SLOVENIJA

Nika Kovač: Danes sem glasovala z veseljem

Ljubljana, 22.11.2022, 7:28 | Posodobljeno pred 18 urami

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Začelo se je predčasno glasovanje pred nedeljskimi zakonodajnimi referendumi. Če v nedelji ne boste mogli na volišča, lahko glas za ali proti oddate vsak dan do četrtka med 7. in 19. uro. V Inštitutu 8. marec so to že naredili, ob tem pa poudarili, da je udeležba na referendumu pomembna in da lahko pokažemo, v kakšni družbi želimo živeti.

VEČ VIDEOVSEBIN

03:04

Iz 24UR: Predčasno glasovanje za referendume

02:05

Iz 24UR: Katera so referendumska vprašanja?

 

"Danes sem glasovala z veseljem. Z upanjem. S ponosom. Vem, da moj glas, naš glas šteje. Z njim pokažemo, da želimo živeti v družbi, kjer medijev ne kontrolira politika in kapital. Z njim pokažemo, da si želimo strpnosti in solidarnosti," je ob predčasnem glasovanju povedala direktorica Inštituta 8. marec Nika Kovač.

V inštitutu ob tem izpostavljajo, da je udeležba na referendumu pomembna. "Glas za ne vpliva na dosego kvoruma. Pokaže pa kakšne družbe si želimo," so zapisali. 

Kot so v ponedeljek pojasnili v Državni volilni komisiji, se vsak volivec sam odloči, ali bo glasoval za vse tri referendume ali samo za enega oz. dva. V skladu s tem se bo podpisal v volilni imenik, bodisi trikrat, dvakrat ali enkrat in za vsak podpis prejel glasovnico. 

PREBERI ŠE
V volilne imenike se bo treba podpisati za vsak referendum posebej

Za predčasno glasovanje je tokrat odprtih 95 volišč, večinoma na sedežih upravnih enot. V Ljubljani bo možno predčasno glasovati na Gospodarskem razstavišču.

Za glasovanje na referendumih o zakonih o vladi, dolgotrajni oskrbi in Radioteleviziji Slovenija bo v nedeljo po državi odprtih 2999 volišč in še 88 t. i. volišč omnia, kjer lahko glasujejo volilni upravičenci s stalnim prebivališčem v tujini in tisti, ki na dan glasovanja ne bodo v okraju svojega stalnega prebivališča. Vlogo za glasovanje na voliščih omnia pa je treba oddati najpozneje do srede. 

Glasujte za najboljši portal v regiji
Glasujte za najboljši portal v regijiFOTO: 24ur.com

Namizna aplikacija Internet Explorer odhaja v pokoj

Zagotovite si nemoten vstop v svet aktualnih novic in jo nadomestite z najnovejšo verzijo Chromea, Firefoxa, Safarija ali Microsoft Edgea.