Slovenija

Za 'rajanje' največ v Mariboru, za ognjemet v prestolnici. A Koper z lučkami prekaša vse

Ljubljana, 09. 12. 2018 07.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 7 min
Avtor
Tina Švajger
Komentarji
78

Največ – kar pol milijona evrov – za okrasitev mesta letos namenjajo v Kopru, najmanj – 10.000 evrov – pa so okraski 'udarili po žepu' Novo mesto. Decembrsko 'rajanje' bo (vsaj po stroških sodeč) najbolj pestro v Mariboru. Zanj so skupno namenili 222.000 evrov. Najmanj zapravljivi pa so bili, vsaj kar zadeva prireditve, v Murski Soboti. Ognjemet bo zagotovo v dveh mestih.

Dodobra smo že zakorakali v najbolj čaroben mesec leta in večina slovenskih mest se  je odela v praznično podobo. Okrašene ulice in trgi dišijo po kuhanem vinu, piškotih in cimetu, smrečice se bohotijo pod lučkami, čarobni december pa spremljajo koncerti in druge prireditve.

Prižiganje prazničnih lučk
Prižiganje prazničnih lučk FOTO: Damjan Žibert

A med sredstvi, ki jih 11 slovenskih mestnih občin namenja za praznične preobleke, decembrski program in morebitne silvestrske ognjemete, so precejšnje razlike. V uredništvu 24ur.com smo zato preverili, koliko posamezna mesta letos namenjajo za praznično okrasitev in vzdrževanje novoletne osvetlitve, koliko za sofinanciranje decembrskega dogajanja ter kako bo z ognjemetom in koliko bo ta posamezno občino 'udaril' po žepu.

Okrasitev: 'Najskromnejši' v Novem mestu, najbolj razsipni v Kopru

V prestolnici sredstva za osnovno okrasitev letos znašajo 220.000 evrov in so zagotovljena prek koncesijske pogodbe za javno gospodarsko službo urejanja javne razsvetljave.

Na Mestni občini Maribor (MOM) porabo sredstev za okrasitev mesta za sezono 2018/2019 po vseh seštetih stroških na dan 4. decembra ocenjujejo na približno 113.000 evrov bruto. Kot je pojasnila predstavnica za odnose z javnostmi MOM Alenka Kocjančič, je na proračunski postavki za investicije in nabavo novoletnega materiala sicer 147.600 evrov (kar je nekoliko več kot zadnja leta), so pa na koncu porabili 34.000 evrov manj, kot so predvidevali in je bila prvotna ocena. "Podatek je preverjen na dan 4. decembra in ne pomeni, da je bilo do takrat porabljenih toliko sredstev, pozneje pa jih bo še več, temveč vse skupaj – s stroški okrasitve so namreč zaključili po njihovi postavitvi, torej konec novembra," je razložila. Vzdrževanje okraskov, montaže in demontaže se sicer načrtujejo dodatno. Redno vzdrževanje v Mariboru opravlja koncesionar za javno razsvetljavo Nigrad, d. d. Ocenjeni strošek za montažo, demontažo in popravilo pokvarjenih okraskov v sezoni 2018/2019 pa je približno 50.000 evrov (bruto). A kot poudarjajo na mariborski občini, je o končnih zneskih v tem trenutku prehitro govoriti – znani bodo namreč po opravljeni demontaži.

Mestna občina Kranj letos za praznično okrasitev mesta oziroma za vzdrževanje novoletne osvetlitve namenja 95.000 evrov.

Največ 'težav' s posredovanjem podatkov, koliko sredstev letos namenjajo za praznično okrasitev mesta, so imeli v Kopru. Uradnih podatkov kljub večkratnemu zaprosilu nismo prejeli, neuradno se številka giblje okoli pol milijona evrov.

Največ – 500.000 evrov – za praznično okrasitev mesta oziroma za vzdrževanje novoletne osvetlitve letos namenjajo v Kopru. Najmanj – 'le' 10.000 evrov, pa so za to 'zapravili' v Novem mestu. 'Skromni' so tudi v Slovenj Gradcu (15.000 evrov) in na Ptuju (16.000 evrov).

Stroški namestitve svetlobne okrasitve v Celju znašajo 80.000 evrov. Kot so nam razločili na Mestni občini Celje, postavitev kulise v tako imenovani Pravljični deželi, namestitev lampijonov in svetlobno-tehničnih elementov na Muzejskem trgu, popravilo dotrajanih svetlobnih teles ter namestitev smrek sicer znaša še dodatnih 36.000 evrov (skupaj torej 116.000 evrov).

"Mestna občina Novo mesto oziroma Javni zavod za šport, kulturo in mladino Novo mesto (ZNM) bo v letošnjem letu izvedel praznično okrasitev mesta z obstoječo razsvetljavo, večje investicije niso načrtovane. Obešanje in priklopi so ocenjeni na približno 10.000 evrov," so sporočili iz Novega mesta.

Za praznično okrasitev mesta oziroma razsvetljavo bodo v Velenju namenili približno 50.000 evrov, v Novi Gorici pa 28.000 evrov. Mestna občina Ptuj letos za okrasitev namenja 16.000 evrov – enako kot lani, Mestna občina Murska Sobota pa okrog 23.000 evrov. V Mestni občini Slovenj Gradec so za okrasitev mesta ter vaških skupnosti namenili 15.000 evrov.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Prireditve: Na veliki nogi v Mariboru, najmanj zapravljivi v Murski Soboti

Za sofinanciranje letošnjega decembrskega programa prireditev v Ljubljani namenjajo 113.000 evrov proračunskih sredstev. "Del stroškov bodo pokrili donatorji, del pa se financira iz naslova najemnin za sejemske hišice na prazničnem sejmu," so ob tem sporočili z Mestne občine Ljubljana (MOL).

Najbolj veselo – vsaj kar zadeva stroške prireditev – pa bo letos v Mariboru. Zavod za turizem Maribor–Pohorje za prireditve Čarobnega decembra (v to spada organizacija prižiga lučk ter organizacija koncertov in prireditev na Trgu Leona Štuklja med 25. decembrom in 1. januarjem) namenja 120.000 evrov. Še dodatnih 102.000 evrov pa znašajo sredstva za drsališče.

Iz proračuna kranjske občine za letošnje decembrske prireditve namenjajo okoli 90.000 evrov. Koordinator prireditev je sicer Zavod za turizem in kulturo Kranj.

Za sofinanciranje decembrskih dogodkov in prireditev v mestu in na podeželju Mestna občina Koper prek javnega razpisa letos namenja 40.000 evrov. "V ta znesek je všteto tudi silvestrovanje v Kopru z glasbenim programom in dodaten spremljevalni program v sodelovanju s kulturnimi in turističnimi društvi, ki delujejo v koprski občini," so nam pojasnili.

Največ – skupno 222.000 evrov za prireditve, koncerte in druge decembrske aktivnosti, namenjajo v Mariboru. Najmanj pa v Murski Soboti (17.000 evrov). So pa letos prazničnemu dogajanju precej 'naklonjeni' v Novi Gorici – za to bodo porabili kar 135.000 evrov – torej več kot druge mestne občine, z izjemo Maribora.

Vrednost programa Pravljičnega Celja, ki se je začel 1. decembra in se bo odvijal še do silvestrovega, skupaj znaša 99.000 evrov. Mestna občina Celje za to zagotavlja 30.000 evrov, za program v Pravljični deželi (od 14. do 31. decembra) pa 16.200 evrov. Skupaj torej 46.200 evrov. "Decembrskim prireditvam se pridružujejo tudi društva, organizacije in posamezniki, ki so prejeli sredstva v okviru Javnega poziva za izbiro kulturnih projektov v letu 2018 in zaradi narave dela in programske usmerjenosti niso mogli sodelovati v Programu Poletja v Celju (celjska občina je za ta poziv namenila 178.000 evrov)," pa so še dodali v Celju.

V Novem mestu je za prireditve v sklopu veselega decembra (koncerti in otroški program), izvedbo Adventnega sejma, postavitev ter upravljanje drsališča in silvestrovanje letos namenjenih 90.000 evrov.

Mestna občina Velenje bo za sofinanciranje decembrskih prireditev v Velenju namenila 34.000 evrov. Kot pojasnjuje, gre od tega 5000 evrov za koncert ob prižigu praznične razsvetljave 30. novembra z nastopom Natalije Verboten s skupino Plamen; 4000 evrov za prihod Dedka Mraza in koncert skupine Čuki – 13. decembra (organizatorji MOV, Festival Velenje in MZPM); 10.000 evrov za Čarobno promenado – sklop prireditev od 17. do 30. decembra (organizator Festival Velenje); in 15.000 evrov za silvestrovanje (otroško in osrednje silvestrovanje s skupino Mambo Kings (organizator Zavod za turizem Šaleške doline).

Za sofinanciranje novoletnega dogajanja v Novi Gorici namenjajo kar 135.000 evrov. Program obsega knjižni sejem Pod jelkami, drsališče na Bevkovem trgu (od 6. decembra do 6. januarja), organizacijo in izvedbo koncertnega dogajanja, potrebno infrastrukturo in silvestrovanje na prostem.

Decembrske prireditve v najstarejšem slovenskem mestu pod naslovom Ptujska pravljica organizira Zavod za turizem Ptuj. Za organizacijo in program namenjajo 29.500 evrov.

Za sofinanciranje decembrskih prireditev v mestu murskosoboška občina namenja letos 17.000 evrov, slovenjgraška pa 19.600 evrov.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Ognjemet: Zagotovo le v treh mestih, v dveh se še odločajo

V Ljubljani bo ognjemet na silvestrovo trajal pet minut, MOL pa bo zanj odštel 3650 evrov (plus DDV).

Mestna občina Maribor že od leta 2011 ne organizira ognjemeta. Ga pa zadnja tri leta organizirajo in plačajo zasebniki.

Namesto ognjemeta bodo v Kranju tudi letos imeli papirnate konfete – strošek takšnega 'ognjemeta' je po podatkih Zavoda za turizem in kulturo Kranj (ZTKK) 366 evrov.

V Kopru se o izvedbi ognjemeta še odločajo, iz celjske občine pa so nam sporočili, da v Celju za silvestrovo ognjemeta že vrsto let ni in ga tudi letos ne bo.

Tudi v Novem mestu že približno deset let ne pripravljajo ognjemeta. "Razlog je skrb za okolje oziroma priporočila Agencije RS za okolje, ki poziva občane, naj se odpovedo ognjemetom. Tako je naše silvestrovanje prijaznejše za mlajše otroke, starejše in hišne ljubljenčke ter obenem manjši strošek za javni proračun. K podobnemu ravnanju, da se izogibajo pirotehničnim sredstev, pozivamo tudi občane," so poudarili na novomeški občini.

Silvestrskega ognjemeta v vsaj šestih mestnih občinah letos zagotovo ne bo. Na Ptuju in v Kopru se še odločajo, v Novi Gorici bo v primeru pridobitve sponzorskih sredstev. Bo pa nebo na silvestrovo gotovo zasijalo v Ljubljani in Murski Soboti.

V Mestni občini Velenje prav tako že nekaj let ne pripravljajo silvestrskega ognjemeta, temveč sredstva namenjajo v dobrodelne namene. Lani so tako 5000 evrov namenili za projekt Društva paraplegikov jugozahodne Štajerske 'Kar me ovira, me motivira' za nakup novega kombija. Sredstva, ki so jih leta 2015 načrtovali za ognjemet, pa so namenili za novo otroško igralo na Velenjski plaži, ki je prilagojeno tudi otrokom s posebnimi potrebami. Vrednost investicije je znašala 10.000 evrov.

V Novi Gorici bo ognjemet v primeru pridobitve sponzorskih sredstev, tudi na Ptuju o ognjemetu še niso sprejeli dokončne odločitve.

Bo pa ognjemet v Murski Soboti – za petminutni spektakel na nebu bo Mestna občina Murska Sobota letos namenila 1900 evrov (z vključenim DDV).

Tudi iz Mestne občine Slovenj Gradec so nam sporočili, da ognjemeta že desetletje ne organizirajo in ga tudi letos ne bodo.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.
  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (78)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Kopr?anka
10. 12. 2018 11.55
-1
Investicija v Kopru se je definitivno izplačala! Toliko turistov iz notranjosti Slovenije in pa iz Italije še nikoli ni bilo v Kopru decembra! Gneča po Kopru. Res nevideno do sedaj. Ko vidiš navdušene ljudi in slišiš kako hvalijo naše lepo mesto, se slikajo. Lahko je Popo kriminalec in mestoma primitivec, ampak to je žal edini človek, ki že 16 let točno ve kaj bi rad dosegel v svojem mestu in mu je plasiranje Kopra na zemljevid turističnih krajev tudi uspelo! Človek z jasno vizijo in z ekipo, ki mu je pri tem sledila! Za razliko od ravno tako mafijskih in nesposobnih levakov ala Bržan, ki bi se pogovarjali in debatirali in mešali meglo (bivši LDS, SD, vse kar češ levega od študenta naprej)... Srečni mi Koprčani s tako meglenim in nesposobnim županom, ki že od študentskih časov dobro živi na račun države in občine... tudi pod okriljem Popota. Vendar, ko bodo ljudje spregledali in jih bo začela boleti glava, bo prepozno. Leva srenja iz LJ se pa tačas že vozi po Kopru (videno na lastne oči) in hodi čestitat svoji novi lutki, ki so jo podprli z vsemi razpoložljivimi sredstvi (mediji )! Zavohali so, da lahko zrušijo Popota in angažirali vse skupne sile z vsemi možnimi podrepniki z obale, ki jih je Popo odpikal in jim zaprl pipo. Vse te informacije so žal resnične in niso nobena "kafanska priča".... obala je majhna in se marsikaj ve in izve... pa ne samo o Popotu... Ampak važno, da se da ljudem nekaj za glodat, da se ustvari neka "gonja" in so vsi srečni...
Lolita
10. 12. 2018 12.16
+3
Potem pa še župan spravi na visoka del. mesta vso svojo daljno druzino, prijatelje.. tako da so vsi priskrbljeni z visokimi plačami za skoraj nič dela.
Romantik
10. 12. 2018 08.56
+1
bivši levaški župani zadolžili občine, ubogi občani, ko padejo položnice ravno na njih, pardon na nas!
korintos23
10. 12. 2018 09.05
+5
A sedaj pa desnjaki vodijo velike občine, mestne? hahahaha
fairplayy
10. 12. 2018 08.26
+17
denar bi raje namenili za nove zelene površine v mestih bi imeli vsi nekaj od tega še naši potomci ne pa za 10min pokanja da že degradirano pokrajino šedodatno nasvinjamo z težkimi kovinami..
korintos23
10. 12. 2018 09.05
-9
fairplayy
10. 12. 2018 09.31
+8
ne korint, da se zboljša mikroklima zbije temperatura poleti, drevesa so naravni čistilec zraka, sadna drevesa dajo sadeže še nisi slišal ne si mislil da jih všparu sam lahko kupiš
mario7
10. 12. 2018 08.25
+11
Brezdomci pa v vseh teh mestih lačni.
Recenzor
09. 12. 2018 20.29
+3
V V mestui kjer je glavnina ptrebivalcev balkancev imajo pač balkanske manire in brez pokanja ne ger
1kopr?an
09. 12. 2018 19.28
+25
V Zagrebu so investirali v lučke in ostalo dogajanje, več kot vse mestne občine v Sloveniji skupaj! Res so nazadnjaški, da zapravljajo v razvoj... samo zato da so privabili ljudi iz cele Evrope in da so proglašeni za najlepši advent... Hvala bogu, da ste vsaj vi tu pametni in usmerjate državo v pravo smer :D
fairplayy
09. 12. 2018 19.20
+22
Poleg vsega onesnazenja res ni potrbno vso to pokanje jaz mu pravim metanje dnara v luft jan pa se jamra za pomoc
Recenzor
09. 12. 2018 18.33
-4
Čim dlje stran od Ljubljane!
mario7
10. 12. 2018 08.26
-2
on39
10. 12. 2018 09.13
+1
Transformerji
09. 12. 2018 17.49
+14
Fascinanten pogled iz vesoljske postaje, ki je ob Novem letu nad Slovenijo: okrašen Koper, lučke osvetljujejo vso Savudrijsko uvalo, dobro, naj bo Piranski zaliv, skoraj tja do Trsta - torej imamo morje, kar veliko. Maribor - na tistem koncu ni nobene revščine. Po praznikih se pa izkaže vsakdanja realnost. Čemu evforija??
ggargamell
09. 12. 2018 17.24
+18
en mulc bo doma imel dražji ognjemet kot kranj
bundy crocodile
09. 12. 2018 17.01
+16
V Mariboru so na Trgu Leona Štuklja vsako leto pune hakle dobri koncerti, skupine, ludi, zabava.. Narod gre rad v mesto in se sprosti med prazniki. Resnično raje vidim, da se plača skupine in dogodke kot razsvetljavo ampak eno brez drugega pa tudi ne gre. December bo lep in vesel, doborodošli v Maribor :D
Tir1
09. 12. 2018 16.10
+23
Slike date a samo iz Ljubljane... vsaj tolike bodite pri stvari, da mogoče prikažete se kakšno drugo mesto. Ali pa sploh ne veste, da je to na sliki Ljubljana?
korintos23
09. 12. 2018 16.55
-3
Misliš Šentilj vasico ali Trstenjakovo? Tam bodo pa dečki svečke prižgali, če bo pa hladno pa bodo tudi kako knjigo skurili.
Uporabnik113189
09. 12. 2018 15.35
+55
Popovič se bo poslovil s pokom. Pol milijona za razsvetljavo, račun pa bo plačal njegov naslednik, Bržan. Se že veseli, kako ga bo bolela glava..
1kopr?an
09. 12. 2018 19.12
-3
Klasik, ta je bla res klasična izjava v prazno. Pol milijona je začetna investicija, da kraj živi tudi pozimi. Vsak, ki bi to prekinil nima vse čiste v glavi. Nikoli v tem času ni bilo toliko ljudi po Kopru.
1kopr?an
09. 12. 2018 15.16
-9
Res ste poznavalci... Koper pozimi še nikoli ni bil tako živ!
Zlolz
09. 12. 2018 15.37
-11
Res je,sej nevem kaj majo drugi ki niso iz tukaj komentirat,in palce dol dajat,Popovič je ogromno naredil,in kdor se ne strinja ne živi v Kopru.
1kopr?an
09. 12. 2018 19.22
-6
Res ste smešni s temi minusi, na realno izjavo. Lahko ste proti, ampak dejstva mi dajejo prav.
LEILA44
09. 12. 2018 14.47
+15
meseka na mizi, zase! lućke na ograji, za sosedo!...neprecenljivo 😁..za vse ostalo je nlb mastercard..😂
Čriček mali
09. 12. 2018 13.31
+46
Podn V mariboru ni služb mladina gre v Avstrijo! A za lučke pa imamo! Nism kej lih vesela da živim v Mariboru Podn od podna!!!
Borec21
09. 12. 2018 14.46
+17
bundy crocodile
09. 12. 2018 16.51
-11
Mogoče živiš v Mariboru, definitivno pa nisi mariborčanka. Podn te je naredu..
oježeš
09. 12. 2018 13.15
+71
Samo prosim ne pišite o kuhanem vinu. Prodaja se kuhana voda z dodatkom najcenejšega vina. Tukaj bi lahko posegla vmes tudi inšpekcija in ZPS.
Lolita
09. 12. 2018 12.18
+48
Važno da je za "lučke" in okrasitev, ki je zanimiva največ dva tedna, za boljše plače in boljše socialno stanje v Mb pa ne ne ni denarja.. Ampak važno da je za nujno potrebne lučke.
TOX6
09. 12. 2018 12.13
+28
Pred dnevi v LYUblani je bilo v glavnem slišat božično vzdušje kultiro in običaje,tujerodni guslarji trobači sve do zore sve do zore??? Neverjetno, še ruski deda mraz je mankal!!!
korintos23
09. 12. 2018 12.14
-18
oježeš
09. 12. 2018 13.16
+16
big brother
09. 12. 2018 10.53
+42
Ognjemet v Mariboru stane 5000 eur, vsaj lani in predlani je. Delajo ga moji znanci.Nevem zakaj to skrivate. Kljub temu, da je ljubljanski preslab za to ceno, je mariboski še bistveno slabši, saj je sestavljen samo iz baterij,ki jih lahko kupite po trgovinah.