Slovenija

Za reševanje 21-letnika so potrebovali kri 200 krvodajalcev

Ljubljana, 04. 06. 2022 07.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min
Avtor
Karmelina Husejnović
Komentarji
47

Darovanje krvi dobesedno rešuje življenja. Tudi zaradi številnih krvodajalcev je 21-letni Siniša po hudi poškodbi še vedno živ. Za njegovo reševanje in zdravljenje so namreč zdravniki porabili skoraj 100 litrov krvi, za kar je moralo kri darovati kar 200 krvodajalcev. 21-letnik se je zato ob prazniku slovenskega krvodajalstva vsem krvodajalcem iskreno zahvalil.

Od desne proti levi: Polonca Mali, transfuziologinja; Primož Velikonja, vodja reševalcev v ZD Kočevje; dr. Primož Trunk, zdravnik HNMP; Siniša Milunović, poškodovanec; dr. Blaž Trotovšek, kirurg iz UKC Ljubljana; Martina Gubina, anesteziologinja iz UKC Ljubljana; Boštjan Novak, strokovni sodelavec za krvodajalstvo pri Rdečem križu Slovenije
Od desne proti levi: Polonca Mali, transfuziologinja; Primož Velikonja, vodja reševalcev v ZD Kočevje; dr. Primož Trunk, zdravnik HNMP; Siniša Milunović, poškodovanec; dr. Blaž Trotovšek, kirurg iz UKC Ljubljana; Martina Gubina, anesteziologinja iz UKC Ljubljana; Boštjan Novak, strokovni sodelavec za krvodajalstvo pri Rdečem križu Slovenije FOTO: Aleš Černivec

Navdihujoča zgodba, ki poudarja pomen krvodajalstva, prihaja iz Kočevja. 21-letni Siniša Milunović je februarja letos pri delu na višini padel z osmih metrov. Na pomoč mu je med prvimi priskočil Primož Velikonja, vodja reševalcev v ZD Kočevje. 

"Pri nas so zelo pomembne minute. Ko je 14. februarja letos zazvonil telefon, so minute zlate ure začele teči … To pomeni, da je treba poškodovanca oskrbeti in predati v operacijsko dvorano v manj kot eni uri. Na terenu ni krvi za transfuzijo, ki jo po navadi tak poškodovanec potrebuje," pravi Velikonja, ki poudarja, da je v takšnih primerih izjemno pomembno delovanje celotnega sistema zdravstva in odlična koordinacija posameznih dejavnosti na terenu.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Padec je Siniša kljub hudim poškodbam preživel zaradi odločitve reševalne ekipe, da pokličejo helikopter za pravočasen prevoz v UKC Ljubljana. "Pomembno je, da se hitro odzovemo, da je poskrbljeno za najnujnejšo oskrbo na terenu in da imamo možnost helikopterskega transporta po Sloveniji z usposobljeno ekipo, ki bolnika spremlja in ga preda v nadaljnje zdravljenje," je dejal Primož Trunk, zdravnik specialist helikopterske enote nujne medicinske pomoči.

Še pred prihodom v bolnišnico se pri hudih poškodbah in večjih nesrečah po oceni stanja poškodovanca in potrebi po krvi sproži protokol masovne transfuzije, je pojasnila anesteziologinja Martina Gubina. "V teh primerih potrebujemo veliko količino krvi v zelo kratkem času, to pomeni v nekaj minutah, da zagotovimo dostavo kisika možganom, da bo ta bolnik imel kasneje tudi kakovostno življenje." 

Za pokritje dnevnih potreb bolnikov in zdravstva po krvi vsak delovni dan v Sloveniji potrebujemo povprečno 350 krvodajalcev. Zato je redno ozaveščanje javnosti o pomenu krvodajalcev in krvodajalstva izjemno pomembno. Žal se tega pogosto zavemo šele takrat, ko mi sami ali naš bližnji potrebuje kri. 

Eno življenje rešila kri 200 krvodajalcev

Poškodovanca je v bolnišnici obravnavala skupina kirurgov. Nekateri so zaradi zahtevnosti posega prišli na pomoč tudi v svojem prostem času, ki je bila del večje multidisciplinarne skupine zdravnikov intenzivistov, interventnih radiologov, anesteziologov, radiologov, medicinskih sester in fizioterapevtov, ki so vsak na svojem področju prispevali svoj delež v fazi zdravljenja. 

"Sinišo smo obravnavali zaradi hude poškodbe jeter, ki je povezana s 60- do 70-odstotno verjetnostjo smrti predvsem na račun hude krvavitve. Uspešno zdravljenje bolnika je rezultat vrhunskosti in znanja, ki jo premore naša ustanova, in dokaz o dobrem delu. Seveda pa je treba poudariti, da bi bili naši napori brezupni, če ne bi imeli zvestih krvodajalcev, ki darujejo kri in s tem omogočajo življenje soljudem," je pojasnil kirurg Blaž Trotovšek iz UKC Ljubljana.

Za zdravljenje bolnikov in pri operativnih posegih običajno potrebujejo pet do 10 enot krvi. Vendar so zdravniki za reševanje življenja Siniše in njegovo nadaljnje zdravljenje potrebovali skoraj 200 enot oziroma skoraj 100 litrov krvi. To pomeni, da je moralo kri darovati 200 krvodajalcev.

Siniša Milunović
Siniša Milunović FOTO: Daruj kri

Danes kljub težki poškodbi živi normalno življenje zaradi strokovne obravnave in hitrega odziva vseh zdravstvenih delavcev. Siniša pa se zaveda, da tudi zaradi vseh krvodajalcev njegovo življenje danes teče dalje. Ob prazniku krvodajalcev se jim zato skupaj z družino iskreno zahvaljuje. 

"Hvala vsem, ki ste sodelovali pri mojem reševanju, hvala vsem krvodajalcem, da sem danes živ in zdrav. Darujte kri še vi, meni je rešila življenje," je dejal 21-letnik.

Krvodajalstvo predstavlja pomemben del zdravstvenega sistema. V Sloveniji vsakih pet minut nekdo potrebuje kri. Letno se za darovanje krvi odloči približno 100.000 prostovoljnih krvodajalcev, kar omogoča zagotavljanje potreb po krvi našega zdravstva.

Zdravstvo se vrača v običajno delovanje, zato se bodo potrebe po krvi večale

Reševanje takšnih poškodb ne bi bilo možno brez darovane krvi krvodajalk in krvodajalcev na krvodajalskih akcijah, ki jih po Sloveniji vsak delovni dan organizira Rdeči križ Slovenije z območnimi združenji. Čez leto jih skupaj s transfuzijsko službo organiziraj več kot 1180. Na terenskih krvodajalskih akcijah zberejo skoraj polovico vse zbrane in potrebne krvi. 

"Transfuzijska služba pri nas skrbi za varno, kakovostno in ustrezno kri za vse, ki jo potrebujejo, in za varnost krvodajalcev ter prejemnikov,"  je pojasnila transfuziologinja Polonca Mali iz Zavoda RS za transfuzijsko medicino. "Pandemija covida-19 se v Sloveniji umirja, potrebe po krvi se bodo večale, saj se zdravstvo vrača v običajno delovanje z vsemi programi zdravljenja, ki pri tem potrebujejo kri – različni posegi in operacije, zdravljenje hematoloških in onkoloških bolnikov, programi transplantacij in tudi oskrba poškodovancev."

Za nemoteno delovanje zdravstvenega sistema pa je ključno, da ljudje darujejo kri. "In da se krvodajalcem znova in znova pridružujejo tudi mladi, novi krvodajalci, od tega je namreč odvisna prihodnost našega zdravstva. Ukrepi za obvladovanje covida-19 so omejevali organiziranje krvodajalskih akcij za mlade krvodajalce, zato se v letošnji akciji posvečamo prav njim," je poudaril Boštjan Novak, strokovni sodelavec za krvodajalstvo pri Rdečem križu Slovenije. 

Ob dnevu slovenskega krvodajalstva so se v Rdečem križu v imenu vseh bolnikov in zdravstva zahvalili vsem organizatorjem, prostovoljcem, podpornikom krvodajalstva ter zdravstvenemu in strokovnemu osebju, ki skrbijo, da lahko marsikatero življenje teče dalje. S skupnimi močmi so k darovanju v zadnjih 11 letih (2011–2022) privabili več kot 100.000 novih krvodajalcev.

Kdo lahko daruje kri?

Krvodajalec je lahko vsaka polnoletna, zdrava oseba, stara od 18 do 65 let, ki ustreza merilom za izbor krvodajalca. Krvodajalskih akcij se lahko udeležite le ob predhodni najavi. Naročite se lahko vsak delovnik. 

Kri lahko darujete tudi v transfuzijskih centrih po vsej Sloveniji, kjer pa je prav tako obvezno predhodno naročanje. Potencialne krvodajalce, ki so pripravljeni priti na odvzem krvi takrat, ko jih potrebujejo, vabijo tudi k vpisu v bazo. Za darovanje krvi se lahko odločite tudi na podlagi podatkov o zalogah krvi in potrebah po krvnih skupinah, ki jih dnevno posodabljajo na uradni spletni strani Zavoda RS za transfuzijsko medicino in na strani Daruj kri

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (47)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Ramzess
05. 06. 2022 10.08
Zgodba pa taka, kot da je imel poškodovana samo jetra, hudo, in da je zato potreboval toliko krvi, kar je splošno rečeno, ker ne vemo ali vse bila dejansko cela kri ali ...
Hiroyuki Sanada
04. 06. 2022 16.10
Lepo da darujejo življensko tekočino, ste se pozanimali ali imajo cepljeni dovol krvne plazme?
User2201357
04. 06. 2022 14.07
-4
Pozanimajte se o stranskih učinkih prejemanja tuje krvi in o možnostih prenosa okužb. Pozanimajte se tudi kaj je Ringerjev laktat in vprašajte zdravnike če bi sprejeli transfuzijo
repeat
04. 06. 2022 15.19
-1
Jonagold
04. 06. 2022 12.35
+6
Kateri pišejo negativno, ne cenijo življenja, bodo videli ko bodo na nitki življenja.
an2000
04. 06. 2022 12.26
-4
Kot necepljeni krvodajalec se sprašujem, kaj se zgodi,če kdo, ki iz principa zavrača Covid cepivo, dobi kri cepljenega krvodajalca? Proti njegovi volji? Pa če se češ čas izkažejo škodljive posledice cepljenja, a se zna zgoditi, da bomo necepljeni krvodajalci, žrtev naročenega umora s strani kakšnega starega bogataša, ki bo hotel imeti čisto, neonesnazeno kri? Samo vprašam ...
Ramzess
04. 06. 2022 12.58
-4
Že tako si lahko žrtev, tudi zaradi organov, zakaj pa misliš, da so hoteli bazo vseh darovalcev, da bi avtomatsko vsi darovalci. Že tako naši zdravstveni drugi podatki niso povsem zasebni oz. sploh niso. Ljudje se ne vprašajo kaj vse je vsebovala QR koda, kaj vse vsebuje čip na osebni, itd. Odkrili so celo čipe v potnih listih.
janez Kovač 1
04. 06. 2022 13.15
+1
METKA102
04. 06. 2022 14.21
+2
Lahko se ji odreče in umre in gre 'čist' na oni svet. Moja babica je rekla: bog daj norcem pamet, pjancem pa dnar.
RRfreak
04. 06. 2022 12.11
+4
Prebiram komentarje ... Pa dobr folk, od kod tolk negative? Nekateri ste res neverjetni ...
Jonagold
04. 06. 2022 11.50
+8
Vse čestitke Blažu Trotovšku , meni je tudi rešil življenje .
Ramzess
04. 06. 2022 11.45
-11
Torej so mu zamenjali vso kri. Kdo so bili darovalci ne ve, posledice bo pa že še spoznal. Kajti cepljeni ne smejo dajati krvi, menda je dovolj znano zakaj.
Nick.Mason
04. 06. 2022 12.48
+6
preverjeno,cepljeni dajo kri ,vprašaj tam ne pa lari fari govort.Sem pa takoj za da od cepljenga ne dobim krvi.
Ramzess
04. 06. 2022 12.59
+0
repeat
04. 06. 2022 15.22
Ko boste enkrat na nitki in bodo vaši domači molili, da preživite jim kaj takega ne bi prišlo na pamet kar zdaj vam.-.-
daiči
04. 06. 2022 11.35
+7
bravo krvodajalci
Gyuhgevfin
04. 06. 2022 11.25
+3
Sem pričakoval komentarje zahval, da si krvodajalci zaslužijo dodatke za pokojnino, nagrade..... Pol pa vidiš komentarje da lahko greš samo bruhat...
User905768
04. 06. 2022 10.50
+6
Koliko zdravnikov in medicinskega osebja daruje kri? Zelo, zelo malo in zakaj? Tudi darovanje krvi ni zdravo za človeka....se pa marsikaj dogaja s krvjo od darovalcev...vseeno pa vam hvala darovalci👍
Kuku456
04. 06. 2022 10.32
-1
No ampak jaz moje vseeno ne dam pa mam 0-
bysaRD
04. 06. 2022 10.05
-3
Koliko te krvi je šlo za Ivana Zidarja? In to prioritetno.
Jack Herer
04. 06. 2022 09.13
-1
In ker prijazni ljudje darujejo v upanju, da pomagajo jo imate na zalogi veliko več, kot je potrebujete in jo tudi prodajate v tujino. Resnica je zelo skeptična in boleča pri darovanju krvi.
Jack Herer
04. 06. 2022 08.53
+10
Dragi zdravniki, kri zaračunavate nekomu, ko mu rešujete življenje in NI brezplačna, zato bi bilo potrebno uvesti tudi plačilo krvodajalcem, kajti s tem je prikazano da denar rešuje življenja.
METKA102
04. 06. 2022 09.46
+3
Vidi se, da še nikoli nisi dal krvi. Vsak krvodajalec jo da iz človekoljubnih namenov in ne za plačilo. Imajo pa krvodajalci prost, plačan delovni dan in povrnjene stroške. Zdravniki ne zaračunavajo krvi in tudi tebi je ne bodo, če jo boš kdaj ti ali tvoji potreboval.
bysaRD
04. 06. 2022 10.06
+3
Ko vi darujete kri in izkoristite ta prost dan, žal ne veste več kaj se z njo dogaja.
METKA102
04. 06. 2022 14.17
+0
Vemo, kaj se z njo dogaja, še celo to vemo, da jo dobijo tisti, ki jo nikoli niso ali ne bi darovali. Sebičneži.
Yoko
04. 06. 2022 14.53
-2
ssecnik
04. 06. 2022 20.05
+1
Prevoz in refundacijo plače delodajalcu.V bistvu ti plačajo dan dopusta,pri nas pa še firma doda en dan.(dvakrat na leto).
Yoko
04. 06. 2022 20.38
Res je, država povrne stroške delodajalcu za moj "prost" dan. Pred leti so nam osebno na transfuzijski povrnili potne stroške, ze dolgo let, pa tudi tega ne več.
Kuki_9
04. 06. 2022 08.46
+8
Ta se res lahko klanja našim ljudem, da so ga rešili. Hvalabogu, da je bil v Sloveniji, če bi bil v njegovi rodni državi, bi samo obležal. Slo jim je v vsakem primeru lahko Sveta dežela
anastaasija
04. 06. 2022 09.26
+8
On je rojen v Sloveniji, starša njegova tudi !
ivan z Doba
04. 06. 2022 14.07
+0
Ubogi šovinisti. V vsakem jajcu iščete dlako.
123soba
04. 06. 2022 08.44
+11
Varstva pri delu pa ni upošteval. Veliko streharjev in sedaj monterjev fotovoltaičnih panelov niti pod razno ni privezanih...
mayjjya
04. 06. 2022 08.33
+4
jaz ne morem darovati ker uporabljam pumpico za astmo enkrat na mesec. Tisti cepljeni z eksperimentalnim zvarkom pa lahko. Kje je logika, kaj je ta večji strup v mojem inhalatorju, ki ga v cepivu ni?
Ramzess
04. 06. 2022 11.48
-4
V cepivu so snovi, ki si jih niti prestavljati ne morete, kaj šele namena teh, od nano tehnologije, grafena okdina, ki je za povrh kletka za črni goo. Vse to je pobezano z nadzorom človeka, zato cepljeni oddajajo signal, ki se ga za zaznat. Ljudje so to že ugotovili.
Ramzess
04. 06. 2022 11.49
-2
Oksida ali hidroksida, ne okdina, napaka pri tipkanju. Res pogrešam možnost popravljanja objavljenih komentarjev.
ssecnik
04. 06. 2022 20.06
Dej fenti se takoj,da ne još zastrupljen.
ivan z Doba
04. 06. 2022 08.11
+16
Marjan Pečan, krvodajalec, slovenec leta, ki mu je zdravstvo obrnilo hrbet, ko je zbolel. Kri je daroval več kot 400x. R.I.P.
mchamer
04. 06. 2022 08.32
-5
Vec kot 400x?? Tudi, ce ga zelis pohvalit, vsaj pisi realne stevilke no...
mchamer
04. 06. 2022 08.39
-7
Kaj je? A bos rekel, da nimam prav? Dejte malo prebrat stvari. Moja nona je darovala dobrih 100krat, njen sosed je pa rekorder, 170krat. Vse je na spletu (Dovč Vojteh). Tako da 400krat so take bucke da joj..
mchamer
04. 06. 2022 09.00
-3
Ne rabite dajat minusov. Saj je ok. Ampak samo en clanek tocno omenja, kaj in kako je daroval. Prej sem se narobe izrazil morda. Je pa se vedno on Človek z velikim Č. Vsa čast.
Andree
04. 06. 2022 09.17
+11
Domnevam da je daroval krvno plazmo,ki jo lahko daš 1x tedensko. Kri se pri moških daruje do 4x letno med 18 in 65 letom.
hirajgo
04. 06. 2022 09.21
+13
Lestvica največjih Ratko Poljanšek 457-krat Metod Lampe 437-krat Jože Lampe 427-krat Koželj Marko in Marjan Pečan 406-krat Prvič 30. decembra 1971
taurus111
04. 06. 2022 11.49
A ženske ni nobene ? Aha one moškim pijejo kri...
mchamer
04. 06. 2022 12.41
+2
No tako Andree, to sem zelel povedat pa folku ni jasno. Seveda ni daroval krvi same dobrih 400krat, kar je nemogoce.
ivan z Doba
04. 06. 2022 14.08
+0
exdetektiv
04. 06. 2022 15.30
misliš da ne...kaj pa če mu je žena pila kri vsak dan ?