Slovenija

Za večjo varnost otrok

Ljubljana, 14. 01. 2006 08.57 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

V januarju in februarju bodo policisti poostrili nadzor nad vozili, ki prevažajo otroke.

Policist pregleduje vozilo
Policist pregleduje vozilo FOTO: POP TV

V januarju in februarju bodo policisti poostrili nadzor nad vozili, ki prevažajo otroke, piše na spletni strani policije. Poudarek bo na preverjanju zakonskih pogojev za opravljanje tovrstnih prevozov, vezanih na vozilo, njegovo opremo ter na voznike, ki takšne prevoze opravljajo. V nadzor bodo poleg rednih policijskih patrulj, ki bodo uporabljale merilnike hitrosti, vključili tudi vozila z vgrajenimi videonadzornimi sistemi Provida.

Zakonodaja, ki opredeljuje pogoje za izvajanje organiziranih prevozov otrok, je zaostrena in usmerjena predvsem v zagotavljanje njihove večje varnosti, poudarja policija. Izvajalec takšnega prevoza mora izpolnjevati dodatne, zahtevnejše pogoje glede vozila in voznika, ki takšen prevoz opravlja. Navedeno ureja zakon o varnosti cestnega prometa, veliko podrobnejše pa pravilnik o pogojih, ki jih morajo izpolnjevati vozila in vozniki vozil, s katerimi se prevažajo skupine otrok.

Januar in februar sta meseca, ki sta značilna po številnih organiziranih prevozih otrok. Rednim dnevnim prevozom otrok v šolo in nazaj se pridružijo tudi številni šolski izleti. Velik del organiziranih prevozov otrok v zimskem času opravijo tudi smučarski in skakalni klubi.

Pazimo na otroke!

Otroci so še vedno prepogosto žrtve prometnih nesreč. V letu 2005 so bili udeleženi v 823 prometnih nesrečah. V njih je devet otrok umrlo, 43 jih je bilo hudo in 508 lahko telesno poškodovanih. S predstavljenimi aktivnostmi zato želijo zagotoviti največjo možno varnost predvsem najšibkejših udeležencev v prometu - otrokom, posredno pa tudi vsem ostalim, ki se tako ali drugače pojavijo v prometu, še piše na spletni strani policije.

  • Prenosnik Lenovo
  • Garmin ura
  • Wasup sup deska
  • Mitsubishi klima
  • Hisense TV
  • Krovni