Slovenija

Žaberl: Politiki naj se javno opravičijo preiskovalcem NPU

Ljubljana, 14. 04. 2021 11.11 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min
Avtor
Damjana Seme, Nika Kunaver
Komentarji
282

Na naše razkritje, da so nadzorniki, ki so opravili revizijo kriminalističnih preiskav na NPU, zapisali, da so bile te strokovne in zakonite, se je odzval tudi Policijski sindikat Slovenije. "Glede na javno objavljene ugotovitve nadzora lahko zatrdimo, da smo policisti predani zakonitosti, vladavini prava in pravičnosti, zato so razni politični pritiski neprimerni in nedopustni, še posebej če niso pravno utemeljeni," so zapisali. Kot navajajo, lahko iz objavljenega poročila sklepajo, da so vodstvo Policije, policijski nadzorniki in nadzirani policisti obvladali kaotično situacijo in ravnali v skladu s pozitivno zakonodajo, kar pozdravljajo. "Tega pa ne moremo trditi za visoke uradnike na ministrstvu za notranje zadeve, ki svetujejo političnim funkcionarjem, kaj je pravno dopustno oziroma zakonito in kaj ni," je zapisal predsednik sindikata Rok Cvetko. *Kasneje sta se na članek z neresnicami in osebnimi napadi odzvala tudi Zdravko Počivalšek in Žan Mahnič, članek smo dopolnili z odzivom uredništva.

Na članek sta se na tviterju ponovno z osebnimi napadi odzvala tudi Zdravko Počivalšek in Žan Mahnič.
Skrbi nas, da je svetovalec za nacionalno varnost tako slabo obveščen, da očita osebna razmerja, ki že več let ne obstajajo. V kolikor pa Žan Mahnič ve, da očitani konflikt interesov ne obstaja, pa nas žalosti njegov ohlapen odnos z resnico. 
Neprestani napadi na novinarje, novinarsko verodostojnost in na naše družine nas ne bodo odvrnili od poročanja o nepravilnostih, spoštovanja resnice in najvišjih novinarskih standardov.

Uredništvo

Miroslav Žaberl
Miroslav Žaberl FOTO:

Čeprav so, kot je znano, politiki žalili in diskreditirali preiskovalce Nacionalnega preiskovalnega urada (NPU), kriminalistične preiskave pa označili za politično motivirane, nadzor tega ni potrdil. Ravno nasprotno. Pokazal je, da so bile vse preiskave strokovne in zakonite. "Prav bi bilo, da se vsi tisti, predvsem pa politiki, ki so govorili in pisali o pristranskih preiskovalcih NPU, ki da namenoma niso strokovno opravili svojega dela, za kar da bi morali odgovarjati, posipajo s pepelom in se javno opravičijo tem preiskovalcem," pravi strokovnjak za policijska pooblastila, doc. dr. Miroslav Žaberl. Tudi sam je bil vrsto let prvi mož urada ministrstva za notranje zadeve, ki nadzira delo Policije.

Profesor na Fakulteti za varnostne vede v Mariboru še opozarja, da bi moral minister Aleš Hojs sam predstaviti izsledke ugotovitev nadzornikov, ravno zato, ker je ta revizija dvignila ogromno prahu tudi v strokovni javnosti in ker je bilo izrečenih veliko kritik na račun kriminalističnih preiskav, ki jih je minister izbral za revizijo. "Glede na dejstvo, da je minister že v tistih svojih, po mojem mnenju nezakonitih usmeritvah nakazoval, da naj bi bili določeni preiskovalci NPU pristranski, bi bilo korektno, da bi minister oziroma ministrstvo samo objavilo izsledke teh poročil, kaj je bilo ugotovljeno." Pa se to ni zgodilo. Kot smo razkrili v ponedeljek, so celotno poročilo o nadzoru nad delom NPU označili kot tajno in tako preprečili, da bi se javnost seznanila z njegovo vsebino. Minister Hojs pa po končani reviziji, ki se je zaključila že oktobra lani, o tem ni rekel niti besede več. 

Policijski sindikat: Delo policije je treba nadzirati z uporabo zakonitih metod

V Policijskem sindikatu Slovenije so že lani, ko je notranji minister odredil revizijo petih kriminalističnih preiskav, ki so bile tarča politike, naročili pravno mnenje o tem ravnanju in opozarjali na zakonitost početja vseh vpletenih. "Na podlagi znanega je mogoče razumeti, da so nadzorniki opravili nadzor v skladu s predpisi, kar dokazuje, da Policija deluje po 'navodilih' predpisov. Nenazadnje smo tudi v našem pravnem mnenju v zvezi z revizijami predkazenskih postopkov vse zaposlene pozvali, naj ravnajo skladno s pozitivno zakonodajo in pri izvajanju usmeritev sledijo načelu zakonitosti," sporočajo.  

Rok Cvetko
Rok Cvetko FOTO: POP TV

"Delo Policije in policistov je treba ocenjevati oziroma nadzirati v okviru standardov zakonitosti, vladavine prava in javnega interesa. In z uporabo zakonitih metod, saj so v nasprotnem primeru ogrožene pravice zaposlenih, ustvarjajo se krivice in širi se nezaupanje," je še zapisal predsednik sindikata. Ob tem še poziva vse, naj njihovega dela ne presojajo glede na svoja politična prepričanja, ampak na osnovi zakonitosti in strokovnosti. "Policija za svoje delo potrebuje zaupanje države, državljanov in nenazadnje, če hočete, tudi politikov. Ti pa morajo sprejeti konsenz, da je določenim institucijam, tudi Policiji, hočeš nočeš treba zaupati."

Politika s polno paro nad NPU. Brez pravih argumentov?

Več kot pol leta smo poslušali in brali zapise vladajoče politike, kako je treba Nacionalni preiskovalni urad depolitizirati, ker da so preiskovalci pristranski pri svojem delu, kako pometajo velik kriminal pod preprogo in da morajo odgovarjati za svoje početje. Minister pa je celo podvomil, da so tožilci korektno obveščeni o vseh izsledkih policijskih preiskav, in izjavil, da je zato revizija nujna. "Morda bo ugotovljeno, da delo ni bilo ustrezno opravljeno, in bodo ugotovljena nova dejstva, na podlagi katerih bo tožilstvo imelo razloge za nadaljevanje svojega dela," so sporočali z notranjega ministrstva. In še, da so zavržbe kazenskih ovadb "lahko tudi posledica slabo opravljenega dela Policije in ne zgolj nedolžnosti osumljenih".

Nič od tega se ni potrdilo, minister javnosti o ugotovitvah nadzornikov ni obvestil, nam pa je poročilo uspelo dobiti šele po več kot treh mesecih, in še to le zato, ker je posredovala informacijska pooblaščenka. Ta je pri ogledu vseh dokumentov ugotovila, da je Policija povsem neupravičeno del poročila označila z oznako "zaupno". Naložila jim je, da umaknejo oznako "interno" s poročila, kjer je med drugim pisalo tudi: "S pregledom dosjejev po bančni kriminaliteti strokovne napake ali pomanjkljivosti niso bile zaznane." Preiskava zoper Pro Plus – "aktivnosti NPU so bile opravljene skladno z ustaljeno kriminalistično prakso, pisni izdelki pa izražajo strokovno opravljeno delo". Afera "Irangate" – "NPU je aktivnosti izvajal skladno z uveljavljenimi principi kriminalističnega preiskovanja". Zadeva žilne opornice – "posamezna opravila NPU so bila izvedena strokovno in zakonito". To so torej ugotovitve nadzornikov, ki se v Poročilu o strokovnem nadzoru nad delom NPU nanašajo na vsebino petih kriminalističnih preiskav.

Politika: Kdo se bo opravičil in prevzel odgovornost?

Na naše poročanje o končanem nadzoru in ugotovitvah se je odzvala tudi politika. Poslanec stranke SD in predsednik Komisije za nadzor obveščevalnih in varnostnih služb Matjaž Nemec je zapisal: "Revizija kriminalističnih preiskav na NPU ni potrdila dvomov in očitkov Aleša Hojsa in generalnega direktorja Policije Antona Olaja, da so bile preiskave politične. Kdo od vaju se bo opravičil, prevzel odgovornost in odstopil zaradi neupravičenega blatenja in obsojanja vseh vpletenih?

Nekdanji minister za notranje zadeve in član stranke LMŠ Boštjan Poklukar pa: "Minister za notranje zadeve je zaradi zahtevanih nezakonitih političnih revizij sebi ljubih kazenskih postopkov spet pogorel v dokazovanju svoje in strankarske resnice. Bridko spoznanje, da je NPU pred njegovim prihodom deloval avtonomno, zakonito, strokovno ter v skladu z usmeritvami Državnega tožilstva, je očitno za nekatere zelo boleče. Politični lov na čarovnice v slovenski policiji žal še ni končan. Kdo bo naslednji?"

Koronavirus pasica nova
  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (282)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

prvaliga
18. 04. 2021 16.03
Ste že začeli preiskovati krivdne postopke ki jih je ugotovilo računsko sodišče barabe policajske ki ste enaki kot klero fašistična oblast in vi naj bi bili pošteni SRAMOTA!!!
jezni janez
18. 04. 2021 15.13
-1
Mal ste tukaj zašli. Hojs je naročil revizije zaradi javno znanih dejstev in oddaje tarča , žilne opornice... Tam je bilo vse jasno in podkrepljeno z dokazi. Kriminalisti pa niso našli nič spornega. Pol se naj tudi RTV opraviči.
FAUSTOS1
15. 04. 2021 13.07
+7
Dejstvo ta strahovlada janšistov novih profašistov ,je kot slon v trgovini z porcelanom oni mislijo .da vladanje daje pravico kršiteve ustave in zakonov,groza ZLO ZMAGUJE KER POŠTENI LJUDJE MOLČIJO.
Kornfleks
17. 04. 2021 10.20
+1
Drži. In nujne je, da se pošteni ljudje odzovemo na volitvah. Nisem nek pristaš shodov, pa ne zato, ker si ne bi upal povedati svojega mnenja, ampak zato, ker se s shodi pri tej nedemokratični vladi ne doseže nič. Prav nasprotno, žali in ponižuje jih. V zreli demokratični državi so shodi sredstvo uravnavanja politike, ko ts skrene. Po Janšo pa se za vsakim shodom narod skrega, zato ker Janez v njih vidi komuniste, levičarje, udbovce, pa ne vem kaj še vse, ne vidi pa državljanov. Zato, na volitve in mu tam jasno pokazati, da smo Slovenija zrela demokracija, ki si želi poštene družbe in da je njegov čas potekel. Volitve, samo to nas lahko premakne naprej.
jezni janez
18. 04. 2021 15.15
Kar se žaljenja tiče, pa ga je z leve še več kot desne.
Kopriva007
15. 04. 2021 11.19
+4
Odličen protinapad. Politicna odgovornost? Hahaha...
sinhron
15. 04. 2021 11.06
+11
SDS - ovce ne boš prepričal , da se bodo upravičili , ker se njihov šef nikomur in nikdar ne upraviči , rad pa žali in ponižuje in tako počno tudi ostali ! Nepreklicno odstopljeni in ponovno pristopljeni notranji minister , bi moral sedaj takoj odstopiti , odstopiti bi moral tudi PV saj je vse to njegovo maslo !
Kornfleks
17. 04. 2021 10.24
+1
Odstopi funkcionirajo v zdravih in zrelih demokratičnih državah, ne pa v SDS, ki je popolnoma zašla vstran od demokracije, človekovih pravic, svobode in spoštovanja sočloveka. Celo podporniki vidijo, da ne plujejo v pravo smer, a hkrati, priznati zmoto zahteva veliko poguma in trezne glave. Tega pa pri podpornikih večinoma ni, ali pa je zelo okrnjeno ali celo na mimimumu. Zato je na nas, ostalih, več kot 1.500.000 volilnih upravičencev, ki nismo naklonjeni agendi, ki jo riše vlada s podporo komaj 200.000 volivcev in zato, moramo na volitve! Čimprej tem bolje. Predčasne pa kar najbolje.
Antoniozmaj
15. 04. 2021 10.56
+8
včeraj sem nekje prebral, da nam je pacient janša odredil toliko dni policijske ure, kolikor dni je bil on sam zaprt zaradi afere "patrija". Zgolj naklučje????
Skinwalker
15. 04. 2021 10.47
+1
Policisti niste nikoli bili za narod vedno ste ščitili politike eto vam zdaj. Upam da ste dojeli.
hotchilipoper
15. 04. 2021 10.44
-1
plejadanka
15. 04. 2021 10.37
+1
Odlika velikega voditelja je, da okrog sebe zbira pametne, sposobne in visoko strokovne kadre. A je treba še kaj dodat?
prašek
15. 04. 2021 11.08
+1
resslovenka
15. 04. 2021 10.05
+8
Mahnič področje nacionalne varnosti 😁😁😁. Njegova najboljša kvaliteta je opletanje z jezikom in žaljenje njemu neljubih sodržavljanov. Janez je take okol sebe nabral in jih obdaroval z odmevnimi, dobro plačanimi položaji. Druge kvalitete niso pomembne. 😎
amedeo
15. 04. 2021 09.28
+15
Pri nas najpomemembnejše resorje vodijo prostaki in kmetavsi ala Mahnič, Kangler, Hojs...
RedCell
15. 04. 2021 08.57
+19
v normalnih državah so na mestih svetovalec za nacionalno varnost ugledni gospodje, izobraženi, izkušeni v politiki ali diplomaciji. Pri nas pa eno kmetiče Žan Mahnič, pa saj to je bizarno, da bolj ne more biti.
resslovenka
15. 04. 2021 10.07
+6
hotchilipoper
15. 04. 2021 10.45
+3
EnKandidatDosmrtniMandat
15. 04. 2021 08.50
+14
Da bi se kdo iz komunistične SDS opravičil ali odstopil? Na kaj takega bo pa svet še moral počakati. Ni važno koliko lažejo ali zavajajo, oni se ne opravičijo. Še manj jim je žal. Oziroma žal jim je samo, da je laž spregledana.
scipio
15. 04. 2021 08.46
+11
Politiki se bodo opravičili? Kdaj se je pa že hudič opravičil, da je zmešal Evo, da je pojedla, kar je pojedla? In sploh, kako je lahko prehajal regionalne meje in se priplazil v Raj kar brez PCR testa?
marmilan
15. 04. 2021 08.39
+16
Kdo bo se opravičil? Ti lopovi svečkarski že ne, ker mislijo, da so oni vse. Banda.
Bogdan Kranjc
15. 04. 2021 08.33
-10
Vse so raziskali tudi Beričeve pse zelo so bili delavni tudi pri NLB.
Levcekk
15. 04. 2021 08.27
+8
Saj obesca NPU in njihova Grahek Lazarjeva Snezica in politike o preiskavah,da se lahko pripravijo.SDS policija,Sova in vse druge innstitucije.Diktatura!
zajebant2
15. 04. 2021 08.15
-4
Ja pa ja nesposobnežem
Bolfenk2
15. 04. 2021 08.10
-8
NPU je ustanovila politika, konkretno Kresalka in tam se je že od samega začetka politično kadrovalo. Tam ni strokovnjakov, le politični nameščenci.
totinori
14. 04. 2021 21.59
+18
Kdor sanja o kakršnemkoli opravičilu je neozdravljivi naivec, tako kot je Hojsov šef, po čigar diktatu se je revidiralo, neozdavljivi pacient, posledice pa čuti cela država in ker mu to ni zadosti se je spravil še na EU, ki ji naj bi v kratkem predsedoval. Upam, da ga prej strpajo v ustanovo, kjer bi moral biti že sedaj !!!