Slovenija

Za sončne elektrarne za gospodinjstva na voljo 14 milijonov evrov

Ljubljana, 02. 04. 2024 18.44 | Posodobljeno pred 19 dnevi

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 1 min

Vlada je na seji vladnega odbora za gospodarstvo v veljavni načrt razvojnih programov 2024–2027 uvrstila projekt samooskrbe z električno energijo za gospodinjstva. Predvideno je sofinanciranje sončnih elektrarn za individualno in skupnostno samooskrbo. Na voljo bo 14 milijonov evrov nepovratnih sredstev.

Kot v vladnem sporočilu navaja ministrstvo za okolje, podnebje in energijo, bo višina nepovratne finančne spodbude znašala 50 evrov za en kilovat (kW) inštalirane nazivne moči naprave za samooskrbo z električno energijo brez baterijskega hranilnika električne energije ter 500 evrov za en kW inštalirane nazivne električne moči takšne naprave z baterijskim hranilnikom.

V obeh primerih finančna spodbuda ne bo smela znašati več kot 25 odstotkov upravičenih stroškov ter se bo dodelila za največ 80 odstotkov vsote priključnih moči odjemnih mest.

Sončna elektrarna
Sončna elektrarna FOTO: Shutterstock

Priznani stroški naložbe, vključno z davkom na dodano vrednost, bodo stroški nakupa naprave, stroški montaže naprave in zagona sistema ter stroški pripadajočih električnih inštalacij in opreme.

Ministrstvo ocenjuje, da bodo spodbudo dodelili za 20.440 vlog, pri čemer bo 70 odstotkov vlog za naprave za samooskrbo brez hranilnika s povprečno višino subvencije 500 evrov, 30 odstotkov vlog pa za naprave z baterijskim hranilnikom s povprečno višino subvencije 5000 evrov.

Na voljo je skupno 14 milijonov evrov, ki jih bodo zagotovili iz sklada za podnebne spremembe. Financiranje bo predvidoma trajalo do konca leta 2025 oz. do porabe sredstev.

KOMENTARJI (8)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

krpati
03. 04. 2024 11.30
+2
Navali....čreda!
scharcy
03. 04. 2024 11.14
+3
Lahko bi preprosto ukinili davek-še zlasti za manjše balkonske sisteme (npr. dva panela + hranilnik). Preveč nepotrebne birokracije.
zoran pušenjak
03. 04. 2024 10.57
+5
To bo samo ena velika kraja ljudi
Težeklojz
03. 04. 2024 08.35
+4
Koliko pa za omrežje?
Covid 19
03. 04. 2024 08.19
+6
Po številu komentarjev je razviden interes.. Popravite me,če ne razumem.. To pomeni,vi sfinancirajte elektrarno,mi damo zraven nekaj drobiža in poberemo z vaše strehe elektriko za en črn in en bel.. Kdaj se investicija obrne glede na življenjsko dobo,kdo plača razgradnjo... ko bo to na strehi bo postala omrežnina dražja kot naša elektrika.. MA DEJTE NEHAT LJUDI ZAVRKAVAT SAJ VSI VEMO, DA SE TO NE SPLAČA.. Zdaj pa že vsak otrok ve za vaše manipulacije..
Trilem
03. 04. 2024 10.57
+1
10% Slovencev že ima te zadeve, tako da ne mi o tem, da ni interesa, še kako velik interes je. Sploh pa po tej hudi logiki se ne splača praktično kupiti niti plinske peči, toplotne črpalke, itd. ker se ta investicija "ne obrne glede na življenjsko dobo" haha. Ni mišljeno, da se investicija kadar koli obrne, kdo zaboga vam je to povedal? To je kot da bi se spraševal ko kupiš avto za 20k, ki porabi 5l manj bencina kdaj se ti bo investicija obrnila. Nikoli... Boš pa pač imel bolj hud avto ter zanesljiv vir energije.
Covid 19
03. 04. 2024 12.55
+0
Glej trilem,verjetno ti to že imaš,ali pa se s tem ukvarjaš in to moraš zagovarjati,oz se taki bojite kontrareklame. Pri nas poznam veliko ljudi,lahko rečem 30,ki so imeli namen to narediti,teh 30 pozna spet svoj krog ljudi, ki so tudi imeli namen to narediti,od vseh pa sta dejansko naredila dva,drugi pa so se po vseh izračunih premislili. A ti misliš, da jaz ne vem koliko me bo stala taka elektrarna,koliko in pod kakšnimi pogoji se izvaja odkup z dražitvijo omrežnine,koliko let mi bo stvar delovala in ali bom imel res cenejšo elektriko za časa življenjske dobe.. MOJ ODGOVOR JE NE, NE SPLAČA SE.Imam prijatelja, ki to dela uvaža in ima firmo in točno v evro vem komu se to splača in komu ne..za mala gospidinjstva brez poletne porabe(kaka delavnica,turizem,apartmaji..) Me ne boš prepričal, da se splača, obratno,ne splača se.. Manjša streha in taka elektrarna niti toplotne črpalke ne žene,poleti, ko je poraba minimalna, elektrarna pa dela s polno močjo, pa vemo po koliko nam plačajo kw/h tako da.. Med nami nas je veliko,ki smo prišli do takega zaključka..
Trilem
03. 04. 2024 14.41
In kaj boš imel namesto tega ko ti crkne dosedanji vir ogravanja? Toplotno črpalko za 10k, plinsko za 5k, prešel na drva, mogoče na tiste zanič električne plošče? Vse stane precej, s tem da vsaj v mestih drva ne pridejo v upoštev. Še najbolj poceni te pridejo sončne celice ali plinska trenutno. Je pa treba tudi pri plinu razmišljati dolgoročno torej vsaj 20 let, kajti EU gre konkretno v nasprotno smet.