Slovenija

Svetlana Makarovič o zavrnjeni Prešernovi nagradi: Nazaj hočem, kar je moje

Ljubljana, 02. 02. 2023 11.47 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
Anja Kralj, T. D., STA
Komentarji
465

Svetlana Makarovič pravi, da ji mora ministrstvo za kulturo vrniti Prešernovo nagrado iz leta 2000 skupaj z denarjem, ki ga je tedaj zavrnila. Vztraja pri tem, da se ji nagrada vrne prav na letošnji proslavi, na odru Cankarjevega doma. Upravni odbor Prešernovega sklada, ki odloča o dobitnikih Prešernovih nagrad, pa je sporočil, da scenarij prireditve ne vključuje njenega nastopa, za ponovno podelitev nagrade pa ni pravne podlage. Na ministrstvu za kulturo pravijo, da do dogovora, da se ji leta 2000 podeljeno Prešernovo nagrado izroči na osrednji proslavi ob kulturnem prazniku 8. februarja, ni prišlo.

Svetlana Makarovič v izjavi za 24UR vztraja, da je jasno, da ji mora ministrstvo za kulturo Prešernovo nagrado iz leta 2000 v celoti vrniti, tudi z denarjem, ki ga je takrat zavrnila: "To hočem nazaj, ker je moje."  Na vprašanje, ali so ji na ministrstvu za kulturo res zagotovili, da ji bodo nagrado vrnili 7. februarja, odgovarja, da ne: "Ne. Oni tega ne bi vrnili 7.februarja, pač pa na kakšen drug dan in kje drugje."  

Prešernove nagrade 2000
Prešernove nagrade 2000 FOTO: Bobo

A, kot zatrjuje, bo točno 7. februarja zvečer stala na odru Cankarjevega doma: " Povedala bom eno pesem in nič drugega ne bom razlagala." Na vprašanje, kaj bo storila, če ji nagrade ne bodo vrnili, pravi: "Seveda mi jo morajo vrniti, o tem sploh ni debate." 

Ministrstvo: Takšne obljube ji nismo dali

Na ministrstvu za kulturo sicer vztrajajo, da do dogovora, da se Svetlani Makarovič leta 2000 podeljeno Prešernovo nagrado izroči na osrednji proslavi ob kulturnem prazniku 8. februarja, ni prišlo. "Takšne obljube ji na ministrstvu za kulturo nismo dali, niti ji je ne bi mogli dati, saj je podeljevanje Prešernovih nagrad v pristojnosti Upravnega odbora Prešernovega sklada," so zapisali.

Ob tem so spomnili, da ima Upravni odbor Prešernovega sklada glede izvedbe osrednje proslave ob kulturnem prazniku popolno avtonomijo, prav tako ob podeljevanju Prešernovih nagrad. Obenem so dodali, da so od predsednika upravnega odbora Muhoviča izvedeli, da od Svetlane Makarovič niso prejeli uradne prošnje za izročitev nagrade.

Scenarij ne vključuje nastopa Svetlane Makarovič

Upravni odbor (UO) Prešernovega sklada, ki mu trenutno predseduje slikar Jožef Muhovič, se bo po lastnih navedbah držal sprejetega scenarija, ki ne vključuje nastopa nekdanje nagrajenke Svetlane Makarovič in je pripravljen v skladu z zakonom o Prešernovi nagradi in statutom Prešernovega sklada. O tem je obvestil tudi ministrstvo za kulturo, so sporočili z ministrstva.

Kot dodaja UO, je po zakonu vsako leto mogoče podeliti največ dve veliki Prešernovi nagradi, za ponovno podelitev nagrade v primeru predhodne zavrnitve pa ni pravne podlage, saj zakon zavrnitve ne predvideva.

Svetlana Makarovič
Svetlana Makarovič FOTO: Miro Majcen

UO Prešernovega sklada sicer ne vidi ovire za to, da bi ji nagrado vrnili, vendar bi to po njegovem mnenju moralo biti prej zakonsko regulirano. Postopek za ureditev tega vprašanja doslej ni bil sprožen, saj na UO Prešernovega sklada s strani Makarovičeve do sedaj ni bila naslovljena uradna prošnja za vročitev nagrade, še piše v izjavi.

Ugibanja o tem, ali bi umetnici lahko vrnili nagrado, so se v javnosti pojavila ob vprašanju, kaj bo z nagrado patru Marku Ivanu Rupniku, ki se je v zadnjih tednih znašel v središču pozornosti zaradi domnevnih zlorab redovnic v Italiji. Nagrado za življenjsko delo sta prejela istega leta, vendar jo je Makarovičeva zavrnila.

Umetnica je ob aferi Rupnik, ki se sicer na obtožbe ne odziva, izrazila pričakovanje, da bi ji država Prešernovo nagrado v celoti vrnila, ministrica za kulturo Asta Vrečko pa je ocenila, da bi bilo spodobno, da jo nagrajenec vrne sam. Prek družbenih omrežij je ministrica sporočila tudi, da so na ministrstvu v Arhivu RS preverili, da umetnica nagrade ni prevzela, zato je izročitev v skladu z zakonom mogoča.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3