Slovenija

Začeli z vrtanjem vrtine za izčrpavanje razlitega kerozina

Hrastovlje, 12. 07. 2019 13.48 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 1 min
Avtor
N. P. / STA
Komentarji
5

Geološki zavod, Arso, Rižanski vodovod in Slovenske železnice so v sodelovanju začeli z vrtanjem vrtine na območju, kjer pričakujejo, da je vpliv onesnaženja razlitja kerozina po junijski nesreči tovornega vlaka pri Hrastovljah največji. Pričakujejo, da bo to omogočilo izčrpavanje onesnažene snovi.

Spomnimo, v predoru Hrastovlje na železniški progi proti Kopru, se je iztirilo šest vagonov tovornega vlaka, pri čemer je iz cistern iztekel kerozin. 

"Danes so na lokaciji, na kateri je – po dozdajšnjem poznavanju nepredvidljivega kraškega podzemlja – najverjetneje pričakovati vpliv onesnaženja, pričeli z delanjem vrtine, ki bi poleg zaznave morebitnega onesnaženja omogočala izčrpavanje onesnažene snovi," so zapisali na strani Arsa. Pri črpanju bodo sodelovali še Geološki zavod, Rižanski vodovod in Slovenske železnice.

Tudi danes ponoči je bilo na območju nesreče nekaj dežja, padlo je 0,3 litra na kvadratni meter, niso pa doslej na nobeni lokaciji monitoringa vode (vodnjaki, podtalnica, izvir Rižane) zaznali onesnaženja, so navedli.

Za zdaj še niso zaznali onesnaženja na nobeni lokaciji monitoringa vode.
Za zdaj še niso zaznali onesnaženja na nobeni lokaciji monitoringa vode. FOTO: POP TV

Nova vrtina je eden od ukrepov za zaščito vodnega vira Rižane, potem ko je v podtalje odteklo okoli 9000 litrov kerozina, ki bi lahko ob padavinah prišel do vodnega vira. Med drugim so na območju nesreče v predoru odstranili del zemljine in kamenja pod progo ter na območju položili zaščitno membrano, da bi lahko zbirali in odvajali vodo, ki bo ob padavinah pronicala skozi strop in stene predora.

Pitno vodo redno nadzirajo, Rižanski vodovod pa namerava poleg tega ob vodnem črpališču zgraditi bazen, v katerem bo lahko lovil morebitno onesnaženo vodo in jo dodatno prečistil.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (5)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

enalipa
12. 07. 2019 19.34
+1
Kerozin, "če se je sploh izlil" je samo izgovor za novo mega investicijo. Obalna politična banda bi rada potopila Brkinsko dolino Padež. Nrkinci ustavite jih.
zmago56
12. 07. 2019 16.51
+2
S to vrtino bo nekdo spet dobro zaslužil, kerozina pa nikjer.
flojdi
12. 07. 2019 16.14
-1
. pa zdej bojo ta kerozin iskali tko kot bitumen , tam nekje..kjer so požagali vsa drevesa in išejo in išejo nafto menda
santamaura
12. 07. 2019 15.15
+1
Začeli z vrtanjem vrtine za izčrpavanje razlitega kerozina - Pa kdo se tu iz koga norca dela. Ali bo to nova turistična atrakcija kot je Černobil - Slovenske železnice vabijo turiste na Kras - V zemljo je šla cela cisterna kerozina ampak žrtev ni bilo. Velika atrakcija je kerozin bevanda, ki jo bo seveda Židan zaščitil kot blagovno znamko. Če mu pri teranu ni uspelo - Evo nova šansa - Kerozin iz globin z okusom in majhnim pridihom šmarnice, ki jo je sam cepil. Potem so bile pa koline
En procent
12. 07. 2019 15.01
+2
Pozor, da se Vam ne vžge ob vrtanju!