Slovenija

'V zdravstvu je slišati le o zdravnikih, kar pa ni prav'

Ljubljana, 16. 02. 2022 07.12 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 7 min
Avtor
STA, Mirko Vorkapić, Tina Hacler
Komentarji
565

Ker z vladno stranjo niso zbližali stališč glede stavkovnih zahtev, med drugim po zvišanju plač, so reprezentativni sindikati zdravstva in socialnega varstva v sredo stavkali. Šlo je za medicinske sestre, fizioterapevte, laborante, čistilke, zaposlene v domovih za starejše. Kot so sporočili iz Sindikata zdravstva in socialnega varstva Slovenije, "vladna stran ni bila pripravljena niti minimalno prisluhniti" njihovemu predlogu. Koordinacija stavkovnih odborov se bo po današnji stavki na sestanku v četrtek dogovorila o nadaljnjih aktivnostih. "Vsekakor bomo stavkovne aktivnosti stopnjevali, če vlada ne bo konstruktivno pristopila k pogajanjem," so sporočili.

V Sindikatu zdravstva in socialnega varstva Slovenije odgovornost za stavko v dejavnosti zdravstva in socialnega varstva v celoti pripisujejo vladi, "ki je ponovno pokazala mačehovski odnos do zaposlenih v obeh dejavnostih".

Stavka zdravstvenih delavcev pred UKC Ljubljana
Stavka zdravstvenih delavcev pred UKC Ljubljana FOTO: Bobo

V izjavi za javnost so zapisali, da ne gre le za pogajanja o dvigih plač. "Gre za ohranjanje načela enakosti in dostojnost vseh poklicev, za ohranjanje kakovosti storitev v dejavnosti zdravstva in socialnega varstva in za poziv k zavedanju o soodvisnosti vseh zaposlenih, ki delujemo v obeh dejavnostih. Sprejetje standardov in normativov, za kar se borimo že leta, ne bo zagotovilo le izboljšanje delovnih pogojev, določa standard storitve in posledično kakovostnejšo obravnavo pacientov, oskrbovancev, varovalcev." Ob tem so zatrdili, da ne stavkajo le zase, pač pa "za vse državljane in državljanke Slovenije, ki za povrnitev ali ohranjanje zdravja in dvig kvalitete življenja potrebujejo javni zdravstveni in socialni sistem".

Ponovili so tudi svoje stavkovne zahteve, ki vključujejo dvig vrednotenja delovnih mest v zdravstvu in socialnem varstvu, s čimer bi se zaradi enotnosti plač v javnem sektorju odpravila nesorazmerja pri vrednotenju med posameznimi delovnimi mesti in poklicnimi skupinami ter sprejem standardov in normativov v zdravstvu in socialnem varstvu.

Sindikati so od vladne strani v torek pričakovali protipredlog, iz katerega bi bilo razvidno, da ima vlada dejansko interes razrešiti njihove stavkovne zahteve. A jim, kot so pojasnili na sindikalni strani, ni nastopila naproti niti v minimalnih zahtevah. Minister za zdravje Janez Poklukar sicer razlogov za stavko ne vidi, podobno meni tudi minister za delo Janez Cigler Kralj.

"Zdravstvo niso samo zdravniki"

Zdravstveni delavci, ki so se dopoldne zbrali pred UKC Ljubljana, so ponovili, da ne dajo javnega zdravstva ter da zdravstvo niso samo zdravniki, ki sicer danes ne stavkajo, ampak tudi drugi delavci. Ena od govornic je poudarila, da "si vsak, ki dela v tej državi, zasluži minimalno plačo".

Stavkajoči namreč opozarjajo, da so bili iz vladnih ukrepov izpuščeni fizioterapevti, rentgenski inženirji, podskupine v tehnično-oskrbovalnih službah, kuhinji, pralnici ...

"Dejavnosti zdravstva in socialnega varstva brez slehernega zaposlenega ni," je v nagovoru izpostavil predsednik UKC-jevega sindikata Vladimir Lazić. Po njegovih navedbah ne bodo dovolili zavajanj, da jim gre zgolj za plače. "Standardi in normativi so prav tako pomemben del našega dela in ne bomo ostali edini, ki nimamo določeno, kdaj je preveč dela, enostavno preveč," je poudaril.

"Veriga ljudi v zdravstveni dejavnosti je pomembna od najnižjega do najvišjega. Če ljudje v tej verigi popuščajo zaradi slabega plačila za pošteno delo, potem ne vem, kaj še čakamo," je izpostavil tudi predsednik Sindikata medicinskih sester Florence Miha Benet.

Po besedah predsednice Sindikata zdravstva in socialnega varstva Slovenije Irene Ilešič Čujovič se zavedajo, da je stavka skrajno sredstvo. Zaposleni v dejavnostih zdravstva in socialnega varstva štejejo svoj poklic kot poslanstvo, pa vendar ne zmorejo več, je poudarila. Spomnila je, da delo v zdravstvu in socialnem varstvu ne poteka tako, da bi lahko en sam storil vse.

Predstavnica sindikata delavcev v zdravstveni negi v UKC Ljubljana Saša Kotar pa je povedala, da zahtevajo normalne delovne pogoje in ustrezno število kadra. "Šele potem bi plača nekako odtehtala zahtevnost dela vseh zaposlenih v zdravstvu," je dejala. Po njenih besedah pa je druga stavkovna zahteva zvišanje izhodiščnega plačnega razreda za vse, ki so bili v jesenskem delu prikrajšani.

Predsednica Sindikata zdravstva Slovenije SPUKC Mateja Klep Breskvar pa je poudarila, da so v tej stavki sindikati združeni, enotni in povezani za vse zaposlene v zdravstvu, saj se vlada ni držala zavez iz novembra.  

Zaposleni so se zbrali tudi pred UKC Maribor in tudi tam predstavili zahteve.

V domovih za starejše pravijo, da so tudi stanovalci pogosto opozarjali na neustrezno število zaposlenih

Iz Skupnosti socialnih zavodov Slovenije so sporočili, da težav zaradi današnje stavke niso zaznali. Splošno delo v domovih za starejše in posebnih zavodih za odrasle je potekalo kot ob nedeljah. Niso se izvajale storitve, kot so delovne terapije, fizioterapije, nadstandardne storitve, kopeli-kopanja, transferji, nenujna spremstva, obnovitvene in preventivne fizioterapije ter podobne. Izvajalci pomoč na domu so izvajali celoten nabor storitev, povezanih s temeljno nego in oskrbo, in zgolj nujna opravila gospodinjske pomoči in podpornih storitev.

V skupnosti socialnih zavodov so dodali tudi, da so bili po njihovih informacijah odzivi stanovalcev in svojcev večinoma pozitivni in podpirajo zaposlene. Ravno stanovalci so pogosto in tudi javno opozarjali na neustrezno število zaposlenih, težko in zahtevno delo in prenizko plačilo ter na s tem povezane težave pri izvajanju vseh storitev, ki jih potrebujejo ali želijo, so dodali.

Zapisali so še, da kot skupnost podpirajo stavkovne zahteve za sprejem standardov in normativov, boljše vrednotenje delovnih mest ter odpravo plačnih nesorazmerij v zdravstvu in socialnem varstvu.

Drugi sindikati podpiraj zaposlene in stavko

"Na Zvezi svobodnih sindikatov Slovenije (ZSSS) z besedami in dejanji že dlje časa opozarjamo na neenako obravnavo in neprimerno zapostavljanje določenih skupin zaposlenih. Današnja stavka reprezentativnih sindikatov v dejavnostih zdravstva in socialnega varstva, je tako le še ena od posledic nepremišljenih potez Vlade Republike Slovenije," so zapisali v sporočilu za javnost.

Na ZSSS podpirajo stavkovne zahteve zaposlenih v dejavnostih zdravstva in socialnega varstva ter pozivajo politiko, da "preneha z neenakopravno obravnavo delavk in delavcev, naj se vrne za mizo socialnega dialoga in uresniči zahteve skupine zaposlenih, ki pokonci držijo naš zdravstveni in socialno-varstveni sistem"

Po oceni Konfederacije sindikatov javnega sektorja Slovenije gre odgovornost za stavko v dejavnosti zdravstva in socialnega varstva v celoti pripisati vladi, "ki je ponovno pokazala mačehovski odnos do zaposlenih v obeh dejavnostih", saj da na torkovih pogajanjih ni niti minimalno prisluhniti sindikalnemu približevalnemu predlogu. Od vlade pričakujejo resna pogajanja, uresničitev podpisanih in veljavnih dogovorov ter izpolnitev stavkovnih zahtev.

"Kakovost opravljenih storitev je odvisna predvsem od zaposlenih - vseh zaposlenih. Ti pa morajo biti za svoje pošteno delo ustrezno plačani, imeti morajo zdrave in primerne delovne pogoje, določeni jim morajo biti strokovno utemeljeni normativi in standardi ter omogočen stimulativen karierni razvoj," so zapisali.

Prav tako Sindikat vzgoje, izobraževanja, znanosti in kulture Slovenije (Sviz) v celoti podpira stavkovne zahteve ter stavkajočim delavcem izreka popolno podporo in solidarnost v njihovem boju za boljše vrednotenje delovnih mest v zdravstvu in socialnem varstvu, za boljše pogoje dela ter za sprejem dolgo zahtevanih standardov in normativov.

V stavki sodelujejo tudi člani Sviz, ki so organizirani v štirih socialnovarstvenih zavodih, in sicer v centrih za usposabljanje Draga Ig, Radovljica, Črna na Koroškem in Dornava. Ob tem v Svizu kot nujno izpostavljajo čimprejšnje zvišanje plač pedagoškega osebja: skupinskih habilitatorjev, logopedov, delovnih terapevtov, fizioterapevtov, tehnologov in delovnih inštruktorjev v varstveno delovnih centrih.

Skupaj z drugimi sindikati Sviz zahteva zvišanje plač zaposlenih v socialnovarstvenih zavodih iz skupine J, za strokovne sodelavce, finančno-računovodske delavce, pisarniške referente, finančnike, ekonome, kadrovnike, vzdrževalce, zaposlene v kuhinjah in pralnicah, za gospodinje oskrbovalke, za voznike oseb s posebnimi potrebami in vse druge, ki se jim v prvem krogu pogajanj niso zvišale plače.

Fides: Zdravniki in zobozdravniki danes ne stavkajo

V Sindikatu zdravnikov in zobozdravnikov Slovenije (Fides) pa so ponovno poudarili, da zdravniki in zobozdravniki danes niso stavkali. Kot so zapisali, imajo zdravniki kot odgovorni nosilci javnega zdravstvenega sistema etične zadržke do zaostrovanja sindikalnih aktivnosti v nezavidljivi epidemiološki situaciji, ki je ne nameravajo izrabljati za uveljavljanje lastnih interesov.

Ob tem so izpostavili, da javno objavljeni podatki ministrstva za javno upravo izkazujejo, "da so se od leta 2016 medicinskim sestram, ki danes stavkajo, plače skupno povišale za 25 odstotkov več kot zdravnikom". Ob tem so z ogorčenjem tudi po začasnem zadržanju dviga plačnega stropa za zdravnike in zobozdravnike v medijih "spremljali utemeljitve stavkovnih zahtev z dvigom zdravniških plač, ki se ni zgodil".

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (565)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

robica03
19. 02. 2022 17.27
+1
Žalostno je to da delaš osem urni delovnik in da ne dobiš minimalca. Delomžneži pa 480 evrov vsak mesec in dodatki kot penzijonisti.
Salomon
18. 02. 2022 10.53
Zdravnikov in medicinskih sester je več kot dovolj. Ko bo nekdo začel organizacijo dela kot se spodobi, po vzgledu iz gospodarstva, bo vseh dovolj . S plačami pa so na stropu.... pa redko kateri so toliko tudi zasluži Zdravniki so dobili zadnja leta povišico 40 %, medicinske sestre 50 % smo videli na tv... A omenja kdo koga, ki ni dobil povišice plače... Je tak ? seveda je... lekarniški farmacevti, niti centa...in kdo je delal cel čas v zdravstvu, dve leti neprekinjeno ? vedno dostopni, brez PCT preverjanj. brez čakalnih vrst..... Lekarne.. Ampak to nobenega ne zanima, kajne ? Bravo vlada. Zamislite se
robica03
19. 02. 2022 17.28
Zakaj bi delali kot v gospodarstvu če jim zdaj lepo teče
periot22
16. 02. 2022 21.59
+0
Pojdite delat v gospodarstvo če vam kaj ne paše za tekoči trak nobeden vas ne sili da delate tam kjer vam je hudo!
RSBTT8
17. 02. 2022 10.22
Kiki Kris
16. 02. 2022 21.32
+3
zdaj ste glasni,ko je vsega konec...zasluzite si manj od minimalca..podpirali ste vlado in stroko...fuj za tiste ,ki ste bili tiho
MladInPerspektiven
16. 02. 2022 21.10
+5
Na novo ovrednotiti VES javni plačilni sistem pa bo druge ni.
nikhrast
16. 02. 2022 20.39
-2
Vrzite ta plačni sistem v smeti. Ne moreš imeti zdravnike in čistilce v istem plačnem sitemu, vsak sindikat po svoje, pa naj si pridobi najboljše plače, pogoje...., tako je drugje po svetu, pa teče v redu.
robica03
19. 02. 2022 17.24
Tam nimajo toliko sindikatov kot pri nas, zato se lahko zmenijo
Spawn
16. 02. 2022 20.35
+3
Mam občutek, da se Slovenija ne zaveda, da zdravniki ne rabijo stavkat. Dovolj je, da umaknejo soglasja za nadurno delo in se celi sistem podere v treh dneh. Razlog, da imajo zdravniki v Sloveniji lepe plače ni zato, ker bi bili dobro plačani. Povprečen specialist zasluži 12 evrov neto na uro. Lepe plače imajo, ker ogromno časa preživijo v službi. Kar se višanja plač tiče: Ne zaslužijo si vsi zdravniki višje plače. Obstajajo zdravniki, katerim bi lahko za trikrat dvignili plačo in bi si še vedno zaslužili več. Obstajajo pa tudi takšni, ki bi največ koristi naredili za slovensko zdravstvo, če bi jutri nehali hodit v službo. Namesto da se vsem povprek dviguje plače, bi bilo smiselno, da se začne ločevati sposobne zdravnike od nesposobnih. Da se postavijo standardi za kvalitetno oskrbo. In kdor jih ne dosega, naj si išče službo drugje. Tiste, ki jih presegajo, naj se pa nagrajuje, da bodo vztrajali naprej.
twitty
16. 02. 2022 20.21
+2
Vsak svoje pravi - kaj ne bi raje objavili celo listo plač enako kot za policiste? Navsezadnje gre le za naš denar in ne bi bilo napačno vedeti zakaj se dejansko sploh porablja.
PSIHOTERAPEVT
16. 02. 2022 20.02
+1
Sramota brez primere, da nekdo doma lezi za 450.. nekdo pa dela cel mesec za 550
bučk
16. 02. 2022 20.03
+1
to je slovenska realnost, mi smo ja druga švica
BundyCrocodile
16. 02. 2022 19.12
+2
Ravnokar na nacionalki članek o tem kot prvi in prva izjava gospe, ki stavka.. citiram" Tisti, ki je na socialki dobi 480€, jaz ki pa delam pa 540€. On doma spi, jaz pa delam". Dokler boste podajali lažnive izjave in stavkali na plečah socialno najbolj šibkih vas nihče ne bo jemal resno in zaslužite si sankcije ne podporo. Kot prvo je socialna 400€ razen tistih, ki si 100€ dodatno zaslužijo s prostovoljnim delom ampak za teh dodatnih 100€ ima odgovornost in delo. Večji del dobi manj od 400€. Če gospa dobite 540€, zato niso krivi socialno ogroženi ampak vi sami, ker v tem primeru vam mora država poleg delodajalca zagotovit dodatek do minimalne plače, katerega ne dvomim tudi koristi. V enem stavku, se je ženska zlagala 2x in moti jo socialno ogrožen ne pa njen direktor, sistem ali država. Potem pojdite gospa na socialno in si zagotovite 480€ z ležanjem doma namesto, da zbijate dohodek socialno najbolj ogroženim. Ne samo, da zbijate njihov dohodek ampak pljuvate v lastno skledo , ker minimalna plača je pogojena s socialnimi prispevki in vaš komentar in stavka je v škodo vsem delavcem. Za vašo pamet in odnos pa je tudi 540€ preveč.
oježeš
16. 02. 2022 19.19
+0
Prav nič se ni zlagala. Prejme kot je navedla, le pozabila je prišteti posojilo ali dva, ki ju plačuje od plače. Mogoče kar direktno preko banke. Pa če nekdo jamra da s 3.000 EUR ne pride skozi mesec, zakaj ne bi pojamrali še tisti, ki toliko zaslužijo v štirih mesecih, če zaslužijo toliko.
BundyCrocodile
16. 02. 2022 19.29
+1
Lahko jamra, nihče ne brani ampak da se oslanja na socialno šibke, jih ponižuje in se z njimi primerja pa ni prav. Njen šefe dobi 25.000€ pa gospa žal nima jajc, da bi ga omenila. To žensko moti socialna, ne zaveda pa se, da ko socialne več ne bo tudi njene plače ne bo. Kakor sem rekel, pljuva v lastno skledo in v skledo vseh delavcev z minimalno plačo. Ofca, brez pameti.. zaradi takšnih smo tu, kjer smo.
bučk
16. 02. 2022 20.08
+0
periot22
16. 02. 2022 19.10
+1
Gorenje vabi nove delavce!
jutri_pa_res
16. 02. 2022 19.03
-2
Ne vem, kaj bi rada ta famozna skupina J v javnem sektorju. Tudi v zasebnem sektorju je tretjina delavstva na minimalcu, pa ne jokajo, ampak delajo in plačujejo prispevke in davke za te požeruhe v zdravstvu. Razen tega mi večina teh žensk ne izgleda ravno podhranjena.
evanderkane
16. 02. 2022 19.00
+1
Zanimivo mi je, da zlasti medicinske sestre, so to "spoznale" šele sedaj, prej pa dve leti sodelovale v tem jajotovem režimu kovidfašizma!
123Colnago
16. 02. 2022 18.55
+5
Placna skupina J je velik problem,
Rde?a barva
16. 02. 2022 18.48
-1
Ne bi rad citiral Hojsa, ampak lenuhi s Covid dodatki, delat pejte!!!
oježeš
16. 02. 2022 19.20
+1
Da ni to slučajno mislil na sebe, samo je pozabil kako je želel povedati.
BauBau1
16. 02. 2022 18.48
+3
Pa naj grejo zdravniki v tujino, če je tam vse tako lepo za njih. Predno pa grejo, naj vrnejo denar za celotno zastonj šolanje in za specializacijo, ki so jo lahko opravili pri nas. Koliko jih bi šlo??????
muceli
16. 02. 2022 19.10
-3
Kaj si pa ti po poklicu in kaj delaš ... če že omenjaš vračilo ?
inet
16. 02. 2022 18.38
+2
Taki so slovenski izobraženci, šolani egoistični oblastniki. Osnovna logika , bolj izobražen - bolj empatičen, žal ne velja, so izjeme a se jih bolj malo sliši. Tega se najverjetnej skozi proces šolanja nauče? Požrešnost pa taka kot bogatuimi se bodo sami ugonobili. Zdravi bodo lahko zlate palice jedli.
sloZebra
16. 02. 2022 18.28
+5
Strinjam se, da so zdravniki dobro plačani ...vendar določene plače presegajo meje dobrega okusa. Vsi govorijo kako so izgoreli zaradi garanja (in nekateri so res ....) pa vseeno najdejo čas in moč za svoje privatne ordinacije ....
Ellerion2
16. 02. 2022 18.34
+5
Za to, kolikor naredijo, so že zdaj PREVEČ plačani. Večino dela opravijo drugi delavci (medicinske sestre, zdravstveni tehniki, fizioterapevti, čistilke, mavčarji in drugi, zdravniki bi brez njih bili NULE.
User2137037
16. 02. 2022 18.18
+4
Jaz podpiram zdravstvene delavce, da si izborijo boljše pogoje za življenje (beri plače), tudi s stavko. Ampak dragi zdravniki, medicinske sestre, tehnično osebje, farmacevti in vsi tisti, ki manjkajo na tem seznamu ta stavka je bila izpeljana prav diletantsko brez upoštevanja pacientov. Konkretno jaz sem danes imel naročen pregled v eni od bolnišničnih ambulant. Že včeraj, ko je bilo jasno, da bo danes stavka in je bilo v medijih rečeno, da se bodo opravljale samo nujne storitve, sem klical v bolnico, da bi izvedel ali bodo delali ali ne vendar mi v bolnici nihče ni vedel povedati ali bodo zaposleni v dotični ambulanti delali ali pa bodo stavkali. Prav nasprotno ena (medicinska) sestra me je odpravila z besedami, da naj ne verjamem vsemu kar preberem v medijih. (Mogoče je še sreča, da nisem verjel kar sem prebral, da naj se cepimo in se nisem cepil.) Ker nisem vedel ali bo pregled ali ne, sem danes zjutraj šel v službo čeprav sem planiral dopust zaradi pregleda. Zjutraj sem še večkrat klical ambulanto v bolnici ampak ali je bila številka zasedena ali se je oglasila telefonska tajnica ali pa nihče ni dvignil slušalke. Danes pa izvem iz medijev, da so v nekaterih bolnicah opravljali naročene preglede, drugje pa spet ne. Na koncu nisem šel na pregled in še do sedaj nisem izvedel ali je ambulanta delala ali ne. Poanta vsega tega je, da tem diletantskim organizatorjem stavke niti približno ni jasno kaj je vse potrebno, da greš na pregled, če delaš v gospodarstvu. Od tega, da si moraš vsaj en dan, če ne še več dni prej rezervirati dopust, najti zamenjavo, da pa ne omenjam, da na termin pregleda čakaš po več mesecev. Osebje v bolnici bi, če so vedeli, da bo stavka, vsaj dan oziroma večer pred stavko obvestiti paciente, da pregleda na današnji dan ne bo. Zanima me kako so to rešili starejši pacienti (60 let in več), ki se morajo na pregled pripeljati z javnim prevoznim sredstvom, ko pa pridejo v bolnico pa izvejo, da je pregled odpadel. Vlada je predpisala PCT pogoje, tisti občani pa, ki nimajo aplikacije zVem pa si ne morejo natisniti QR kode v lekarni. Da zaključim. dragi stavkajoči, saj vam privoščim boljše pogoje ampak, če (ko) ne boste imeli več pacientov tudi ne boste imeli več vzroka za stavko. Res žalostno.
MitraljezovDarko
16. 02. 2022 18.15
+3
kdaj bomo pa mi delavci stavkali???.....KDAJ