Slovenija

Začela se je izrazita odjuga, a že kmalu bo ponekod lahko spet snežilo

Ljubljana, 20. 01. 2021 07.15 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
Rok Nosan
Komentarji
9

Za nami je desetdnevno obdobje zimskega vremena, pred nami pa izrazita odjuga, ki bo talila sneg tudi v višje ležečih alpskih dolinah. Spremembo vremena je že naznanil jugozahodni veter, ki se bo še okrepil, kar nam bo poleg višjih temperatur prineslo tudi dež. Toplo vreme pa ne bo trajalo prav dolgo, saj nas bo, kot vse kaže, že v soboto prešla hladna fronta in meja sneženja se bo ponekod lahko spet spustila do nižin. Arso je za severovzhod države izdal oranžno opozorilo zaradi vetra.

Z jugozahodnim vetrom bo k nam v prihodnjih dneh dotekal občutno toplejši zrak.
Z jugozahodnim vetrom bo k nam v prihodnjih dneh dotekal občutno toplejši zrak. FOTO: POP TV

Nad našimi kraji že od včerajšnjega dneva piha jugozahodni veter, ki nam prinaša za ta čas zelo topel zrak. Vendar pa jugozahodniku še ni uspelo prepihati vse Slovenije, zato so današnje jutranje temperature zelo raznolike. V bolj prevetrenih krajih vzhodne in južne Slovenije se gibajo od 5 do 8 stopinj Celzija. Povsem drugače je v zatišnih legah severne Slovenije, kjer se je živo srebro spustilo globoko pod ničlo. V Ratečah so ob sedmi uri zjutraj izmerili celo –11 stopinj Celzija, v Bohinju so termometri pokazali –7, v Šmartnu pri Slovenj Gradcu pa –6 stopinj Celzija. Malo pod ničlo se je ohladilo tudi v severnem delu Ljubljanske kotline. 

Mrzlo vreme, ki smo ga imeli v preteklih dneh, je bilo zelo primerno za poskuse z vročo vodo. Ali ste vedeli, da vroča voda pri zelo nizkih temperaturah zraka zmrzne prej kot mrzla voda? Če bi mrzlo vodo vrgli v zrak, bi se z njo le polili, medtem ko se vroča voda zelo hitro spremeni v ledene kristalčke, kar lahko ob vzhajajočem soncu ustvari čudovite prizore:

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

V prihodnjih dneh bodo razmere za ljubitelje snega in mraza precej manj idilične. Topli zahodni vetrovi bodo že danes mrzel zrak potisnili daleč stran od naših krajev. Pravo zimo bodo tako danes imeli le še na skrajnem vzhodu in severu stare celine, kjer bodo temperature ob oblačnem in vetrovnem vremenu marsikje ves dan vztrajale pod –10 stopinj Celzija, drugod po Evropi bo kar krepko nad ničlo. V Franciji se bo ogrelo do 15 stopinj Celzija, prav veliko manj pa ne bo niti pri nas. 

Jugozahodni veter se bo še okrepil

Sreda bo v zahodni, deloma osrednji in južni Sloveniji oblačna z občasnimi manjšimi padavinami, ki bodo pogostejše nad hribovitimi predeli. Po nižinah bo deževalo, meja sneženja bo na nadmorski višini med 800 in 1100 metri. Drugod bo suho, na vzhodu tudi precej sončno, vendar vetrovno. Pihal bo jugozahodni veter.

Veter bo najizrazitejši na Štajerskem in v Prekmurju, kjer bodo popoldne in zvečer najmočnejši sunki dosegali hitrost okoli 70 kilometrov na uro. Še bolj vetrovno bo v višjih legah. V krajih nad nadmorsko višino 1000 metrov bodo najvišje hitrosti jugozahodnika na izpostavljenih mestih lahko tudi krepko nad sto kilometrov na uro. Možen bo lokalen vetrolom. Agencija RS za okolje (Arso) je zato izdala oranžno opozorilo. 

Zaradi jugozahodnika bodo popoldanske temperature marsikje na vzhodu države presegle 10 stopinj Celzija. Kakšna stopinja manj bo ob morju. Drugod bo od 4 do 8 stopinj Celzija, malo nad ničlo bo tudi v alpskih dolinah.

Vremenska napoved za današnje popoldne
Vremenska napoved za današnje popoldne FOTO: POP TV

Še toplejša bosta četrtek in petek

V četrtek se vreme ne bo veliko spremenilo, kar pomeni, da bomo še naprej pod vplivom okrepljenega jugozahodnega vetra, ki bo zahodni polovici Slovenije prinašal oblake in dež, vzhodni polovici pa tudi nekaj sonca.

V petek bo ozračje nestabilno. Padavine na zahodu se bodo okrepile in popoldne širile proti vzhodu. Predvsem v bližini morja bodo nastale posamezne nevihte. Meja sneženja bo visoko, in sicer na nadmorski višini okoli 1500 metrov, nekoliko nižje bo snežilo le na območju Julijskih Alp in zahodnih Karavank. Tako v četrtek kot tudi v petek bodo že jutranje temperature v večjem delu države krepko nad ničlo, čez dan pa se bodo v vzhodni Sloveniji in ob morju, kjer bo veter najizrazitejši in kjer bo tudi nekaj sonca, dvignile v bližino 15 stopinj Celzija. 

Obeti za Slovenijo
Obeti za Slovenijo FOTO: 24ur.com

V soboto prehod hladne fronte

V soboto bodo padavine zajele vso državo. Ker bo od severovzhoda k nam dotekal hladnejši zrak, se bo meja sneženja ponekod lahko spustila do nižin, a najverjetneje prav veliko snega ne bo zapadlo nikjer. Občasne padavine se bodo pojavljale tudi še v nedeljo, v prihodnjem tednu pa kaže na večinoma suho vreme z jutranjimi temperaturami malo pod lediščem, dnevnimi pa okoli 5 stopinj Celzija.

Podrobnejšo vremensko napoved za vaš kraj lahko  preverite na vreme.24ur.com

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (9)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

jamajaka
20. 01. 2021 12.22
+1
vreme bo ne odločamo mi ampak narava za ta čas ustreza malo mokro in mrzlo ko bo jasno
TistoPravo
20. 01. 2021 12.09
+2
Lep barvit članek. Na kratko bi lahko rekli, narava stalno poizkuša...svoje skrite namere uresničit. Enkrat listje iz vzhoda vlači, drugič iz zahoda...vse dokler ga ne slremeni v prah. Ti ti narava, in a koncu vedno zmagaš...
Andrej Volaj
20. 01. 2021 10.23
emilzapata
20. 01. 2021 09.41
+2
ko še ni bilo klimatskih sprememb, je kar veljal rek: zaupati ni mogoče fantovski obljubi, otroški ritki, in januarski odjugi.
Samopov3m
20. 01. 2021 09.12
+2
Rok, zelo lepo in korektno napisana napoved. Se vidi, da obvladaš. :)
Vap0
20. 01. 2021 08.08
+2
Pretresljivo...
pogan
20. 01. 2021 08.05
+6
Cenzura dela 100 na uro....
hotchilipoper
20. 01. 2021 08.10
+14
Saj je brez veze pisariti,ker si svobodo izražanja predstavljajo po socialistično
jspatipaon
20. 01. 2021 10.25
+0