Slovenija

Za zaščito mokrišča v Strunjanskih solinah 1,2 milijona evrov

Ljubljana, 13. 04. 2021 19.38 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 1 min

Vlada bo za ukrepe za preprečitev negativnih vplivov na mokrišče v Strunjanskih solinah namenila nekaj več kot 1,2 milijona evrov. V solinah bodo zvišali nasipe, s čimer bodo pripomogli k ohranitvi biodiverzitete mokrišč in s tem ohranitvi njihove vloge, ki jo imajo kot območja Natura 2000 pri blaženju podnebnih sprememb.

strunjanske soline
strunjanske soline FOTO: Dreamstime

Sklep o dodelitvi sredstev za zaščito mokrišča je vlada sprejela na današnji seji odbora za gospodarstvo. Kot so sporočili iz vladnega urada za komuniciranje, se s spremembo investicijskega programa za mokrišča v Strunjanskih solinah spreminja dinamika načrtovanih aktivnosti v letošnjem letu in skupna vrednost projekta, ki znaša nekaj več kot 1,2 milijona evrov.

Ukrepi, kot je nadvišanje nasipov, so po pojasnilih vlade potrebni za preprečitev negativnih vplivov na mokrišča. Ta so zaradi pričakovanih vplivov podnebnih sprememb ena od najbolj ranljivih območij. Obenem imajo pomembno vlogo pri zagotavljanju ekosistemskih storitev za širše naravno in človekovo bivalno okolje, so dodali.

"Dvigovanje morske gladine kot posledica podnebnih sprememb je skupaj z antropogenim vplivom pomemben faktor krčenja obalnih mokrišč območij, ki so na stičišču morja in kopnega. To ima pomembne posledice za številne organizme, tudi za ptice, ki na teh območjih gnezdijo. Brez ustreznih ukrepov lahko nekatere ptice s teh območij v celoti izginejo," so poudarili na vladi. Investicijo bodo v Strunjanu izvajali do konca leta.

Koronavirus pasica nova
  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (5)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

JAZsemTI
13. 04. 2021 21.39
-1
Jaz pa sem mnenja, da bi morali vsak meter naše kratke obale spedenati do amena, da bi kaj kapnilo v proračun. Od dobrih 40 km je bore malo haska...
junij66
13. 04. 2021 20.59
+0
JJ in desna SDS vlada so krivi da gre denar za mokrišča v strunjanu si zdaj mislijo nakateri tu gor. A Šarči bo dopolnil še s to zadevo ustavno obtožbo. A bo mesečev Luka začel zbirati podpise za referendum ki bo proti saniranju mokrišča? Bo Fajonka s kakšno nevladno org. zadevo dala na ustavno sodišče in celo vse skupaj prenesla v evropski parlament v Bruselj in se bo evropa zatresla in se spraševala kaj za vraga dogaja v sloveniji?
VAREN
13. 04. 2021 20.18
-10
Zapravljanje denarja. Ali uredi, da bo korist ali pa podri in zgradi kaj koristnega.
Walter Pravicek
13. 04. 2021 19.53
-15
A MOGOČE NEBI BILO BOLJE IZČISTITI TEGA"BAJERJA",UREDITI PRIVEZE BARK TER MOREBITI KAKŠNI BAZEN.ZA LJUDI Z PLITKIMI ŽEPI.VSI PAČ NE GREDO V PORTOROŽ.A MOKRIŠČA ZA TURIZEM IN OBČINSKO BLAGAJNO VELJAJO VEČ KOT LJUDJE?
Kristjan 1
13. 04. 2021 20.45
+12
To je kulturna dediščina, lahko si pa sam banjo kupiš pa not namakaš svoje kremplje