Slovenija

Ko mladostniki prevzamejo 'oblast' v svoje roke

Radeče, 28. 05. 2024 12.12 | Posodobljeno pred 22 dnevi

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
Sara Volčič
Komentarji
0

Iz Prevzgojnega doma Radeče nikoli ne pridem dobre volje, pa čeprav nimamo nikoli nobenih težav med snemanjem. A dejstvo je, da je to prostor, ki ponudi ogledalo vsem, ki pridejo v stik z mladostniki, ki so tam nameščeni. In četudi so vrh ledene gore, saj so tudi izvrševali kazniva dejanja, vselej v njih prepoznam vedenja in prepričanja, ki so prisotni pri marsikateremu mladostniku.

In marsikatera družina zaradi tega, tudi zunaj ustanov, močno trpi. Nekateri bodo poiskali pomoč, drugi ne, in morda tudi zaradi sramu raje čakajo, da bo bolje, obenem pa svojim otrokom nudijo in dajejo vedno več in jim na ta način dolgoročno vedno bolj škodijo. V Radeče sodišče namešča mladostnike, ki so v preteklosti, v starosti od štirinajst do osemnajst let, izvrševali kazniva dejanja. Nemogoče je posploševati, kaj jih je pripeljalo  v prevzgojni dom,  je povedala vodja Oddelka za vzgojo Nastja Holc, je pa dejala: "Na eni strani so mladi, mladostniki, ki so bili zlorabljeni, vzgojno zanemarjeni, na drugi strani pa so otroci, ki niso imeli meja, nobenih pravil, nihče njim ni jasno pokazala, kaj se sme in česa ne, se pravi, kaj je dopustno in kaj ni. Tako da ta vsedopuščajoča vzgoja ima zelo močne in zelo slabe posledice."

Kmalu dvajsetletni fant ima na vesti številna kazniva dejanja
Kmalu dvajsetletni fant ima na vesti številna kazniva dejanja FOTO: Sara Volčič

Njene besede sta potrdila dva mladeniča, kot boste videli v novi kriminalni zgodbi v današnji  oddaji Svet na Kanalu A, ki sta  pojasnila, da se je začelo konec osnovne šole, ko sta zapadla v slabo družbo. Verjetno tudi zaradi tega osnovne šole sploh nista zaključila. "Ko sem bil star 15 let, sem začel delati neumnosti. Kradel sem, nabralo se je več kot trideset kaznivih dejanj," je opisal najstnik, ki bo junija dopolnil dvajset let. Najprej je bil dve leti v vzgojnem zavodu, a ga niti to ni streznilo, zato je naposled končal v Radečah, ki je zadnja postaja pred pravim zaporom. Drugi mladostnik, ki je danes star osemnajst, pa je opisal, da je začel delati po svoje že pri štirinajstih letih. 

Sara Volčič
Sara Volčič FOTO: POP TV

"Dobil sem play station in visel sem na njem cele dneve in noči.  Igrice sem igral tudi na telefonu in računalniku. Starši so mi kdaj igrice vzeli, a sem tedaj vzrojil, začel razbijati  pohištvo, kričati, pobegnil sem od doma k prijateljem," je povedal.  A ni se končalo pri težavah z videoigrami, ki so bile, morda je vredno poudariti, vse z nasilno vsebino. Mladenič je začel izvrševati kazniva dejanja, predvsem je šlo za tatvine, se je pa začel tudi pretepati. In tako kot se rado zgodi, če slabih dejanj ne ustavimo, se ta začnejo razraščati in so vedno hujša, še posebno, ko gre za nasilje.  V enem izmed pretepov v neki gostilni naj bi nekdo izvlekel boksarja, kot je povedal sam, da bi se branil, pa je on izvlekel nož in ga zabodel. Na srečo se ni končalo tragično, zaradi številnih kaznivih dejanj in poskusa umora ga je sodišče namestilo v Prevzgojni dom Radeče.

Kapaciteta zavoda je devetinštirideset mladostnikov, trenutno jih je nastanjenih le trinajst. A ne zato, ker bi se stanje tako zelo izboljšalo in mladi ne bi več izvrševali kaznivih dejanj, na žalost je prej nasprotno.  "Še leta 2018 je bilo pri nas nastanjenih devetindvajset mladostnikov, odtlej  številka vztrajno pada, kar verjetno sovpada s pričetkom uporabe družinskega zakonika, ki usmerja mladoletnike v obravnavo preko družinskega sodišča, medtem ko je pogoj za izrek ukrepa v Prevzgojni dom Radeče obravnava preko kazenskega sodišča," je še pojasnila Nastja Holc.   

  • zacetni
  • VITALHIT
  • KLET KRŠKO
  • SWY
  • WIDEX
  • PEČJAK
  • NEPREMICNINE
  • LISCA