2020 13.32
+2
Tako to je, ko določeni vidijo TNP kot nek piknik plac. Narobe dojemate koncept narodnega parka in kaj vam ta dejansko nudi. V parku je treba spoštovat pravila in edino pravilno je, da se divje parkiranje, divje kampiranje in ostale neumnosti strogo sankcionira. Narava je alfa in omega v zaščitenih parkih. Vaše malenkosti in vaš pleh ste nepomembni.
James Bond
20. 07. 2020 12.40
+8
In v cem je sedaj problem...napacno parkiran avto..logicno kazen...
User792410
20. 07. 2020 13.03
+7
Kazen je logična in upravičena, ni pa upravičena višina globe saj ta prejudicira zakon!
Pan1
20. 07. 2020 11.56
+3
Parkiram , plačan, grem. Parkiram na nedovoljenem mestu, plaaačam in zopet grem. Tako enostavno je to
zagor2
20. 07. 2020 11.48
+11
Za parkplac je nekaterim škoda dnarja, za pivo pa ne. Eni bi šli tud srat z avtom. Sicer pa hebi ga, kaj pa rinete na Bled pa v Bohinj, saj tam nismo zaželjeni.
09ZarMan10
20. 07. 2020 12.04
+4
Hotel sem samo poudariti, da za parkirišče v Bohinju z malo smole lahko plačaš tudi do 30 eur/dan. To pa je za moja merila navkljub temu malo preveč, neodvisno od količine piva!
VOYOOT2
20. 07. 2020 13.00
+3
emmmmmm v ljubljani je zgodba ista ane? na robu mesta skor zastonj, v centru pa huh.... tko je "luksuz" nikool ni biu pocen kolega
SDS_je_poden
20. 07. 2020 13.29
+2
Marča: Če rineš z avtom na samo obalo jezera menda res, imaš pa polno drugih opcij, samo niso tako na komot, kanede?
mackon08
20. 07. 2020 11.37
+15
Če se greš gosta ni dovolj imeti dober avomobil, je treba imeti tudi za parkirnino.
09ZarMan10
20. 07. 2020 11.25
-5
Pri takem dojemanju situacije ni čudno, da gre vse "k vragu". Resnično dnevni gost ni najbolj zaželjen gost, vendar se potrudite, da naslednjič ne bo le dnevni gost. S takšno vzvišeno aroganco boste izgubili tako dnevne goste, kot tiste, ki tja hodijo na daljši odmor. Potem pa boste lahko sami, s sendvičem v žepu prosili, da vas kdo obišče! Vsak gost je gost, tudi tisti, ki pride s sendvičem. Letos sem del dopusta preživel na Gorenjskem, Bohinj in okolica in moram pohvaliti tako prijaznost in ustrežljivost osebja, ljudi, kot "normalne" cene. Prvič po dolgem času nisem imel občutka, da mi nekdo iz denarnice je denar samo zato, ker sem se tam pojavil. Prijazen pristop, dober način ponudbe, ki ni bila preveč vsiljiva, pa vendar dovolj prepričljiva, ... super in od mene ++++++++. Kar pa se tiče omenjenih kazni za parkiranje..., to pa je lahko edini kamen spotike. Z malo odkrivanja lahko v bližini najdeš primeren kraj za primerno ceno, drugače pa so cene parkirišč edina "slabost" tamkajšnjih počitnic.
User792410
20. 07. 2020 13.07
Jaz mislim, da je tu problematiziran le občinski odlok, ki določa višino globe za tovrstne prekrške in nič drugega!
Geres
20. 07. 2020 11.06
+10
Ponavljam komentar od včeraj, v občini Tolminu (Most na Soči) je po mojem mnenju hudo sporna praksa, saj brez mobitela ne moreš plačati parkirnine. Most na Soči - ob jezeru so uvedli parkirnino. Za plačilo je zgolj ena možnost - preko mobilnega telefona moraš poslati SMS z registrsko in območno kodo ali pa to sporočiti preko aplikacije, ki si jo naložiš na telefon. Če nimaš mobitela ali če ne znaš poslati SMSa si gotov. Precej starejših uporablja mobitel zgolj za klicanje. Kako naj oni plačajo?! Redar dnevno hodi mimo in tala listke - kazen 40 EUR (polovična v 8 dneh).
VOYOOT2
20. 07. 2020 12.58
-3
na na parkingu pa ni navodil kako podrobno to narediti? sori sam, če se nisi zmožen enga mobitela naučit uporablat, si polej tudi nezmožen za vožnjo avtomobila, pa navodila so zelo pšreprosta, sam vsak si rajši reče jest to neznam.... NEHITE VEKAT
RdecaZvezda
20. 07. 2020 11.05
-3
V Sloveniji je nad RESNICO storjen genocid in to od strani tistih,ki sami najbolj kršijo.
Salamandros
20. 07. 2020 10.58
+4
Uporabnik1812060
20. 07. 2020 10.39
+15
Edino pravilno! Parkirajte tam, kjer je za to dovoljeno, pa kazni ne bo. Bolj preprosto ne more biti.
VOYOOT2
20. 07. 2020 12.56
+1
za tiste k mislejo, da so neki več, je to znstvena fantastika :D
endva
20. 07. 2020 10.33
+5
zvizi
20. 07. 2020 10.18
+2
Tudi v Istri so vas do grla siti !!
zvizi
20. 07. 2020 10.16
+3
Vedno znova o dnevnih gostih..."Dnevni" niso gosti, so mogoče samo obiskovalci, ki brezplačno koristijo kolesarske steze, brezplačno parkirajo, vse to pa plačujemo občani. Plačujemo odvoz odpadkov in na naš račun čistijo brezplačne wc- je ob progah. Poleg tega so večinoma neizmerno nesramni in arogantni, zato takšnih kvazi gostov z sendviči v nahrbtnikih ne potrebujemo.
09ZarMan10
20. 07. 2020 11.28
+5
pa še nekaj. Po tem takem dajmo zapreti ceste, ker imamo vse preveč "tranzitnih gostov", ki nam umažejo wc-je in pustijo nesnago ob cestah, na koncu pa samo poslušamo, kako imamo drage vinjete. V glavnem zvizi, tako pravi turistični delavci ne razmišljajo. Vsak turist je priložnost!
galop
20. 07. 2020 10.14
-2
Drugič naj parkira in pospravi tablice v prtljažnik
GhostBuster
20. 07. 2020 11.04
+3
Ga pobere pajek kaj pa potem? V jok pa na drevo in vse igrače s sabo vzet. :P
mjda12
20. 07. 2020 09.59
+11
A lahko v takem primeru uporabiš vavcar
Šifra
20. 07. 2020 09.49
+1
Auč :D Par let nazaj je bilo 40€
VOYOOT2
20. 07. 2020 09.46
+0
vsem morostarjem sporočamo, da niste zaželjeni, če mislte sam vekat pa stokat k se morte mal sprehodit in ne more ob obali parkirat....
medo90
20. 07. 2020 10.56
+6
V Bohinju ni žaželjen slovenec ne morostar. Morostarji imajo denar, foušerija in primitivnost je pa popolnoma nekaj drugega. Lep pozdrav iz kočevja
VOYOOT2
20. 07. 2020 12.55
+1
pa se zato ne rab obnašat kot da je kralj ane? slvenci v bohinu niso dobrodošli? ah no seveda so, sam nej pustijo avto pred bohinom in naprej lepo z avtobusom, kolesom in tko naprej ane
martinov
20. 07. 2020 09.40
-2
še premala kazen. Če s parkiranjem jeklenega konjička uničuješ naravo bi moralo Redarstvo odrediti odvoz in uničujenje "pleha", po načelu Zob za zob, v imenu Občine !
dartford
20. 07. 2020 09.22
+28
Izgleda da je bolje, da mi vavčer propade, kot pa da grem v SLO na dopust
VOYOOT2
20. 07. 2020 09.45
+0
a zato k se ne moreš do oblae z avtom prpelat? ostani doma lenuh en
GhostBuster
20. 07. 2020 11.05
+5
Predvidevam, da se z avtom tudi zapelješ v dnevno sobo.
Periot222
20. 07. 2020 09.22
+8