Slovenija

Za obnovitev mokrotnih habitatov ob Muri 2,3 milijona evrov sredstev EU

Ljubljana, 24. 11. 2020 10.36 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Minister za okolje in prostor Andrej Vizjak je v okviru operativnega programa za izvajanje kohezijske politike v obdobju 2014–2020 podpisal pogodbo za sofinanciranje projekta obnovitve mokrotnih habitatov ob Muri v vrednosti 2,3 milijona evrov. Projekt, ki se bo končal leta 2023, bo znotraj Nature 2000 prispeval k izboljšanju stanja habitatov in vrst.

Minister Andrej Vizjak je od podpisu pogodbe izrazil zadovoljstvo nad možnostjo črpanja sredstev v okviru operativnega programa. "Tudi zaradi tovrstnih evropskih pozitivnih pristopov imamo neprecenljivo priložnost, da ohranimo Slovenijo kot izjemno bogato z naravnimi vrednotami, da ohranimo biotsko raznovrstnost, zaustavimo upadanje števila vrst in habitatnih tipov ter preprečimo nadaljnje izumiranje vrst," je poudaril.

Kot so v sporočilu za javnost zapisali na okoljskem ministrstvu, bo projekt, imenovan tudi Natura Mura, prispeval k izboljšanju stanja treh habitatnih tipov ter 12 kvalifikacijskih vrst. Izvedli bodo ukrepe obnove habitatov vrst, povezanih s habitati mokrišč, obnovili krajinske strukture, gozdne habitate in prodišča. Ukrepi so del leta 2015 sprejetega vladnega programa upravljanja območij Natura 2000 za to območje.

Reka Mura-4
Reka Mura-4 FOTO: Aleksander Koren

Neposredne aktivnosti projekta zajemajo obnovo rečne dinamike in vodnih habitatov ter vzdrževanje in obnovo poplavnih gozdov. Posredne aktivnosti so namenjene interpretaciji ciljnih vrst in habitatnih tipov ter območja Natura 2000. Obsegajo vzpostavitev 12 interpretacijskih enot, od tega tri informacijska središča, ostalo predstavljajo vzpostavitve učnih poti in interpretacijskih poligonov na lokacijah, kjer se izvajajo neposredni ukrepi.

Projekt znaša skupno skoraj 4,6 milijona evrov, vrednost upravičenih stroškov znaša dobrih 4,5 milijona evrov. Od tega 80 odstotkov sredstev prispeva Evropski sklad za regionalni razvoj, 20 odstotkov pa država.

Vodilni partner projekta je Zavod RS za varstvo narave, drugi partnerji so Direkcija RS za vode, Zavod za gozdove Slovenije, Slovenski državni gozdovi, Občina Velika Polana in Razvojni center Murska Sobota.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (4)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

nivampomo?i
24. 11. 2020 11.26
Čakte mal,sadilce konoplje na tem območju preganjate,zdaj boste pa peneze trošili na šikaro?
slo_veter
24. 11. 2020 11.17
za 2.3 Mil Eur .. lahko naredim mokri habitat doma . Kako se prijavim na to zadevo ???????????
dajno
24. 11. 2020 11.09
+1
Žal večino spet pobašejo državne agencije in zavodi ter nvo priskledniki
FC Chelsea2
24. 11. 2020 11.03
+2
No namesto, da bi dali to novico med top tri ste jo dali čisto nekam spodaj, da bi ja čim manj ljudi videlo kaj vse dobro dela ta vlada. Itak, če si v službi levakov pač moras to delati an?