Slovenija

Začela se je žetev

Murska Sobota, 16. 07. 2006 14.05 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Na največji slovenski kmetiji so začeli žetev pšenice. Vreme pridelku ni bilo naklonjeno, zato bo povprečen.

Na največji slovenski kmetiji, kmetijskem gospodarstvu Rakičan, so začeli žeti pšenico
Na največji slovenski kmetiji, kmetijskem gospodarstvu Rakičan, so začeli žeti pšenico FOTO: POP TV
Vreme pridelku letos ni bilo naklonjeno, zato bo kvečjemu povprečen. Kot kaže pa se vloga ‘rumenega zlata’ bistveno spreminja, saj ga za kruh porabimo vse manj.

Na Kmetijskem gospodarstvu Rakičan, ki sodi v skupino Panvita, so danes začeli žeti pšenico. Čeprav bodo prve analize znane jutri, naj bi bil pridelek povprečen, saj vremenske razmere pridelovalcem letos niso bile naklonjene. Cena pšenice za letos še ni znana, ker se je pogajalska skupina za odkupno ceno 7. julija razšla brez dogovora.

Letos povprečen pridelek

Vreme pridelku letos ni bilo naklonjeno, zato bo povprečen
Vreme pridelku letos ni bilo naklonjeno, zato bo povprečen FOTO: POP TV

Po besedah Direktorja Profitnega centra Poljedelstvo KG Rakičan Branka Viraga je bilo letošnje vreme specifično in pridelku nenaklonjeno. Do aprila je bil sneg, sledilo je obilno deževje, zelo nizke temperature v prvi polovici junija, potem pa temperaturni šok, saj so bile temperature kakšnih 10 stopinj nad običajnimi, kar je povzročilo prisilno zorenje.

Na vprašanje, kako komentira pogajanja o odkupni ceni, je Virag povedal, da to pravzaprav niso bila pogajanja, ker nasprotna stran pričakuje nižjo ceno, kot jo lahko ponudijo pridelovalci. V razvitih evropskih državah, kjer imajo naročeno proizvodnjo, se po Viragovih besedah pridelovalec in kupec o ceni dogovorita že pred setvijo, ne pa pred žetvijo ali med njo, kot je to pri nas.

Vloga rumenega zlata, pšenice, se bistveno spreminja, saj je za kruh porabimo vse manj
Vloga rumenega zlata, pšenice, se bistveno spreminja, saj je za kruh porabimo vse manj FOTO: POP TV
Lani so pridelovalci za kilogram pšenice razreda A dobili 27 tolarjev, za razred B 25 in za razred C 23 tolarjev, letos pa mlinarji čakajo, da bo znana cena pšenice iz Madžarske in tej bodo prilagodili ponudbo za odkup domače pšenice.

Vse surovine so se po izračunih kmetov podražile za pet do deset odstotkov, energija celo za 12 odstotokov in iz tega bi prodelovalci pričakovali višjo ceno vsaj za štiri odstotke. Odkup pšenice za kruh se iz leta v leto zmanjšuje, zato jo kmetje pokrmijo živini in očitno bo tako tudi letos. V zadnjem času pa se ponuja tudi možnost za njeno uporabo pri alternativnih energetskih virih, je še dodal Virag.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.