Slovenija

Za zidovi psihiatričnih bolnišnic

Ljubljana, 18. 03. 2023 12.19 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
Maja Sodja
Komentarji
84

V Sloveniji delujeta dve psihiatrični kliniki, ena v Ljubljani in ena v Mariboru, ter štiri psihiatrične bolnišnice: Idrija, Vojnik, Begunje in Ormož. Vstopili smo v njihovo notranjost, pogledali za zidove, šli na intenzivne oziroma zaprte oddelke, preverili, kako delujejo dnevne bolnišnice, vse z namenom, da bi razbili stigmo, predsodke, stereotipe in podobno o ljudeh, ki se tam zdravijo, in ljudeh, ki tam delajo.

"Tisti čas, ko so bili ljudje vklenjeni pa pozabljeni v kleti, so že zdavnaj minili," je dejal Miloš Židanik, dr. med, psihiater, PB Ormož. Tomislav Voušek, dr. med, psihiater, PB Vojnik, je medtem dejal: "Bolnika ne fiksiramo kar tako, mora biti res en hud razlog, pred fiksacijo se pogovarjamo, nikoli ne damo človeka kar tako na pasove."

Dragica Resman, dr. med., psihiatrinja, PB Begunje, je povedala, da so za nekatere psihiatrične klinike strašljive. "Za nekatere je strašljivo, starejši so imeli celo izkušnjo, da so bili v zaporu, res slabe spomine, vezane na to bolnico." "Elektrošokov pri nas ne izvajamo," pa je povedala Anica Gorjanc Vitez, dr. med., psihiatrinja, PB Idrija. 

Psihiatrično pomoč potrebuje vse več ljudi, tudi otrok in mladostnikov, a mnogi nanjo čakajo predolgo. Razmere se alarmantno slabšajo, zato je vlada obljubila, da bo krepila javno mrežo in izboljšala dostopnost. Kako konkretno, kje smo? Kakšne so dejanske potrebe in posledice zaradi slabe dostopnosti?

Nocoj bomo v 24ur Fokus objavili prvi del prispevka o psihiatričnih bolnišnicah. Pokazali vam bomo, kako so psihiatrične ustanove videti od znotraj. Kakšni so zaprti oddelki, zakaj imajo ponekod rešetke na oknih? Kaj so miti in resnice o psihiatričnem zdravljenju? In najpomembnejše, kakšne so zgodbe in izkušnje bolnikov? Spregovorili sta bolnici Lucija in Darja, ki se zdravita v Idriji, obe imata shizofrenijo. To je težka duševna bolezen, ki spada v skupino psihoz. Bolniki slišijo glasove in imajo privide, posledično pa pogosto zmanjšan uvid v realnost.

V nedeljo v drugem delu Fokusa pa še dve težki osebni izpovedi, obe nosita pomembno sporočilo. Pokazali vam bomo dnevne psihiatrične ambulante, njihova prednost je v tem, da gre bolnik zjutraj v bolnišnico, popoldne pa domov, tako kot bi šel v službo. Za tovrstno obravnavo so čakalne dobe, ali je to prihodnost psihiatrije? Pa tudi kako so videti psihogeriatrični oddelki, na katerih se praviloma zdravijo starejši ljudje z demenco. Pritisk na te oddelke je vse večji, ker se populacija stara in živimo dlje. Govorili bomo tudi o napredku pri zdravilih. Mnogi bolniki se jih namreč bojijo, sprašujejo se, kako jih bodo zdravila spremenila.

Pa seveda o stigmi, vsi jo doživljajo. Ta stavek psihiatrinje Dragice Resman iz begunjske bolnišnice si velja zapomniti: "Če je roka bolna, je roka bolna. Če imaš pa duševne težave, si pa cel bolan. Pri depresiji ni samo to, da sem jaz bolna, ampak je cel svet grd. Preteklost je grda, bodočnost je grozna. Vse je grozno. Marsikdo, ki je prebolel hudo depresijo, reče, da bi raje še enkrat prebolel raka kot pa depresijo, ker je to res tako trpljenje."

Spregovorila je še ena bolnica, ime ji je Polona, stara je 57 let. Ljudi bi rada ozavestila in opozorila, da se je v zadnjih desetletjih v psihiatričnem zdravljenju marsikaj spremenilo: "Želim, da ljudje vedo, da pomoč obstaja. Da je dobro, da jo poiščejo. Jaz sem zase iskala prvo pomoč že skoraj 30 let nazaj, a sem imela slabe izkušnje."  Tako zelo slabe, da je čez psihiatrijo naredila križ. A tri desetletja kasneje je bila tako na psu, da je za las preživela. "Če ne bi bilo Ormoža, mene ne bi bilo več. Tukaj spoznavam, da imam kot bitje vrednost. In da nikoli ni prepozno."

Pasica Fokus
  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (84)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

kobajage
19. 03. 2023 11.35
+0
Lansko leto sem bil prisilno pet dni hospitaliziran v zaprtem oddelku Psihiatrične bolnišnice v Begunjah. Privedba je bila v celoti konstrukt in groba zloraba pooblastil pokvarjenih policajev iz Blejske policijske postaje ( Brajić ... ), ter naivne zdravnice Klinarjeve iz Zdravstvenega doma Bled. V Begunjah sem pet dni od znotraj imel priliko opazovati delovanje zaprtega oddelka. Po mojem mnenju delujejo vzorno, organizirano, z profesionalnim kadrom in dejansko mnogim ljudem pomagajo. Tudi delo zaposlenih je stresno, ker vsakodnevno sprejemajo tudi zelo hude bolnike in morajo z njimi delati. Pomisleke imam samo o zdravilih, ki imajo močne stranske učinke. Upam, da stroka na tem področju dela profesionalno in dovoli uporabo samo preizkušenih zdravil. Mlad pacient, s katerim sem bil v sobi mi je povedal, da se po prejemu zdravil počuti grozno iz zelo trpi. V kolikor boste tudi vi prisilno in nezakonito hospitalizirani v psihiatrični ustanovi predlagam, da se tako kot jaz pritožite na komisijo, ki bo odločila o vaši privedbi. V komisiji bo vaš odvetnik, izvedenec psihiater in sodnik-ca Okrajnega sodišča. Mene je rešilo Okrajno sodišče v Radovljici in komisija, kateri sem nazorno pojasnil razloge za mojo privedbo in zlorabo policijskih pooblastil. V nasprotnem bi me v Begunjah prisilili v jemanje zdravil in je vprašanje, kaj bi bilo danes z menoj. Še to - na oddelku sem srečal mlado pripravnico psihiatrije iz naše vasi, ki že po genetiki ne sodi med ljudi, ki bi lahko delali v dobro pacientov. Zato je na mestu pomislek o psihični kondiciji nekaterih zdravstvenih delavcev. Če bi lahko odločal jaz, bi v zaprtih psihiatričnih ustanovah končalo svoj staž kar nekaj pokvarjenih policajev iz Policijske postaje Bled.
GANGSTALKING
19. 03. 2023 13.02
+0
vsi so med seboj povezani od policije, psihiatrov, socialne službe...
Jožajoža
19. 03. 2023 15.56
+0
Škoda,da nisi ostal not.sedaj bi bil ozdravljen,normalen ,
Groucho Marx
19. 05. 2023 08.31
+1
O moj bog, kvadratni joža. Upam, da živiš sam, da ni nihče izpostavljen zmedencu, kakršen si.
Quatflow
19. 03. 2023 11.05
+1
Psihiatri in psihologi morajo biti izjemno previdni pri postavitvi diagnoze, ker te to zaznamuje. Prav tako te tablete ne rešijo, ti pa dajo nek občutek varnosti in blokade določenih impulzov. Določeni so mnenja, da so psihološke bolezni znak vnetja možganov. Prav tako je pri epileptikih priporočljiva ketonska dieta ravno zaradi hrane, ki spodbuja impulze. Epilepsija sicer ne spada pod psihične bolezni, se pa za njo predpisujejo zdravila, ki so prav tako namenjena shizofreniji. Če bi jaz svetovala kako najlažje pozdraviti določene bolezni anksioznosti in depresije bi dala pod prvo pravilo, da se ne išči in ne primerjaj z drugimi, ne ugajaj drugim zato, da zadovoljiš njihova pričakovanja, sploh če imajo slab vpliv in so egoistični. Ostalo pa ne bom tukaj pisala, ker ni družbeno sprejemljivo, kar pa spet preide v začaran krog zakaj sploh bolezni obstajajo in v način "za biznis je potreben bolnik"
Kana-1
19. 03. 2023 11.04
+3
Pomaga se ljudem ki pridejo do tu zaradi skupka več dejavnikov . Vmes je tudi nekaj prebežnikov v skrivanju pred zaporom, skratka ni vse tako črno kot se sliši v javnosti .
kokicas
19. 03. 2023 09.32
+8
To je hudo nafilajo jih z tableti da primejo in se umirijo ni to nek luksuz biti tam to je pač številka in trpljenje v prispevku pa prazni hodniki to ni realno stanje že zaposleni tam so nekateri praznični profili eni naveličani eni arogantni maščevalni marsikdo neprimeren za tja. Ampak dokler je to za zidovi in se ne dogaja nam nas ne zanima žal je pa zares hudo in žalostno v teh ustanovah.
Levcekk
19. 03. 2023 08.52
+3
Bela mafija v navezi s politiko.
Jožajoža
19. 03. 2023 08.38
-2
Tu pa tam kak janšist pobegne s take klinike in se začne ukvarjat s politiko.pa taki pobegli pacienti iz polja delajo tudi na nORItv,eni so bili celo kandidati za predsednika,en pacient v parlamentu se ima za žensko.....
slovenka62
19. 03. 2023 10.41
+1
Pa kdo se tukaj pogovarja o politiki???Res si bogi.
Jožajoža
19. 03. 2023 10.56
-1
Kitamita
19. 03. 2023 08.28
-7
Verjeten je pohn Rusofilov notr
slovenka62
19. 03. 2023 08.23
+10
Maja odlična novinarka si ampak tole je daleč od resnice.Žal.
Biker 333
19. 03. 2023 08.15
+8
Psihiatri so prvi, ki rabijo pomoč od normalnega človeka. Ker za njih noben ni normalen.
Biker 333
19. 03. 2023 08.17
+14
Drugače pa je tale prispevek fajn pocukran. Jim niso pokazali pravih prijemov v psihiatričnih bolnicah. Tiste dve sta pa itak na full dozi tablet in njihove izjave niso glih...
markym
18. 03. 2023 21.22
+7
ko psihijatru poveš da imaš stranske učinke po določenih tabletih te pa odpika, da če jih ne boš jedel kot je on naročil naj si poiščeš novega , da on ima dovolj tistih ki ga ubogajo in ne rabi tvojih problemov. ena taka je v kopru.
Tone 12345
18. 03. 2023 21.21
+10
Na psihiatrijo bi moral pol slovenije z psihiatri vred!!veste kaj mi je vodja psihiatrije v polju rekel da sem nagnjen k samomoru in me na vsak način hotel hospitalizirati v polju!!bolnik psihiater!!katastrofa ko ti tak izm e ček od vodilnega v psihiatriji podtika take svin jarije!!!
Tone 12345
18. 03. 2023 21.23
+7
Jaz sem mu hotel dokazati da nimam teh nagnjen pa je psihiater bolni kar vztrajal!!!bolno do konca res!!!
sinaya
18. 03. 2023 21.04
+13
Ne vem no,ampak poznam nekaj primerov,ki so bili hospitalizirani na psihiatriji zaradi resnih težav ,ki jih svojci in bližnji težko razumejo,ampak vcasih drugače ne gre .Je pa res,da tudi včasih ni kos vsemu in vsakemu posamezniku tudi osebje tam.Res ,da tablete niso ravno rešitev ,če pa ima oseba res težave z psihičnim zdravjem pa tudi ne gre drugače.Pogrešam pa več dostopnih psihoterapevtov seveda na napotnico ,ker je to bolj samoplačniško .Več bi morali vlagat v psihološko podporo ljudi,ki jim je način življenja načelo njihovo psihično stanje .
Klasik
18. 03. 2023 19.10
+14
Žalostno je, ker socialna delavka tako dolgo pritiska na osebo, da ta ne vedoč da soglasje za sprejem v takšno ustanovo. Doživeli v družini in ta uslužbenka sploh ni povedala kje se naš družinski član nahaja. Če bi imeli denar za odvetnika jo tožimo do konca. Banda!!!!
prince of persia
18. 03. 2023 16.28
-1
Avstrija in ostale razvite in NE nazadnjaške evropske države še vedno izvajajo elektrošok terapijo.
Misterious1203
18. 03. 2023 16.25
+4
Kaj pa Hrastovec? Propadel
Klasik
18. 03. 2023 19.12
+7
Hrastovec in podobne ustanove so samo za zaposlovanje socialnih izobražencev, ki drugače ne znajo najti službe!
Levcekk
18. 03. 2023 16.10
+0
Politika oz.drzava jih zlorablja za takšne,ki smo kritični in glasni in nas je treba utišati in iz nas narediti neveredostojne priče.Tako so naredili,ko so mi predhodne v UKC.LJ po ukazu politike in spolitizirane Policije in v sodelovanju z njimi načrtno uničili transplantirano ledvico,da bi me utišali,ustrahovali,izsiljevali in imeli v oblasti.Nikakor pa nipričakovati,da bodo v oddaji povedali in prikazali resnico
123soba
18. 03. 2023 15.42
+16
Raje napišite intervjuje oseb, ki so kot bolniki na psihiatriji. Vprašajte jih zakaj so tam? Dobili boste odgovore, ki jih ne boste upali objaviti. Vprašajte tudi tiste, ki so bili eavnokar odpuščeni. Kako so z njimi ravnali in koliko tablet morajo sedaj dnevno jemati in če so sedaj zdravi...
VelikoVedro
18. 03. 2023 20.23
+11
Tako je! Novinarji pojdite po *objektivno mnenje* zaprtih v psihiatriji o razlogih zakaj so tam. Zraven pripišite še na katerih tabletah so bili ob podajanju *objektivnega mnenja*.
dobrabejba35
18. 03. 2023 20.50
+6
Če si pameten ne jemlješ nobenih tablet, ki so ti jih predpisal
markym
18. 03. 2023 21.18
+6
naj vprašajo tudi take, ki so jim pobegnili od tam.
XVXC
18. 03. 2023 15.05
+10
dobrabejba35
18. 03. 2023 14.48
+12
Psihiatrična bolnica je hujša od zapora. Za prit v zapor moraš storiti nekaj nezakonitega, potem pa ti to morajo dokazati na sodišču. V psihiatrično bolnišnico pa te lahko zaprejo, kar tako, samo na podlagi mnenja nekega psihiatra.
VelikoVedro
18. 03. 2023 20.11
+0
Pisanje psihiatričnih mnenj ni naključen dogodek, ki 'se ti pač zgodi', a ne? :) Verjetno je bil razlog, da ga dobiš. Noben psihiater kar tako ne napiše mnenja. Ni enako kot npr. da se ti ptič po$erje na glavo, za malo bolj plastično ilustracijo.
dobrabejba35
18. 03. 2023 20.51
+5
ap100
18. 03. 2023 14.45
+13
v osnovi bi morali na vladno palačo obesiti napis in poslati 5 zdravnikov noter- pacienti ne bi smeli več zapustiti ustanove