Slovenija

'Prvič v zgodovini Slovenije bo koalicija preiskovala sama sebe'

Ljubljana, 15. 07. 2020 06.12 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
Maja Kos, 24UR ZVEČER
Komentarji
355

Je namen ustanovitve koalicijske preiskovalne komisije o nabavi zaščitne opreme na začetku izbruha epidemije covid-19 zaščititi Janeza Janšo, Mateja Tonina in Zdravka Počivalška, kot trdijo v opozicijskem LMŠ? Gre res za poslovniški trik, s katerim si koalicija zagotavlja večino v nadzoru same nad seboj? Bodo pod drobnogled najprej vzeli predhodnika premierja Janše Marjana Šarca? 

Več videovsebin
  • Iz 24UR ZVEČER: Ustanovitev preiskovalne komisije
    02:51
    Iz 24UR ZVEČER: Ustanovitev preiskovalne komisije
  • Iz 24UR ZVEČER: Gosta Alenka Jeraj in Jani Möderndorfer
    08:07
    Iz 24UR ZVEČER: Gosta Alenka Jeraj in Jani Möderndorfer

Zakaj očitek, da želi vladajoča koalicija s prehitevanjem opozicije, ki je prva napovedala ustanovitev komisije, zaščititi svoje vidne predstavnike v vladi? Nabavo zaščitne opreme bodo zdaj preiskovali še poslanci, vendar gre za koalicijski predlog. "Prav je, da se iz pristranskih medijskih poročanj, šankov in z ulic zadeva preseli na komisijo," meni poslanec Nsi Aleksander Reberšek

Alenka Jeraj
Alenka Jeraj FOTO: 24UR ZVEČER

Alenka Jeraj iz SDS je v oddaji 24UR ZVEČER zagotovila, da preiskovalna komisija ne bo nikogar ščitila, temveč bo le preiskovala odgovornost. "Že to, da je opozicija želela preiskovati samo obdobje od nastopa vlade Janeza Janše, dokazuje, da je v resnici ne zanima, kaj se je zgodilo in kaj se je dogajalo," je povedala o kritikah opozicije. V svoje zahteve, tako Jerajeva, so zapisali, da se zadeve preiskuje od 1. februarja. "To, da so bila prazna skladišča, je botrovalo temu, da smo opremo kupovali v naglici, in zato se lahko pripeti tudi kakšna napaka."

Jerajeva je tudi posredno odgovorila, da Zdravko Počivalšek, ki je bil minister tudi v prejšnji vladi, ni odgovoren za prazne blagovne rezerve. Odgovornost za to po njenem prepričanju pripada samemu vrhu takratne vlade, ki je menil, da ni treba ustvarjati panike. 

 V koaliciji so prepričani, da je dvom o postopkih nabave "inscenirana in zrežirana afera, temelječa na manipulacijah in konstruktih". "Tako so 14 dni napovedovali interpelacijo, zdaj že 14 dni napovedujejo to preiskovalko, v SMC pa smo mnenja, da je to treba opraviti čim prej," je dejala vodja poslanske skupine SMC Janja Sluga.

Toda čeprav je minister Počivalšek interpelacijo preživel, preiskave in pridržanje na nacionalnem preiskovalnem uradu rišejo drugačno sliko, na delu pa je še vedno tudi računsko sodišče.

Opozicija meni, da gre za farso

"Gre za slepilni manever," meni opozicija z LMŠ na čelu, ki se je spomladi s svojo zahtevo za ustanovitev preiskovalne komisije glede nabave mask in medicinske opreme predolgo obotavljala. 5. maja jo je vladajoča koalicija prehitela po desni.

Zanimivo, ravno pred tem je vlada Janeza Janše glede postopkov nabave opreme potrdila poročilo svojih ministrstev, v katerem so s prstom pokazali le na nekdanjega premierja Šarca in žvižgača Ivana Galeta. In preiskovalna komisija bo storila enako, je prvi očitek opozicije. 

Jani Möderndorfer
Jani Möderndorfer FOTO: 24UR ZVEČER

"Prvič v 30-letni zgodovini Slovenije bo koalicija preiskovala sama sebe," opozarja Jani Möderndorfer. "To je približno tako, kot če bi tožilec šel v trgovino, nekaj vzel, potem pa sam sebe preiskoval. To preprosto ne gre, je zelo nehigiensko in zelo madžarsko," je povedal v pogovoru za 24UR ZVEČER.  

Po njegovem mnenju to, da so bila prazna skladišča, ni opravičilo, da je nekdo lahko naročal vnaprej, "pri neki dogovorjeni firmi, kjer se bo verjetno kasneje izkazalo, katera sorodstvena razmerja so takrat obstajala." Möderndorfer je dejal, da so predstavniki vlade v času epidemije "delali iz roke v žep". Izpostavil je še, da predstavniki vlade že zdaj govorijo o končnem rezultatu preiskave, čeprav preiskovala komisija še niti ni člansko oblikovana. 

"Najbolj sporno in nenavadno pri tej preiskovalki je dejstvo, da bi preiskovali sami sebe," meni Marko Bandelli iz SAB. Bojan Muršič iz SD pa pravi, da se bo danes za vse našlo izgovor. "Če ne drugega, bo kriva globoka država."

Dve resnici in zakaj ne še dve preiskavi? Časovni okvir koalicijske je predvideval tudi vlado Janševega predhodnika Marjana Šarca od 1. februarja. Na drugi strani opozicija napoveduje ustanovitev svoje komisije, ki pa bi, kot kaže, preiskovala le obdobje po 13. marcu, torej od nastopa vlade Janeza Janše. 

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (355)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

srebrnibreg
15. 07. 2020 19.23
+3
Naj se cirkus kriminalcev, lažnivcev in lopovov s to vlao nadaljuje.
Mogočnež
15. 07. 2020 16.51
-9
Pravilno g.Janša, naslednje volitve so tvoje!
vinogradnik33
15. 07. 2020 16.45
+10
Vlada ustanavlja preiskovalno komisijo , ki naj bi preiskovala njihove rabote za časa korona krize pri nabavi zaščitnih sredstev ! S tem manevrom želi zaščititi Počivalška , Tonina in nenazadnje tudi Janšo zato je potrebna ta farsa ! Želijo prekriti korupcijo , preplačane nabave zaščitnih mask , med katerimi je veliko neuporabnih in sedaj ležijo po skladiščih in nabavo neuporabnih raspiratorjev . Utišali so policijo , NPU in preprečili opoziciji , da bi raziskala dogajanja in korupcijo . Podobno se je dogajalo . ko je Mogetova komisija , ki je preiskovala prodajo orožja in ostale rabote Janše , ko je prišla že skoraj do dokončnega poročila so to komisijo ukinili , da ne bi prišlo na dan ta umazana trgovina z orožjem , ki so jo vodili Janša , Bavčar in Krković .
prinašalec2
15. 07. 2020 16.07
-8
Čisto tako kot hoče pokazati tale naslov po moje le ni... Stvari , ki bodo pojasnile in bo prava resnica prišla na dan, so se morale očitno dogajati že prejšnji vladi, samo mediji (režimski seveda) tega ne želijo tako prikazati, nje?
MATEJ5321
15. 07. 2020 15.42
-2
Maja Kos zaj lažeš in zavajaš ? Zakaj samo proti ! Zakaj uničuješ državo !
Ali63
15. 07. 2020 15.16
+6
Ljudska republika Kitajska. Država, ki nadzoruje svoje prebivalce doma in tudi v tujini. Nadzoruje tudi druge, če ji to koristi. Ta naslov bi pasal tudi dejanjem sedanje vlade.
Stari Ma?ek
15. 07. 2020 14.49
+6
Trdoglavci, lopovi ničvredni. Orbán je pa njihov učitelj, če se vlada ne zamenja bomo tanko piskali. Nakradli bodo še tisto,kar je ostalo.
Amasakul
15. 07. 2020 14.33
+7
še zmeraj čakam na volitve !!
staridida
15. 07. 2020 13.24
+0
Zavajete-ža Jani Moderni dolfe je preizkoval samega sebe...
User653082
15. 07. 2020 12.37
+14
Bolj očitno, da gre za korupcijo, ne gre?
User653082
15. 07. 2020 12.37
+9
Upam, da bo kar Pocivalsek preiskoval samega sebe
flisd
15. 07. 2020 12.36
+11
Ne vem no. Ampak tile vedno zagovarjajo, da so borci proti komunistom. Ne vem zakaj potem kopirajo samo njihove metode????
tovarišinajuriš
15. 07. 2020 12.21
+16
...kot je rekel že Churchill - če želiš,da stvari ostanejo skrite,ustanovi komisijo...
pravisprehajalec
15. 07. 2020 12.09
-9
Levičarske priskovalne Komisije že 30 let preiskujejo nečednosti levičarjev in niso znani niti eni izsledki vseh teh silnih preiskav. Pa LDS Bavči je edini levičar od Broza Tita naprej, ki je sedel. Ampak v časopisih nisem zasledil niti ene kritike tega stanja, vse do danes zjutraj.
Castrum
15. 07. 2020 11.24
-1
@volk, histerija ti nič ne koristi. Lepo in korektno sem vprašal, kako veš da računsko sodišče ni dobilo odgovora od MO. Nič ne trdim da ga je, samo korektno vprašam. Menim namreč, da računsko sodišče ne komentira preden izda poročilo. No, mogoče pa se motim in veš nekaj več....
Karantanija
15. 07. 2020 11.21
+14
Gospa Jerajeva, še pomnite, tudi vaš IJJ je na začetku, ko je prevzel Vlado, Slovence miril, da panika ni potrebna, da je vse obvladljivo. Vir: Slovenske novice!
Domendo
15. 07. 2020 11.37
+14
Zato ker je bil na smučanju in kepanju in hujskal na strankarskih srečanjih upokojence. Potem ga je pa šarec presenetil in jim SDS-ovcem lepo povedal, če ste pa tako pametni pa delajte. So pa navalili dobesedno samo na evre. Pečečnik vam je lepo povedal kako se v krizi dela v komunističnih državah kjer so na oblasti lopovi. SDS je pokvarjena stranka najbolj med vsemi poleg tega, da so nesposobni. Janša je na začetku povedal, da za vse nebo dovolj in stem priznal, da je lopov. Vćeraj vam je Jozsef Horfath lepo pojasnil, da so ljudem, dali drobiž. Neznano kam pa so izginile miljarde za reševanje gospodarstva. Miljardo sto miljonov so namenili za turizem do zdaj so ljudje potrošili nekaj miljonov. Samo iz tega bodo pospravili miljardo. V USA taki lopovi dobijo doživljensko razmišljanje v sobici družina prijatelji in sorodniki pa odvzem vsega.
Domendo
15. 07. 2020 11.20
+8
To morajo biti pokvarjeni, da se okoriščajo na račun zdravja ljudi. Potrošili so en velik kup evrov nabavili pa nekaj ventilatorjev in zaščitne opreme. Ljudje, kaj pa ko bo zares hudo kdo bo pa potem krivec? Ne mislijo za en dan v naprej. Slovenija bi po moje rabila eno tako montažno bolnišnico za takšne primere kot so jo kitajci zgradili, ko je izbruhnil virus. Oni pa seje amandmaje preizkovalne komisije in dolgotrajna oskrba za starejše. Kje so zdaj stanovanja in krediti s poroštvom države? Delovna mesta ki nebodo plačana sramotno. 700 eur minimalna plača. Toliko bi morali ljudje dobiti v enem tednu.
SLObunkeljn
15. 07. 2020 11.15
+16
Lisjak bo preiskoval vdor v kurnik, kure pa roko gor in glasovale ZA .... za pos...at! :))))
pravisprehajalec
15. 07. 2020 12.06
-1
Tudi jaz sem za poštene preiskave, tako kot so bile v primeru Žilnih opornic, operacijskih miz, kolkov itd., Buhtelj. Zaključki teh preiskav še danes odmevajo in so svarilo vsem, ki bi se poskusili lotiti kaj takšnega....
na22mor
15. 07. 2020 11.15
+4
mater komaj čakam na rezultate, samo bog ve kakšni bodo. Jaz osebno stavi da bodo takšni da bo kar cela vlada odstopila in se pokesala za svoja dejanja
VolkBrenin
15. 07. 2020 11.06
+13
Kar se opevane vlade tiče...njihove zahteve o medijih / ki včeraj ni bil sprejet na za sekto nujni seji / .....po teh zahtevah boste VSI brez izjem plačevali tudi norotv in sicer najmanj 4 , 75 evra mesečno oziroma 50 evrov letno....Prijetno gledanje mađarske tv v službi resnice - sekte ....