Slovenija

Pred nami izredne vremenske razmere: obilne padavine in močan veter

Ljubljana, 26. 10. 2023 10.02 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 7 min
Avtor
Karmelina Husejnović, U.Z.
Komentarji
234

Zahodno, osrednjo in južno Slovenijo so zajele krajevne plohe, ki za zdaj še ne prinašajo večje količine dežja. Po napovedih vremenoslovcev se bo situacija začela zaostrovati v drugem delu noči, ko se bodo padavine na zahodu krepile in se do jutra razširile nad vso državo. Zaradi močnih padavin in vetra, ki sta napovedana za petek, je Arso za večji del države izdal rdeče vremensko opozorilo. Poplavljajo lahko reke, hudourniki in tudi morje. Obstaja tudi povečana nevarnost za nastanek novih zemeljskih plazov in reaktivacijo tistih, ki so se sprožili ob zadnji ujmi. Težave pa lahko povzroča tudi močan veter.

Več videovsebin
  • Iz 24UR: Nevarnost proženja plazov
    03:11
    Iz 24UR: Nevarnost proženja plazov
  • Iz 24UR: Vremenska napoved 26. 10. 2023
    03:18
    Iz 24UR: Vremenska napoved 26. 10. 2023
  • Srečko Šestan: V pripravi je uredba za dvig pripravljenosti celotnega sistema
    01:52
    Srečko Šestan: V pripravi je uredba za dvig pripravljenosti celotnega sistema
  • Neža Kodre: Izvajali se bodo nujni ukrepi nadzora in pripravljenosti
    02:00
    Neža Kodre: Izvajali se bodo nujni ukrepi nadzora in pripravljenosti
  • Miloš Bavec: Verjetnost proženja plazov je znatno povečana
    00:43
    Miloš Bavec: Verjetnost proženja plazov je znatno povečana
  • Golob: Poplavljalo bo tudi morje
    00:38
    Golob: Poplavljalo bo tudi morje
  • Hidrolog Andrej Golob o naraščanju rek in hudournikov
    01:52
    Hidrolog Andrej Golob o naraščanju rek in hudournikov
  • Brane Gregorčič o pričakovanih vremenskih razmerah
    02:28
    Brane Gregorčič o pričakovanih vremenskih razmerah

Pred nami je burno vremensko dogajanje. V noči na petek in v petek dopoldne bodo Slovenijo zajele obilne padavine s krajevno močnimi nalivi. V višjih legah se krepi jugozahodni veter, s katerim k nam doteka vse bolj vlažen in topel zrak. 

"Zahodno, osrednjo in južno Slovenijo so že zajele krajevne plohe, ki za zdaj še ne prinašajo večje količine dežja. Situacija se bo začela zaostrovati v drugem delu noči, ko se bodo padavine na zahodu krepile in se do jutra razširile nad vso državo. Takrat se bo precej okrepil tudi veter v nižjih plasteh ozračja. Ker bo ozračje nestabilno, bodo nastajale nevihte z močnejšimi nalivi, ki se lahko nad istimi območji obnavljajo dalj časa. Burno vremensko dogajanje bo trajalo nekaj ur. Sredi dneva se bo ozračje umirilo," je na portalu Meteoinfo pojasnil naš hišni prognostik Rok Nosan

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Tudi zadnji izračuni meteoroloških modelov po njegovih besedah kažejo, da bo največ dežja padlo na območju južnega predgorja Julijskih Alp ter v pasu od Idrije prek severnega dela Ljubljanske kotline do Koroške, torej na območjih, ki so jih prizadele že avgustovske poplave. Veliko dežja bo tudi na Notranjskem in Primorskem, kjer bo jutri zjutraj in dopoldne v večjem obsegu poplavljalo tudi morje. Močne padavine bo marsikje spremljal veter, ki bo predvsem v višjih legah lahko povzročil obsežnejše vetrolome.

"Pozorno spremljajte napovedi in opozorila pristojnih služb ter bodite previdni, saj so zaradi izrednih vremenskih razmer, obsežnih poplav in vetrolomov lahko ogrožena življenja," poziva. 

Rdeč alarm
Rdeč alarm FOTO: Arso

Arso izdal rdeče opozorilo

Zaradi izrednih vremenskih razmer je Agencija RS za okolje (Arso) za petek za večji del države izdala rdeče vremensko opozorilo. Rdeče opozorilo zaradi padavin velja za severovzhodni, severozahodni in jugozahodni del države, rdeče opozorilo zaradi vetra pa le za severozahod in jugozahod. Za preostali del države velja oranžno opozorilo.

"Ocenjujemo, da so meteorološke razmere izredne," je opozoril Branko Gregorčič iz Agencije za okolje. Razmere se bodo začele slabšati že v prvem delu noči, ko se bodo okrepili tudi zračni tokovi. Deževati bo začelo že zvečer, a najhuje bo v drugi polovici noči in zjutraj, je opozoril. 

"Nalivi bodo lahko vztrajali tudi nekaj ur," je izpostavil. Večina padavin bo v 12 urah dosegla med 60 in 140 litrov na kvadratni meter, je še dodal. Za primerjavo: v avgustovskih neurjih je padlo okoli 200 litrov na kvadratni meter. Gregorčič je opozoril tudi na močan veter in intenzivne padavine. 

Območje intenzivnih padavin bo predvsem v predgorju Julijskih Alp ter pasu preko Škofjeloškega hribovja proti Kamniško-Savinjskim Alpam, torej na že prizadetih območjih ob avgustovski vremenski ujmi. "Šlo bo za kar zelo intenziven vremenski dogodek," je napovedal Gregorčič.

"Dobra novica je ta, da se bo vreme po neurju hitro umirilo," je še dejal. 

Iz Mestne občine Koper so sporočili, da bodo zaradi zelo slabe vremenske napovedi v noči na petek in v petek zjutraj, ko predvidevajo močnejše nalive in poplavljanje morja na nižje ležečih delih obale, omogočili brezplačno parkiranje v parkirnih hišah Belveder in Sonce. Omenjeni parkirni hiši bosta prosto dostopni od danes od 22. ure do jutri do 22. ure.

Reke bodo močno naraščale

Arso ob napovedanem močnem deževju napoveduje, da bodo danes ponoči reke začele močno naraščati. Sprva bodo naraščale na zahodu, kasneje pa tudi drugod po Sloveniji. Posamezne, predvsem manjše reke na zahodu, severu in v osrednji Sloveniji ter v porečju Kolpe bodo poplavljale. Večja verjetnost za poplavljanje rek bo na Vipavskem in Gorenjskem. Nekatere reke in hudourniški vodotoki lahko poplavijo tudi v večjem obsegu. Ob močnih krajevnih nalivih bo verjetno poplavljanje zaledne in padavinske vode, drugod po državi pa lahko pride do razlivanj na območju pogostih poplav.

Padavine bodo padle na že namočena tla in hitro napolnile rečne struge, največ težav pričakujejo s poplavljanjem padavinske in zaledne vode. Med območji je hidrolog Andrej Golob iz Arso izpostavil porečje Vipave, Idrijsko-Cerkljanskega hribovja, Škofjeloškega hribovja in Kamniško-Savinskih Alp. Na teh območjih lahko reke hitro narastejo, nekatere poplavijo tudi v večjem obsegu in bolj silovito, je opozoril Golob. 

"Ker gre za območja, ki so bila že najbolj prizadeta med avgustovskimi poplavami, smo za ta porečja izdali najvišjo stopnjo opozorila. Za ostala pa oranžno opozorilo. Na teh območjih pozivamo prebivalstvo, da izvedejo samozaščitne ukrepe – umaknejo vozila, zaščitijo objekte," je opozoril hidrolog.

Zaradi rdečega vremenskega opozorila je prestavljen zbor krajanov Letuša, sklican za danes popoldne v Braslovčah. Krajani bodo prejeli pojasnila stroke glede selitve na novo lokacijo v najkrajšem možnem času, so sporočili iz Ukoma. Za nov datum sestanka pa bodo krajani prejeli novo vabilo, so sporočili z braslovške občine.

Pri tem tipu dogodka so ukrepi zelo omejeni, pravi poveljnik Civilne zaščite Srečko Šestan. "Če spremljamo radarsko sliko, ta veliko pove, je zelo ažurna in se na tak način da veliko zavarovati," pravi Šestan, ki pa poudarja, da je treba predvsem zavarovati življenja. "Naj poplavi avto, glavno, da ne poplavi šoferja," je še zaključil Šestan.

Pojasnil je, da je zaradi napovedanih izrednih vremenskih razmer v pripravi odredba za dvig pripravljenosti celotnega sistema."Upam in pričakujem, da bodo ljudje tudi tokrat upoštevali vsa naša priporočila," je dejal. "Edini cilj je, da zmanjšamo škodo in preprečimo človeške izgube," je poudaril. 

Sunki vetra lahko dosežejo 100 kilometrov na uro

Po besedah Gregorčiča z Arsa se bo v drugi polovici noči in v petek zjutraj močno okrepil tudi jugozahodni veter. Na izpostavljenih legah je pričakovati sunke blizu 100 kilometrov na uro.

Po besedah direktorja Zavoda za gozdove Gregorja Daneva so napovedane razmere "za slovenske gozdove eden o najhujših scenarijev", saj veter in deževje lahko povzročita nove vetrolome. 

Danev je zato ljudi pozval, da od danes zvečer ne hodijo v gozdove, delavci pa naj v gozdovih jutri tam ne delajo. "Še posebej apeliramo na tiste, ki še imajo mehanizacijo v gozdovih, da jo do zvečer umaknejo iz gozdov," je poudaril.

Povečana verjetnost pojavljanja zemeljskih plazov

Iz Geološkega zavoda Slovenije pa opozarjajo, da od danes popoldan in vključno do jutri zaradi napovedanih povečanih količin padavin in predhodne namočenosti tal obstaja povečana nevarnost za nastanek novih zemeljskih plazov in reaktivacijo zemeljskih plazov, ki so nastali ob nedavni ujmi.

Kot so izpostavili, povečana verjetnost za nastanek zemeljskih plazov velja za celotno Slovenijo in se bo povečevala sorazmerno s količino padavin.

Prebivalce zato opozarjajo, naj bodo pozorni na dogajanje na plazovih in na pojavljanje sprememb na tleh, objektih ter pobočjih. Prav tako poudarjajo, naj ljudje upoštevajo navodila, ki jih je posredovala civilna zaščita, še posebej, če je bila odrejena evakuacija. "Pozivamo državljane, da ne rešujejo premoženja takrat, ko je treba reševati življenja," je opozoril Miloš Bavec iz Geološkega zavoda.

Nižji deli obale bodo lahko poplavljeni tudi prek pol metra višine

Za obalo je za petek od 4. do 11. ure izdano rdeče opozorilo zaradi napovedanega povišanega plimovanja. "Jutri dopoldne bo v večjem obsegu poplavilo tudi morje ob slovenski obali. Ravno v času visoke jutranje plime bo sovpadalo s padcem zračnega tlaka ob prihodu ciklona, okrepljen bo tudi južni veter in to bo povzročilo dodaten znaten dvig morske gladine, tako da bodo nižji deli obale lahko poplavljali tudi v višini preko pol metra," je pojasnil hidrolog Golob. 

Ker bo okrepljen tudi veter, bo močnejše tudi valovanje morja. "To pa ob tako visoki gladini lahko povzroča dodatne težave," je opozoril.

Iz Občine Izola so sporočili, da naj bi gladina morja začela upadati po 9. uri. Od 5. ure bo za promet zaprto Sončno nabrežje od Trga republike do Velikega trga. "Občani naj čim prej umaknejo svoja vozila z gramoznega parkirišča ob Srednji šoli Izola ter z Velikega trga," so sporočili.

Pozvali so jih k skrbi za lastno varnost in zaščito svojega imetja. "Obenem jih prosimo, da si čim prej priskrbijo protipoplavno zaščito (panele, deske, polivinil, protipoplavne vreče). Za tiste, ki si vreč s peskom ne morejo zagotoviti sami, jih bo v omejenih količinah priskrbela občina s civilno zaščito in Komunalo Izola. Na treh lokacijah: pred sedežem občine na Sončnem nabrežju 8, med lokalom Bariera in malim pomolom ob mandraču ter pred Podestatovo palačo na Verdijevi ulici 1 jih bodo od 17. do 18. ure delili izolski taborniki. Dostava na dom ni predvidena," so zapisali. 

V stanju pripravljenosti so vse intervencijske službe. Izolski gasilci bodo po potrebi postavili protipoplavne baraže na Sončnem nabrežju in Velikem trgu.

Regijski center za obveščanje Koper je sicer zaradi visokega plimovanja morja v Piranu že danes ob 8.24 sprožil sireno javnega alarmiranja z namenom opozorila na nevarnost, so sporočili iz Uprave RS za zaščito in reševanje. Morje je prestopilo rob obalne črte in zalilo Prešernovo in Kidričevo nabrežje. Raven morske gladine v Piranu se je že v noči na sredo povzpela na 315 centimetrov, morje pa je poplavilo parkirišče na piranski punti. 

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (234)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

zani10
26. 10. 2023 21.59
-2
Spet strasenje ljudi…
Anion6anion
26. 10. 2023 21.56
+4
Pol politike v Bruslju vsak s svojim letalom. Druga polovica bankirjev v Atenah vsak s svojim letalom. Ogljicni odits naj pa jaz doma zmanjšujem. Butale.
zapiramvamustaaa
26. 10. 2023 21.54
+1
Vsaj ju3 nebom rabil delat bom malo počival kot vzdrževalec na nogometnem stadionu💪👑
enslovenec
26. 10. 2023 21.52
+0
če pogledaš radarsko sliko hrvaške se lepo vidi
tron3
26. 10. 2023 21.50
+4
Kva bodo spet zalival tunele pod nami al kva, kaj še niso bili avgusta fertik????
2fast4
26. 10. 2023 21.45
+2
Kje, vse je mirno...
SDS_je_poden
26. 10. 2023 21.34
-6
Radarska že kaže, da se počasi z juga vali dež.
mahar123
26. 10. 2023 21.38
+0
mahar123
26. 10. 2023 21.39
+0
supplement
26. 10. 2023 21.45
+7
za take neslane šale,se ti v svojem lepem idealnem zivljenju lahko hitro obrne,bognedaj ampak ce se to zgodi ,se spomni svojih neslanih komentarjev
Rafael Kramar
27. 10. 2023 08.17
-2
Tudi ti se spomni na svojega, ko boš prišel navzkriž z njimi!?
thetech
27. 10. 2023 08.44
Jih večkrat srečamo, nikoli težav! Ti se jih bojiš, pusssy?
orkan Golan
26. 10. 2023 21.33
+5
Tudi pred pol stoletja je narava na različne načine kazala svojo voljo in moč , a smo kljub odsotnosti vseh alarmov živeli veliko bolj umirjeno - in preživeli .
fljfo
26. 10. 2023 21.33
+3
Vaška frizerka pravi, da to delajo eni načrtno...in baje ima tudi dokaze za to
headshot402
26. 10. 2023 21.36
+3
Si dementen? Isti komentar si napisal že tretjič.
fljfo
26. 10. 2023 21.39
+0
Širiti je potrebno resnico, da narod uvidi
periot22
26. 10. 2023 21.29
+4
A Ameriška pošiljka!
fljfo
26. 10. 2023 21.30
+2
zelen
26. 10. 2023 21.34
+4
ni ni, rusi sigurno so rusi kar vpraš robija pa ivana pa tanjo al pa kar von layno
UtisanBimbambom
26. 10. 2023 21.35
+2
headshot402
26. 10. 2023 21.27
+3
Ne bo nič posebnega...Ne nasedat :D
Rafael Kramar
26. 10. 2023 21.09
-12
Ajde, naj že useka, če misli. Naši gasilci čakajo v pripravljenosti in čez dve ure bodo že preveč pjani za kam it.
headshot402
26. 10. 2023 21.29
+6
Priseljenec, upam da ne bos nikol rabu teh "pijancev", ker jih ne bo :D
An ban pet podgan
26. 10. 2023 21.03
+4
Kar bo z nami bo tudi z drugimi 😀
P1800
26. 10. 2023 21.01
+6
Ja bo kot bo, če vremenar pravilno napove so ovacije, če ne se je zmotil računalniški programski model, tk pač je in bo
VelikoVedro
26. 10. 2023 21.08
+3
Eh, če napove prav so pritožbe da kako je toliko rabil, zakaj ni napovedal že prej. Vremenarji pa res še nikoli niso dobili stoječih ovacij ...
btbslo
26. 10. 2023 20.59
-3
Pri nas niti ne piha in tudi dezuje ne
Uškakola
26. 10. 2023 20.59
-1
Spet bodo imeli Gasilci polne roke dela, Civilna zaščita bo jeziki otresala, dela tako nikoli nič in Mussolini bo pa snemal selfije.
Iqos
26. 10. 2023 20.53
-4
Ne vem kolk je sploh še smiselno takole vsesplošno obveščat in delat paniko po celi državi. Pol jih v strahu čaka na apokalipso. Zunaj ni žive duše, ceste prazne....
VelikoVedro
26. 10. 2023 21.08
+4
Iqos
26. 10. 2023 21.22
-1
Skoraj na vodi...sam, da smo si vse sami porihtali tako,da nam voda ne naredi škode. Drugo je veter.
Betuul
26. 10. 2023 20.47
-2
Mene je tako strah!
Gutenberg
26. 10. 2023 21.54
Vsejedobro1411
26. 10. 2023 20.40
+7
Upam, da nas bo tokrat obslo.
Lojze Biber
26. 10. 2023 20.38
+4
Kablovje našponano do konca