Slovenija

Za volan le trezni!

Ljubljana, 16. 12. 2006 11.59 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

V času veselega decembra je alkohol na cestah pogostejši, zato bodo policisti še bolj prisotni.

Policisti prometniki so decembra pozorni na alkoholizirane voznike, saj je alkohol velikokrat vzrok za prometno nesrečo.
Policisti prometniki so decembra pozorni na alkoholizirane voznike, saj je alkohol velikokrat vzrok za prometno nesrečo. FOTO: J.D.
Po podatkih policistov je bil v prvih 11 mesecih letos kot sekundarni vzrok prometnih nesreč pri povzročiteljih pogosto prisoten tudi alkohol. Pod vplivom alkohola je bilo dobrih 14 odstotkov vseh povzročiteljev prometnih nesreč, kar ostaja na ravni lanskega leta.

Vse od Martinovega vikenda pa do zaključka novoletnih praznikov policisti intenzivno opozarjajo na vožnjo pod vplivom alkohola, ki je zlasti pogosta v času "veselega decembra", ko se ljudje vračajo iz prednovoletnih srečanj. Kar tretjino vseh prometnih nesreč s smrtnimi izidom in več kot četrtino prometnih nesreč s hudimi telesnimi poškodbami po podatkih policije namreč zakrivijo prav vozniki, ki so pod vplivom alkohola.

Problematika vožnje pod vplivom alkohola je največja prav v tem predprazničnem obdobju, ko se zaradi vremenskih razmer poslabšajo tudi pogoji za vožnjo, ugotavljajo na Generalni policijski upravi. Zato policisti novembra in decembra poostrijo nadzor nad vozniki in povečajo število opravljenih testov alkoholiziranosti. "Kljub temu, da naše aktivnosti vnaprej napovedujemo, pa nam vseeno ne uspe prepričati vseh, da naj se, če uživajo alkohol, mamila ali psihoaktivna zdravila, ne odločajo za udeležbo v prometu," dodajajo.

Lanskega novembra in decembra je v prometnih nesrečah življenje izgubilo 35 oseb, kar je štiri več kot v enakem obdobju leta 2004. Letošnje številke se že približujejo lanskim, saj je novembra na slovenskih cestah umrlo 20 ljudi, v decembru pa do petka 12, so sporočili z Generalne policijske uprave, ki med regijami ne ugotavlja bistvenih razlik o številu nesreč v zadnjih dveh mesecih letošnjega leta.

Še zlasti je bil črn minuli konec tedna, ko je v dveh prometnih nesrečah umrlo kar sedem mladih ljudi. Skupno prometnima nesrečama je, da sta ju povzročila mlada voznika, ki sta precenjevala lastne zmožnosti in sposobnosti za obvladovanje vozila. Njuno vedenje pa kaže tudi na nerazumevanje odgovornosti do drugih in sebe ob udeležbi v cestnem prometu, ugotavljajo policisti. Čeprav sta bili nesreči posledica prevelike hitrosti, pa je prav neodgovornost tisto, kar policisti očitajo tudi voznikom, ki se za volan usedejo alkoholizirani.

Pijan voznik - poznejši odziv

V Evropi je okoli tri odstotke vseh voženj povezanih z vožnjo pod vplivom alkohola in okoli 30 odstotkov poškodovanih voznikov je pod vplivom alkohola. Alkohol je eden izmed poglavitnih vzrokov za nastanek prometne nesreče in je kot tak še vedno v porastu, ugotavljajo v analizi Alkohol v cestnem prometu - analiza stanja v novembru in decembru 2005.

Z namenom izboljšanja varnosti v prometu v Evropi je Evropska komisija povečala prizadevanja za dvig osveščenosti potrošnikov o prednostih inteligentnih varnostnih sistemov v vozilih. "Tehnologija lahko znatno izboljša varnost na cestah in prepreči nesreče," je dejala komisarka za informacijsko družbo in medije Viviane Reding. V okviru prizadevanj za dvig osveščenosti o prednostih inteligentnih varnostnih sistemov je Redingova predstavila rezultate nedavne javnomnenjske raziskave Eurobarometer, ki je pokazala, da evropski vozniki ob nakupu avtomobila pripisujejo velik pomen varnosti, vendar pa jih visoke cene in pomanjkanje razumevanja o prednostih, ki jih prinašajo inteligentni varnostni sistemi v avtomobilih, pogosto odvrnejo od nakupa.

Alkohol vpliva na delovanje vseh človekovih funkcij, ki so pomembne za varno udeležbo v cestnem prometu. Zlasti pa vpliva na delovanje človekove osebnostne zavore, ki zagotavlja socialno prilagojeno vedenje. Voznik, ki vozi pod vplivom alkohola, preceni svoje zmožnosti in ne upošteva prometnih razmer ter drugih udeležencev v prometu. Vsak voznik, ki vozi pod vplivom alkohola, tako pomeni nevarnost za vse udeležence v cestnem prometu, ugotavljajo v upravi uniformirane policije.

Nevarnost alkohola pa prepoznavajo tudi sami uporabniki cest, tako kar 85 odstotkov evropskih voznikov meni, da je alkohol pogosto oziroma vedno vzrok za prometno nesrečo. Klub tolikšni stopnji zavedanja, pa problem vožnje pod vplivom alkohola ostaja. Osnovni namen številnih aktivnosti policije in poostrenega nadzora v zadnjem mesecu dni, ki se bo nadaljeval vse do konca leta, je zato voznike, ki bodo uživali alkoholne pijače ali druge psihoaktivne snovi, odvrniti od vožnje v cestnem prometu.

"S tem želimo zagotoviti večjo stopnjo varnosti vsem, ki se bodo v zadnjih dnevih letošnjega leta pojavili v prometu, in izločiti tiste, ki bi s svojim ravnanjem v prometu lahko ogrozili druge," še dodajo policisti.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (10)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

theykilledKenny
18. 12. 2006 07.55
Nej folk počne kar hoče, vseskozi neke prepovedi. A smo se za to boril?
volum101@yahoo.com
16. 12. 2006 20.29
strinjam se z Mihcem Zupopihcem. Policija nima in ne more imeti nič s tem da se nekateri pijani vozijo po naših cestah. Nobena zakonska omejitev glede dovoljene koncentracije alkohola ne more doseči svojega namena, dokler nimamo vsak v svoji glavi razčiščeno, da je vožnja v pijanem stanju nevarna in neodgovorna. Ko se bomo vsi zavedali, da je tisti, ki pijan vozi avto ogroža sebe in vse druge na cesti, da je takrat mnogo večja nevarnost, da bo povzročil prometno nesrečo, koga spregledal, prepozno zaviral, vozil po sredini ceste in podobne stvari, takrat bo mogoče manj mrtvih na naših cestah. Bojim pa se, da je to tega dne še zelo, zelo daleč...
mc_burek@email.si
16. 12. 2006 19.11
bones79 žal je tako kot si reku, tisti ki ga pijejo ga bojo še naprej pil
stupi@siol.net
16. 12. 2006 18.45
To kar je zapisal piko je narbolš varijanta, samo dokler bodo poslanci kot Jelinčič, Anderlič.. sprejemali zakone o varnosti in alkoholiziranosti, kaj takega pri nas ni za pričakovat.
mihec.zupopihec@email.si
16. 12. 2006 15.28
policija ni nč kriva
orlovognezdo1
16. 12. 2006 13.50
Če bi bili čez leto policijia tako deja vna ,kot je čez take večje praznike,kot je konec leta ne bi bilo toliko kriminala in nesreč. Spomnimo se prejšnega vikenda
piko2263
16. 12. 2006 13.27
Mislim, da tisti, ki povzroči prometno nesrečo z smrtnim izidom oz. invalidnostjo ni nič manjši zločinec, kot nekdo, ki to povzroči z orožjem.
pennywajz
16. 12. 2006 13.12
mc_burek: se strinjam, ampak zal v taksnih primerih nasrkajo nic krivi, ki so udelezeni v nesrecah. zal tudi z zakon (0,0, ce bo le sprejet) ne bo nic drugace..tisti, ki je zdj pil pa vozu,bo se naprej!
mc_burek@email.si
16. 12. 2006 13.02
tistim k pijejo ne morš dopovedat da nj ne pijejo oz. vozjo pijani, vsaj dokler ih ne doleti kazn al pa nesreča
piko2263
16. 12. 2006 12.34
Najprej v zapor z pijanci, potem pa obvezno zdravljenje alkoholizma in seveda družbeno koristno delo v zavodih za rehabilitacijo in drugih podobnih organizacijah, ter po možnosti še prepoved vožnje za kako leto!!!! Pol bomo pa videli, koliko pijanih bo še sedlo za volan.