Slovenija

Za več otrok

Ljubljana, 21. 03. 2006 12.09 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Janez Drobnič je poudaril, da si na ministrstvu prizadevajo za okrepitev vloge očeta v družini.

Minister Janez Drobnič
Minister Janez Drobnič FOTO: Dare Čekeliš

Minister za delo, družino in socialne zadeve Janez Drobnič je v tednu družine, ki v Sloveniji poteka med 19. in 25. marcem, poudaril, da si na ministrstvu prizadevajo za okrepitev vloge očeta v družini in zagotovitev lažjega usklajevanja poklicnega in družinskega življenja.

Družina se sooča z doslej najtežjim izzivom v zgodovini človeštva - s hitrimi vsesplošnimi družbenimi spremembami, ki so ključni dejavnik oblikovanja novih razmerij med člani družine. Zato so družine nujno potrebne ustrezne podpore pri prilagajanju zunanjim razmeram družbe, v katero so vplete, meni Drobnič. Ob splošnem upadu rodnosti, pri katerem Slovenija ni izjema, je treba po njegovem mnenju spodbujati vse pare, ki se odločajo za rojstvo otroka, še posebej pa tiste, ki se odločijo za večje število otrok, poudarja minister Drobnič.

Ministrstvo pripravlja tudi strategijo za dvig rodnosti, eden od njenih temeljev pa je promocija enakopravne delitve družinskega dela in starševstva med oba partnerja.

Družinam prijazna podjetja

Oče in otrok
Oče in otrok FOTO:

Na ministrstvu so pristopili k izvedbi projekta Družinam prijazna podjetja, kjer bodo spodbujali delodajalce k fleksibilnejšim oblikam dela na tistih delovnih mestih, ki to dopuščajo. Gre za nekakšno licenco, ki jo bodo prejela tista podjetja, ki bodo s svojim načinom dela v vsakdanjem življenju zagotavljala lažje usklajevanje poklicnega in družinskega življenja.

Eden od temeljev strategije, ki jo pripravlja ministrstvo, bo promocija enakopravne delitve družinskega dela in starševstva med oba partnerja.

Generalna direktorica direktorata za družino na ministrstvu Majda Erzar pa je predstavila predlog sprememb zakona o starševskem varstvu in družinskih prejemkih, ki med drugim razširja pravico do krajšega delovnega časa zaradi starševstva tudi na starše, ki so samozaposleni (po novem bodo pridobili pravico do plačila prispevkov za socialno varnost do tretjega leta otrokove starosti), in na enega od staršev, ki neguje in varuje dva otroka, in sicer do šestega leta starosti starejšega otroka (po zdajšnji ureditvi do tretjega leta starosti starejšega otroka).

Predlagan je tudi višji znesek dodatka za veliko družino za družine s štirimi in več otroki. Sedanji znesek v višini 81.910 tolarjev se povečuje na 100.000 tolarjev, je povedala Erzarjeva.

Odrasli smo tu

Minister je povedal tudi, da je v okviru projekta Odrasli smo tu, da ti pomagamo, ministrstvo izdelalo in financiralo tisk informativne zloženke o prepoznavanju nasilja za vse učence osnovnih šol.

Od 3. aprila dalje pa bo odprta tudi brezplačna anonimna modra številka 080 1552, Telefon Petra Klepca, na katero bodo otroci in mladostniki lahko poklicali v primeru izkušnje z nasiljem.

SORODNI ČLANKI

  • Prenosnik Lenovo
  • Garmin ura
  • Wasup sup deska
  • Mitsubishi klima
  • Hisense TV
  • Krovni

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.