Slovenija

Za zbornico dela tudi brat Živčec Kalanove

Ljubljana, 13. 01. 2011 10.12 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min
Avtor
M.R./N.D./STA
Komentarji
82

Po prihodu Živčec Kalanove na čelo zdravniške zbornice naj bi ta organ začel poslovati s podjetjem njenega brata. Izolski zdravstveni dom pa sprašuje sodišče, ali lahko ministrstvu pokaže podatke o poslovanju.

Časopis Finance danes piše, da naj bi predsednica zdravniške zbornice Gordana Živčec Kalan po njeni izvolitvi na mesto predsednice zbornice svojemu bratu omogočila posel z zbornico. Pri oblikovanju revije ISIS, ki nastaja v domeni zbornice, je namreč pol leta po njeni izvolitvi na položaj začelo sodelovati podjetje Kvantas-VisArt, katerega direktor je Primož Kalan, brat Živčec Kalanove.

Na zbornici so pojasnili, da so z omenjenim podjetjem dosegli razmeroma nizko ceno. Ta naj bi bila v prvih petih mesecih lanskega leta za pet odstotkov nižja kot leto pred tem, v zadnji pogodbi, podpisani julija lani, pa so dosegli še dodatno 16-odstotno znižanje cene. S tem podjetjem je zbornica sicer sodelovala že leta 2000, ko je bil njen predsednik Marko Bitenc.

Finance so zbornico vprašale, kako to, da je bilo za posel izbrano podjetje v lasti brata predsednice zbornice. Pojasnili so, da v postopku izbire predsednica ni sodelovala, kot dodajajo, pa na odločitev o izbiri ponudnika prav tako ni vplivala sorodstvena vez med predsednico in lastnikom podjetja.

Predsednica zdravniške zbornice in v. d. direktorice ZD Izola Gordana Živčec Kalan
Predsednica zdravniške zbornice in v. d. direktorice ZD Izola Gordana Živčec Kalan FOTO: Aljoša Kravanja

V zbornici nezadovoljni zobozdravniki

Sicer pa zobozdravniki že dalj časa razmišljajo o izstopu iz zdravniške zbornice. Te težnje so zaradi zadnjih dogodkov, povezanih s predsednico, ki je do 21. januarja tudi v. d. direktorice izolskega zdravstvenega doma, spet okrepili. Že leta 2006 so poskušali doseči večjo avtonomijo znotraj zdravniške zbornice, ker pa se to ni zgodilo, zdaj vnovič razmišljajo o izstopu in ustanovitvi zobozdravniške zbornice.

Kako je posel dobila lekarna Klokočovnikove žene?

Zdravstveni dom Izola
Zdravstveni dom Izola FOTO: POP TV

Po pisanju časopisa naj bi bili sporni tudi posli ZD Izola, ko je na mesto vršilke dolžnosti direktorja institucije prišla Živčec Kalanova. Na položaju je zamenjala nekdanjega izolskega župana Tomislava Klokočovnika, po njenem prihodu pa je začel zdravstveni dom sodelovati tudi z zasebno Lekarno Portorož, ki je v lasti Deane Pavlič Klokočovnik, Klokočovnikove žene. Te posle naj bi preiskovali tudi protikorupcijska komisija in policija, ki pa naj ne bi ugotovili nepravilnosti pri naročanju zdravil. Te je pred prihodom Živčec Kalanove ZD Izola nabavljal izključno pri Obalnih lekarnah Koper, ko pa so vključili še enega ponudnika, so se stroški nabave zdravil na letni ravni začeli zniževati.

Zbornica uvedla zunanjo revizijo finančnega poslovanja

Izvršilni odbor zdravniške zbornice je sicer na današnji seji na predlog Živčec Kalanove soglasno sprejel sklep, da pristopi k zunanji reviziji finančnega poslovanja zbornice v obdobju 2004–2010. "Izvršilni odbor želi na ta način pridobiti objektivno presojo finančnega poslovanja zbornice v skladu z revizijskimi standardi, v obdobju od zadnje opravljene revizije do danes," so sporočili iz zbornice.

Dodali so, da je zbornica v obdobju aktualne predsednice poslovala zakonito in gospodarno ter izvedla številne projekte, vključno z izgradnjo zdravniškega doma Domus Medica in same preselitve. Pravijo, da je namen predlagane revizije seznanitev članstva z zunanjo objektivno presojo poslovanja stanovske organizacije ter da se na ta način utemeljeno ovrže vsakršne dvome oziroma očitke, ki bi se v povezavi s tem pojavili med članstvom.

Izvršilni odbor pa je sprejel tudi sklep, da pozove revizijsko hišo, ki je pred leti že izvedla zunanjo revizijo, da zbornici posreduje celotno revizijsko poročilo, saj z njim na sedežu organizacije ne razpolagajo.

Katere podatke lahko vidi ministrstvo?

Medtem pa je Zdravstveni dom Izola upravno sodišče zaprosil, naj presodi, ali ministrstvo za zdravje lahko zahteva vpogled v dokumente, povezane s poslom s podjetjem Mabra inženiring. Slednje je dobilo od zdravstvenega doma posojilo. V ZD Izola namreč menijo, da ministrstvo nima zakonske podlage za vpogled v poslovno dokumentacijo. Do odločitve sodišča dokumentacije ministrstvu ne nameravajo posredovati. Odvetnik Janez Tekavc iz Ljubljane, ki zastopa izolski zdravstveni dom, je pojasnil, da minister za zdravje Dorjan Marušič v prvem sklepu o upravnem nadzoru ni navedel, kaj je predmet nadzora, niti ni določil, katero dokumentacijo naj komisija pregleda. Komisija je tako naknadno ZD Izola posredovala dopis, v katerem "je v 18 alinejah navedla zelo obsežen seznam poslovne dokumentacije in veljavnih splošnih aktov, za katero zahteva, da se pošlje po elektronski pošti".

ZD Izola je doslej posredoval dokumentacijo vsem, ki imajo za to ustrezno zakonsko podlago, pojasnjuje Tekavc. Ker pa po njegovih navedbah obstaja dvom, "ali lahko ministrstvo za zdravje opravlja pregled poslovne dokumentacije, sploh pa ali lahko članice komisije kar same izbirajo, kaj bo predmet pregleda", je ZD Izola danes na upravno sodišče vložil predlog, da to odloči o zakonitosti zahteve ministrstva.

Ni še jasno, kdaj bo sodišče odločilo o zadevi

Na upravnem sodišču v Ljubljani so potrdili, da so tožbo in zahtevo za izdajo začasne odredbe prejeli danes. "Tožbo in zahtevo za izdajo začesne odredbe je sodišče poslalo krajevno pristojnemu oddelku Upravnega sodišča v Novi Gorici. Glede odločanja o zahtevi o začasni odredbi ima sodišče določen sedemdnevni rok za odločitev," je zapisala predsednica sodišča Jasna Šegan. Pojasnila je, da še ni mogoče povedati, v kolikem času bo sodišče odločilo o tožbi, saj so vlogo prejeli šele danes.

Minister za zdravje Dorjan Marušič
Minister za zdravje Dorjan Marušič FOTO: Damjan Žibert

Na ministrstvu o vlogi ZD Izola ne vedo nič

Na ministrstvu za zdravje so dejali, da jih ZD Izola ni obvestil o njihovi vlogi na upravno sodišče, prav tako niso še odgovorili na njihovo zahtevo po posredovanju dokumentacije. ZD Izola ima sicer do petka čas, da odgovori na zahtevo ministrstva.

Ob tem na ministrstvu navajajo, da 76. člen zakona o zdravstveni dejavnosti za zagotovitev strokovnosti dela zdravstvenih delavcev oz. zavodov predvideva tudi upravni nadzor, ki ga izvaja ministrstvo za zdravje. 80. člen zakona pa določa, da nadzor nad zakonitostjo dela zdravstvenega zavoda lahko ministrstvo izvaja med drugim tudi po lastni presoji.

Na ministrstvu še navajajo, da komisija, ki opravlja upravni nadzor, lahko skladno s pravilnikom o upravnem nadzoru v zdravstvu, pregleduje dokumentacijo izvajalca, opravlja razgovore s posameznimi delavci, z direktorjem oz. zasebnim zdravstvenim delavcem in s predlagatelji ter druga nadzorna dejanja.

"Že zakon v drugem odstavku 76. člena določa, da mora zdravstveni zavod omogočiti opravljanje nadzora, prav tako je omenjeno še natančneje opredeljeno v pravilniku, ki v 8. členu določa, da ima komisija pravico, da opravi nadzorna dejanja v prostorih izvajalca, tudi brez vnaprejšnje napovedi, ter da mora izvajalec sodelovati s člani komisije in jim zagotoviti dostop v prostore ter omogočiti pregled zahtevane dokumentacije in nemoteno delo komisije," še navajajo na ministrstvu za zdravje.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (82)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

tirolec
14. 01. 2011 12.11
Le kakšno politično vodilo je za njenim hrbtom? Ta bi morala spokati v zapor do konca svojih živih dni, ravno tako Tovšakova itn....So sramota za slovenski cvet vseh žena, deklet, mladostnic, babic....In ta Kalanova je sramota za ves slovenski prostor..., da bi jo koklja brcnila...!
netete1
14. 01. 2011 10.45
dule100 Prav smesen je tvoj komentar... pa ne v smeri kamor ga hoces peljat... Dela profit ja, to je res, samo na cigav racun... Zdravstvena blagajna ma miljone izgube njena ustanova pa ima crni fond za posojanje denarja. Posegi se prestavlajo za mesece, ker ni denarja za preiskave, ona pa ima crni fond. Zdr. delavcem se nizajo place, ona pa posoja denar privatnim zavozenim firmam... Ta denar je tudi tvoj in ona ga plemeniti za svojo rit. Ne bo mi nihce zatrdil da se del teh obresti ne steka na privatne racune... Tudi 3x vecje zavarovanje je vec kot sumljivo, tako da preden govoris o ambizioznosti, podjetnosti in postenost, prej pretehtaj malo kaj slisi.
Bella ciao
14. 01. 2011 10.14
...lakomnost oz.karierizem, ambicionizem, anomalična prepogoltnost!! ..kje so meje..?? ..ali je to sploh človek in to naj bi bil predstavnik zdravstve, etike in še česa. to je en hibrid človeškega mesa in strojne brezčutnosti. Ostati na oblast in moči za VSAKO CENO. baje je zdravnica, le da pacienti vidijo le njeno ime na vratih njenih ordinacij. ...BLJAH in FUJ
dule100
14. 01. 2011 09.33
Pa saj ženska ni normalna. V današnjem času ustvarja celo dobiček in posluje pozitivno. Pa saj to ni normalno. Takoj odstavit in zamenjati z pravovernim direktorjem, ki ne bo več počel takšnih svinjarij. Mi smo država, ki potrebuje zgubaše ! Drugače ministrstvo ne more ustanivit vsaj 10 članskih sanacijskih komisij, mi pa tudi ne moremo prispevati denarja za sanacijo. Joj joj, kam smo prišli. Pa od kod so se vzeli vsi ti nesposobneži ! Upam, da bo leto obsorej precej bolje, in da bo imel ZD Izola zopet izgubo. Upajmo in počakajmo, upanje umira zadnje !
gospakatja
14. 01. 2011 09.31
a ni tudi bivši minister iz izole? a sedanji minister ne dela del delovnega časa tudi kot zdravnik v izoli? a ga. živčec ni direktor v zd v izoli? pa klokočovnikova naveza ima tudi bazo v izoli, kajne? pa breda pečan je tudi (skupaj z možem in njegovo firmo) vladala par desetletij v izoli! sama gola naključja, seveda!!!!!!!!!!!!!!!
Sharkln
14. 01. 2011 09.04
....tale Kalanova je prišla na položaj v času Janše? ...no zdej bo končno počasi spakirala...
Darko32
14. 01. 2011 08.19
KAlanova predstavlja zdravstvo. To je slika dela v zdravstvu. ŽAL tako tudi delajo z pacienti. Zdravljenje gledajo skozi denar. ZAto jim je v interesu, da imajo čim več bolanih in če jih ni pa jih naredijo.
murinar
14. 01. 2011 08.06
Slovensko zdavstvo MAFIJA,pokvarjena,skorumpirana
faconi
14. 01. 2011 07.50
tej babi se vidi iz oči samo denar !!!!!!
sasko-1
14. 01. 2011 04.24
banda povsod na vsakem koraku!
Buena Vita
13. 01. 2011 23.31
lopovi z lopovi
henrikosmi
13. 01. 2011 22.55
drugacemisleci
13. 01. 2011 22.39
Sem v šoku! Neznam več pojasniti vnukinji, kdo ali kaj so politiki in vodilni !?
major1
13. 01. 2011 22.18
Baba je kot mačka, vedno se ulovi na noge.
henrikosmi
13. 01. 2011 22.13
fletna je tale goga. boljše izgleda od brata. a je še poročena? (dekliški priimek je kalan)
letalooo
13. 01. 2011 21.24
VSE ZBORNICE BI MORALE BITI PROSTOVOLJNE PA, DA VIDITE ...KORUPCIJE NI !!!
letalooo
13. 01. 2011 21.23
KAJ PA POTEM ČAKA MINISTRSTVO RAZREŠI UPRAVNI ODBOR NAREDI TAKOJ REVIZIJO IN JE ZADEVA KONČANA... TU SE PONOVNO, KOT POVSOD PRI KORUPCIJI IŠČEJO LUKNJE. PAHOR IN EKIPA JE VEDNO TAKO DELALA... OBAMA JE TAKOJ SPREJEL UKREP ZA NAGRADE BANKAM IN NI BILO VELIKO GOVORENJA IN IZMIKANJA. KRAMAR JE DOBIKL NAGRADO IN NLB JE KJE DANES ?
Javoje
13. 01. 2011 19.49
zero22: nikogar ni treba žaliti. Je pa očitno treba vedeti, da je volja "slovenskega zdravništva", koga želi imeti za predsednico svoje zbornice. Voljo "zdravništva" je treba spoštovati, če menijo, da nihče med njimi ne more bolje izražati njihovega mnenja in interesov.
periot
13. 01. 2011 19.41
In zakaj je še ta * še vedno na položaju če je toliko gorja naredila???????????????????
wlf461
13. 01. 2011 18.56
zakaj pa bi pomagala bratu,kdo pa še dela to---- še posebej pa ne naši visoki predstavniki države... dajte no,oni so nedolžni..... hahahahahahahahahahahahahahahahahaha...