Slovenija

Za vrednost enega kosila do zgodnje diagnostike krvnih bolezni

Ljubljana, 07. 09. 2021 15.09 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min
Avtor
Nina Šašek
Komentarji
129

Tudi zaradi epidemije covida, ki je močno zarezala v dostopnost zdravnikov na primarni ravni, številni bolniki v hematološke in onkološke ambulante pridejo zelo pozno. V zadnjih dveh letih so v Sloveniji diagnosticirali polovico manj krvnih rakov, čeprav je pojavnost teh bolezni iz leta v leto višja. Za uspeh zdravljenja in preživetje bolnikov je ključno, da so simptomi odkriti dovolj zgodaj, pomembno vlogo pri odkrivanju pa ima preprosta krvna slika.

Letošnji september je mesec krvnih bolezni. Na današnji okrogli mizi so predstavniki različnih društev ter specialisti hematologije in onkologije opozorili, da je v Sloveniji iz leta v leto višja pojavnost krvnih bolezni. Ker so simptomi teh bolezni težko prepoznavni, breme krvnih bolezni pa zelo veliko, so se udeleženci okrogle mize strinjali, da je ključnega pomena pravočasna prepoznava simptomov in čim hitrejša diagnostika. Kar pa je v času epidemije covida-19 "šepalo", saj je bil dostop do osebnih zdravnikov precej omejen. Tako je bilo diagnosticiranih za polovico manj krvnih rakov kot pred epidemijo. Spodbudno pa je, da kljub epidemiji zdravljenje bolnikov poteka nemoteno in ostaja uspešno.

Ključno je, da znajo zdravniki na primarni ravni interpretirati krvno sliko, zato ves čas potekajo njihova izobraževanja.
Ključno je, da znajo zdravniki na primarni ravni interpretirati krvno sliko, zato ves čas potekajo njihova izobraževanja. FOTO: Dreamstime

Ključna je pravočasna diagnostika

"Hitri pregled pri osebnem zdravniku je nujen," opozarja podpredsednica Društva bolnikov s krvnimi boleznimi Slovenije Anica Kralj Štimec in dodaja, da nikakor ne sme četrti val še bolj otežiti dostopa bolnikov do takojšnje zdravstvene obravnave. Najpogostejši znaki so utrujenost, ki je dolgotrajna, pa pogostejše okužbe, potenje, bolečine v kosteh, pogostejše krvavitve, v nekaterih primerih pa tudi zatrdline. 

'Dobra krvna slika je osnova vsega'

Ena od hitrih, dostopnih in cenovno ugodnih preiskav za odkrivanje krvnih bolezni je krvna slika. Internist hematolog, predstojnik Kliničnega oddelka za hematologijo Interne klinike UKC Ljubljana Samo Zver je opozoril, da je dobra krvna slika osnova vsega. "Osem evrov stane preiskava krvne slike. To je vrednost enega kosila. To je res poceni in učinkovita preiskava," opozarja Zver. Problem pa je, če družinski zdravniki te krvne slike ne znajo interpretirati, zato je ključno nenehno izobraževanje. Z njim se je strinjal tudi specialist pediatrične hematoonkologije s Kliničnega oddelka za otroško hematologijo in onkologijo Pediatrične klinike UKC Ljubljana Janez Jazbec

Osem evrov stane preiskava krvne slike. To je vrednost enega kosila. To je res poceni in učinkovita preiskava. Internist hematolog Samo Zver o pomenu krvne slike

Posledice epidemije: Povišala se bo umrljivost tako solidnih rakov kot tudi hematoloških rakov

Je pa tudi on opozoril, da je zaradi epidemije diagnosticiranih manj krvnih rakov oziroma na specialistično zdravljenje prihajajo bolniki z bolj napredovano boleznijo, kar pomeni, da imajo slabše možnosti ozdravljenja. Malo v šali, a hkrati zelo umestno, je Jazbec opozoril, da bomo zaradi epidemije covida-19 in slabšega dostopa bolnikov do oskrbe na primarni ravni na napotnicah za specialista dobili novo kategorijo – zamujeno. 

"Prihaja več bolnikov, ki imajo bolj razširjeno bolezen, kot smo doslej videvali," opozarja Jana Pahole, internistka onkologinja z Oddelka za zdravljenje limfomov na Sektorju internistične onkologije Onkološkega inštituta Ljubljana. "Zdravljenje je manj uspešno, kot bi bilo, če bi bili stadiji nižji, zapletov je več, bolniki so bolj utrujeni in krhki. Nekateri zamujajo z odhodom k zdravniku in mislijo, da bo povečana bezgavka že minila, ker se jim ne da ukvarjati s protokoli za vstop v zdravstveni dom; veliko zdravnikov komunicira po e-pošti, ki zamuja ali se izgubi … Bolniki se izogibajo zdravstvenih domov in čakajo, dokler ni res hudo," opozarja Paholetova in dodaja, da se bo covid davek pri onkoloških bolnikih poznal kasneje, ne takoj. "Povišala se bo umrljivost tako solidnih rakov kot tudi hematoloških rakov."

Udeleženci okrogle mize na temo krvnih bolezni in hitre diagnostike.
Udeleženci okrogle mize na temo krvnih bolezni in hitre diagnostike. FOTO: Miran Juršič

Izvršna direktorica Slovenskega združenja bolnikov z limfomom in levkemijo Kristina Modic pa je opozorila na odgovornost slehernega posameznika za uspešnost obvladovanja novega koronavirusa, saj ta izrazito ogroža imunsko najbolj oslabljene skupine prebivalstva, med njimi bolnike s krvnimi raki: "Četrti val nikakor ne sme še bolj otežiti dostopa prebivalstva do zdravstvenih storitev na primarni ravni in postavitve diagnoz onkoloških bolezni. Posameznik s sumom na diagnozo raka preprosto ne more in ne sme čakati na diagnostiko in pregled pri zdravniku, saj zamujenih diagnoz tudi z najsodobnejšimi terapijami pogosto ni mogoče premagati."

September, mesec krvnih bolezni

9. september je svetovni dan mieloproliferativnih novotvorb, 22. september je svetovni dan kronične mieloične levkemije, teden od 20. do 24. septembra pa bo posvečen ozaveščanju o imunski trombocitopeniji. Za temi tremi boleznimi v Sloveniji vsako leto zboli od 218 do 276 ljudi.
 

 Veliko breme krvnih bolezni

Krvne bolezni sicer niso breme le posameznika temveč celotne družbe. V letu 2019 je v Evropi za njimi umrlo 154.000 ljudi, to je osem odstotkov vseh smrti zaradi raka v Evropi. Krvni rak in bolezni krvi lahko zelo obremenijo bolnike – kar 82 odstotkov bolnikov s krvnim rakom ima simptome, ki jih onesposabljajo v vsakodnevnem življenju. Ocenjujejo, da skupni gospodarski stroški vseh bolezni krvi in krvnega raka v Evropi znašajo kar 23 milijard evrov.

Po besedah hematologinje Irene Preložnik Zupan bolniki lahko optimistično gledajo v prihodnost, saj dandanes poznamo veliko zdravil, ki omilijo znake in jih ozdravijo. "Na področju hematologije potekajo v svetu številna raziskovanja. Novih zdravil je vsako leto več. Vse bolj so usmerjena v genetske tarče ali imunski sistem ter individualni pristop k vsakemu bolniku. Bolniki so vsekakor lahko optimistični," pravi Preložnik Zupanova. Do najsodobnejših terapij pa imajo dostop tudi otroci, ki v Sloveniji zbolevajo za resnimi krvnimi boleznimi, je opozoril Jazbec in dodal, da si zdravniki vedno prizadevajo omogočiti bolniku preverjeno in učinkovito terapijo, pa čeprav to pomeni, da bo moral na zdravljenje v tujino. Pri čemer opozarja, da je poudarek na terapijah, ki so preverjeno učinkovite in ne v fazi testiranja.

Bolnikom s krvnimi boleznimi so v Sloveniji v oporo številni programi Društva bolnikov s krvnimi boleznimi Slovenije in Slovenskega združenja bolnikov z limfomom in levkemijo, L&L. Društvo bolnikov s krvnimi boleznimi Slovenije izvaja program Bolnik – bolniku, laična psihološka pomoč in podpora, ki poteka na hematoloških oddelkih UKC Ljubljana in Maribor ter v splošnih bolnišnicah Novo mesto in Slovenj Gradec. "Možnost pogovora z nekom, ki se je z boleznijo že spopadel ter jo premagal, ima velik psihološki pomen in daje bolniku voljo za nadaljnje soočanje z boleznijo in težavami ter večje upanje na ozdravitev," pa je poudarila Kralj Štimčeva.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (129)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

OneEarth
07. 09. 2021 21.06
-7
Obvezno cepljenje vse pocepit, da virus zgubi gostitelja in se vrnemo v normalo
Benkooo
07. 09. 2021 21.53
+6
Samo malo, a se ti poslušaš? Pa ravno zdaj imaš cepljeno učiteljico katera je pozitivna in zaradi nje veliko učiteljev v karanteni. Toraj kdaj ste cepljeni nehali biti gostitelj za virus?
Geres
07. 09. 2021 20.24
+2
A mi lahko kdo nekaj pove. Ce imas termin za pregled v bolnici ali bos sedaj rabil pct, da bos sploh lahko na pregled sel?!
kapetan
07. 09. 2021 21.20
+0
Benkooo
07. 09. 2021 21.54
+2
Geres
07. 09. 2021 20.20
+9
“ Problem pa je, če družinski zdravniki te krvne slike ne znajo interpretirati, zato je ključno nenehno izobraževanje.” Ce druzinski zdravnik ne zna interpretirati krvne slike, pac nima kaj bit zdravnik!
Think with your own head
07. 09. 2021 20.17
+2
Naj kdo pove kje lahko za 8 EUR opravim krvno sliko?
Geres
07. 09. 2021 20.26
+1
Adrialab v Lj ima samoplacniski laboratorij. Je pa izraz krvna slika zelo sirok: lahko gre za osnovne zadeve (bela in rdeca krvna telesa, kazalnik vnetja), lahko pa so vkljuceni tudi dodatni parametri.
travc
07. 09. 2021 19.31
+9
A ni tko da bolan ne moreš do zdravnika?
Zelena travica
07. 09. 2021 19.05
+7
Ravno danes sem gledala, ker imam težave, da bi šla na uz in naredila preiskavo krvi, ker imam neko vnetje že dlje časa in izračunala, da moram dodatnih 220 eur dat od plače na stran vse dobim v roku nekaj dni in potem to zdravniku svojmu nest oz. poslat .Namesto, da bi me on poslav na vse preiskave.Eno let nazaj, bi blo tko.Konc je tega zgleda.
Omas1313
07. 09. 2021 18.55
+9
Seveda preprost krvni test v vrednosti kosila reši življenje ampak , ker ga res reši ni zastojn , cepiva pa kar talajo in prosijo , grozijo vse bi naredili samo , da zavihaš rokav malo čudno tole 🤷‍♂️
Aven
07. 09. 2021 18.38
+12
Neumnosti počnemo na lastno odgovornost - takrat nas pamet ne dohaja ali pa samo opazuje. Če ti kdo ponudi v podpis - NA LASTNO ODGOVORNOST - preveri kje je tvoja pamet.
Omas1313
07. 09. 2021 18.56
+2
Naj bi
07. 09. 2021 18.21
+3
Še enkrat ponavljam! Krvna slika je zastonj! Očitno je pa odvisno od regije kjer stanujete, ampak nimam nobenega poznanstva. Enim tudi zaračunajo odvzem krvi, to so pa privat ambulante. Ne nasedajte še temu. Cenik iz kartona (kopije) so pri zasebnikih visoke, v ZD nekaj manja a vseeno, zakaj moraš plačati za svoje dokumente. Enkrat sem ZD karton dobil v roke, da sem ga odnesel k drugemu zdravniku, sedaj mi je žal za poštenost.
Michael Jordan
07. 09. 2021 18.21
+19
Jaz nekak ne razumem več stvari, brez PCT pogoja ne moreš nikamor, vsi pozitivni so v karantenah(bi naj bili)...od kod torej okužbe?! Nekak ne more biti drugače, kot pa da jih širijo cepljeni bržkone tistim, ki imajo negativni test in se udeležujejo kakih prireditev...ker drugi ne moremo nikamor in posledično ne moremo bit krivi niti za eno okužbo!! Kaj pol ne štima?! Se spomnite ko so nam še nedolgo nazaj razlagali, da cepivo ščiti pred okužbo nekje do 70 % in pred težkim potekom tam med 90-95%?! No, zdaj je vedno več govora samo še o tem, da kao ščiti pred težjim potekom, širiš pa bolj ali manj enako s še manj nadzora...če mene vprašate, so cepljeni trenutno največja grožnja zdravim ljudem in pravzaprav orožje za množično uničevanje....zanima me tudi od kdaj tej maske niso več učinkovito orodje za preprečevanje širjenja okužbe...da ne morem v knjižnico z masko po par knjig, pa kaj ste malo zmešani al kaj....tile ukrepi že dolgo nimajo več nobene veze z epidemijo, začenja me resno skrbeti, ker se uresničujejo pravzaprav bolj ali manj čisto vse moje napovedi iz lanskega leta!!! Strašljivo!!
Omas1313
07. 09. 2021 18.57
+1
ipissimus
07. 09. 2021 18.16
+11
Sedaj je popolnoma vse jasno za kaj se vse skupaj gre.Počasi gremo vsi v.........
aviktora
07. 09. 2021 18.15
-4
Od strupov v hrani in okolju.
rockyrok
07. 09. 2021 18.15
+8
Še malo in bomo privat. Škoda da se plačuje dodatno zavarovanje.
brabusednet
07. 09. 2021 18.13
-12
Anticepilcev polne bolnice pa ostalo trpi,vidite,kaj počnete norci numni.
Zasedena
07. 09. 2021 18.15
+14
Špartanec
07. 09. 2021 18.24
+8
Ja, itak. Cel UKC se mora ukvarjat s 100 covidnimi... Če verjameš.
Michael Jordan
07. 09. 2021 18.13
+18
Mater vam sunce, kak nujen obisk zdravnika, če pa ne moreš do zdravnika, razen če nisi popolnoma zdrav...!! Saj pravim, kolateralne škode bo nogo več kot žrtev zaradi covida!!
Goja
07. 09. 2021 18.13
+16
Potem, ko izveš dignozo, se začne kalvarija. Čakanje na specialista in počasno umiranje od strahu.
Špartanec
07. 09. 2021 18.25
+1
Saj, dokler je pa ne izveš, si pa ko ptiček na veji.
Špartanec
07. 09. 2021 18.09
+11
PCT = 12€, krvna slika = 8€. Skupaj 20€
travc
07. 09. 2021 19.37
+2
Ja itak.Kradlo se je in se v zdravstvu na naš račun.
Diverzanti
07. 09. 2021 18.06
+9
Gospodje novinari'oziroma tisti odgovarjoči'pa kaki naslovi so to 'pa kako lahko živite s tem?
Dildoslav
07. 09. 2021 18.01
+19
Čakajte 10 let, da prjdejo vse razsežnosti telih zapiranj. Boste kleli kako smo bili neumni, švedi ne bodo.
zafršolal
07. 09. 2021 17.56
+11
Sem danes nekje ujel, da necepljenim ne bo treba več plačevati kreditov, ker banke ne marajo necepljenih in se jih izogibajo...
ipissimus
07. 09. 2021 18.19
+5
Ko še vsaj davkov nebi bilo treba prec podpišem