Slovenija

Za nekatere se poleti končuje obdobje poceni omrežnin

Ljubljana, 28. 01. 2024 12.27 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min
Avtor
Miha Kranjc
Komentarji
196

Omrežninska reforma, ki bo v veljavo stopila prvega julija letos, za odjemalce, ki bolj obremenjujejo omrežje, pomeni konec nizkih položnic. A se bo strošek omrežnine na letni ravni za večino, kot kažejo tudi naši izračuni, nekoliko znižal. Toda tudi to obdobje se bo najkasneje konec leta 2026 končalo, takrat bodo namreč zaradi posodobitve elektro omrežja primorani dvigniti tarife. Medtem se je končalo obdobje, ko so lahko investitorji nameščali sončne elektrarne po sistemu neto meritev. V stroki pričakujejo tudi do 80-odstotni padec zanimanja.

Kdo bo plačeval več in kdo manj?

Za večino gospodinjskih odjemalcev se prehod iz obračunavanja odjema po višjih in nižji tarifi v sistem petih časovnih blokov z višjo in nižjo sezono ne bo spremenil. Vsak odjemnik je leta 2023 na junijskih, julijskih in avgustovskih položnicah prejel tudi informacijo obračunske moči petih časovnih blokov, ki bo veljala za nov obračun omrežnin. Omrežnine pri končnem obračunu predstavljajo okoli petino končnega zneska.

Informacija dogovorjene obračunske moči za pet časovnih blokov (junij, julij, avgust 2023)
Informacija dogovorjene obračunske moči za pet časovnih blokov (junij, julij, avgust 2023) FOTO: Miha Kranjc

Podatki so dostopni na portalu Moj elektro, lahko pa uporabite tudi obrazec izračuna novih omrežnin, ki ga je na svoji spletni strani pripravil David Karlaš (omreznine.karlas.si). Izbrali smo dve gospodinjstvi. Prvo je štiričlansko gospodinjstvo v večstanovanjski stavbi. Posebnih električnih porabnikov nima, vir ogrevanja je zemeljski plin. Razlika med staro omrežnino (180,4 evra) in novo omrežnino (176,9 evra) je dobre tri evre v korist novega sistema.

Letni obračun omrežnine 4-članskega gospodinjstva v bloku
Letni obračun omrežnine 4-članskega gospodinjstva v bloku FOTO: Bralec

Drugo je dobro toplotno izolirana enostanovanjska stavba, ki se ogreva s toplotno črpalko zrak-voda z zalogovnikom. Razlika v tem primeru je že občutnejša. To gospodinjstvo bo po novem (316 evrov) za omrežnino plačevalo skoraj 100 evrov manj (413,7 evra).

Letni obračun omrežnine 4-članskega gospodinjstva v hiši.
Letni obračun omrežnine 4-članskega gospodinjstva v hiši. FOTO: Bralec

Različno ovrednoteni časovni bloki ter višja in nižja sezona bosta uporabnike usmerili v spremembe vedenja, si želijo na Agenciji za energijo in pričakujejo, da bo nov sistem omogočil znižanje stroškov omrežnine s premikom odjema v obdobja, ko je omrežje manj obremenjeno. Direktorica Agencije Duška Godina priznava, da imajo veliko dela s pojasnjevanjem delovanja novega omrežninskega sistema, ki bo v veljavo stopil prvega julija letos in hkrati potrjuje naše izračune. "Prilagoditev je priložnost, ne dolžnost, da se bo za gospodinjstva ob nespremenjenih navadah strošek omrežnine, ki predstavlja pomemben del končnega računa, na letni ravni nekoliko znižal."

 A to ne velja za vse gospodinjske odjemalce. Tisti, odjemalci, ki bistveno bolj obremenjujejo omrežje denimo s kombinacijo sončne elektrarne, električnega vozila, toplotne črpalke in morebitnih večjih porabnikov kot so savne in bazeni ter sedaj plačujejo nesorazmerno nizko omrežnino, bodo morali plačati več. Tak primer je po njenem tri članska družina z obračunsko močjo 6 kilovatov, ki zdaj plačuje 65 evrov omrežnine letno. Enočlansko gospodinjstvo s prav tako dogovorjeno obračunsko močjo šest kilovatov, ki se ogreva na plin ali daljinsko ogrevanje, pa letno plača 100 evrov omrežnine. Po novem bo prvo gospodinjstvo plačalo 300 evrov omrežnine, a hkrati svetuje prilagoditev obračunske moči. 

Poraba elektrike bo naraščala hitreje kot razvoj omrežja

Začasni trend padanja porabe električne energije (pretežno zaradi sprememb v Talumu) v Sloveniji se počasi končuje oziroma obrača navzgor. Pričakujejo več elektrifikacije tako v ogrevanju kot v prometu. Z dodajanjem novih proizvodnih kapacitet sonca pa bo elektro omrežje še bolj obremenjeno. Stroka je enotna, da bodo za namene nadgradnje potrebna velika vlaganja. Direktor Elektra Gorenjska Uroš Blažica izpostavlja, da bodo do leta 2030 potrebne več kot štiri milijarde evrov. Napovedan dvig omrežnin oziroma tarif, predviden za leto 2027, je zato pričakovan. "Trenutno je povprečje investicij v omrežje med 100 in 120 milijonov evrov letno. Ta znesek moramo potrojiti."

Načrt naložb v elektro omrežje do leta 2030
Načrt naložb v elektro omrežje do leta 2030 FOTO: GIZ Distribucije električne energije

 "Določen del investicij bomo lahko izvedli s pametnimi rešitvami, digitalizacijo, postavitvijo hranilnikov na območja z visoko proizvodnjo. Preostali del pa bo potrebno investirati v gradnjo novega omrežja. Če bo sončna elektrarna večja, bo potreben daljnovod, gradnja daljnovoda pa lahko traja tudi 10 let in več," izziv opisuje Jurij Klančnik iz Elesa. 

Načrt dviga omrežnin
Načrt dviga omrežnin FOTO: GIZ Distribucije električne energije

Poplava vlog za sončne elektrarne, odpadla bo vsaka peta

Morda bo nov obračun omrežnin nekoliko razbremenil omrežje, računa Blažica, a elektro-distribucijska podjetja bodo vseeno morala nositi breme posodobitve, a še več dela bodo imeli z vlogami za postavitev malih sončnih elektrarn. "Trenutno je v obdelavi 21.000 vlog za izdajo soglasij. A je odstotek zavrnjenih vlog je zrasel iz petih odstotkov pred nekaj leti na 17 odstotkov."

Na obdelavo čaka več kot 20.000 vlog za postavitev sončne elektrarne
Na obdelavo čaka več kot 20.000 vlog za postavitev sončne elektrarne FOTO: GIZ Distribucije električne energije

 Naval vlog je posledica konca obdobja neto meritev. Za izvajalce- ponudnike sončnih elektrarn to pomeni konec nekajletnega donosnega obdobja, ko je bilo dela veliko za vse in začetek negotovosti pravi Bojan Horvat iz podjetja Enertec. Kljub vsemu verjame, da zanimanje ne bo povsem ugasnilo in pričakuje za polovico manj naročil. "Veliko uporabnikov je okoljsko ozaveščenih, kar pomeni, da bodo zagotovo ob napovedih nestabilnosti cen in podražitvah električne energije razmišljali o alternativnih virih oziroma menjavi energenta in potem vpeljavi tehnoloških rešitev. Drug znak pa je napoved države, da bo vzpodbujala investicije v sončne elektrarne v kombinaciji s hranilniki. Neuradno si bodo gospodinjstva lahko omislila samo hranilnike."

 Napoveduje obdobje velikih nihanj cen, kjer bomo lahko sončno elektrarno v kombinaciji s hranilnikom energije uporabili za do 70 odstotkov samozadostnosti. Vse pa bo odvisno od tega, kako se bo uporabnik obnašal, kdaj bo vključeval bolj potratne naprave in še posebej pomembno bo ali bo vključeno tudi polnjenje električnega avtomobila. "Predvsem pa veliko dela čaka še na distribucijskem omrežju, kjer nimamo še niti časovnice, kdaj bomo zaveze sploh izpolnili. Ni dovolj, da rečemo, da bomo nekaj izpolnili do leta 2030, če distributerji ne bodo predstavili točne časovnice razvoja omrežja."

Na potezi je MOPE

Ministrstvo za okolje, prostor in energijo bo moralo pripraviti zelo učinkovit predvsem pa prepričljiv sistem subvencij, če želi ohraniti zanimanje za postavitev obnovljivih virov energije (OVE) pri investitorjih. Če ne bo subvencij, oziroma, če končni odjemalec ne bo zaznal, da se mu sončna elektrarna splača, je ne bo naredil je prepričan Klančnik. "Pri neto meritvah smo uporabniki vedeli, da se investicija povrne v petih do desetih letih, po novi sistemu samooskrbe pa bodo to morale prevzeti subvencije. Tako za elektrarno kot za hranilnik. In če daš za baterijo 5000 evrov, moraš vedeti, kdaj se bo ta investicija povrnila."

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (196)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Naviniul
29. 01. 2024 15.04
+6
Da se omrežnina nekoliko dvigne je morda še sprejemljivo in na nek način morda tudi razumljivo. Vendar zajec tiči v drugem grmu. Imeniju se PREKORAČITEV DOGOVORJENE MOČI ODJEMA. In to floskulo nam prodajajo celo kot priložnost za zmanjšanje stroška omrežnine. Pa ja DE. Če bo kmet namesto puhalnika za seno na štalo uporabil vile, namesto 4 indukcijskih kuhališč šporgert na drva ali el. avto polnil s polnilcem za laptop... Ja potem bo omrežnina res cenejša. Siscer pa sledijo hudi penali za vsak presežen kW moči vsakih 15minut. Če bo to premalo pa si bodo števce pa na 5 min. intervale omislili.
zdravkob
29. 01. 2024 14.53
+1
Tole mislijo kar izpeljat. Tole morajo ustavit! Ne more omrežnina biti odvisna od porabe. In še to tako, da bodo najmanjši odjemalci najbolj na udaru. Enočlansko gospodinjstvo bo plačalo bistveno več. Poraba se plačuje posebej! Omrežje je isto dopoldne ali popoldne ali poleti ali pozimi. Tole je navadno izmišljanje. Še nikoli česa takega ni bilo.
Rookoko
29. 01. 2024 17.11
+1
Omrežje ni isto, če se polni 10 električnih vozil ali nobeno v naselju...+ soncne elektrarne+ toplotne črpalke. Žal si pri elektriki omejen s presekom bakrene žice. S tem, ko nekdo na polno obremenjuje omrežje, ga drugi ne morejo.
zvoneti
29. 01. 2024 11.32
+6
Zakaj bi jaz subvencioniral, da se nekdo afna z temi sončnimi prozvodi? Subvencije so denar iz proračuna, ki ga prispevamo vsi. Kaj imamo od tega prebivalci, ki si teh igračk ne moremo privoščiti? Zakaj moramo vsi plačevati nekomu, ki ima očitno dovolj denarja za neumnosi, ki se dokazanao ne izplačajo in delajo izgubo električni avto, kurilno napravo, sončno elktrarno, baterijo.......?
andraa
29. 01. 2024 09.43
+6
julija bo počilo
TOP MOJSTER
28. 01. 2024 19.13
+5
1.1.2027 konec neto meritev za vse uporabnike SE, vsi bomo na istem.....saj v bistvu je prelepo, da bi trajalo....
radar
28. 01. 2024 20.59
-4
Jaka Jack
28. 01. 2024 19.08
+10
Plešite volivci te vlade. 205 mio dobička z prodajo el. energije jim ni dovolj. Lupili vas bodo še bolj. Naj dobiček vrnejo v proračun. So državna podjetja in elektrarne!
Kollerik
28. 01. 2024 19.38
-12
pomlad 2020
28. 01. 2024 18.50
+17
Zakaj sta politika in elektromafija ljudi zavestno zavajali s subvencioniranjem toplotnih črpalk in panelov? Ljudje so verjeli, najemali kredite, sedaj pa enormni dvigi trošarin, omrežnin in same cene elektrike. Lastnemu narodu zabijate nož v hrbet.
pomlad 2020
28. 01. 2024 18.55
+11
In kje so milijoni, ki smo jih odjemalci plačevali zadnjih 30 let za omrežnine? Niso v žaklju , na katerem piše OMREŽNINA?! Denar za to smo plačalu, če pa ste ga porabili za plače, dobičke in v svoje žepe, pa ni naš problem. Sedaj stisnite pasove vi, elektrooligarhi, vrnite nakradeno, zmanjšajte plače, zmanjšajte število zaposlenih, pa bo.
Kollerik
28. 01. 2024 19.40
-6
pomlad2020, TČ imamo pri nas že tretjo sezono in se obnese, da se nam kar smeji. Položnica ogrevanja za december ....nekje 35 eur več kot prejšnje leto..kljub vojni v Ukrajini!
je še kdo pošten
28. 01. 2024 18.01
+9
zakaj tako na veliko zavajajo ..proizvodnja z mailh sončnih elektran pokriva manj kot 10% potreb po električni energiji, zato ne more vplivati tako močno na omrežje. težava so velike elektrarne, ki jih pa še subvencioniranjo pri odkupu elektrike... problem pa je ker so politiki lastniki teh elektrarn od goloba, vizjaka, podgrašjka... tako levih kot desnih in sebi od ust ne bodo odtrgali.. elektropodjetja in prodajalci rabijo fiksni denar, ker vse sproti pojedo in če si kdo elektrarno postavi da bo manj plačeval, je potrebno nabiti cene omrežnine, ker oni svojemu se pač ne boodo odpovedali... simpl, ne... kar se pa tiče daljnovodov, smo včasih v JUG-i dalnovod zgradili v 3 tedni - na roke kopali dali svoje droge, pa uje šlo... ti pa natolcujejo 10 let za dalnovod... v roke pljunit in delat na pa plesat...
radar
28. 01. 2024 21.07
+0
Sedaj moraš ločiti, da nisi več v Jugi. Tam se ni vprašalo kdo je lastnik in tudi, če lastnik dovoli. Sedaj brez pravice graditi ni mogoče nič narediti, potrebno je pridobiti mnenja, itd... Zanimivo je da bo optično omrežje prej narejeno kor elektro, ker si ljudje bolj zelijo optike, da bodo lazje gledali tv... Elektrika je do sedaj bila samoumevna in poceni, sedaj se pa zaradi zelenega prehoda zneski dvigujejo na položnicah.
tali?ni tom
28. 01. 2024 17.55
+8
tele bloke bi jim bilo trebqa nabit na čelo! levaki eni iztirjeni,a se gremo neko normnalno živlkjenje ali bomo ob vsej tehnologiji v kameni dobi!?
Kollerik
28. 01. 2024 19.40
-4
bronco60
28. 01. 2024 17.50
+2
Nobena vlada ni in ne bo delala v korist ljudi, ampak samo za svojo dobrobit. Raja vedno in povsod nasrka.
Jernej Sekirnik
28. 01. 2024 17.48
+5
skoraj zastonj bo elektrika, volivci so zelo veseli, ker imajo šefa energetike gor.....
25petelinov
28. 01. 2024 18.31
-1
Vedno je lahko še slabše kot z Golobom na čelu.
optimist11
28. 01. 2024 17.44
+4
Do nadaljnega ukinit subvencioniranje TČ in EV. Ti obremenjuje že3 tako prešibka omrežja. Tudi za postavitev polnilnic in TČ naj se pridobi soglasje elektra.
mackon08
28. 01. 2024 20.47
-4
optimist11 nimaš blage veze TČ ne porabi dosti več elektrike kot navaden kotel na plin ali drva kapiš?
zdravkob
29. 01. 2024 14.56
-1
Covid 19
28. 01. 2024 17.36
+16
Do 2026 bomo mnogi bankrotirali zaradi tega kar smo izvolili.. Če bo takrat na sceni kdo,ki bo brisal to Golobnjakovo produkcijo revščine,ga volim pa če bo mimoidoči klovn ali pa Kekec.
28. 01. 2024 18.11
-4
prav zaradi tega je prišlo do tod kot smo, zaradi prejšnje vlade, katera je delala tako kot vse ostale vlade v evropi, je prišlo do tega da so eni izvolili raje prvega klovna, ki je prišel mimo, upam, da ne bo naslednjič enako..... malo ste mi sumljivi taki, ki volite prve klovne, kateri gredo mimo......
main
28. 01. 2024 17.31
+16
Ena in edina reforma, pa še ta nas je močno udarila po žepu. Hala golob, hvala ti, lp iz Velenja
Na pol ovca
28. 01. 2024 17.19
+5
sankcije delujejo
Tomvojo
28. 01. 2024 16.37
+24
Za pohlepne energo mešetarje je 205 mio dobička premalo!!
Mr Nobady
28. 01. 2024 16.29
+25
Tako to je če imaš za predsednika vlade šefa elektrike.. dobesedno se kopaš v položnicah od elektrike.
Arhaist
28. 01. 2024 16.27
+13
IN spet bo večina samo jamrala, zaradi tega ker se ne dvignemo skupaj, nas obirajo... MIC po MIC... A se mogoče ne vidi, Sej se vam/nam pozna v denarnicah...
28. 01. 2024 18.13
+4
zakaj pa? saj nimamo pravice do stavke.... stavkajo lahko samo tisti, ki imajo plače nad 5.000 eurov...... ostali ne pridemo v poštev. he he
kakorkoliže
28. 01. 2024 16.23
+19
Sedanji dvig omrežnin pred časom pa drastičen dvig cen elektrike je prikrit davek. Prav nobenega drugega razloga ni za tako nore podražive.
apage
28. 01. 2024 16.23
+13
Lepo je ta vlada poskrbela, da še Janša izpade svetnik in gospod. Bi kar fešto naredil, če bi Janša prišel nazaj... vsaj neka luč na koncu tunela