Slovenija

Majhno zanimanje za 10 tisoč računalnikov, prejeli manj kot 1000 vlog

Ljubljana, 28. 05. 2024 14.17 | Posodobljeno pred 26 dnevi

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
STA, N.L., U.Z.
Komentarji
254

Javni štipendijski, razvojni, invalidski in preživninski sklad RS je do ponedeljka prejel 923 vlog za javni poziv za dodelitev računalniške opreme v izposojo v letu 2024. Od tega so nekaj več kot 500 vlog že uspešno rešili. Zadnji dan za oddajo vlog je sicer 22. junij. Če do takrat ne bodo razdelili vseh računalnikov, bodo poziv podaljšali. Gre za 10.000 prenosnih računalnikov, ki jih je ministrstvo za digitalno preobrazbo kupilo lani poleti in so namenjeni socialno najšibkejšim.

 

Do ponedeljka so na skladu prejeli 923 vlog in jih od tega pozitivno rešili 527, so pojasnili. Sklad bo po pravnomočnosti izdanih odločb o tem, da je posamezni upravičenec upravičen do prenosnika, obvestil ministrstvo za digitalno preobrazbo, ki je odgovorno za strokovne in logistične naloge glede razdelitve prenosnikov.

"Ko bodo vročene pozitivne odločbe postale dokončne (15 dni po vročitvi odločbe vlagatelju), bodo uporabniki prejeli prenosnike s strani ministrstva za digitalno preobrazbo," so v sporočilu za javnost zapisali na ministrstvu. Kot so izpostavili, so od objave javnega poziva izvedli več aktivnosti, da bi informacije o možnosti brezplačne izposoje računalnikov dosegle upravičence. Tako so poslali dopise šolam in humanitarnim organizacijam ter objavili več novic na to temo.

Doslej so 39 računalnikov razdelili občinam, ki so bile prizadete v poplavah, 2961 pa šolam in zavodom.
Doslej so 39 računalnikov razdelili občinam, ki so bile prizadete v poplavah, 2961 pa šolam in zavodom. FOTO: Shutterstock

Štipendijski, razvojni, invalidski in preživninski sklad je poziv za razdelitev računalnikov objavil 12. aprila, vloge pa je mogoče oddati od 22. aprila do 22. junija.

Na javni poziv za izposojo računalnikov se lahko prijavijo vlagatelji, ki so kot upravičenci do otroškega dodatka uvrščeni v prvi dohodkovni razred ter imajo vsaj enega osnovnošolskega otroka. To pomeni upravičence, katerih mesečni dohodek na družinskega člana ne presega 230,76 evra.

Izbrani bodo tisti vlagatelji, katerih vloge bodo izpolnjevale oba pogoja, in sicer po vrstnem redu prispelih popolnih vlog ter do razdelitve 10.000 prenosnih računalnikov.

Če do izteka roka ne bodo razdelili vseh računalnikov, bodo na skladu skladno z novelo zakona o spodbujanju digitalne vključenosti poziv podaljšali. V primeru, da bodo po podaljšanju poziva še vedno na razpolago računalniki, bodo poziv ponovno objavili, pri tem pa določili novo skupino upravičencev, so navedli na skladu. Kot je namreč navedeno v zakonu, se lahko na vsakokratni nadaljnji javni poziv prijavijo osebe, uvrščene v naslednji, višji dohodkovni razred za otroški dodatek, od drugega do vključno šestega dohodkovnega razreda.

Ministrstvo prejelo nagrado "digitalni kaktus"

Ministrica očitno ni naredila domače naloge, so do razdeljevanja računalnikov kritični na Inštitutu za elektronsko participacijo. "Če bi se pogledalo predhodno stanje na terenu, bi se videlo, da obstajajo že različne pobude in iniciative, ki rešujejo ta problem digitalne vključenosti ranljivih skupin prebivalstva," je za oddajo 24UR povedal Simon Delakorda, direktor Inštituta za elektronsko participacijo.

Država ima resda registre podatkov o ciljnih skupinah, vendar je to zgolj statistika, ki ne odraža dejanskega stanja na terenu, še opozarja. "Izziv je tudi to, da živimo v kompleksni družbi in ciljne družbene skupine težko popredalčkamo po nekih kriterijih pa statistikah, posebej v tem primeru, ker imajo že nekatere družine očitno rešen ta problem dostopa do računalnika, tudi digitalne vključenosti," dodaja.

Na ministrstvu pa: "Gre za proces. Kako uspešen je bil, bomo ocenjevali na koncu," se branijo. "Mislim, da je to predvsem pričakovan, normalen, naraven postopek, ki bo pač vzel nekaj časa vsem. Ni pa nič narobe, nobena panika ni potrebna, če gredo zadeve bolj umirjeno, bolj počasi. Ampak se vendarle odvijajo, številka raste," zadeve umirja Mojca Štruc, vodja Sektorja za digitalno vključenost na ministrstvu.

Povsem nasprotno pa menijo v Mreži nevladnih organizacij za vključujočo informacijsko družbo, kjer so Ministrstvu za digitalno preobrazbo pred kratkim podelili tudi nagrado "digitalni kaktus" – za slabo upravljanje ukrepov na področju digitalne vključenosti.

13.000 računalnikov obtičalo v skladišču

Spomnimo. Možnost objave javnega poziva za dodelitev računalnikov se je odprla z uveljavitvijo novele zakona o spodbujanju digitalne vključenosti, ki jo je DZ sprejel konec marca. Vlada jo je pripravila po tistem, ko je 13.000 računalnikov, ki jih je lani poleti kupilo ministrstvo za digitalno preobrazbo in so bili povod za vložitev interpelacije zoper ministrico Emilijo Stojmenovo Duh, obtičalo v skladišču.

Interpelacijo so zoper ministrico vložili poslanci SDS, po mnenju katerih je bil nakup 13.000 računalnikov za 6,5 milijona evrov negospodaren in nesmotrn. Očitali so ji sum storitve kaznivih dejanj nevestnega dela v službi ter oškodovanja javnih sredstev, davkoplačevalcev in javnih financ. Stojmenova Duh je interpelacijo 28. marca uspešno prestala.

Na ministrstvu so več čas zatrjevali, da so 13.000 računalnikov kupili za tri različne skupine prebivalcev, in sicer za namen brezplačne izposoje ranljivim skupinam prebivalcev, za vrtce in osnovne šole ter za pravne osebe javnega prava, prizadete v poplavah in plazovih.

Od skupno 13.000 računalnikov so jih do zdaj 39 razdelili občinam, ki so bile prizadete v poplavah, 2961 pa šolam in zavodom, katerih ustanoviteljica je država.

Nakup računalnikov je pod drobnogled vzela tudi Javna agencija RS za varstvo konkurence (AVK), ki je aprila preiskala prostore dobaviteljev 13.000 prenosnih računalnikov. Gre za podjetja Lancom, Unistar, Gambit Trade in Acord-92. AVK omenjena podjetja sumi nedovoljenega dogovarjanja o cenah in usklajenega ravnanja pri oddaji ponudb.

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8

KOMENTARJI (254)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

2mt8
17. 06. 2024 12.08
Srbi imajo vse ministre srbskega porekla, Hrvati hrvaškega porekla, edino Slovenci moramo imeti na oblasti pravoverne Slovence, Makedonce, Srbe, Hrvate in bošnjake. Viva la SFRJ...v Sloveniji.
Smuuki
30. 05. 2024 08.46
+1
Meso naj prodajajo mesarji, kruh peki, računalnike računalničarji. Ministrica skuša oblikovati nov način ekonomije. Ne ona res ni poklicana za posredovanje dobrin od proizvajalca do končnega uporabnika. Ta naloga je zaupana verigi ki se ji reče trgovina. Ministrstvo oblikuje pogoje poslovsnja, usmeritve, zakonodajo. Izvedba, operativa je zaupana usposobljenim, izkušenim profesionalcem. Nepoznavanje osnovnega koncepta delitve del v državi je odraz popolnega neznanja. Velika prekoračitev svojih pristojnosti povzroča nepopravljivo škodo in zmedo na trgu. Popoln kaos povzroča ta vladna ekipa. Vsi do enega nimajo prepotrebnega znanja kako sploh funkcionira država
Smuuki
30. 05. 2024 08.49
Šolski primer ko amater prevzame pobudo in začne poučevati profesionalca. Ponavljamo leto 1945 ko so hlapci zasedli vodstvena mesta in dajali navodila bivšim lastnikom kako naj delajo. Itak je vse propadlo
Kranjec Petka
29. 05. 2024 13.10
Dejte ga srat. Ljudem puste denar od dela. Zakone za obvezbo delo v treh mesecih za priseljence.
Smuuki
29. 05. 2024 09.54
+2
Joj joj kakšna suuuuper ekipa. Vse kar v roke vzame skipa. 😀😀😀😀
avgust.
28. 05. 2024 21.57
+2
Še vedno čakamo na podatke, kdo je s temi računalniki zaslužil. Kaj novinarji ne morete vprašat to gospo, kje in od koga je nabavila to tako slabo robo?
Kranjec Petka
29. 05. 2024 13.11
Ljudje so stran bežali, ko so pernati prišli na obladt.
Stane Adami?
28. 05. 2024 21.24
+3
Levičarji niti ene zadeve niso sposobni izpeljati zakonito in uspešno. NITI ENE.
202021
28. 05. 2024 21.01
+8
so že zastareli
ZIPPO
28. 05. 2024 20.51
+5
Ministrica je odlično zastavila ta projekt. Zelo strokovno, premišljeno in odgovorno. Takih Ministrov Oz. Ministric ni bilo veliko v naših Vladah. Prav zares.... prav zares....
Beee beeee meeekkkeeee
28. 05. 2024 20.32
+3
Bolj Mačehovske države od te pa ni... Žal smo jo sami naredili takšno. Kakva svinja takva mast, kakav narod takva vlast. Pa lahko noč. Grem na cvajčka.
E.Nigma
28. 05. 2024 21.26
+1
borjac
28. 05. 2024 20.31
+10
Ta ministrica je resnično iz risanke Miki Maus, računalnike bodo dali na posojo socialno šibkim, prijavilo se je samo 1 tisoč zainteresiranih, ja kaj pa so pričakovali, ministrstvo ti posodi računalnik za eno leto in potem ga vrneš, seveda v dobrem stanju, če se pa pokvari, ga bo morala socialno šibka oseba, ki si ga bo sposodila še plačati, VEČJE BEDARIJE S STRANI MINISTRSTVA NISEM ŠE SLIŠAL, TE RAČUNALNIKE BI MORALI LJUDEM , OTROKOM, KI SI JIH NE MOREJO PRIVOŠČITI PODARITI, STE RAZUMELI, MIKI MIŠKA MINISTRICA, PA ŠE ENKRAT ZA NEUMNE, PODARITI, PODARITI, totalen prikaz ljudi ki nimajo sploh stika z realnim življenjem, še svita se jim ne, kaj življenje sploh je.
Beee beeee meeekkkeeee
28. 05. 2024 20.29
+5
Važno je da je Rođo pobasal v žep par jurčkov za pavšal bo za ene, pa mogoče kak manjši vikend za enga. Glej važn je da gnar kroži gnara pa nikol dost...
Smuuki
28. 05. 2024 20.18
+10
Vse je zakonito. Vse je zakonito bo ponavljala. To mantro goni v resnici pojma nima kje je v času
Rains
28. 05. 2024 20.09
+19
Kdo pa si bo izposojal računalnik in živel pod psihičnim bremenom da ga bo moral enkrat vračat? Če mislite pomagat, jih pošenkajte. Folk ima rad SVOJE ne pa neki na puf.
MojsterSplinter
28. 05. 2024 20.26
+8
Točno tako. Računalnik je proti programom in podatkom, ki jih nanj naložiš, vreden približno NIČ.
frogyMan
28. 05. 2024 19.42
+2
Da ne bo pomote tudi prejšnja vlada je bila isti poden.
ap100
28. 05. 2024 19.51
+8
ja ? a boš kaj primerjal - ukrep po ukrepu minister po ministru recimo ?
frogyMan
28. 05. 2024 19.40
+11
Ali ima ta vlada vsaj enega sposobnega ministra. Jaz ga tudi slučajno ne vidim. Težko bi se odločil kateri je slabši.
Delavec_Slo
28. 05. 2024 19.43
+5
Ne vem, samo pred nami so ene volitve, državljani a mogoče vidite te zadeve ali ...
VikiKrema
28. 05. 2024 19.39
+2
Tata kupi mi čarunalnej.
kiropraktik
28. 05. 2024 19.38
+14
Makedonko vrniti v državo izvora!
frenk707
28. 05. 2024 19.38
-4
Kje so sedaj vsi tisti, ki težko živijo, nimajo za hrano in obleko, živijo na ali pod pragom revščine, ... po podatkih ministrstev naj bi bilo takih 40.000, ki prejemajo socialne transferje.... računalnikov ne potrebuje pa noben. Odgovor je na dlani: .... imajo že vsi pametne telefone, pa ne potrebujejo prenosnikov.
ap100
28. 05. 2024 19.41
+5
kaj želiš povedati ? da so reveži bogati ?- da zapravljao tam kjer ne bi bilo treba in potem nič nimajo? da je bil nakup opreme popolnoma nesmiseln ?
E.Nigma
28. 05. 2024 20.16
+6
Prvo definirajo kdo je revež. Revež je lačen. Ti nikoli to niso.
Groucho Marx
28. 05. 2024 21.40
+1
Buldožerska nečrkobralska logika po lewaško. Iz koruptivnega in nesmiselnega nakupa zastarelih prenosnikov brez operacijskega sistema s sramotnimi pogoji oddaje v najem naš frenki bot prikaže domnevno zgodbo o uspehu. 🙈🙉
Slava b
28. 05. 2024 19.20
+17
Vlada si s podporo pri tem katastrofalnem početju z računalniki,sama pljuva v lastno skledo.
Dildoslav
28. 05. 2024 19.16
+12
Brca v temo. Kot digitalni boni.