Slovenija

Za zavrnitev zakonov na referendumu je potreben kvorum

Ljubljana, 27. 11. 2022 15.23 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
Anja Kralj, STA
Komentarji
0

Po zakonskih določbah, ki veljajo od ustavnih sprememb leta 2013, je zakon na referendumu zavrnjen, če proti njemu glasuje večina volivcev, ki so veljavno glasovali, pod pogojem, da proti zakonu glasuje najmanj petina vseh volivcev. To pomeni, da bi mora proti uveljavitvi vsakega izmed zakonov glasovati vsaj 338.869 volivcev. Doslej je bil zavrnitveni kvorum dosežen le dvakrat.

Zakon je na referendumu zavrnjen, če proti njemu glasuje večina volivcev, ki so veljavno glasovali, pod pogojem, da proti zakonu glasuje najmanj petina vseh volivcev. Glede na zadnje podatke o številu volivcev mora tokrat proti uveljavitvi vsakega izmed zakonov glasovati 338.869 volivcev, je v začetku tedna sporočila DVK.   Referendumi o zakonih o vladi, RTVS in dolgotrajni oskrbi bodo torej uspeli, če bo dosežen zavrnitveni kvorum. Glede na zadnje podatke o številu volivcev je kvorum 338.869 volivcev, zaradi ugotavljanja števila umrlih od sestave volilnega imenika do dneva glasovanja pa se bo še nekoliko zmanjšal. 

Referendum o zakonu o vladi
Referendum o zakonu o vladi FOTO: Bobo

Po zakonskih določbah, ki veljajo od ustavnih sprememb leta 2013, je namreč zakon na referendumu zavrnjen, če proti njemu glasuje večina volivcev, ki so veljavno glasovali, pod pogojem, da proti zakonu glasuje najmanj petina vseh volivcev. 

Izide bodo dopolnjevali še z izidom glasovanja po pošti 

Prvi delni izidi današnjega glasovanja bodo znani po 20. uri. V ponedeljek jih dopolnjevali še z izidom glasovanja po pošti iz Slovenije, 5. decembra pa z glasovnicami iz tujine. Ravno zaradi ugotavljanja kvoruma pa bodo uradni izidi referendumov znani šele pozneje. V januarju bodo namreč ugotavljali, kdo od volivcev je do dneva glasovanja umrl in kdo je pred smrtjo še glasoval. Glede na rokovnik referendumskih opravil bo tako DVK poročilo o končnem izidu glasovanja sprejel na seji najpozneje 24. januarja.

Zavrnitveni kvorum je bil na referendumih doslej dosežen le dvakrat. Volivci so leta 2015 zavrnili novelo zakona o zakonski zvezi in družinskih razmerjih, lani pa še novelo zakona o vodah. Od skupaj 20 zakonodajnih referendumov doslej je bilo sicer od uveljavitve zavrnitvenega kvoruma izpeljanih pet. Potreben kvorum ni bil dosežen leta 2014, ko so volivci odločali o noveli zakona o arhivih, ter leta 2017 in 2018, ko so volivci dvakrat odločali o zakonu o drugem tiru.

V Sloveniji je odprtih 2999 rednih volišč in 88 volišč omnia, ki so namenjena tistim, ki želijo glasovati zunaj kraja stalnega prebivališča. Volivci v tujini bodo glas lahko oddali na enem od 30 volišč na diplomatsko-konzularnih predstavništvih. Volivci bodo na referendumih odločali, ali naj se uveljavijo spremembe Zakona o vladi, spremembe Zakona o dolgotrajni oskrbi in novela Zakona o Radioteleviziji Slovenija (RTVS), kot jih je sprejel državni zbor.

Volišča so bila odprta do 19. ure, po koncu glasovanja pa se bodo podatki o izidu glasovanja ugotavljali za vsak referendum posebej. Prvi delni izidi bodo predvidoma znani po 20. uri, nato pa se bodo rezultati na spletni strani Državne volilne komisije (DVK) sproti posodabljali.

 

Glasujte za najboljši portal v regiji
Glasujte za najboljši portal v regiji FOTO: 24ur.com
  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1