Slovenija

Za vrati ženskega zapora na Igu: 'Naredila sem napako, plačujem zanjo, a še bolj trpi moja družina'

Ljubljana, 20. 04. 2018 06.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 9 min
Avtor
Blaž Garbajs
Komentarji
121

Kako je živeti v zaporu? Kako je biti mama čez rešetke? Kako se postaviti na noge in se vrniti? Podali smo se za zidove starega gradu nad Igom, v katerem se še danes bijejo težke življenjske bitke.

Zapor. Hladni zidovi, rešetke, zvoki jeklenih vrat in mrki pogledi iz celic. Grozljiv kraj, kjer obtičijo slabi ljudje, ki kršijo pravila. Takšno podobo nam v podzavest že desetletja vsiljujejo filmska industrija in mediji. A v resnici gre za precej izkrivljeno, prepogosto stereotipno podobo tako o tem, kakšno je življenje v zaporu, kot tudi o tem, kdo so zaprte osebe in kakšna je njihova preteklost, ki jih je privedla za rešetke. Tudi v Sloveniji se zapori med seboj razlikujejo, daleč najbolj pa od stereotipnih podob v javnosti gotovo odstopa ženski zapor na Igu. Kako je tam preživljati kazen zapora? Kaj je najhuje? Na kakšen način se soočiti z nastalo situacijo? Kako iz zapora živeti družinsko življenje? Je lahko zapor tudi nova priložnost? Odgovore, ki odpirajo pravi pogled na prestajanje kazni zapora, smo iskali za težkimi lesenimi grajskimi vrati, ki predstavljajo začetek in konec zaporske izkušnje slovenskih obsojenk.

Zapor na Igu
Zapor na Igu FOTO: 24ur.com

Že takoj ob prihodu občutek razvrednotenosti

Na dan našega obiska je bilo v zaporu 81 oseb, od tega 71 obsojenk in 10 pripornic. Kot nam je pojasnila zavodska psihologinja dr. Melita Zver Makovec, je to relativno obvladljivo stanje. Največje število gostujočih oseb je bilo 115, pri čemer pa so v zavodu že močno občuti tako pomanjkanje prostora kot tudi strokovnega kadra, vključno z mankom pravosodnih policistov. Že iz pročelja starega poslopja je razbrati, da je zapor represivna institucija. Rešetke na oknih, nadzorne kamere na vsakem vogalu, detektorji za zaznavo kovin in jeklena škripajoča vrata, ki se odpro le na ukaz pravosodne policistke.

"Da, zapor je institucija, ki je še vedno represivna, a Ig je precej drugačen od Doba, kjer sem delovala prej. Tu je več človečnosti, pristnega človeškega stika," je pojasnila sogovornica, ki sicer v zavodu skrbi za duševno stanje obsojenk. "Dela je veliko, ženske mnogo raje in hitreje izražajo stisko kot na primer moški. Zanimivo je, koliko jim tukaj pomeni poštenje. Ne marajo obljub, cenijo pa iskrenost, spoštljiv odnos. Tudi med seboj."

Zapor na Igu
Zapor na Igu FOTO: 24ur.com

Ko pride posameznica na prestajanje kazni, je to zanjo zelo stresen dogodek. Že sami postopki, novi ljudje, detajlen pregled, lahko prispevajo k temu, da se posameznica počuti razvrednoteno. Ob prihodu pravosodne policistke opravijo osebni pregled, pregled prtljage, poskrbijo za osebno higieno. "Zelo velik poudarek dajemo na duševno zdravje in samo prevencijo samomorilnosti," pravi Zver Makovčeva. Prek posebnega triažnega vprašalnika ugotovijo, kateri rizični faktorji obstajajo. To opravijo pravosodne policistke in policisti, nato pa sledi obravnava pri koordinatorju, ki dela s samomorilno ogroženimi. "Tam se opravi še razbremenilni razgovor. Tako človek lažje prestane stisko, lahko pa tudi pravočasno ukrepamo."

Po poglobljenem razgovoru posameznico dodelijo pedagogu, ki jo vodi skozi celotno kazen, od sprejema do odpusta. O vsem se posameznice pogovarjajo z njim, na kakšen način bodo prestajale kazen, v katerem režimu, kako bodo lahko prišle do ugodnosti in podobno. V roku enega tedna oziroma največ enega meseca mora biti sestavljen tudi osebni načrt. V njem so predvideni aktivnosti, način prestajanja kazni, specialne obravnave, ki so predvidene po oceni rizičnih faktorjev. Psiholog ugotovi, če lahko pričakujejo adaptacijske težave, in določi, kakšna bi bila smiselna namestitev.

Vsaka posameznica ob prihodu opravi tudi razgovor s socialno delavko, kjer se opredeli sodelovanje s centrom za socialno delo. "Ugotovi se, kakšne stike bo imela z družino in če potrebuje pomoč."

Zapor na Igu
Zapor na Igu FOTO: 24ur.com

Strah ob prihodu in strah ob odhodu

"Stiske ob prihodu so težke, prisoten je strah, še posebej pri tistih, ki pridejo prvič na prestajanje kazni. Ženska ima večinoma nekoliko drugačno vlogo v družini. Večinoma so pri nas zaprte mame, odvzete so iz družin, v katerih so imele pogosto zelo močno in pomembno vlogo. Pogosto se po njihovem odhodu v zapor poslabša tudi stanje znotraj družin. Otroci to doživljajo po svoje, nastanejo velike stiske," pojasnjuje naša sogovornica in dodaja, da je prav zaradi tega še kako pomembna temeljita psihološka in druga pomoč.

Enako se s strahom spopadajo, ko se približujejo prvi izhodi, ko morajo oditi iz zapora. "Ne vedo, kako jih bo okolica sprejela. Zaprta oseba je pri nas še vedno zelo stigmatizirana. Okolje, kamor se vračajo, nanje gleda drugače. Vračajo se tudi v družino, kjer so se morda odnosi že spremenili. Ne vedo, kaj družina pričakuje od njih, kaj naj same pričakujejo. Tudi tedaj so stiske velike in pogosto potrebujejo nasvet tudi v tem pogledu."

Paznice so druge mame

Tako pristojni v zavodu, kakor tudi obsojenke same, priznavajo, da veliko dela opravijo že paznice same. "Delo pravosodnih policistov je v splošnem še vedno nekako nepoznano. Tukaj ne gre zgolj za izvajanje neke splošne varnosti, kot sta varovanje in zaklepanje, temveč se prepleta več vlog," pojasnjuje Adrijana Jerina iz vrst pravosodnih policistov. "Pravosodni policist je tudi v oporo zaprtim osebam, veliko je razbremenilnih razgovorov, ki jih opravlja. Predvsem takrat, ko v zavodu ni strokovnih sodelavcev, ponoči in ob koncih tedna." Pogosto je dovolj že, da zgodbam obsojenk nekdo prisluhne.

Zapor na Igu
Zapor na Igu FOTO: 24ur.com

Dela je veliko, obsojenke se lahko vključujejo v različne aktivnosti

Obsojene so tekom prestajanja kazni lahko vključene v delo na različnih področjih. Tiste, ki so zaposlene v javnem gospodarskem zavodu, na primer izdelujejo papirnato galanterijo, polnijo otroške puščice, izdelujejo ščipalke za perilo, opravljajo pa tudi razna hišniška in vzdrževalna dela. Za svoje delo prejemajo plačilo, ki je določeno v Pravilniku o plačilu za delo obsojencev. Po besedah obsojenk prejemajo nekje od 50 do okoli 100 evrov mesečno, kar jim vseeno veliko pomeni.

Tiste, ki niso sposobne rednega dela zaradi zdravstvenih razlogov, se lahko vseeno vključujejo v različne projekte. Eden od teh je na primer Vključujemo in aktiviramo, kjer so vključene v delovno terapijo. S tem krepijo delovne navade, veščine. Količina dela je približno enaka zaposlitvam, le da je nagrada nekoliko nižja. Ob našem obisku so na primer obsojenke izdelovale otroške knjige iz blaga.

Tudi slabo samopodobo se da "zdraviti"

Ženske, zaprte na Igu, so deležne različnih obravnav, na njih pa je, koliko jim bodo te tudi pomagale pri premagovanju stisk. Kot pojasnjujejo v zavodu, je vključitev v posamezne obravnave odvisna od tega, kakšne težave imajo posameznice. Zavedene so v osebnem načrtu in so mogoče tudi neka stopnička do pridobitve ugodnosti. Če imajo težave z odvisnostjo, se jih vključi v obravnavo odvisnosti. Imajo tudi obravnavo v primeru spolnih deliktov in obravnavo dejavnikov, ki so privedli do tega, da je prišlo do kaznivega dejanja z elementi nasilja.

Posameznice se lahko vključujejo tudi v zunanje obravnave. Te poskušajo voditi vzporedno, se pravi, da so vključene tudi zunanje organizacije. Sodelujejo društvo Stigma, projekt Človek, Društvo za nenasilno komunikacijo, Inštitut Stopinje in ostali. Predvsem pri tem potekajo individualni razgovori, z namenom, da se posameznico pripravi na življenje po prestani kazni, da se zmanjša rizični dejavnik odvisnosti ali denimo nasilja. "Ogromno žensk tukaj ima zelo slabo samopodobo, zelo nizko samospoštovanje. Tudi na tem moramo veliko delati," priznava Zver Makovčeva.

Če je po obravnavah razvidno, da je posameznica napredovala, a da bi potrebovala pomoč tudi v nadalje, predvsem v obliki specializiranih obravnav, jih poskušajo vključiti tudi v te. Kljub vsemu obsojenke trdijo, da bi bilo potrebne še več pomoči, da so trije psihologi, ki delujejo v zavodu, premalo. "Res je, na trenutke bi potrebovali več pomoči," dodaja.

Zapor na Igu
Zapor na Igu FOTO: 24ur.com

Lahko zapor človeka spremeni?

"Da, vsekakor. Ogromno sprememb se dogaja v osebah. Če se je posameznik pripravljen spremeniti, se lahko, imajo različne možnosti. Je pa veliko odvisno od njihove motivacije, notranje in zunanje," odgovarja zavodska psihologinja. A za uspeh je potrebno tudi razumevanje okolice.

Enako kot z obsojenkami, se moramo ukvarjati tudi z okoljem

Penolog Dragan Petrovec, ki je v osemdesetih letih tudi sam vodil dani zapor, še vedno verjame, da je glavna vloga zapora rehabilitacija, se pravi, da se obsojenim omogoči vrnitev v okolje, kjer bo ta nadaljeval življenje v skladu z normami. "Seveda to pomeni, da je lahko to okolje tudi problematično, kar pomeni, da se moramo enako kot z obsojenimi ukvarjati tudi z okoljem. Če je veliko revščine, strukturnih nepravičnosti, potem težko pričakujemo in zahtevamo od človeka, da je pošten v vsakem trenutku. Sploh če čuti, da družba do njega nikakor ni poštena."

Danes več stigmatizacije kot nekoč

Po njegovem mnenju je stigmatizacija v zadnjem obdobju hujša kot v preteklosti, saj da smo nekoč bolje skrbeli za povezavo med zaporom in zunanjim okoljem. "Ljudje so videli, da lahko obsojenci večinoma funkcionirajo kot običajni ljudje, da ne predstavljajo nevarnosti. Skozi te stike so tudi začeli dobivati drugačno sliko o zaporu. Ko je tega odpiranja in povezovanja z zunanjim okoljem manj, toliko bolj obsojenci čutijo stigmatizacijo. Upamo, da bo s spremembami, ki se v zadnjem času dogajajo zlasti na Igu, tudi te stigmatizacije vedno manj," pravi.

Zapor na Igu
Zapor na Igu FOTO: 24ur.com

Zakaj sploh dati glas obsojenkam? Kaj nam govorijo njihove zgodbe?

Zgodbe obsojenk, tudi teh, ki so stopile pred našo kamero, so zbrane v nedavno izdani knjigi Začasno bivališče, Na grad 25, Ig. Nastala je pod vodstvom profesorice in raziskovalke sociologije spolov Milice Antić Gaber, ki pravi, da je moč razbrati kar nekaj skupnih točk. "Zaprte ženske so bile socializirane v skladu s prevladujočo kulturno podobo in pričakovanjem o tem, kakšna naj ženska bo. Naj ostaja v ozadju, uboga, se umika, naj poskrbi za druge, naj kljub vsemu hudemu vztraja v dobro družine. Mnoge so se podrejale, naletele na partnerje, ki so jih zlorabljali. Pogosto pa so prav zaradi tega, ker so skušale ohraniti človeka vredno življenje zase in družino, naredile korak več, kot ga naša družba tolerira."

Antić Gabrova poudarja tudi, da so bile premalo vpete v socialno mrežo, ki bi jim lahko nudila oporo. Gre namreč večinoma za ženske iz depriviligiranih družbenih okolij, iz okolij, od koder je izhajalo veliko problemov. "Če bi imele več podpore tako v svojih socialnih mrežah kot v družbenih institucijah, ki bi za to morale poskrbeti, se morda ne bi znašle v takšni situaciji. Mnoge so reševale svoje družine, ki so zabredle v krize," pravi. Vse si želijo več pogovorov, tako z osebjem znotraj kot tudi zunaj zapora.

Kot še poudarja, delo nagovarja različna občinstva, socialne službe, pravne strokovnjake, različne organizacije, da bi se vzpostavil drugačen odnos do teh ljudi, ki so zdaj zaprti, da bi se vprašali, zakaj in kaj jih je privedlo, kaj bi lahko kot družba preprečili že prej, in kako bi jim lahko pomagali, da bi zaživele drugačno življenje. "Zagotovo so v njihovih zgodbah nastavki za spremembo odnosa do njih, prav tako pa tudi nastavki za spremembo delovanja nekaterih institucij," zaključuje Antić Gabrova.

24UR Fokus
24UR Fokus FOTO:
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (121)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Šekica
23. 04. 2018 09.10
+2
Sem absolutno za to, da zaporniki (-ce) sami poskrbijo za svoje življenje (kuhanje, pospravljanje, delo na polju, v hlevu... ipd). V korist celotne družbe je, da se po izhodu čimprej postavijo na svoje noge (brez sociale), zato je pomoč pri tem opravičena. Žalostno pa je, da največji lopovi nikoli ne pristanejo v arestu.
Uporabnik113089
22. 04. 2018 20.23
+4
Delovna taborišča so edina rešitev vseh težav. Hrano in namestitev naj si zaslužijo z delom, pa bo pol manj, kot jim gospa psihologinja pravi "gostujočih oseb". Vsakemu lahko spodrsne v življenju, da pa moramo davkoplačevalci plačevati za vse traparije drugih, je vseeno too much.
šlogar
22. 04. 2018 11.44
+6
Ne vem no, ampak če vse premisliš. Kaj pa je tem ženskam ( tudi moškim) hudega tam notri? Ljudje se vsakodnevno trudijo , da bi zaslužili za vsakdanji kruhek zase in otroke, ti pa lepo na hrbtu in časopis v roke. No ja, če imajo zunaj sploh možnost, da se pehajo za preživetje. Ko pride zgarana mama domov, pa jo čaka še vse ostalo. Kuha, pere pegla, pospravlja, pomaga otrokom pri učenju, zvečer pa vznak v posteljo, da se zjutraj prebudi, polomljena še od prejšnjega dne!To je resnica. Od česa pa je zapornica utrujena? Od tenisa, sprehoda, nabiranja zvončkov. ( Ja na sliki se vidi)?
Manu Cocker
21. 04. 2018 07.25
+1
Napišite kaj kako se imajo morski obsojenci. kako igrajo košarko itd.
ho?emVšolo
20. 04. 2018 22.44
-5
da ni sram novinarje, da pišejo o ljudeh, za katere je odlično poskrbljeno. So na toplem, imajo redno prehrano, žepnino in še paznice uporabljajo za spovedovanje.
ho?emVšolo
20. 04. 2018 22.36
-5
Vsak je odgovoren za svoja dejanja, tukaj se pa vseskozi izpostavlja preteklost obsojencev. Koliko poštenih državljanov je bilo v življenju še v slabšem položaju in so uspeli. Ti obsojenci so pač izbrali lažjo pot. Absurdno pa je, da obsojenci kar pričakujejo, da bodo imeli prednost pri zaposlitvi in da se jih bo družba usmilila.
smeralda
20. 04. 2018 19.59
+26
sram me je, ko prebiram vaše komentarje... v kakšni državi živim...med kakšnimi ljudmi.. Kaj se ne zavedate, vi, ki tako pljujete po ljudeh, ki so v zaporih, da se tudi sami lahko v današnjem času zelo hitro znajdete tam!?? Linija je tanka.. In verjamite mi, da bi vas vse vas, ki pišete nebuloze, dala tja vsaj za mesec dni... Pa da vidimo kako hrabri in močni boste po enomesečni agoniji... Zapor ni hotel, tako kot se to zadnje čase predstavlja po medijih.. Zapor je hiša trpljenja, izgubljenih duš in notranjih stisk... In nikomur ga ni treba privoščiti! Vsakdo, ki se je znašel tam, ima za seboj svojo zgodbo, in sam debelo odplačuje svoje grehe, zato ni potrebno, da se po zapornikih tolče še s takimi komentarji, ker so že tako ali tako stigmatizirani
periot22
20. 04. 2018 21.38
+0
smeralda ka ti ni jasn vsak ki se znajde v zaporu si je po večini sam kriv ali ne a zdaj bi pa radi da bi zapor bil hotel ali kaj?
Malek
20. 04. 2018 22.20
-8
Nobeden ne bo tolkel po zapornikih, ko nam ne bo treba brati in nam vsiljevati taksnih oslarij. Simpl ko pasulj.
Morana7
21. 04. 2018 16.52
+5
Smeralda ni ravno tako, da se spotakneš in hopa si že v zaporu...prej verjetno je to posledica živlejnjskih odločitev začenši z izbiro partnerja. Vse pa izvira iz primarne družine obeh partnerjev...dva s tono svojih problemov pa ni recept za srečno družino in topel dom..ti otroci se mi smilijo, te mame pa bi morale mislit prej...žal tako je..niso bile več same temveš starš nekomu in se je treba temu primerno vest ne zganjat kriminala in se izognit zaporu.
šlogar
22. 04. 2018 12.10
+4
Smeralda, ko se boš jezila na nas, ki ne zagovarjamo lagodnega življenja zapornic se spomni na pošast z Jesenic. Nima empatije do otrok, zato je to malo deklico počasi morila do krutega konca. Se ti smili mala deklica ali pošast brez srca? Zakaj jih tako pridno dela, če jih ne mara? A to ji pa paše? Vsakokrat ko se pojavi na TV je bolj debela, gotovo zato, ker ji je tam v kehi tako težko. Babi kramp v roke in na dan malo kruha in vode, pa bo dobila empatijo do vseh ljudi ne samo do malih deklic, ki je bila NJENA. Notranja stiska? Sama sebi se pa res smili, verjemi mi, ni pa vredna, da bi se še meni!
arizonadream
22. 04. 2018 16.55
-2
Esmeralda ,ne lupetaj, sem bila tam ne mesec ampak tri tko da vem da sem se malo zredila in zeeeelllooo spočila.
kam_to_pelje
20. 04. 2018 19.43
+15
Verjamem da so tudi hude zgodbe v teh zaprniških krogih. Toda vseeno je za zapornike ai zapornice bolje poskrbljeo kot pa marsikatero družino. jer se samohranilka ali semohranilec z otroki prebija iz meseca v mesec samo z nekaj 100 evri socialne ali pa minimalcem, s hudimi zdravstvewnimi težavami in nemogočimi bivalnimi pogoji. Da o čem drugem niti nebi govoril. Slovenski zapori bi morali vzdrževati same sebe. Tako pa za nagrado preko državnega proračuna siromašijo socialo, zdravstvo in še bi lahko našteval. Ker sem ravno pri zdravstvu. So zaporniki in zapornice v gromozanski prednosti. Saj za njih so čakalne vrste zelo kratke ali pa jih celo ni. Pa to ni nekaj na pamet!
smeralda
20. 04. 2018 20.06
-8
S kakšno pravico pišeš take trditve, v katerih ni kančka resnice!??? S čim siromašijo socialo? Kaj zaporniki niso ljudje...m,isliš, da si ne zasluzijo zdravstvene oskrbe, hrane,...?? Čakalnih vrst zaporniki ne prehitevajo, še zdaleč ne, nasprotno!! Za svojo denarno nagrado za svoje delo, ki se večinoma giblje okoli 50e, razen v kuhinji, kjer je delo fizično naporno in težaško vseh 8ur, dobijo 100eur. se pa vsi pošteno nadelajo Kako vas ni sram, ljudje?
Malek
20. 04. 2018 22.21
+8
arizonadream
22. 04. 2018 17.00
-1
seveda ne preskakujejo čakalnih vrst ,ker so vedno prvi v vrsti,kar sepa tiče težaškega dela v kuhinji hahahahaa
sodelujem
20. 04. 2018 19.14
+8
Dajte nehat z jamranjem.Danes je to hotel brez izhoda. Ljudje med sabo pa....
transs
20. 04. 2018 17.33
+40
Še eno oglasno sporočilo o tem,kako morajo zaporniki trpet oh in sploh......! A lahko nehate opravičevat samo lopove,barabe,morilce in višjo kasto in se ozrite malo naokoli, kako je priden slovenski delavec teroriziran z minimalcem,brez pravic in simpatij te države....
Sentis
20. 04. 2018 15.57
+50
Takšno sobo sem imel jaz kot študent.
Sentis
20. 04. 2018 15.57
+50
Pacek22
20. 04. 2018 15.41
+51
Zapornike in zapornice bi morali veliko koristiti za delovno silo pri nas, da ne bi samo na račun države bivali in jedli v zaporu.
Garry
20. 04. 2018 15.17
-3
otroci ne bi smeli bit prikrajsani...drugače bi bili nasilni,do drugih,kar je verizni sistem...materam ki so v zaporih pač jih razumem in socustvujem..mati je edina in sama..to vi. bedaki ne razumete,postavite se v otroski polozaj
flexi22
20. 04. 2018 17.04
+9
Morana7
21. 04. 2018 07.30
+4
Otroke so v prvi vrsti same prikrajšale njihove lastne zlate mamice. Slabo vest naj ima pa potem preostanek prebivalstva? Malo poglej zadeve kakršne so, te ženske so naredile kup slabih odločitev, začenši z izbiro partnerja...ki je nasilnež, diler, problematik skratka....Da si to izbereš za partnerja je pa že v osnovi nekaj narobe...in te osebe imajo nato otroke s temi osebki...a so pričakovale, da bo to super za otroka...ali več njih?
Garry
20. 04. 2018 15.12
-11
ne serite...kljub temu,da zagresis napako,otrok ne bi smel bi prikrajsan....izjema so dejanja iz koristoljublja
flexi22
20. 04. 2018 14.36
+42
če si v zaporu si si to prisluživ. nekateri bi radi imeli standart od hotela?? zaporniki imajo premalo dela (če ne gre ,pa tudi prisilnega)najmen svoje stroške bivanja bi morav od delat .saj včasih so rekli delo krepi človeka.
Jamallllll
20. 04. 2018 13.25
+20
Kwa pa bi? Cokolado? Aja, samo zato, ker je zenska. Pol pa jo spuste ven id!oti zmesani.
RedRooster
20. 04. 2018 13.24
+58
Za umore in uboje so naši zapori preblagi, predobra hrana itd..., ne ozirajoč se na spol! Nekdo pijan z avtom ubije celo družino ali vzame nekomu človeka za celo življenje in potem z vsemi olajšavami odsedi npr.10, 15 let - halo! Za finančne kraje, prevare, rope in tajkunske malverzacije pa bi lahko ukinili zaporno kazen, krivci naj bi z nadzorovanim delom vračali denar, premoženje pa bi zaplenilo, če bi bilo možno seveda ali pa krampe in lopate v roke in kopat kanale, kjer stroji ne morejo! Ne pa, da vse te barabe psihologi, socialni delavci in ne vem kdo še, obravnavajo kot ene revčke, ki naj bi potem iznenada spregledali in postali boljši!
dr.dare
20. 04. 2018 14.28
+43
maček je 4 na avtocesti za stavo ubil pa se smeji na prostosti
arizonadream
22. 04. 2018 17.05
se smeji od spoznanja kako so sodniki lahko tako lahkoverni ,da so mu verjeli
rdeč alarm
20. 04. 2018 13.14
-18
Ni težko zdržati notri,če bi bila hrana boljše.
+13
Delovna Taborišča.
IvekKu
20. 04. 2018 12.55
+68
hecno vsak zapornik naredi "napako" kraja, rop, napad na osebo, uničevanje lastnine, umor uboj se meni ne zdi napaka....to je samo opravičevanje teh "ubogih" kriminalcev, prazna betonska soba, malo slame na tla, čez dan pa delo delo delo!!!