Slovenija

Začeli rušiti Rog

Ljubljana, 14. 11. 2007 16.23 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Na območju nekdanje tovarne Rog so v ponedeljek začeli rušiti objekte, med drugim tudi galerijo začasnih uporabnikov.

Kot je povedal eden izmed začasnih uporabnikov Roga, Mitar Milutinovič, so se o rušenju dveh zidanih objektov in lesene barake z inšpekcijo dogovorili že spomladi in rušenju ne nasprotujejo. Žal jim je le, da bodo porušili tudi objekt, v katerem so uredili galerijo. Sicer pa se uporabniki nekdanje tovarne Rog pripravljajo na zimo, tako so dodatno izolirali prostore in kupili agregat.

Na območju nekdanje tovarne Rog naj bi zaživel center sodobnih umetnosti
Na območju nekdanje tovarne Rog naj bi zaživel center sodobnih umetnosti FOTO: Dare Čekeliš

Mestna občina Ljubljana (MOL) je izvajalca del izbrala na javnem razpisu, za rušenje treh nevarnih objektov pa bo plačala okoli 143.400 evrov,. Trije objekti znotraj območja nekdanje tovarne so iz varnostnih razlogov predvideni za rušenje. V Rogu, ki so ga pred dobrim letom zasedli posamezniki in v njem uredili svoje prostore, pa naj bi po načrtih MOL zaživel center sodobnih umetnosti.

Še en kulturni center?

Okoli novega leta bo MOL objavila natečaj za izbiro projektantske rešitve, na podlagi katere se bodo v mestni upravi odločili za obliko financiranja, je v torek pojasnil župan Zoran Janković. Omenil je možnost, da MOL svoj del financira sama, ali pa poišče zasebnega partnerja, s katerim sklene dogovor o javno zasebnem partnerstvu. Nad načrtom prihodnje uporabe tovarne Rog, ki jo je s skupino sodelavcev pripravil podžupan Janez Koželj, je župan navdušen, saj bo imela Ljubljana po njegovih besedah v dveh letih nov kulturni center.

Dogajanje v Rogu ne bo zamrlo niti pozimi. Milutinovič je kot enega večjih dogodkov v tem mesecu napovedal večer druženja v spomin režiserju Franciju Slaku. Kot je dejal, je bil Slak eden od uporabnikov Roga in je na območju nekdanje tovarne tudi posnel svoj zadnji film.

Začasni uporabniki tovarne Rog in župan so se marca dogovorili glede začasne uporabe nekdanjega tovarniškega poslopja pod pogojem, da v Rogu ne bo nihče bival in da na prireditvah ne bo več kot 100 ljudi. Začasni uporabniki naj bi prostore v Rogu uporabljali še nekaj časa v naslednjem letu.

Koliko časa točno, bo odvisno od postopka izbora izvajalcev, je nedavno pojasnil Janković. Do tedaj bodo morali prostore uporabljati tako, kot so vajeni do sedaj. Elektrike, za katero so začasni uporabniki večkrat prosili, pa jim občina ne bo zagotovila.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.