Slovenija

14-dnevni poostren nadzor: 'Za volanom ne bodite za ekranom'

Ljubljana, 09. 01. 2022 21.04 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Mobilni telefoni so postali eden večjih motilcev v prometu, ki dokazano povečujejo tveganje za nesrečo, opozarjajo na Agenciji za varnost prometa. "Pisanje sporočil ali pregledovanje družbenih omrežij med vožnjo pomeni do 23-krat večje tveganje za nastanek prometne nesreče" so postregli z zgovornim podatkom. V naslednjih dveh tednih bo zato Policija poostreno nadzorovala uporabo telefona med vožnjo.

Več videovsebin
  • Iz 24UR: Varno v prometu brez telefona
    02:36
    Iz 24UR: Varno v prometu brez telefona
  • Iz SVETA: Poostren nadzor
    02:47
    Iz SVETA: Poostren nadzor
Mobilni telefon ne šteje med primarne vzroke za nastanek prometne nesreče, vendar pa je izjemno pomemben dejavnik tveganja za njihov nastanek. Pri voznikih so različne študije ugotovile tudi do 50 % slabši reakcijski čas kot pri vožnji v normalnih pogojih.
Mobilni telefon ne šteje med primarne vzroke za nastanek prometne nesreče, vendar pa je izjemno pomemben dejavnik tveganja za njihov nastanek. Pri voznikih so različne študije ugotovile tudi do 50 % slabši reakcijski čas kot pri vožnji v normalnih pogojih. FOTO: Shutterstock
Klic, sporočilo, všeček ali objava na družbenih omrežjih naj počakajo. Za volanom ne bodite za ekranom, v prometu ne bodite na spletu! Poziv Policije in AVP

Poostren nadzor nad uporabo telefona med vožnjo bo trajal od jutri pa vse do 23. januarja, akcijo bo koordinirala Agencija za varnost prometa (AVP). Telefoni so namreč eni večjih motilcev pozornosti, ki dokazano povečujejo možnosti za nastanek nesreč, pravijo. Obenem pa vozniki ob uporabi mobilnih telefonov pogosto tudi povzročijo zastoje v prometu. 

V času akcije bo Policija nadzirala uporabo mobilnih telefonov in drugih naprav ter opreme (tablic, prenosnih računalnikov, slušalk), ki motijo voznikovo vidno in slušno zaznavanje ali možnost obvladovanja vozila. Poleg tega bodo pozorni tudi na druge prekrške, predvsem tiste, povezani z izpostavljenimi udeleženci v prometu, pešci, kolesarji. "Mobilni telefoni močno vplivajo na kognitivne sposobnosti voznika. Pisanje sporočil ali pregledovanje družbenih omrežij med vožnjo pomeni od štirikrat do 23-krat večje tveganje za nastanek prometne nesreče," sporočajo ob tem. 

"Tuje raziskave kažejo, da je med pisanjem SMS-sporočila ali pregledovanjem družbenih omrežij voznik povprečno 5 sekund osredotočen na telefon in ne na vožnjo. Pri hitrosti 60 km/h prevozi razdaljo več kot 83 metrov. V naselju, pri vožnji 50 km/h prevozi skoraj 70 metrov. Še večje tveganje pa je na avtocestah, kjer pri hitrosti 130 km/h v petih sekundah prevozi več kot 180 metrov, na hitri cesti pri vožnji 100 km/h pa prevozi 139 metrov. Gre za podobno tveganje, kot da bi takšno razdaljo prevozil z zaprtimi očmi," so na AVP postregli z zgovornimi podatki. 

Nova zakonodaja je prinesla strožje kazni 

Z novelo Zakona o pravilih cestnega prometa, ki je začela veljati sredi avgusta, so se zvišale kazni za uporabo telefona med vožnjo. Za voznike motornih vozil je predpisana kazen 250 evrov ter 3 kazenske točke. Za udeležence v prometu, ki ne potrebujejo vozniškega dovoljenja (kolesa, e-skiroji in ostala lahka motorna vozila), pa kazen za neupravičeno uporabo mobitelov, slušalk in drugih naprav med vožnjo znaša 120 evrov.

Morda je tudi to pomagalo, da so lani zabeležili desetino manj kršitev kot leto prej, natančno 33.254. Med kršitelji izstopa starostna skupina od 35 do 44 let, teh je bilo kar 31,6 %. 16.664 oziroma dobra polovica je bilo voznikov osebnih avtomobilov, obravnavali pa so tudi 7.053 voznikov tovornih vozil. 

Tudi prostoročno telefoniranje ni varno! 

Zakon sicer dovoljuje uporabo naprave za prostoročno telefoniranje, ki pa ga Policija in AVP odsvetujeta, saj odvrača pozornost voznika in ni varno. "Med vožnjo ne upravljajte s telefonom, ne pregledujete socialnih omrežij, si ne zapisujete opomnikov, ne brskajte po spletnih straneh, ne fotografirajte ali snemajte, saj je vožnja aktivnost, ki ji moramo posvetiti vso pozornost! V primeru nujne uporabe mobilnega telefona se ustavite na primernem mestu zunaj vozišča in pot nadaljujte šele, ko končate s pogovorom," svetujeta. Uporaba mobilnih telefonov med vožnjo namreč podaljšuje reakcijski čas voznika. 

Pogosta uporaba tudi med kolesarji in pešci

Tudi med kolesarjenjem ne uporabljajmo mobilnega telefona ali slušalk za poslušanje glasbe, saj to pomembno vpliva na zaznavanje prometa in dogajanja v okolici ter pravočasno reagiranje. Agencija še opozarja, da nemalokrat vidimo zamišljene pešce, ki s pogledom v mobilni telefon stopijo na prehod za pešce ali na kolesarsko stezo, in ne preverijo, ali so to storili dovolj varno. Pravočasnost in ustreznost reakcij pešca je zaradi uporabe mobilnih telefonov in pregledovanja družbenih omrežij zmanjšana do 60 odstotkov. 

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (37)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Walter Pravicek
10. 01. 2022 18.05
+1
Gnes sta stala par policista v Sv.Juriju v Prlekiji.Nič merjenja hitrosti afteka,le roki na volanu.Je pa res,da se tam običajno vozi,z kakšno hitrostjo se pelje prvi.Ostali pa vsi za njim.
nikhrast
10. 01. 2022 16.25
-2
Saj prostoročno telefoniranje tudi ni varno, vsaj pa tako vidim. Vse imaš na ekranu avtomobila, samo pritiskaš, iščeš številko ki bi mu telefoniral, pa govor potem tudi ni vselej varen. No, telefona pa nimaš v rokah.
Walter Pravicek
10. 01. 2022 18.08
+2
TI NIČ NE KLICARI IZ AVTOMBILA,ČE NIMAŠ ŠTEVILKE IN IMENA KLICOČEGA TAKOJ PO PRITISKU GUMBA NA VOLANU,PRIKAZANE NA EKRANU..ODGOVARJAŠ PA LAHKO,KER IMAŠ OBE ROKI PROSTI ZA DRŽO VOLANA,RAZEN,KO VKLOPIŠ IN PO KONCU POGOVORA IZKLOPIŠ TELEFON.RADIO SE MED TEM OPRAVKOM UGASNE!
Kuku456
10. 01. 2022 10.01
+2
Prejšnji ponedeljek me je skoraj na pločniku povozil avto 10m je manjkalo tip se je zaletel betonsko ograjo ura je bila 19.45...tko da ni vam pomoci
ajnat1
10. 01. 2022 09.38
+2
za telefon in volan skupaj so kazni ekstremno prenizke ,tem odvisnikom najbrž ni več pomoči..
Chrome
10. 01. 2022 09.38
+2
Takšni ljudje se mi smilijo, ponavadi so odvisniki ali pa sužnji pa se tega sploh ne zavedajo. Vsem takoj na razpolago, telefon ne zvoni niti 5s ko se hitijo javiti, zakaj? Vas bo tisti na drugi strani poslal v k, če se ne javite? Vam bo zameril in vas ne bo več poklical? Ste res takšni pusiji? Ko vozim me ni, mi je več pomembna moja varnost kot pa sogovornik na drugi strani, se ni najavil za klic in lahko čaka.
Banion
10. 01. 2022 09.23
-1
Saj ni samo telefon moteč, danes je vse nekaj na dotik kar preusmerja pozornost, dobri stari gumbi izginjajo. Pri vsej tehnologiji bi bilo čisto enostavno vgraditi motilec signala, kje piše da moraš telefonirat ko voziš. pri vseh nesrečah ki se začno: voznik nenadaoma zavil ali zavrl, bi morali takoj preveriti kdaj je bil zadnjič vključen telefon, stavim da vedno ko je voznik zavil
Shisui
10. 01. 2022 09.36
+3
Tebi podobni bi res plačali, da jim ne bi delal telefon v avtu. Veš kaj tudi pomaga? V žepu ga pusti in ne bluzi pa je.
Walter Pravicek
10. 01. 2022 18.10
+1
ŠE BOLJE:DOMA PUSTI TELEFON.KO USTAVIŠ POJDI ISKAT GOVORILNICO,ČE ŠE KJE SPLOH OBSTOJI.
Fery Zaka
10. 01. 2022 09.09
-4
Avti, vsaj pri nižjih hitrostih, vozijo sami, oni pa bodo nadzirali če ljudje vozijo! Zakaj človek plača vse te novotarije, če je nazadnje kaznivo, da jih uporablja?
Ramzess
10. 01. 2022 09.06
-1
Bodo tako zaostrili zadevo, da ljudje še v sili ne bodo upali klicati, zaradi strahu pred kaznijo. Podobno kot pri nudenju pomoči, sploh tujemu otroku. Ljudje vidijo česar ni in potem je revež pečen, ožigosan kot... Teorija je eno, praksa pa drugo, nista vedno v skladu.
AlexReal
10. 01. 2022 08.37
+5
Proizvajalci avtomobilov bi morali vgraditi vmesnik, ki bi izklopil mobi in samo nujne funkcije preusmeril na avtomobilski računalnik. To , kar se danes dogaja v prometu, je nevzdržno. V vsakem križišču naletiš na nekoga, ki tipka po mobiju, po mestu tavajo zombiji z očmi pripetimi na mobije itd. Totalno noro !
graf
10. 01. 2022 08.32
+6
lov na zombije torej , primer : ustavim pred prehodom ki ga prečka zombi ki ne vidi ne sliši nič drugega kot ekran telefona , se celo ustavi na sredi prehoda in preveri če se je zgodil kakšen nov všeček ! Nimam besed , zdaj sem celo prepričan da so pametni telefoni zato ker so prevzeli pamet lastnikov ...
proofreader
10. 01. 2022 08.30
+5
Velja tudi za pešce in kolesarje. Brez slušalk v ušesih.
Neznanec444333
09. 01. 2022 21.59
+2
Kja pa če maš Teslo?
E10
09. 01. 2022 21.51
+0
Kaj pa ekrani na armaturah? Večina ima že mirror screen, imaš pač mobitel na ekranu med vožnjo, to je dovoljeno po zakonu
Apostol1
09. 01. 2022 21.59
+5
Vsaka dejavnost , ki ni namenjena šofiranju lahko povzroči nesrečo , razlika je pa je ali ti tiščiš telefon z eno roko ali pa prostoročno telefoniraš preko monitorja oziroma bluetotha , to je že jasno mulariji in zato je tale tvoj komentar malo trapast mar ne. Jaz osebno odgovorim preko bluetootha , ker zato je potreben en sam gib in ne vzame pozornosti v toliki meri kot če uporabljaš telefon kot telefon ,, kličem pa iz avta nikoli in če že moram raje ustavim in to tudi tebi priporačam . Pa lep pozdrav.
graf
10. 01. 2022 09.25
-1
ja se strinjam , tut mirror screen je moteč dejavnik ,tako kot na telefon moraš tudi za ta ekran umaknit pogled s ceste , tako da suma sumarum ni glih velike razlike med telefoni in to funkcijo na šipi , sicer nimam avta s to funkcijo , a mene bi mirror screen motil in sem celo mnenja ni velike koristi v njem , je bolj šminkerski dodatek kot okrasne letve na vratih ...
slovenc59
09. 01. 2022 21.46
+0
Ko boste že stegovali vratove, pa poglejte še one ki šofirajo s hudiji čez glavo ! Tak šofer ne vidi ne levo ne desno, pa še naravnost bolj kot en fijakerski konj ! Pa ne me spet za pas štrafat, ker je protiustavno........sam vam še ni jasno !!
titomeni
09. 01. 2022 21.44
+4
Super. Bodo gledali telefone. Se pravi lahko tokrat peljem malo hitreje? Sploh ne vem zakaj oznanjati tsko akcijo. Kdor ga uporablja ga ne bo nehal zarad vase akcije, kdor ga ne ga pac ne.
2fast4
09. 01. 2022 21.40
+9
Spet Agencija za varnost prometa. Delomrznezi v toplih pisarnah z dobro plačo. Policaj ti pa delaš za obstoj njihovega in sefovskega stolčka...
Poš
09. 01. 2022 21.34
-4
Dv vam bom jat poostren nadzor!
Poš
09. 01. 2022 21.34
-4
revolucija_mb
09. 01. 2022 21.33
+2
Dajmo rešit problem; naredimo kazni da ga rešimo; povejmo kdaj bomo bolj kontrolirali, da problem ostaja. 🤣🤣 Inkasanti.
User2062886
09. 01. 2022 21.31
+5
Nerabiš gledati po telefonu.Kazen je tudi če gledaš v telefon pri semaforju pri rdeči luči.!Ko parkiraš lahko gledaš po fonu.Samo kazni za uporabo te tehnike so prenizke.V Italiji ,Franciji je kazen dosti višja in bi lahko pri nas malo povišali.
melhijad1
09. 01. 2022 21.29
+3
1000 eur kazen,pa ne bo nobengq frajercka z mobitelom v avtu...1000%