Slovenija

Pobudniki referenduma o zakonu o vodah državljane pozivajo k dejanjem

Ljubljana, 20. 04. 2021 08.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min
Avtor
STA, T.V., A.K.
Komentarji
12

Pobudniki referenduma o zakonu o vodah, zbrani v pobudi Za pitno vodo, so ob začetku zbiranja podpisov danes pozvali državljane, naj izkoristijo priložnost in s svojim dejanjem vplivajo na dogajanje v državi. "Vsak državljan lahko nekaj naredi. Ne jamrajte, ne pravite, da se ne da. Zdaj je priložnost, zberimo te podpise," je dejal Uroš Macerl.

"V Sloveniji nimamo nafte, nimamo rudnikov, imamo pa vodo. In vode ne smemo zakockati," je ob začetku zbiranja podpisov v izjavi za medije v Ljubljani danes dejal Macerl iz Eko kroga. Vladi in državnemu zboru je očital, da so stvari pripeljali tako daleč, da "lahko vodo rešimo samo tako, da dobimo referendum". "Pred nami je 35 dni in en zelo pomemben cilj: zbrati 40.000 overovljenih podpisov, s katerimi lahko dosežemo referendum in preprečimo sprejetje zakona," je dejal.

"Pogosto slišim ljudi, da jamrajo, da se nekaj ne da, da je kriva politika, da se na parlament ne da vplivati in da so oni odgovorni za slabo stanje. A to ni res. Sedaj lahko vsak državljan Slovenije nekaj naredi. V tej fazi je treba oddati svoj podpis. Zato pozivamo vse državljane: ne jamrajte, ne pravite, da se ne da. Zdaj je priložnost, naredimo to in zberimo te podpise," je še pozval.

Začelo se bo zbiranje podpisov za razpis referenduma o zakonu o vodah.
Začelo se bo zbiranje podpisov za razpis referenduma o zakonu o vodah. FOTO: Shutterstock

Državljani lahko svoje overovljene podpise oddajo na upravni enoti, elektronsko pa jih lahko prispevajo z varnim elektronskim podpisom, overjenim s kvalificiranim potrdilom. Macerl je ob tem pozval, naj ljudje zlasti z oddajo elektronskih podpisov pohitijo, saj njihova oddaja zadnji dan pobudnikom ne bo koristila.

Pobudi za referendum o zakonu o vodah sta sicer dve, ob pobudnikih Za pitno vodo si za referendum prizadevajo tudi v gibanju Zdrava družba. Slednji so ta teden na pristojne naslovili zahtevo za zadržanje postopka zbiranja 40.000 podpisov v roku 35 dni. Macerl je pojasnil, da so o možnostih združitve prizadevanj obeh pobudnikov že govorili in se še pogovarjajo, zagotovo bi to zadeve poenostavilo, priznava.

A hkrati dve referendumski pobudi kažeta, da je problem vode res velik, je dodal Macerl. "Vsak podpis za vodo je dober in državljani lahko podpišejo tudi obe pobudi," je spomnil. Morebitni referendum bo sicer le en, pripadel pa bo tistemu pobudniku, ki bo prvi zbral zahtevanih 40.000 podpisov.

Gibanje Za pitno vodo je 6. aprila v državni zbor priložilo 9254 glasov podpore za izvedbo referenduma. Isti dan pa je gibanje Zdrava družba v okviru pobude Vode ne damo predložilo 33.670 podpisov. 

V iniciativi Za pitno vodo so danes ob tem ponovili stališče, da zakon o vodah ogroža kakovost pitne vode v Sloveniji. Miha Stegel iz civilne iniciative Danes je poudaril, da si vlada, ministrstvo za okolje in poslanci "niso vzeli dovolj časa, da bi skupaj s stroko in civilno družbo poiskali rešitve". "Če je prihodnost Slovenije v pozidavi priobalnega pasu in divji privatizaciji, ki bi škodovala pitni vodi in prostemu dostopu, si želimo, da do teh sprememb ne pride," je bil kritičen.

Alenka Kreč Bricelj iz Smetumeta je spomnila, da se je z namenom doseči referendum aktiviralo veliko število ljudi, od prostovoljcev, različnih organizacij do strokovnjakov. "Računamo na 40.000 podpisov do 24. maja," je dejala. Sara Štiglic iz Mladih za podnebne spremembe je ob tem spomnila, da so pobudniki s spletno peticijo za čisto pitno vodo zbrali 53.000 podpisov. "Borimo se za nekaj dobrega, za nekaj, kar nam je skupno," je poudarila. "Zaščita pitne vode ni ozko vprašanje okoljskih organizacij, ampak je širše vprašanje, ki zadeva vse ljudi, ki nam je mar, v kakšni družbi živimo," pa je dejala Mojca Lukan iz Inštituta 8. marec.

Gaja Bricelj iz Umanotere je dodala, da pri noveli zakona o vodah ni problematična le vsebina, ampak tudi način njenega sprejemanja. "Zakon, ki lahko vodi do nepopravljive škode za površinske in podzemne vode, za pitno vodo, za ekosisteme in za zdravje prebivalk in prebivalcev Slovenije in ki je bil sprejet na nepregleden, nezakonit in neustaven način, moramo ostro zavrniti," je podčrtala. "Brez vode ni življenja in zakon, ki ogroža življenje, nikakor ne sme biti sprejet," je še dodala.

Novelo zakona o vodah je DZ sprejel konec marca po skrajšanem postopku kljub glasnim kritikam dela civilne družbe in stroke. S posegom v 37. člen zakona se po oceni pobudnikov referenduma širi, po oceni vlade pa oži možnost posegov na vodna priobalna zemljišča. Na teh zemljiščih bi namreč bilo mogoče graditi zgolj objekte v javni rabi, a nevladniki opozarjajo, da gre lahko tudi v tem primeru za zasebno lastnino in da lahko pride do omejevanja dostopa do vode - denimo v primeru izgradnje petzvezdičnega hotela bi lahko bil dostop v praksi pogojen s plačevanjem določenih storitev. Prav tako bi bila na teh zemljiščih dovoljena gradnja enostavnih objektov.

Vizjak o referendumu

Referendum o zakonu o vodah bi bil škodljiv za slovenske vode, za davkoplačevalce in za ljudi, ki živijo ob vodi, je v izjavi danes poudaril minister za okolje in prostor Andrej Vizjak. Pobudnikom referenduma očita, da se izogibajo argumentirane javne razprave ter da so njihovi argumenti proti spremembam zakona prazni.

"Ministrstvo, vlada in parlament želimo z novelo zakona o vodah dodatno zaščititi in varovati vodne vire, priobalni pas in biodiverziteto v priobalnem pasu. Zato se čudimo, da nam pobudniki referenduma očitajo, da prav tega ne delamo," je v izjavi na današnji dan, ko je steklo zbiranje 40.000 podpisov za razpis referenduma o zakonu o vodah, v izjavi za medije pred poslopjem DZ v Ljubljani dejal Vizjak.

Znova je zatrdil, da rešitev, sprejeta v noveli, omejuje možnost izgradnje objektov na priobalnem pasu, saj na njem ne bo več mogoče graditi objektov zasebne rabe, kar je bilo doslej mogoče s sprejetjem uredbe vlade. "Danes je sprejetih 54 uredb vlade, ki ožijo priobalni pas in omogočajo gradnjo gospodarskih in zasebnih stanovanjskih objektov na priobalnem pasu," je poudaril Vizjak. Dodano na potrditev čaka še 30 pobud, od tega gre v treh četrtinah primerov za objekte zasebne rabe, je dodal.

Rešitev v noveli dovoljuje le gradnjo objektov javne rabe pod številnimi "relativno restriktivnimi pogoji", je poudaril Vizjak: da je gradnja skladna s prostorskim izvedbenim aktom občine ali države, da ne sme ogrožati erozijske in poplavne varnosti ali poslabševati stanja voda, biti pa mora tudi v skladu z načrtom upravljanja z vodami. "Poseg mora biti strokovno sprejemljiv, kar presoja direkcija za vode," je poudaril Vizjak.

Okoljski minister civilni družbi očita, da se izogiba argumentirani razpravi o vsebini zakona. Sam jim je namreč predlagal javno soočenje, ki pa so ga pobudniki referenduma zavrnili. Vizjak jim zato očita, da želijo "z nekimi splošnimi floskulami zaščite voda ... prepričati vse tiste, ki bolj ali manj nasprotujejo vladi kot taki", namesto da bi soočili argumente za in proti. "Pomanjkanje volje po konkretni argumentirani razpravi nas dodatno utrjuje v prepričanju, da so v ozadju pobude čisto drugi motivi, ne pa taki v smislu zaščite voda," je dejal Vizjak.

Na vprašaje, kakšni motivi bi lahko to bili, je Vizjak odgovoril, da je ohranjanje sedanjega statusa v korist tistih, ki želijo še naprej graditi na priobalnem pasu zasebne vile, hiše, stanovanjske objekte, tovarne, ki uporabljajo pri proizvodnji nevarne snovi, ali kakršne druge objekte zasebne rabe. Na drugi strani želita vlada in parlament ljudem omogočiti uživanje na priobalnem pasu in stik z vodo na vodi in biotski raznovrstnosti neškodljiv način. "Naš predlog je kompromis med posegi na priobalnem pasu in zaščito tega pasu," je prepričan.

Koronavirus pasica nova
  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (12)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

krucyfix
21. 04. 2021 12.13
Podpisal obe pobudi na e-upravi.
felix59 drugič
20. 04. 2021 19.30
Ne Vizjak , nobenih objektov ne bo ob obali in bregovih voda , si razumel NOBENIH !!!
JApajaDAja
20. 04. 2021 13.03
-1
voda se rešuje z vodo....da top ne zrjavi :-)
MUNGATUMBA
20. 04. 2021 11.12
+0
Pozabljate, da je janukovič v prvem mandatu dvignil nivo-mejo oporečnosti za LJ pitno vodo..
JApajaDAja
20. 04. 2021 13.04
naj pijejo kanalizacijo,če jim je vseeno (bilo)!
Walter Pravicek
20. 04. 2021 10.25
+0
USTAVA RS,ČLEN 70.a PRAVI:VSAK IMA PRAVICO DO PITNE VODE.SEVEDA JE MIŠLJENO:ČISTE,BISTRE,NE ZAGIFTANE.JANŠI NI MAR KAJ DELAJO TISTI,KI BI TA ČLEN MORALI UPOŠTEVATI,SPOŠTOVATI,TER PREDATI VSE IN VSAKEGA,KI BI SLOVENSKEMU ŽIVLJU BRANIL,ONESNAŽEVAL ALI GRADIL NA VODNI OBMOČJIH,KJER SO ZAJETJA.POTEM BI BIL SPOŠTOVAN,TAKO JE LE COTA!ŽE MENJATI OLJE V GOZDU OB POTOKU LAHKO ZASTRUPI VODO!NEMARNEŽI TUDI TO DELAJO,ZA VIKEND JIH JE VIDETI,A NE VEDNO!DA O KADAVRIH ŽIVALI NE GOVORIMO,GNOJNICI ALI KEMIKALIJAMI IZ TOVARN.TO BI BILO DELO INŠPEKTORJEV,NE KAZNOVANJE,ČE SE ZBERE NEKAJ LJUDI,KI NIKOMUR NISO V NAPOTO.PA ŠE MASKE IMAJO,RAZEN,KO PIJEJO!A ZA SVOJ DENAR!PA ŠE POLICAJ ZA OBRAMBO INŠPEKTORJA,KI TREPETA,KAJ BO,ČE BO?
zibertmi
20. 04. 2021 09.51
+2
jajo bi si rad še vodo prisvojil.smeti pa ne mara.čeprav je lep dolgoročen zaslužek,samo prodat naprej ga je malo težje
najvsivedo
20. 04. 2021 08.38
-1
Pozivam vse mlade in vse te ki jim VODA naenkrat povzroča težave in se gredo politične igrice vam povem ,da v mojem kraju je najmanj 5-6 izvirov pitne vode ,ki dnevno na tisoče kubikov odteče v Savinjo ...PRIDITE POGLEJTE IN RASPIŠITE REFERENDUM ZA VSO DNEVNO ŠKODO KI NASTAJA.
aghr
20. 04. 2021 08.29
-5
Gibanje Mladi za podnebno spremembo ne obstaja. So Mladi za podnebno pravičnost.
Zbujen
20. 04. 2021 11.12
-2
To so tisti, ki jih Jankovićeva kanalizacija čez vodovarstveno območje v Lj. nič ne moti? In tisti, ki protestirajo proti Corona-ukrepom, zaradi katerih je Petrol v 2020 prodal 19% manj goriv? Morali bi skakati od veselja....
krucyfix
21. 04. 2021 12.13
Jankovićeva kanalizacija seveda ni nič manjši problem, ampak bojim se da se je tudi SDS s tem nehala ukvarjat, kaže da je bil glede nje dosežen umazan podmizni dogovor?
jodr
20. 04. 2021 08.17
+2
A levaki bodo spet zbirali neke podpise? Morda bi uporabili kar one, ki ste jih zbrali proti slovenski vojski.