Slovenija

'Skupnost socialnih zavodov Slovenije strokovnim navodilom nasprotuje ter s tem povzroča škodo'

Hrastnik, 23. 07. 2020 06.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
Tina Hojnik, Neža Pušnik
Komentarji
85

Smo v položaju, ki si ga človek ne more zamisliti, dokler se ne znajde v takšni stiski, pripoveduje direktor hrastniškega doma starejših občanov. Za vsakim vogalom je virus, čaka, pravi. A zdravstveni minister meni, da del odgovornosti za situacijo nosi tudi dom. Iz Skupnosti socialnih zavodov Slovenije zavračajo njegove trditve in dodajajo, da bodo vztrajali pri opozarjanju na odločitve, ki so v nasprotju z veljavno zakonodajo.

V hrastniškem naselju Novi log so zaradi okužb med stanovalci začeli s temeljitim razkuževanjem. V naslednjih dneh se bo razkuževanje nadaljevalo po vsem mestu. Župan Marko Funkl pa ljudi ob tem poziva - ne družite se.  

Ne le v Hrastniku, širjenja okužb se zdaj bojijo še v Kanalu ob Soči, kjer je okužena strokovna delavka, zato je 20 otrok v karanteni. Starši pa so zaradi strahu iz vrtca vzeli tudi ostale otroke.

Iz Hrastnika državo pozivajo - pripravite protokole, da se bodo občine z izbruhi znale spopasti.

Zdravstveni minister Tomaž Gantar je v oddaji 24UR ZVEČER  zanikal, da bi država občino Hrastnik pustila na cedilu: "Dom je bil deležen pomoči, kar nekaj ekip z različnih področij je že bilo pri njih."

Prav tako je Gantar zanikal, da država po izkušnji z dogajanjem v domu za starejše v Šmarju pri Jelšah še vedno ni izdelala protokola za ravnanje ob izbruhih. Vsi protokoli so bili narejeni. Tudi ta konkreten dom je dobil vsa navodila že ob začetku težav, pravi minister. "Težava je, da Skupnost socialnih zavodov Slovenije strokovnim navodilom nasprotuje ter s tem povzroča škodo in zmedo v domovih. Na drugi strani pa moramo vedeti, da četudi bi ta skupnost delala, kot je treba, bi moral biti ta dom že zdavnaj zaprt, ker tudi v času, ko covida-19 ni, ne bi smel delovati."

Minister še meni, da se v hrastniškem domu niso dosledno držali protokolov, da pa "se skušajo organizirati". Ministrstvo pa da jim skuša pri tem pomagati: "Nenazadnje smo devet okuženih premestili v bolnišnico. Imajo dodatno pomoč, imajo oskrbo." 

 

Minister opozarja, da imajo epidemiologi težave, ker ljudje skrivajo, s kom so se družili.
Minister opozarja, da imajo epidemiologi težave, ker ljudje skrivajo, s kom so se družili. FOTO: POP TV

A v domu vztrajajo – okužene bi morali premestiti v bolnišnico. "Po zakonu sodi v bolnišnico tisti, ki je obolel, ne tisti, ki je okužen, in o tem odloča izključno zdravnik", pa odgovarja Gantar.

"Iz zdravstvene blagajne namenjamo za zdravstveno nego v domovih, da se držijo vseh pravil, 160 milijonov evrov – konkretno v letošnjem letu – plus stroški za zdravila, plenice, pogoje zdravljenja so kriti ločeno. In ko gre za denar, ta skupnost trdi, da so negovalne ustanove. V tem primeru pa se gredo v prvi vrsti politiko, ki škodi oskrbovancem," je še kritičen Gantar.

Na vprašanje, ali bodo Hrastnik izolirali, pa je dejal, da se bodo v prihodnjih dneh odločali v skladu z zadnjimi rezultati. Dodal je tudi, da meni, da je s spoštovanjem ukrepov situacija še obvladljiva. "V kolikor to ne bi šlo in bo NIJZ ocenil, da ne gre drugače, bomo seveda sprejeli drugo odločitev, ampak v tem trenutku menim, da to zadostuje."

Gantarja pa skrbi situacija v državi: "Imamo žarišča, iz katerih pride po 30 okuženih. In epidemiologi imajo silno težavo, ker jim večina okuženih ne da natančnih epidemioloških podatkov o tem, s kom so bili v stiku in to generira dodatne okužbe. Če pa gledam generalno sliko v Sloveniji, smo pa še vedno na meji med zelenim in rumenim območjem."

Nekoliko težja je situacija na Balkanu, avstrijski kancler Sebastian Kurz je svojim državljanom že svetoval, naj tja ne hodijo. "Tudi midva z avstrijskim ministrom sva govorila. Verjetno bomo ravnali, ko bo treba, na podoben način, je pa treba vedeti, da je Hrvaška sprejela stroge ukrepe na meji s Srbijo in BiH, kar verjamem, da bo omejilo širjenje okužb na Hrvaškem. In tudi znotraj države so sprejemali ukrepe. Tako da v tem trenutku je na Hrvaškem postala problem predvsem Istra, medtem ko ostali deli niso tako kritični."

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (85)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

SLObunkeljn
23. 07. 2020 15.36
+6
Kaj so pa narelili za DSO-je po katastrofi pred tremi meseci? Aja, pripravili novo medijsko zakonodajo in čistili policijo in NPU!
SLObunkeljn
23. 07. 2020 15.36
+2
sa4
23. 07. 2020 11.47
+6
V Hrastniku so spet cakali, da se je okuzba razsirila cez cel dom za starejse. Nic jih ne bo izucilo. Krivo je pristojno ministrstvo. Ne more domsko osebje samo ustrezno ukrepati. Pa kaj jim ni jasno. Spet so dovolili, da se jih je toliko okuzilo. Nekdo bi moral za to kazensko odgovarjat, ker jih ocitno nic ne izuci. Kaj ni ceneje preprecit kot zdravit, da o tem, da so starejsi zivljenjsko ogrozeni sploh ne govorim.
G8J
23. 07. 2020 11.44
+3
Kovidovanje na vrhuncu! Stiska je zaradi takih kreljotov ki jih imamo, vse mečejo v en koš.
Uporabnik1940659
23. 07. 2020 10.53
+13
V domovih za ostarele in posebnih socialnih zavodih je kadrovska stiska. Zaradi zastarelih in neustreznih normativov, temu se je pridružila še epidemija. Delavci delajo na minimalnih plačah, pomagajo prostovoljci (op. - pomagamo...), vlada pa nič, razen obtoževanja, seveda....😡🤬
Pan1
23. 07. 2020 11.44
+3
Ali obstajajo domovi od 13, 3, 2020? Tudi je res, da direktorji domov, na račun nagajanja vladi, ne spoštujejo ukrepov. Primer, Ljutomer.
SLObunkeljn
23. 07. 2020 15.42
+0
Po 13.3.2020 se je pokazala kriza povezana s koronavirusom ... tako da ne nakladaj, in tkrat so obljibili kako bodo to odpravili , uredili, rešili ... in so začeli z medijsko zakonodajo in pajdašenjem z Vučućem, Orbanom in ostalo "zahodnoevropsko smetano"
kiropraktik
23. 07. 2020 10.51
+20
Domovi za starejše niso bolnišnice! Nimajo usposobljenega kadra ne stalnega zdravnika.
Lakotax
23. 07. 2020 10.45
+17
Ta mlačni Gantar skuša delovati umirjeno, v resnici pa je neučinkovit in hinavski. Za DSO-je je imel dovolj časa od preklica epidemije, da vzpostavi varno in stanovalcem kljub varnostnim ukrepom prijazno okolje. Njegovi ukrepi so zanič!!!!!!!!!!!!
resslovenka
23. 07. 2020 10.18
+20
Stranka DeSus je potrebna temeljite prenove. Preveč gnilega in zatohlega se je nabralo v njej. Ljudje, ki jo zapuščajo že vedo zakaj. Ljudska domišljija pa seveda dela svoje. No, ko so toliko "papeški", tudi v tej stranki z denarjem delajo milo rečeno "po domače". Res vsega obsojanja vredno. G. Gantar s svojimi pomirjevalno diplomatskimi odgovori na soočenjih, priliva med upokojenci zgolj olje na ogenj. Samo vprašanje časa je, kdaj bo izbruhnil "požar". 😎
BITINOVINAR
23. 07. 2020 09.54
-21
G. CERAR, G. ŠAREC, G. BRATUŠEK, G. JANKOVIČ, LEVICA je imela priložnost dokazati se. Naj ne ruši skupaj s svojimi MEDIJI. ŽELIM, DA TA VLADA KONČA DELO!
Janez_53
23. 07. 2020 10.02
+36
G.Peterle, g.Bajuk, g.Janša prvič, g.Janša drugič, g.Janša tretjič -torej desnica - je imela vse možnosti dokazati se. Le zakaj se niso, hudiča???
BITINOVINAR
23. 07. 2020 10.05
+3
Ja. In čisto normalna je menjava oblasti. Potem mi presodimo kaj voliti. Ni pa normalna sedanja gonja. Sorry, ni
resslovenka
23. 07. 2020 10.29
+12
Sem zjutraj spet (!) mal pofirbcala na Nova24TV. Gospod voditelj in ustvarjalec "kdo vam laže", g. Tomašič je spet v svojem elementu. Kar kdo , ki ne spada v ta desničarski krog izreče v javnih medijih popljuva označi za laž, konstrukt, zavajanje.. Seveda višegrajska ekipa je pravi blagoslov za naš del Evrope. JJ je pa oh pa sploh in prava "zvezda danica" Slovenije. No, po njegovih besedah sodeč. Zgodovina bo sodila tudi sedanje dogajanje in ljudi, ki so jo soustvarjali. Tko da, Nova24TV ne prehitevajte po desni. 😎
majmun11223344
23. 07. 2020 10.45
+13
Dragi bitnovinar, sarec je vsaj meje zaprl. Potem smo premalo virus, SDS klika je celo 6 avioni letala okol! Niso pa bili sposobni zapret meje kot jo je sarec, to je dejstvo se manj pa uvest kontrole, torej so nesposobni. Nove okužbe in posledično smrti, ja vso odgovornost nosi Janez, SDS klika in njihovi pomaga I. Nihče drug! Jasno!
METKA102
23. 07. 2020 09.43
+48
Upam, da bodo prišle na dan vse nepravilnosti, ki se dogajajo v DSO in da bodo pristojni tudi ukrepali. Ker tudi starostniki imajo človekove pravice, ki pa so dnevno kršene.
Skunk Works
23. 07. 2020 09.35
-17
Če ne bodo Slovenci prišli k pameti, potem nam pač bog pomagaj...Če bo ta vlada ostala, potem bomo že v naslednjih letih počrpali 4x več evrospkih sredstev kot do sedaj....Če preženejo še nevladnike s projektov potem se bo v naslednjih letih gradilo vsenaokoli, multiplikativni učinki bodo fantastični, gospodarske krize se nam v tem primeru skoraj ni bati....Ker so vsi politiki krvavi pod kožo, bo morda kaj poniknilo, vendar mnogo manj, kot pod levaki, ki imajo krajo in laž tako že zapisano v genih...Če ta vlada pade, bo vse zgoraj zapisano zgodovina, kriza bo udarila po ljudeh , da bo joj, domovi za ostarele bodo spet ostali samo pri milijonskih študijah, nafilali pa bodo parazite, ki zdaj protestirajo in peciklajo naokoli, protestov pa ne bo več. SLOVENCI ZBUDITE SE!!!! A BOSTE ZARADI MORDA NEKAJ DESETTISOČ PARAZITOV, KI BODO V PRIMERU PADCA TE VLADE LAGODNO ŽIVELI NAPREJ, PREPUSTILI DRŽAVO NADALJNEMU PADANJU IN NERAZVOJU IN SLABŠEMU STANDARDU VSEH OSTALIH DELOVNIH LJUDI??? NE DOVOLITE VEČ TEGA.....ZBUDITE SE!!!!!
Glotis
23. 07. 2020 09.27
+26
Nekateri se še vedno delajo norca iz tega virusa. Mi pacienti moramo nositi maske v ZD,zaposljeni pa skačejo brez mask. So pa imeli pred nekaj dnevi v Hrastniku tudi afero v vrtcu glede okužene zaposljene.
srecnii
23. 07. 2020 09.19
+11
Težave so pri odnosih in plačah, če to uredijo težav skoraj nebi smelo bit več.
Uporabnik1940659
23. 07. 2020 10.55
+5
Potrebni bodo tudi drugačni kadrovski normativi....
Devilz Pff
23. 07. 2020 09.15
-19
aha zdej so tardeči pokofetkali in se pridružili debati. Dobro jutro banda.
PotPuffer
23. 07. 2020 09.23
+22
Kaj pa ti rumeno, si že prejel sokec in sendvič za svoj nastop?!? 😂🐑🐑🐑🐑
Uporabnik1940659
23. 07. 2020 10.55
-2
To se sprašujem tudi sama.... Ku-ku....🙈🙉🙊
SKRIPT
23. 07. 2020 09.14
+26
Notme, koliko ti pivceva placa, da pises neumnosti, pojdi v kak dom pa bos videl kako se tam dela, nesposobni niso direkktorji, ampak minister gantar, ke ne ve, ali prihaja ali odhaja, v izoli ga ljudje poznajo zato tudi ni bil izvoljen za zzupana
NotMe
23. 07. 2020 09.31
+13
Heh, bi si želela, ja, da bi mi kdo kaj plačal za tole. Plačana bom za delo, ki ga nastopim čez nekaj ur. Čakaj malo?! V dom naj grem in bom videla, kako se tam dela?! Kdo je odgovoren za delovanje domov, minister ali direktorji?! NIJZ lahko izdela smernice. In glej ga zlomka, okužbo so imeli v cca 15 domovih, v 10 je šlo skozi brez panike, samo v 4,5 je eksplodiralo. Metlika, Ljutomer, Rakičan in zdaj Hrastnik. V Bokalškem npr so zgodbo zaključili s številom okužb na prste ene roke. Torej se da. Pišuka no, a si tega od doma vajen, da so vedno krivi drugi? A je bila mamica kriva, da si imel nalogo narobe napisano?
Uporabnik1940659
23. 07. 2020 10.57
+6
Gospa situacija je od doma do doma drugačna... Ne morete vsega soditi po enakih merilih...... Tudi sama grem čez nekaj ur na prostovoljno delo, ravno zaradi pomanjkanja kadra... P.S.: ste že kdaj bili v kakšnem socialnem zavodu?😯😜
siFBI
23. 07. 2020 09.14
+13
V bistvu vlada zavestno spodbuja okuževanje saj potekajo turistične migracije v obmorska letovišča Hrvaške kjer razsaja C19. Vsi ti turisti se vrnejo v Slovenijo ali potujejo skozi in so potencialna nevarnost prebivalstvu. Toda hvala vesolnemu ker smo evropejci in smo ocitno odporni na virus do 1.9.20. Takrat bo dogovor med Hrvati in Slovenci prekinjen. Pregahamo v karanteno. Scenari je vse bolj ociten saj ponovno nabavljajo maske, ki vemo so neucinkovite oz. Celo skodljive za uporabnika.
Bogdan Kranjc
23. 07. 2020 09.13
-7
Ljudska škupščina po raspravljala v petek,počakajmo na ukrepe.
NotMe
23. 07. 2020 09.32
-3
METKA102
23. 07. 2020 09.47
+10
'Ljudska škupščina po raspravljala'....osnovnošolska učiteljica si ni zaslužila svoje plače.
NotMe
23. 07. 2020 10.44
-1
Dihej metkica, tudi tvoja je izpustila poglavja ironije, sarkazma...
Uporabnik1940659
23. 07. 2020 10.58
-2
NPCL
23. 07. 2020 09.12
-15
tko je če maš opravka z levicharji... levicharji niso nikoli nič krivi, oni so nadnaravna bitja
Carpediem32
23. 07. 2020 09.14
+20
Desničarji so bili že dvakrat na vladi, zdaj celo tretjič, pa v tej smeri niso nikoli nič naredili.
siFBI
23. 07. 2020 09.28
+12
Seveda so. Polnijo si žepe. Očitno še ne dovolj zato še vstrajajo.
NotMe
23. 07. 2020 09.33
-2
Hahahaha, imeli smo levake 90% vsega časa in zdaj krivi desni, ki so po desetih letih nastopili? Kdo je že zgradil ZADNJI dom? So la levičkarji fajn naštudirali, za 75 mio je že mogla bit ornk študija
Carpediem32
23. 07. 2020 09.12
+40
Prva rešitev bi bila večje število usposobljenega kadra, ki bi bil dobro plačan za to težaško delo. Tukaj se največ varčuje. Večkrat sem že napisala, da dela moj sin v enem od Lj. DSOjev. Upoštevajo se strogi ukrep i, če kdo od zaposlenih samo zakašlja in kihne, ne sme v službo. Seveda potem manjka kadra. Manko pokrivajo s študenti, največkrat dijaki srednje zdravstvene še. Deklice, ki še 40 kg ne tehtajo, ne morejo obračati, dvigovati in kopati 80 kg starostnike.
Uporabnik1940659
23. 07. 2020 10.58
+3
SKRIPT
23. 07. 2020 09.05
-6
Nesposoben minister, ki ne najde resitvi, zato krivi skupnost, da je kriva, upam, da ga zamenjajo, ze pevic ni naredil nic, tudi drugic ne bo
krucyfix
23. 07. 2020 09.05
+21
"Težava je, da Skupnost socialnih zavodov Slovenije strokovnim navodilom nasprotuje ter s tem povzroča škodo in zmedo v domovih. " ------------ Težava je da ta vlada po nevemkolk mesecih še vedno ni dojela, da je pri C19 pa res daleč največji problem ravno v DSO in po bolnicah, kjer so skoncentrirane ranljive skupine in je potencialna okužba mnogo bolj smrtonosna kot med običajno populacijo mlajših in bolj zdravih. Prej so zmetali milijarde v luft z nepotrebnim drugim mesecem splošnega lockdowna, ko je bilo že jasno da ni ravno apokalipsa in bi lahko precej prej sproščali ukrepe ki mnogo bolj ubijajo ekonomijo kot sam virus. Zdaj pa ne znajo začet samo malo manj šparat tam kjer res ni primerno, tj v DSO. Dejansko ni nujno, da gredo okuženi brez hudih simptomov v bolnico, ampak morali bi jih dat v izolacijo drugam. Da bi ostale v domu, ki so tudi potencialno okuženi, lahko bolje ločili.
mrbungle
23. 07. 2020 09.14
+10
Pa saj je minister povedal, da bi moral biti dom zaprt, tudi če ne bi bilo covida. Torej nekaj ne štima pri tem domu, morda je kaj narobe nerejeno, nelegalno... In lepo je povedal. Ko rabijo denar za nego, so vsi negovalne ustanove, ko je treba sedaj nego konkretno izvrševati, pa oni niso negovalne ustanove....
Carpediem32
23. 07. 2020 09.37
+17