Slovenija

Za vedno je odšel naš snemalec Kujtim Bajrami

Ljubljana, 23. 12. 2023 11.14 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min

V tišino predprazničnega jutra je ostro zarezala vest, da je, star 52 let, za vedno odšel naš snemalec Kujtim Bajrami. Naša srca so zlomljena.

Kujtim Bajrami
Kujtim Bajrami FOTO: 24 UR

Ni dolgo, odkar si nam povedal, da si zbolel. A s svojim nasmehom si optimistično prihajal nazaj med nas, na kavice, na neskončno pomenkovanje in ti nas bodril, da bo kmalu vse okej, da bomo kmalu spet skupaj skakali po terenih ... Kjer si bil vedno dobre volje, navihan ... Ko si stal za svojo kamero, si na koncu vedno vprašal: "Saj veš, kaj je rekla? Tist' kar je d'jala, ane."   Dragi naš snemalec, ki si imel tako zelo rad svoj poklic ... Počivaj v miru. 

Kujtim Bajrami
Kujtim Bajrami FOTO: 24 UR

Spomini novinarjev

"S kom grem?" Klasično vprašanje pri organizatorskem pultu, preden se odpravimo na teren in: "Kujtim te čaka," je bil odgovor, ki si se ga vedno razveselil. Ni šlo samo za profesionalnost, ki je bila pri njem samoumevna, vedel si, da je pred tabo zabaven, sproščen in nasmejan teren, pa naj je bila tema še tako zoprna, sogovorniki neprijetni, povrh pa še časovne, prometne in vremenske muhe. S Kujtimom ob boku je bilo vse preprosto. Vmes obvezen postanek na črpalki, kjer si je bolj za šalo kot zares kupil srečko: "Eni zapravljajo za tobak, jaz si kupim srečko, ceneje in bolj zdravo," je rekel in začel razmišljati, ne kako bi morebiten dobitek zapravil, ampak s kom bi ga delil. Kujtim, nazadnje sva se srečala, ko te je bolezen že pošteno načela, a nasmeha z obraza in dobre volje ti ni vzela. Nekaj v smislu "bo, če ne, bomo pa potisnili," si dejal in niti v sanjah si ne bi mislil, da se vidiva zadnjič. "S kom grem?" bo ostalo vprašanje, tvojega imena žal ne bo več med odgovori. A odšel boš še vedno z nami na teren, prepoznali te bomo v nasmehih, sproščenih in zabavnih trenutkih." - Novinar 24UR, Marko Gregorc 

"Danes ne zberem pravih besed, ker jih ni ...  Ko sva se še pred kratkim slišala, si mi rekel, da si v redu, ker ti si bil pač vedno v redu, pa kako bi prišel rad nazaj med nas, v službo. Oh, kako smo si tega želeli tudi mi. In še vedno si srčno želimo, da bi se vrnil, ker si odšel boleče prehitro. Dragi moj zabavljač, hvala za tvoj nalezljiv smeh, ki ga še zdaj slišim, za iskriv pogled in večni optimizem. S tabo ni bil noben teren stresen in naporen. Sploh ni bil delo, bilo je prijateljsko druženje. "Neki tazga, kar ni za vsacga," kot si rad rekel. Dostikrat sva službeno tečnobo prebila s šalami na svoj račun, ko sva pojedla kaj sladkega in si rekel, da se morava za tako telo pač odrekat. Hvala za vse pogovore o mačkah in tiste najine navihane "mjaw mjaw, phhh", ko sva se srečala. Rad si imel morje, pa dosti si me spraševal o oljkah. Sva se zmenila, da prideš enkrat pomagat. Drugo leto jih bom pobirala zate. Pogrešala te bom." - Novinarka 24UR, Tjaša Dugulin 

"Bila je nedelja. Delovna, dežurna. Nekje na polovici oddelanega se mi je zdelo, da se bo do večera oziroma do novic na naši televiziji odvila povsem brez posebnosti. Kar pomeni, da bi nekateri dežurci in snemalci lahko počasi zgasnili domov ali na lepše. Napaka. Pozno popoldne zazvoni telefon. Glavna šefica Tjaša je nekje izvohala, da je albanski premier Edi Rama potrdil obstoj zloglasnega non-paperja, ki je preurejal meje v regiji in takoj prižgal vžigalno vrvico pod sodom smodnika, imenovanega Balkan. Prstni odtisi avtorstva pa so domnevno vodili v sam vrh tedanje slovenske vlade. Pišurija! Gremo delat!

V nekaj korakih odkrijemo vir izrečenega. Eno uro dolg pogovor na albanski televiziji, do naše oddaje pa le še dobrih 120 minut. In dilema; kako za vraga razvozlati jezik, ki ga nihče v redakciji niti približno ne razume? Huston, imamo težavo. Mogoče pa ne, se domisli dežurni urednik Miha z briljantno idejo. Kaj pa če pokličemo Kujtima?

Totalna časovna presija. Ali ima naš sodelavec na svoj prost vikend voljo in čas? Nimamo pojma. Superobčutljiva tematika. Ampak imamo to! Pokličem Kujtima, ki se je zanj naravno prešerne volje ravno s sinom sprehajal nekje po gozdovih. Mu razložim, zakaj gre in ga prosim, če zna pomagati.

Pa nekaj bomo že, se zareži in stopi takoj – kar sredi hoste – v akcijo. Kontaktira še svojega brata in skupaj sta v nekaj minutah iz ure izrečenega izluščila vsebino, ki nas je zanimala. Mi poslala prevod besede po besedo in natančne tajmige, kje v videomaterialu lahko iskano najdem. Ne samo, da sta nas rešila. Model je še vprašal, če lahko še kako pomaga? Ob tem pa popolno zaupanje, da čeprav ad hoc, je vse popolnoma verodostojno prevedeno.

Tisti večer smo imeli super vsebino. Odmevala je tudi po regiji. Vse, kar je hotel v zameno, pa je kava na naslednjem skupnem terenu. Skromen dečko, navihan prijatelj in spoštovani sodelavec, pogrešal te bom." - Novinar 24UR, Anže Božič

"Dobri trije meseci so minili, odkar sem te zadnjič objela. Takrat še posebej močno. A nisem vedela da zadnjič. Mudil si se po naših hodnikih, tako kot nekoč ... Kljub bolezni, nasmejan in dobre volje. In spet nisem vedela, da si med nami zadnjič. 

Večni optimist, za slabo voljo nisi našel prostora, tvoje "vse bo v redu" še zdaj slišim in ponavljam sama sebi. Ja, Kujtim, zdaj, tam gor, bo res vse v redu. 

Hvala za vse terene, vsakega si popestril. Ne bom pozabila tistega na pustni torek, ko sva šla snemat krofe. V pekarni sva bila eno uro, dišalo je povsod, komaj sva čakala, da zaključiva teren ... seveda sva krofe dobila, v škatli, za s sabo, za malico, da se v miru v službi posladkava.  A nisva mogla zdržati. Takoj v avtu sva jih napadla. Seveda sta bila sladkor in marmelada povsod ... spomnim se. Spomini so večni. 

Težko dojamem, še težje verjamem. Pogrešala te bom.  - Novinarka 24UR, Tanja Volmut 

"Z zlomljenimi srci se poslavljamo od našega izjemnega sodelavca in dragega prijatelja. Bil si več kot snemalec. Dokler razmišljamo o neskončnem, nam je za konec malo mar. V neskončnost odhajaš ti. V praznini ostajamo mi. Tvoja prisotnost in tvoj smeh bosta še dolgo ostala v nas. Počivaj v miru, dragi Kujtim." - Vodja snemalcev, Aleš Boskovič 

"Novica o tvoji bolezni me je pretresla, tvoje slovo me je pustilo brez besed. Čutim žalost, ker si bil eden izmed nas, član kroga nas "ta starih", timski igralec, ki bi ga medse sprejela in objela vsaka ekipa. Bil si odličen sogovornik, ki si znal zelo pozorno poslušati, ponudil si nasvet in ostal nasmejan, s kančkom tvoje značilne hudomušnosti. Spomnil se te bom kot pokončnega, ponosnega človeka, ki je bil zmeraj dobra družba. Dragi Kujtim, hvala za vse." - Novinar 24ur.com, Miha Kranjc

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja