Slovenija

Za tisoče mladih novo obdobje v življenju

Ljubljana, 30. 09. 2012 08.13 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Pred vrati je začetek novega študijskega leta, ki ga bo zaznamovalo več novosti. Obetajo se namreč zakonodajne spremembe na področju visokega šolstva. Medtem pa sindikalisti in predstavniki študentov trdijo, da so njihova stališča preslišana.

V ponedeljek se za tisoče mladih začenja eno najrazburljivejših obdobij v življenju. Za brucke in bruce se bo študijsko leto začelo s posebnimi dobrodošlicami vodstev univerz in študentskih organizacij. Študentov je sicer vsako leto nekoliko manj. V prvem roku jih je bilo sprejetih 13.370, nekaj jih je študij izbralo še na drugem in tretjem roku.

Slovenske univerze so za študijsko leto 2012/2013 razpisale skupno nekaj več kot 23.400 študijskih mest v prvih letnikih. V prvem prijavnem roku se je nanje prijavilo nekaj več kot 19.100 slovenskih državljanov, na želeno fakulteto pa jih je bilo sprejetih 13.370. Lani je bilo v prvem roku sprejetih 14.379 novih študentov, leto prej pa 15.157.

Pred vrati je začetek novega študijskega leta.
Pred vrati je začetek novega študijskega leta. FOTO: Thinkstock

Tudi letos je največ vpisnih mest razpisala Univerza v Ljubljani, in sicer 12.771. Nanje se je v prvem prijavnem roku prijavilo 11.721 ljudi, sprejetih jih je bilo 8205. Na Univerzi v Mariboru je bilo na voljo 6588 vpisnih mest. V prvem roku se je prijavilo 4582 študentov, sprejetih pa jih je bilo 3307. Na Univerzi na Primorskem so imeli 1778 vpisnih mest. Prijavilo se je 1846 kandidatov, sprejetih jih je bilo 1192. Univerza v Novi Gorici je razpisala 272 mest. Prijavljenih je bilo 61, sprejetih pa 44. Ostali samostojni visokošolski zavodi so objavili skupno 1995 vpisnih mest, na katere se je prijavilo 922 bodočih študentov. V prvem roku so jih sprejeli 623.

Če ne bo dogovora med predstavniki zakonodajne oblasti in visokega šolstva, očitno obstaja možnost ponovitve opozorilne stavke, ki jo je 31. marca 1998 izvedlo okrog 6000 zaposlenih na ljubljanski in mariborski univerzi ter raziskovalnih inštitutih ravno zaradi varčevalnih ukrepov ter kritičnega položaja zaposlenih v visokem šolstvu in znanosti.

V novem študijskem letu tudi novosti

Novo študijsko leto pa bo očitno zaznamovalo več novosti. Obetajo se zakonodajne spremembe na področju visokega šolstva, vlada se je morala spopasti tudi z vprašanjem financiranja visokošolskih zavodov. Medtem pa sindikalisti in predstavniki študentov trdijo, da so njihova stališča preslišana.
Konec avgusta je ministrstvo za izobraževanje, znanost, kulturo in šport objavilo predlog novele zakona o visokem šolstvu.

Predlagali so sprejem po nujnem postopku, saj so spremembe želeli uvesti še pred začetkom študijskega leta, ker si po besedah ministra Žige Turka niso želeli zapletov pri veljavnosti diplom ali možnosti financiranja.

Vendar je visokošolska skupnost ogorčena ravno nad njihovim hitenjem, saj je za javno razpravo ministrstvo namenilo le dva dneva. Trdijo, da so spremembe korenite in zahtevajo soglasje, ki pa ga novela zakona nima. Na ministrstvu medtem poudarjajo, da so odprti za predloge, dokler končno besedilo ni sprejeto, in da so dobre pripombe tudi upoštevali.

Novela je sicer od prve objave do končne različice res doživela nekaj popravkov, a nobenega konkretnejšega. Po prvi različici novele bi denimo svet Nacionalne agencije za kakovost v visokem šolstvu (Nakvis) sestavljalo 13 članov, nato pa so sestavo ponovno vrnili na enako število članov, kot jih je že zdaj, torej 11.

Kljub pozivom več sindikalnih predstavnikov zaposlenih v visokem šolstvu, študentov in tudi rektorjev ljubljanske in mariborske univerze k umiku novele iz obravnave in začetku javne razprave je vlada 20. septembra sprejela predlog novele in ga poslala v potrditev DZ, pri tem pa poslancem predlaga, da novelo sprejmejo po skrajšanem postopku.

Ker je sprva kazalo, da bo predlagala celo nujni postopek, v tem predsednik Visokošolskega sindikata Slovenije Marko Marinčič vidi spodbudno znamenje. Izrazil je upanje, da bodo temu sledila tudi dejanja, kot je javna predstavitev mnenj na odboru DZ, pristojnem za izobraževanje, predvsem pa, da bodo politični predstavniki začeli poslušati civilno družbo.

Predstavniki študentov pravijo, da so njihova stališča preslišana.
Predstavniki študentov pravijo, da so njihova stališča preslišana. FOTO: Thinkstock

Uvedbo šolnin na ministrstvu zanikajo

Novela med drugim podaljšuje roke za podaljšanje akreditacij visokošolskih zavodov. Po novem bo tudi odgovorni osebi visokošolskega zavoda omogočeno, da poleg oblik neposredne pedagoške obveznosti določi še število ur osnovne neposredne pedagoške obveznosti. Predstavniki visokega šolstva trdijo, da bi s tem univerze problem nezadostnega financiranja lahko reševale z odpuščanjem in zviševanjem normativa delovnih obveznosti preostalim delavcem.

Novela prav tako prinaša vstop tujih visokošolskih ustanov v slovenski prostor, ki pa po besedah ministra Turka ne bodo del slovenskega šolskega sistema, prav tako od države ne bodo prejele nobenih sredstev. Kljub temu so te spremembe sprožile namigovanja o uvedbi šolnin, a so to na ministrstvu že zanikali.

Očitkov je vedno bolj deležna tudi uredba o javnem financiranju visokošolskih in drugih zavodov, za katero so nekatere univerze že napovedale, da bodo predlagale presojo njene ustavnosti. Po ustavi mora namreč DZ financiranje zapisati v zakon, a tega za zdaj še ni, opozarjajo.

Nakvis torej ohranja 11 članov sveta, jih bo pa po novem osem s področja visokega šolstva, dva bosta predstavnika študentov, eden pa bo predstavljal gospodarstvo.

Minister je v začetku meseca dejal, da se morajo odzvati na "razmeroma slabo reputacijo" agencije ter počasnost njenega dela. Na slabo delovanje agencije so sicer rektorji opozarjali že lani, v mislih pa so imeli predvsem napačno sestavo njenega sveta. Visokošolske predstavnike v predlaganih spremembah zato najbolj moti to, da bo vse člane sveta po novem imenovala vlada, pa čeprav na podlagi njihovih predlogov. Menijo, da gre za uvajanje političnega nadzora.

A Turk pravi, da ne želijo, "da visokošolske organizacije, katerih kakovost se nadzoruje, nadzorujejo svojega nadzornika". Do zdaj je sicer vlada na ta način imenovala samo dva člana, vse ostale pa je potrjevala.

Na ministrstvu vseskozi zanikajo, da z novelo uvajajo možnost uveljavljanja zasebnih interesov. V. d. generalnega direktorja direktorata za visoko šolstvo in znanost Borut Rončević poudarja, da imajo v mislih interese univerz, njihove zaposlene, študente, pa tudi interese delodajalcev in gospodarstva.

 

KOMENTARJI (18)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

HooplaToopla
30. 09. 2012 22.51
+5
"Za tisoče mladih novo obdobje v življenju" ----- Če ne drugega, se bodo čez deset let lahko pohvalili, da so dobili zlato medaljo, ker so sodelovali na najbolj množični četvorki na svetu.
Danica Krajnc
30. 09. 2012 20.21
+2
SAMO MILJON NAS ŠE ŽIVI Hodil sem po zemlji naši, srečal dobre sem ljudi. Skromni, majhi a pošteni, to smo mi. Že stoletja tu živimo, se z viharji bijemo Bratje, sestre ne pustimo, da izginemo. Samo miljon nas še živi, na naši zemljici. Samo miljon nas ve, da dobri smo ljudje. Majhen narod vedno kriv je, kdor je majhen je vedno kriv. Če si majhen bodi srečen, da si živ. Bratje in sestre zdaj stisnimo dlani. Dokažimo, da veliki smo mi. Samo,.... Samo miljon, samo miljon samo miljon nas ve, da dobri smo ljudje Samo ....... ............. V VEDNOST VSEM , KAJ NAŠA MLADINA POMENI S L O V E N I J I !!!!!!!!!!!!!
gndjsbgdjsk
30. 09. 2012 17.02
-3
Poznam zelo dober način za služenje denarja. Dodaj me na skype: nejcmen pa povem, samo resni
etaSLO
30. 09. 2012 15.06
+2
waw prispevk dolg 5 sekund
mkug5g
30. 09. 2012 14.22
-7
to je predvsem obdobje pijančevanja in kur barjenja
problem?
30. 09. 2012 12.02
+2
Spet bo na tisoče lenob popivalo in nastavljalo naokoli po študentskih mestih. Prihodnost pa takšna.
etaSLO
30. 09. 2012 15.07
+14
ja odvisno katero smer študiraš eni so po celedneve na faksu
Danica Krajnc
30. 09. 2012 19.45
+3
tisti , ki hoče redno študirati po Bolonji na zahtevni fakulteti nima veliko časa za popivanje, sicer pa iz izkušenj vidim, da se tapridni tudi morajo malo sprostiti /tek, plavanje, fitnes glasba, petje,,ples,..., -odvisno od letnega časa, ker bi se jim sicer zrolalo/ Dajte vi 10 mesecev od jutra do večera, petek in svetek sedeti na predavanjih, vajah, pa še učiti se sproti /kolokviji, izpiti skoraj vsak drug teden, včasih tudi vsak dan/ pa da vas vidim pametnjakoviči. Obstajajo pa seveda tudi CVETKE, ki na fakultetah samo vegetirajo, ti pa seveda bodo sedaj odpadli. Tako je bilo tudi včasih. Danes je problelm samo v tem, da je marsikdo vpisan, na kakršnokoli fakulteto zaradi statusa, ker ne dobi službe, kot študent pa. RESNI NE MOREJO ALI PA ZELO TEŽKO DELAJO, ostalim, pa je to edini možni dohodek in da ne zaidejo na kriva pota,.... pa na koncu vendarle nekaj naredijo zase in za skupnost, MALO RAZUMEVANJA ZA VSE BI PROSILA,....... Včasih sem otrokom zagrozila, če ne boš priden boš šel pa delat, joj kje so zdaj ti zlati časi, danes pa se bojim, da če bo doštudiral ali bo sploh dobil službo tu ali bo moral iti v svet !!!!! .V S I MLADI SO NAŠA BODOČNOST, zato jim omogočimo človeka vredno življenje.
piko112
30. 09. 2012 11.18
+11
Raje naj poskrbijo da se bodo podjetja odpirala in ne zapirala, da bodo šle cene goriv navzdol in ne gor, da bodo stanovanja in vozila dostopna saj bi se tudi drugi vozili po centrih mesta z novim avtom, da bodo grehe plačali tisti ki so jih naredili in ne davkoplačevalci
Tonček Balonček
30. 09. 2012 13.58
-1
Seveda, zato pa imamo program 10+100, le da ga ovirajo strici iz ozadja! Irglova bo obupalča in se bo poročila! Je že preveč žrtvovala za Slovence!
Tonček Balonček
30. 09. 2012 10.20
+27
So pač za pet let odložili brezposelnost ter probleme z zdravstvenim zavarovanjem!
Tonček Balonček
30. 09. 2012 13.56
+4
Do mkonca študija pa upajmo, d adobimo novo oblast, ki bos podsobna uresničiti program 10+100, ki ga je spisal naš veliki vodja s pomočjo svojega možganskega trusta. 3 leta je trajal ta megaprojekt! Sicer pa študiramo nekaj let, delamo ap 40, nihče si ne sme dovoliti napovedovati, kakšne kadre bomo rabili čez 10, 20, 309 let, tega namreč ne ve nihče. Še 3 leta nazaj so ans vabili med zidarje, keramičarje, železokrivce in ne vem še kam, danes je gradbenikov v presežku več mkot socialnih delavcev!! Kdove , kaj bo čez 10 mali 20 let, primanjkuje takorekoč le fajmoštrov in trgovcev z zlatimi kovinami, vseh ostalih je pa bistveno preveč!!
gregor1222
30. 09. 2012 10.11
-8
Končno spremembe. Če nekaj ne deluje se rabi spremeniti.
mimic
30. 09. 2012 10.00
+15
šolani hlapčki. dokler bomo tiho in si govorili SAJ BO BOLJŠE, ne bo nič kaj prida. ljudje spreglejte in se zravnajte, pokažite da nismo v srednjem veku. če ne za sebe pa za svoje otroke in vnuke!
andro2009
30. 09. 2012 09.48
+43
Potem pa diploma in že tradicionalni vpis na Zavod za zaposlovanje.
etaSLO
30. 09. 2012 16.37
+6
ja za ene pa odhod v tujino Avstralija here we come :)
lubje
30. 09. 2012 09.22
+25
Prav nič vam ne zavidam v teh časih.
kapuhs
30. 09. 2012 10.00
+10
Za tiste ko imajo že tako srečo, nebo nič slabše kot drugače, za ostalih nekaj pa zna bit muka.