Slovenija

Za umik države iz gospodarstva

Ljubljana, 07. 11. 2006 17.46 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Strateški svet za gospodarstvo, ki ga vodi Senjur, bo med prvimi nalogami pregledal stabilnost javnih financ.

Nov starteški svet bo vodil Marjan Senjur
Nov starteški svet bo vodil Marjan Senjur FOTO: POP TV

Strateški svet za gospodarski razvoj, ki mu predseduje Marjan Senjur, se je sestal na ustanovni seji. Člani sveta so se dogovorili o načinu dela in o temah, ki jih bodo obravnavali na prihodnji seji.

"Strateški svet je posvetovalni organ, ki svetuje predsedniku vlade. Ne bi radi prevelikih pričakovanj o delu sveta," je po seji novinarjem dejal Senjur.

Strateški svet, ki nima mandata, je neodvisen in sestavljen iz članov, ki niso niti v vladi niti v državni upravi, razen ene izjeme. Res pa je, tako Senjur, da je sestavljen tako, da naj bi dajal dobronamerna mnenja in kritike vladi. "Nikakor pa ne more biti neka opozicija vladi," je poudaril.


Po Senjurjevih besedah bo strateški svet za gospodarski razvoj na prihodnji seji obravnaval jesensko poročilo Urada za makroekonomske analize in razvoj (UMAR) ter pregledal stabilnost javnih financ. "Glede na to, da so bile sprejete spremembe davčne zakonodaje ter proračuna za leti 2007 in 2008, bi radi ugotovili, ali so javne finance stabilne in kaj se da narediti, da ne bi bilo treba v bližnji prihodnosti dvigovati davkov," je povedal Senjur.


Med prioritetami – umik države iz gospodarstva

Poleg Senjurja so člani strateškega sveta še Peter Groznik (namestnik predsednika), France Križanič, Marko Kranjec, Ljubo Sirc, Anton Jurgetz, Matjaž Gantar, Ivo Boscarol, Keith C. Miles, Boris Pleskovič, Žan Oplotnik, Timotej Jagrič in Peter Ješovnik.


Davčna reforma ne bo prioriteta strateškega sveta, saj so spremembe davčne zakonodaje že pod streho. Med pomembnejšimi temami, ki jih bo obravnaval strateški svet, pa je Senjur naštel umik države iz gospodarstva, področje trga dela, stanje investicijske klime v Sloveniji in druge.

Vodilo dela sveta je po Senjurjevih besedah okvir gospodarskih in socialnih reform Slovenije; to je bilo vodilo tudi strateškega sveta za gospodarski razvoj v prejšnji sestavi. "Mogoče bomo dali poudarke nekaterim drugim temam kot svet v prejšnji sestavi. Osnova pa bodo vladna gradiva," je pojasnil in dodal, da je treba vlado spodbujati, da bo še naprej reformno usmerjena.

Premier Janša je strateški svet za gospodarski razvoj znova zagnal 19. oktobra letos, potem ko je njegovo delo po odstopu Miča Mrkaiča z mesta predsednika sveta prevzel odbor za reforme, ki pa je delo že pred časom zaključil.

Predsednik strateškega sveta je večkrat poudaril, da je svet zgolj posvetovalni organ in ne kreira, nadzoruje ali izvaja politike. "Politiko določa in izvršuje vlada, nadzoruje pa jo državni zbor. Naloga sveta je, da svetuje predsedniku vlade o tekočih razvojno strateških vprašanjih," je zatrdil.

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.