Slovenija

Za vrnitev dragocenosti

Ljubljana, 22. 09. 2005 15.37 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Slovenija bo zahtevala vrnitev umetnin, ki so jih italijanske fašistične oblasti odnesle iz slovenske Istre.

Slovenska vlada je na današnji seji sklenila, da bo italijanski strani poslala zahtevo za vrnitev vseh umetnin, odnešenih iz slovenske Istre.

"Priložili smo tudi seznam umetnin, kot je bil objavljen v publikaciji v Italiji zadržane umetnine iz Kopra, Izole in Pirana," je po seji vlade v Ljubljani povedal slovenski zunanji minister Dimitrij Rupel.

Del umetnin, ki jih je italijanska fašistična oblast odnesla iz slovenske Istre.
Del umetnin, ki jih je italijanska fašistična oblast odnesla iz slovenske Istre. FOTO: POP TV

"Slovenski javnosti je poznana tema vračanja kulturnih dobrin, umetniških del, arhivov in katastrskih ter zemljiških knjig iz Italije. Gre za gradiva, ki so bila z našega današnjega ozemlja odnešena pred drugo svetovno vojno," je še povedal Rupel in podal krajšo kronologijo reševanja problematike vračanja.

"Ta zadeva je bila problematična že v jugoslovanskih časih, predvsem je znana korespondenca ob sprejemanju Osimskih sporazumov. Sledila je ustanovitev italijansko-jugoslovanske meddržavne komisije za reguliranje tega vprašanja, ki je delovala do razpada Jugoslavije. Nato se je konstituirala slovensko-italijanska komisija, z delovanjem katere pa je nekaj težav," je povzel Rupel.

Slovenska vlada je leta 2002 imenovala medresorsko delovno skupino za zbiranje in proučevanje razpoložljivega gradiva v zvezi z vračanjem; nato je marca 2005 sprejela sklep o njenem preoblikovanju v delovno skupino za pripravo strokovnih in pravnih temeljev za nadaljnje pogovore o vprašanjih vračanja, v katero so bili vključeni tudi predstavniki ministrstva za zunanje zadeve, ministrstva za kulturo, Narodne galerije in Rimsko katoliške cerkve kot večinske lastnice umetnin. Lani februarja je ob podpisovanju kulturnega programa Slovenija Italiji izročila promemorijo in v njej pozvala k čimprejšnjemu začetku pogovorov na strokovni ravni v zvezi s to problematiko.

Del odnesenih umetnin na ogled v Trstu

Istrske umetnine, ki jih je fašistična oblast leta 1940 in tudi pozneje odpeljala iz cerkva, muzejev in samostanov na slovenski Obali, so po prepričanju Rima - italijanska last. V tržaškem muzeju Revoltella je tačas odprta razstava teh umetnin z Obale z naslovom Histria. Italijanski minister za kulturne dobrine Rocco Buttiglione je ob odprtju dejal, da morajo umetnine postati "most med Italijo in Slovenijo".

V muzeju Revoltella bo do 6. januarja 2006 razstavljenih 21 del, nastalih od sredine 14. do sredine 18. stoletja, katerih avtorji so sloviti italijanski mojstri, kot so Paolo Veneziano, Alvise Vivarini, Alessandro Algardi, Giambattista Tiepolo ter Vittore in Benedetto Carpaccio. Dela so bila odnešena iz piranskih cerkva sv. Jurija, sv. Štefana in Marije Tolažnice, koprskega Pokrajinskega muzeja, piranske občinske palače, nekdanje piranske bolnišnice in koprskega samostana sv. Ane.

Umetnine, desetletja spravljene v skladiščih in depojih, so restavrirali na pobudo nekdanjega državnega sekretarja na italijanskem ministrstvu za kulturo Vittoria Sgarbija.

  • Prenosnik Lenovo
  • Garmin ura
  • Wasup sup deska
  • Mitsubishi klima
  • Hisense TV
  • Krovni