Slovenija

Za ohranitev lipicanca

Lipica, 07. 02. 2007 14.13 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Evropski rejci lipicancev bi radi ohranili klasični tip tega konja, ki obstaja le še v Sloveniji in Avstriji.

Lipicanca
Lipicanca FOTO: Reuters
Značilne lastnosti lipicancev so tema projekta Copernicus, katerega cilji so uskladitev skupnih standardov lipicanskega konja, njegovega tipa, reje, vodenja krvnih linij ter poenotenje kriterijev ocenjevanja in testiranja delovnih sposobnosti. Evropski projekt vodijo Avstrijci, sodelujejo pa tudi druge kobilarne.

Vodilne evropske lipicanske kobilarne želijo uskladiti in poenotiti rejske programe lipicancev ter ohraniti klasični tip konja te pasme, je ob zaključku dvodnevnega srečanja direktorjev evropskih kobilarn v Lipici povedal direktor tamkajšnje kobilarne Matjaž Pust. Projekt Copernicus, ki se končuje, kaže, da je prav kraška kobilarna zibelka vseh linij lipicancev, pa je poudaril mednarodni strokovnjak in ocenjevalec konj lipicanske pasme Ivan Urbas.

V Lipici so se na pobudo tamkajšnji kobilarne prvič srečali direktorji štirih državnih lipicanskih kobilarn iz Slovenije, Avstrije, Hrvaške in Slovaške, medtem ko se se Madžari opravičili, čeprav tudi oni podpirajo skupni pristop na področju reje in selekcije konj, je uvodoma povedal Pust. Ob teh je specializirana kobilarna še v Italiji, na vseh skupaj pa imajo
1200 lipicancev.

Lipicanca
Lipicanca FOTO: Reuters

"Želimo poenotiti rejske cilje in s tem ohraniti primarni tip lipicanca, ki je bil vzgojen v Lipici," je poudaril Pust. V zadnjih 100 letih so se namreč zaradi različnih geografskih značilnosti in uporabe konj razvili različni tipi lipicancev, prvotni pa se je ohranil le v Lipici in Avstriji, je pojasnil Urbas, ki sicer v lipiški kobilarni skrbi za mednarodno sodelovanje, pomaga pa tudi pri selekcij in vzreji konj. Po njegovih besedah mora lipicanec ohraniti "karakter baročnega tipa konja s svojimi kakovostmi in tipičnimi lastnostmi pasme".

Lipiška kobilarna je predstavila še informacijski sistem za vodenje registra lipicancev, ki je v zadnjih petih letih razvila skupaj z Biotehniško fakulteto, dostopen pa bo vsem kobilarnam.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (2)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

bnam 2707
07. 02. 2007 19.48
Slovenija bi se morala zavedati pomena Lipice in lipicancev,ne pa da se ukvrjajo z nekimi golf klubi za aristokrate in takozvano dvotaktno elito. Lipca in lipicanci še nikoli niso bili tako zapostavljeni kot v Sloveniji po letu 1991!
goso
07. 02. 2007 15.09
Nej že nehajo sanjat golf pa nej se osredotočjo na lipicanca in mu vse podredijo. Slovenci si mormo res vse pokvart.