Slovenija

Za večjo varnost pred utopitvami

Ljubljana, 09. 06. 2010 15.55 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Po smrti šestletnega otroka, ki se je utopil med tečajem plavanja, je ministrstvo za obrambo organiziralo okroglo mizo, na kateri so govorili o ukrepih glede varnosti pred utopitvami.

Kopališče Pristan-3
Kopališče Pristan-3 FOTO: Jani Dolinšek

Ministrstvo za obrambo je organiziralo okroglo mizo o varnosti pred utopitvami in sprejelo nekaj zaključkov, ki bodo podlaga za nekatere spremembe zakonodaje na tem področju.

Okrogla miza je bila sicer organizirana predvsem zaradi nesreče v mariborskem bazenu, kjer se je februarja med plavalnim tečajem utopil šestletni deček, pa tudi zaradi prihajajoče kopalne sezone.

Na okrogli mizi, na kateri so sodelovali predstavniki obrambnega ministrstva, ministrstva za šolstvo in šport, policije in kriminalistične policije, fakultete za šport in drugi, so med drugim sklenili, da morajo biti pri tečajih plavanja v okviru redne šolske dejavnosti na bazenski ploščadi obvezno prisotni tudi učitelji, ki vodijo razredni pouk, in pomagati pri organizaciji, saj ti dobro poznajo svoje učence. Pri tem pa je pomembno tudi, da starši učitelje pred tečajem plavanja obvestijo o morebitnih zdravstvenih in vedenjskih posebnostih otroka.

Treba je razmisliti o zmanjšanju števila neplavalcev oziroma plavalcev na enega učitelja ali vaditelja plavanja in predpisati normative za izvajanje vseh organiziranih dejavnosti ob ali v vodi. Ti morajo zajemati tudi globino vode, so si bili enotni na okrogli mizi. Vendar pa, opozarjajo, strožji ukrepi ne smejo ustaviti pozitivnega trenda plavalnega opismenjevanja.

Razpravljalci so še ugotovili, da bi se na področju šolstva morali predpisi spremeniti tako, da bi za različne športne dejavnosti morali poleg učiteljev nuditi pomoč tudi strokovno usposobljeni vaditelji ali višje usposobljeni kadri za posamezno dejavnost.

Na okrogli mizi so še podali predlog za ustanovitev posebne strokovne skupine, ki bi bila sestavljena iz predstavnikov stroke in resornih ministrstev, njena naloga pa bi bila usmerjati razvoj področja varstva pred utopitvami.

Spomnimo

Februarja se je na mariborskem pokritem bazenu Pristan ponesrečil šestletni otrok. Nesreča se je zgodila med tečajem plavanja za prvošolce, na katerem je bilo prisotnih 27 otrok 1. razreda mariborske OŠ Franc Rozman Stane v spremstvu štirih vaditeljev. Na kopališču sta bila prisotna dva reševalca, še dva pa sta bila v tistem trenutku prav tako na bazenu na usposabljanju.

O negibnem šestletniku v vodi so reševalca malo pred 13. uro obvestili drugi otroci. Ugotovil je, da ponesrečenec ne kaže znakov življenja, zato ga je skupaj s sodelavci začeli oživljati. Pri tem naj bi otrok zopet zadihal, kmalu pa so prišli tudi reševalci. Ti so nato otroka na poti v mariborski klinični center reanimirali, vendar pa je po nekaj dneh umrl.

Okrogla miza o varnosti pred utopitvami
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (3)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

tinetone
09. 06. 2010 16.59
mmmm... kaj ma pa vojska zdraven pri plavanju?
Foen
09. 06. 2010 16.15
ministrstvo za OBRAMBO??? kr neki... majo pa res cajta...
xczyx12
09. 06. 2010 16.14
Bademajstrom (reševalcem) eno okrog ušes, ker jih večina visi po bifejih, namesto da bi pazili na obiskovalce.