Slovenija

Za rejce perutnine in ptic preklicani ukrepi zaradi ptičje gripe

Ljubljana , 04. 04. 2023 11.15 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 1 min

Uprava RS za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin obvešča rejce perutnine in ptic v ujetništvu, da so preklicani ukrepi za celotno ozemlje Slovenije, ki so bili odrejeni za zmanjšanje tveganja za vnos visoko patogene aviarne influence v reje perutnine in ptic v ujetništvu.

Ne glede na ukinitev ukrepov Uprava RS za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin (UVHVVR) poziva rejce perutnine in ptic v ujetništvu ter vse, ki prihajajo v stik s perutnino ali divjimi pticami, da dosledno izvajajo biovarnostne ukrepe, s katerimi lahko zmanjšajo tveganje za vnos bolezni v rejo in prenos med rejami. 

Z današnjim dnem so preklicani ukrepi zaradi ptičje gripe
Z današnjim dnem so preklicani ukrepi zaradi ptičje gripe FOTO: Shutterstock

Biovarnostni ukrepi: 

 

- perutnino in ptice v ujetništvu gojite na prostem tako, da živali zaščitite pred stikom z divjimi pticami (npr. z mrežami ali strehami) ali jih imejte v ograjenem prostoru ter oskrbujte s krmo in vodo v zaprtih prostorih;

 

- na vodnih zajetjih na prostem, do katerih dostopajo vaše živali, preprečite dostop divjim vodnim pticam;

 

- vodo za napajanje iz površinskih vodnih zajetij, do katerih imajo dostop divje vodne ptice, pred uporabo obdelajte s postopki, ki zagotavljajo inaktivacijo virusov aviarne influence (npr. prekuhavanje, uporaba filtrov, UV razkuževanja ali kemijske substance, kot je klor);

 

- nepooblaščenih oseb ne spuščajte v prostore, kjer je nastanjena perutnina, ter upoštevajte ukrepe za preprečevanje širjenja bolezni pri delu s perutnino (namestitev razkuževalnih barier, uporaba zaščitne obleke in obutve, umivanje in razkuževanje rok ...);

- pri lovu na mlakarice ter pri odlovu in označevanju divjih vodnih ptic izvajajte biovarnostne ukrepe;

 

- na prireditvah, sejmih, razstavah oziroma drugih zbiranjih perutnine ali ptic v ujetništvu izvajajte biovarnostne ukrepe.

Prav tako na Ministrstvu za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano opozarjajo, da je zelo pomembno tudi zgodnje odkrivanje bolezni. "Z izvajanjem ukrepov za zgodnje odkrivanje in hitro potrditev bolezni lahko omejimo širjenje bolezni in posledično zmanjšamo škode, ki jih pojav bolezni lahko povzroči. Pri znakih, ki bi lahko kazali na pojav aviarne influence v reji (klinični znaki, spremembe v proizvodnji – padec nesnosti, povečana umrljivost, zmanjšana poraba vode in krme), naj rejci nemudoma pokličejo svojega veterinarja," še opozarjajo. 
 

KOMENTARJI (4)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

ToneB.
04. 04. 2023 12.53
Kako lepo..... Kako imamo radi jačka na oko....zdaj odvisno katere.....Kokoši so srečne, da se lahko napasejo in dobijo vitamine .... Tako bi naj izgledale farme za BIO vzgojo..... Res lepo.... Kmetje glejte malo tudi na živali - kokoši.... ne pa samo za EV. !
2fast4
04. 04. 2023 12.30
+2
Še mal pa bodo imele kure registrsko tablo na riti...
WD40
04. 04. 2023 12.19
+1
bo jajc za veliko noč !! ne bo treba uvoza !!!!
Nobody75
04. 04. 2023 12.03
Kaj je zdej to vse se ukinja zdej? Jst sem se pa glih hotu piknt prvič, pa še Francija in Komendatorja s sabo vzet. Velik šok je tole.