Slovenija

Za vstop v javni vrtec obvezno cepljenje le proti ošpicam, mumpsu in rdečkam

Ljubljana, 10. 09. 2020 15.08 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Odbor DZ za zdravstvo je na današnji seji z 12 glasovi za in brez glasu proti podprl novelo zakona o nalezljivih boleznih, ki jo je predlagala skupina 38 poslancev iz SMC, SDS in DeSUS. Z dopolnili so med drugim umaknili sprva predlagano določbo o obveznem cepljenju zdravstvenih delavcev proti sezonski gripi. Omilili so tudi določbo o zavrnitvi necepljenega otroka v javni vrtec – po novem je pogoj opravljeno cepljenje le proti trem boleznim in sicer proti ošpicam, mumpsu in rdečkam.

Kot je pojasnil prvopodpisani Branislav Rajić, so pri umiku predloga za obvezno cepljenje proti sezonski gripi za zdravstvene delavce sledili stališču stroke in vlade, da gre za prekomeren ukrep.
Kot je pojasnil prvopodpisani Branislav Rajić, so pri umiku predloga za obvezno cepljenje proti sezonski gripi za zdravstvene delavce sledili stališču stroke in vlade, da gre za prekomeren ukrep. FOTO: Kanal A

Novela zakona o nalezljivih bolezni se obravnava po skrajšanem postopku, vsa dopolnila pa so vložili poslanci SMC, SDS in DeSUS. Prvopodpisani Branislav Rajić (SMC) je pojasnil, da so z dopolnilom umaknili predlog za obvezno cepljenje proti sezonski gripi za zaposlene v javni zdravstveni mreži ali v javnih socialnovarstvenih zavodih, kjer se zadržujejo ranljive skupine. Po njegovih besedah so s tem sledili stališču stroke in vlade, da gre za prekomeren ukrep.

Pri tem je Rajić pozval vlado in Zavod za zdravstveno zavarovanje Slovenije, naj za zdravstvene delavce in zaposlene v socialnovarstvenih zavodih uvedejo brezplačno cepljenje proti sezonski gripi. Dodal je, da so z dopolnilom tudi omilili določbo o zavrnitvi necepljenega otroka v javni ali javno financirani vrtec, če za opustitev cepljenja po obveznem programu ne bi obstajali utemeljeni medicinski razlogi.

Dopolnilo po novem določa, da je pogoj za vključitev otroka v vrtec opravljeno cepljenje proti ošpicam, mumpsu in rdečkam. Z enim od dopolnil so po Rajićevih besedah tudi natančneje določili vsebino predloga za opustitev cepljenja pri otroku – priložena mora biti ustrezna zdravstvena dokumentacija, iz katere je jasno razviden razlog za opustitev cepljenja.

"Zdravstveni delavec, ki se ne cepi, je kot voznik šolskega avtobusa, ki je slaboviden, pa ne želi nositi očal"

Državna sekretarka na ministrstvu za zdravje Tina Bregant je pojasnila, da je vlada že v izhodišču podprla cilj poslanske novele, to je povečanje precepljenosti, ki v zadnji letih v Sloveniji upada. Po njenih besedah so dopolnila še povečala učinkovitost zakonskega predloga. Opozorila je, da se obravnavana novela ne loteva novih izzivov, ki jih je prinesel covid-19, kar je vsebina vladnega zakonskega predloga.

V razpravi so rešitvam, ki jih prinaša zakonski predlog poslancev SMC, SDS in DeSUS, izrazili predstavniki Zdravniške zbornice Slovenije, Nacionalnega inštituta za javno zdravje, združenja za pediatrijo in sekcije za primarno pediatrijo pri Slovenskem zdravniškem društvu ter ljubljanske in mariborske pediatrične klinike. Izrazito kritičen do novele pa je bil poslanec LMŠ Jani Möderndorfer.

Kot je poudaril, je razočaran nad stroko, ministrstvom in koalicijo, da se strinjajo z umikom določbe o obveznem cepljenju zdravstvenih delavcev in delavcev v socialnovarstvenih zavodih proti sezonski gripi, "pri čemer ne ponudijo strokovnega razloga, ampak govorijo le prekomernosti ukrepa". Dodal je, da bi se morali vprašati, kakšno sporočilo s tem dajejo staršem, ki so skeptični do cepljenja otrok ali imajo celo odklonilno stališče.

Rajić je v odgovoru Möderndorferju znova opozoril, da so sledili stališču stroke. "Moje osebno stališče pa je, da je zdravstveni delavec, ki se ne cepi, kot voznik šolskega avtobusa, ki je slaboviden, pa ne želi nositi očal," je dodal Rajić.

Dejan Židan (SD) je pozval vlado, naj do odločanja na plenarnem zasedanju pripravi akcijski načrt komunikacije med stroko in javnostjo, ki bo okrepila zaupanje v cepljenje in prispevala k večji precepljenosti. Za boljšo obveščenost javnosti o varnosti in učinkovitosti cepljenja sta se zavzela tudi Iva Dimic (NSi) in Željko Cigler (Levica).

Cigler je tudi opozoril na nevarnost diskriminacije otrok, ki zaradi tega, ker ne bodo cepljeni proti ošpicam, mumpsu in rdečkam, ne bodo sprejeti v javni ali javno financirani vrtec. Rajič mu je odgovoril, da se ne strinja z izrazom diskriminacija, "če pa že, gre za to, da starši diskriminirajo svoje otroke, ker jih ne cepijo". Dodal je, da takšnim staršem ostaja na voljo zasebni vrtec.

Zakon bo sprejet v začetku naslednjega leta?

Vlada je sicer svoj predlog novega zakona o nalezljivih boleznih, ki so ga spisali na ministrstvu za zdravje, 21. avgusta poslala v javno razpravo, ki bo trajala do konca septembra. Časovnica predvideva, da naj bi DZ zakon sprejel v prvem četrtletju prihodnjega leta. Zakonski predlog je v zainteresirani javnosti izzval tudi zaskrbljenost, da naj bi vlada pod plaščem boja proti covidu-19 predlagala preveč restriktivne ukrepe.

Posebej razburja predlog 48. člena, ki vladi med drugim daje pristojnost prepovedi oziroma omejitve gibanja prebivalstva na okuženih ali ogroženih območjih, vključno s prihodom ali odhodom s teh območij. Kritiki vladnega predloga so tudi opozorili, da bi lahko poleg drugega inšpekcija ob pomoči policije tudi nadzirala in omejevala zasebne prostore.

Minister za notranje zadeve Aleš Hojs je pred dnevi v izjavi za medije dejal, da bi bile po predlaganih zakonskih rešitvah pristojnosti policije v izjemnih okoliščinah, ki bi dopuščale zaostritev ukrepov, izjemno omejene in striktne.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (36)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

User1063544
11. 09. 2020 11.12
+0
In tako fašizem deluje...
GospodT
10. 09. 2020 16.49
+12
Stroka se predstavlja kot rešiteljica sveta, v bistu pa je stroka ta, ki je ustvarila problem. Mumps ni problematičen, razen, če ga prebolevaš v odrasli dobi, ker moški lahko postane neploden. S cepljenjem se je zgodilo to, da se prebolevanje mumpsa prestavi na odralo dobo, ko cepivo popusti.
GospodT
10. 09. 2020 16.52
+12
Ošpice niso nevarna bolezen, razen pri dojenčkih do enega leta, kjer so zapleti lahko statistično večji, in pri osebah, ki imajo premalo vitamina A (govorim za splošno populacijo). Stroka je s cepljenjem ustvarila problem, ker matere, ki niso prebolele ošpic, ne prenesejo pasivne zaščite na doječe otroke, jih ne zavarujejo proti ošpicam do enega leta starosti in imamo problem. Cepivo pa tako ali tako ne ustvari adekvatnega imunskega odziva pred to dobo. In tako imamo hud problem! ŠE večji je ta, da cepivo po cca 15 letih popušča in prebolevat ošpice v odrasli dobi ni zabava, otrok jih preboli veliko lažje. Poizkusili so s tretjim odmerkom, pa žal ni povečal zaščite.
dracon
10. 09. 2020 17.25
-4
Pozabljaš samo na eno malenkost. Pred cepljenjem je zagotovo vsak 10 če ne celo več otrok umrl, preden je dočakal 7 let. Je ta ista stroka kriva tudi za to ? Ali tudi tedaj matere niso prenašale zaščite na otroka ? Sedaj, ko so bolezni, zaradi katerih so otroci masovno umirali, samo zaradi cepljenja izkoreninjene, sedaj je enostavno biti pameten in iskati dlako v jajcu. Naj se cepljenje ustavi, povsod, pa boš kmalu verjetno že v desetletju ali celo prej videl, ali je dejansko problem v tem, kar ti praviš. Ko ne tebi niti tvojim otrokom (zaradi več desetletij cepljenja) ne grozijo smrtonosne bolezni, takrat je lahko vsak strokovnjak.
GospodT
11. 09. 2020 09.40
+9
dracom, poglej si grafe upadanja smrtnosti pri otroških boleznih skozi več desetletij. Stroka navadno podaja te grafe samo za nekaj let pred cepljenjem, poglej si za 100 let nazaj. Videl boš, da cepiva niso rešila sveta, ampak je graf smrtnosti PRED pojavom CEPLJENJA vseskozi upadal in bil praktično na ničli. In za to so odgovorni boljša prehrana, boljši pogoji življenja, higiena, kanalizacija, čista pitna voda itd. Še danes vidimo, kaj se dogaja v predelih Afrike, ki je podhranjena. Njihov priželjc dosega zgolj 10% velikosti normalno prehranjenega otroka in s tem ima otrok zelo okrnjen, neusposobljen imunski sistem. Evropejci imajo po drugi strani 110% velikost priželjca. Cepit podhranjenega otroka je neumnost, ker cepivo ne bo 'prijelo', ker ne more, ker se imunski sistem ne bo adekvatno odzval, po drugi strani, cepit otroka z normalno razvitim priželjcem je nepotrebno, ker mu imunski sistem deluje.
KrEnSlovenc
11. 09. 2020 12.20
+6
So umirali ja, samo ne od ošpic in podobnih stvari.. v letih 1940 do 1968, ko smo začeli cepit smo imeli cca 64.000 potrjeno obolelih in 6 ali 7 umrlih. 1 na cca 10.000. To lahko tudi na strani NIJZ najdeš. Če bi bili otroci cepljeni SAMO Z ENIM ODMERKOM nam umre en otrok na 20 mesecev, en nam postane rožica, nekaj jih dobi avtoimuno bolezen, nekaj encefalitis, nekaj jih potrebuje do konca življenja nego in tako naprej.. Toliko je tega samo, če upoštevamo kaj pišejo proizvajalci pri čemer vse bazira na ENI dozi. Otroci prejmejo cca 20 doz do dveh let zato so dejanske številke še bistveno bistveno večje. Smrtnost zaradi cepljenja je tako najmanj 5x večja kot zaradi ošpic v letih pred uvedbo cepljenja. To se vam zdi varno in vredno tveganja? Če nekaj ne beležimo to ne pomeni, da tega ni.
GospodT
10. 09. 2020 16.46
+8
Zanimivo se mi zdi iz sociološkega vidika, kako starši brezpogojno zaupajo stroki, samo da sebe rešijo odgovornosti, ko pa se zgodi posledica cepljenja, pa absolutno ne zaupajo več stroki. Ustvarjena sta dva dipola, ki zaradi vse več cepiv dolgoročno ne bosta vzdržala.
dracon
10. 09. 2020 17.31
+1
Ljudje smo različni. Pri populaciji 2 mio ljudi imaš tudi takšne, za katere so arašidi smrtonosni. Vseeno jih še vedno prodajajo. Prav nobeno zdravilo, cepivo ali pazi to... HRANA itd ni 100% varno za čisto vse ! Za nekatere so čisto vsakdadnje stvari smrtonosne. Cepivo je lahko mirno rečem glede na število cepljenih oseb ZELO varno. Sedaj, ko je precepljenost še zelo velika, si določeni osebki lahko privoščijo biti sebični in otroka ne cepiti. Verjetnost, da bo otrok zaradi cepljenja imel posledice je zaradi precepljenosti trenutno večja, kot da bi umrl zaradi bolezni, proti kateri ni dobil cepiva. Pustimo ob strani, da se cepimo zato, da zaščitimo tiste, ki se iz zdravstvenih razlogov ne morejo. Ampak garantiram, da ko bo precepljenost padla pod mejo, zaradi katere se bodo začele zopet širiti bolezni, ki so že izkoreninjene in kakor hitro bodo otroci začeli umirati zaradi teh bolezni in bo postala verjetnost da otrok zboli dovolj velika, takrat bodo čisto vsi ki so sedaj tako glasni anti-vaxx PRVI stali v vrsti in prosili, da se jih cepi.
Maximus
10. 09. 2020 19.59
+9
Vsem tebi podobnim odgovorim samo to. Ali nimaš otrok, ali pa se nisi imel slabe izkušnje. Če bi tvoj otrok doživel kakšnega od hudih stranskih učinkov, bi zagotovo drugače govoril. Ko gledaš svojega otroka s peno na ustih ti je za ostalih 95 odstotkov ki niso imeli reakcije prav malo mar.
GospodT
11. 09. 2020 09.46
+7
dracon, če se staršu, ki pelje otroka cepit, po glavi mota samo ena misel, in to je Bravo jaz, ker bom s cepljenjem svojega otroka zaščitil druge, potem je s takim staršem nekaj hudo narobe. Vsak starš pelje SVOJEGA otroka cepit zato, da bo NJEGOV otrok zdrav.. Mi je pa sociološko zanimivo, kako ti MISLIŠ, da poznaš antivaxerje in njihovo razmišljanje, pa nimaš pojma, veš le tisto, kar so ti povedali tvoji učitelji. Cepilno ozaveščeni ne bodo cepili svojih otrok, razen, če presodijo, da gre za življenje in smrt, ker so se izobrazili in jim je jasno, da je tveganje za nastanek resne bolezni in smrt višja po cepljenju, kot pri prebolevanju otroških bolezni. Nas ni strah otroških bolezni in prenekatere smo preboleli sami.
GospodT
10. 09. 2020 16.43
+18
Nad otroke bi se spravljali, sami pa se ne bi cepili. NOBENO cepivo ne drži doživljensko, zakaj se spravljate samo nad otroke? Potem naj bo obvezno na 5 let za vse državljane. Zakon je neumnost brez primere.
Rožice cvetijo
10. 09. 2020 16.29
-7
S to kvazi demokracijo smo presegli vse meje zdravega okusa. Spomnim se, da, ko sem bil v 1. razredu o.š., je prišla zdravnica in sestra. Postavili so nas v kolono in, mislim,da, cepili proti kozam, so en križček naredili. Eni otroci so jikali, drugi ne....smo pa vsi zrastli v zdrave ljudi. Šele, ko smo prišli domov, so starši zvedeli za cepljenje...in bili hvaležni, da tako skrbijo za naše zdravje.
Rožice cvetijo
10. 09. 2020 16.17
+2
Pravilno, če so nas cepili in s tem izkoreninili te bolezni, bodo pa tudi današnji malčki oz. otroci preživeli. Če tega nebi počeli že dolga desetletja, bi bila življenska doba vsaj 20 let krajša. Čeprav pa, po drugi strani, danes nebi govorili, da je na svetu preveč ljudi.
Darko32
10. 09. 2020 16.30
+2
To so standardna in preiskušena cepiva. Zato me čudi, zakaj delajo posamezniki takšno paniko. Vsi vemo iz zgodovine, ko so celo umrli domačini tudi do 70% določenih krajev. Zato pravim, da je ta predlog pravilen.
GospodT
10. 09. 2020 16.39
+18
Kakšna preizkušena cepiva??? JAZMP ne da iz rok študije varnosti, nihče drug v Sloveniji ni videl teh študij varnosti, na podlagi katerih je cepivo dobilo dovoljenje za uporabo. Razlog? JAZMP navaja, da potem nihče ne bo več hotel cepit otrok, Halo?! Kakšna preizkušena cepiva??? Za OMR1 smo šele po 40. letih dobili študijo varnosti, in praktično vsak drugi je imel stranske učinke! In cepiva niso testirana na učinek na plod, na plodnost, na epigenetiko, na karcinogenost. Kar pa imamo študij pa ne govorijo v prid cepivom.
newstead
10. 09. 2020 16.39
+16
Posamezniki tezimo zato, ker bi radi vedeli s cim cepijo nase otroke. Dokler so komponente cepiva poslovna skrivnost, je jasno da je to samo biznis. Zdravje otrok je prvo my ass.
zof4
10. 09. 2020 16.03
-1
Pravilno to so preizkušena cepiva.Za covid pa ne sme biti obvezno,ker vse kar ni testirano po zdravniških standardih 5 do 7 let ni cepivo ampak zvarek ali strup.
Millady
10. 09. 2020 15.58
+7
RamzesII
10. 09. 2020 15.50
+1
"Z enim od dopolnil so po Rajićevih besedah tudi natančneje določili vsebino predloga za opustitev cepljenja pri otroku – priložena mora biti ustrezna zdravstvena dokumentacija, iz katere je jasno razviden razlog za opustitev cepljenja." To nima ravno velike teže, v svetu so bili že primeri, ko so otroka odpeljali iz šole in cepili, čeprav so vedeli, da ne bi smeli in zakaj ne, ter brez vednosti staršev. Spomnim se denimo primera iz Mehike, kjer se za deklico alergična reakcija končala z smrtjo. Starši, ki so bili obveščeni prepozno, s tožbo itak niso dosegli nič.
KungFuPanda
10. 09. 2020 16.10
+8
Mehika... pri nas otroku še klopa ne smeš odstranit brez starševega dovoljenja. Poznam tak primer.
Darko32
10. 09. 2020 16.32
-9
KungFuPanda Ne zavajaj. Če jaz ne vem ne morem nekaj dovoliti. Če pa vem pa bom takoj ukrepal.
Špina?ni njoki
10. 09. 2020 15.46
+19
Ošpice, mumps in rdečke so za razliko od Covida, ZARES nevarne bolezni, kot drugo so cepiva v uporabi ze desetletja. Dokler ne silite otrok v cepljenje z nekimi smna hitro spacanimi zvarki in to proti bolezni, ki ni ravno neka huda stala, nimam tezav.
newstead
10. 09. 2020 16.12
+8
Mislim da so nas v 80ih cepili z enovalentmimi cepivi, zdaj so tudi tri ali vecvalentna cepiva. Mene moti predvsem netransparentnost okoli cepljenja. Je pa pred leti dobila od frenda dojencica oslovski kaselj in je slo kar na knap.
newstead
10. 09. 2020 15.43
-6
Dobra drzava bi ob prostovoljnem cepljenju znala motivirat drzavljane, da se jih cim vec cepi. Pri nas pa pac tkole!
hansola
10. 09. 2020 16.03
+16
To bi veljalo v kolikor bi državljani bili odgovorni in razgledani, to pač za Slovenijo ne drži zato pač mora biti nekaj obvezno. Nismo mi Švedska, kjer se dajo priporočila in se jih folk drži.
KungFuPanda
10. 09. 2020 16.11
+7
taki smo, kot je naša vlada im opozicija. Nevzgojeni pubertetniki.
newstead
10. 09. 2020 16.14
+4
CyberWorm00000
10. 09. 2020 15.42
+4
to ni cepljenje ampak jm wnašjo nanočipe k pol z 5g omrežjem mutirajo w korono hahaha pa bill gates wse to financira : ))) nakonc boste wsi mogli uporabljat windowse : ))))
hersonissos
10. 09. 2020 15.39
-14
Diktatorska država je postala tale naša država! Od cepljenja do mask itd.
Cmrlj3
10. 09. 2020 15.43
+25
Pa varnostne pasove predpisujejo, na motorjih so obvezne čelade, ne smeš vozit nažgan.. Banda, ti rečem!
RTVjeZAKON
10. 09. 2020 15.45
+15
Je postala? Pa saj cepljenje je obvezno že vrsto let. Verjetno nimaš otrok in tega ne veš.
dfhlsjf
13. 09. 2020 14.58
ja, ampak vožnja avta in motorja je prostovoljna odločitev posameznika.
elektroncek
10. 09. 2020 15.37
+7
pravilno! neceplerji in paranojiki pa dobro veste da se da testirat prej
Asclepius
10. 09. 2020 15.34
-5
Kaj pa otroska paraliza?
Kazimir Plemeniti
10. 09. 2020 15.45
-2
Ja pa kaj bi še rad? Eni bi se očitno morali cepiti proti nizkem iq-ju.
kiropraktik
10. 09. 2020 15.33
+21
Čusto pravilno. Pa tudi brez rute in nikaba.