Slovenija

Začenja se 13. Pikin festival

Velenje, 22. 09. 2002 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

V Velenju se je odprl Pikin festival, največji otroški festival v Sloveniji. Osrednja tema tokratnega Pikinega festivala je Na potepu po svetu, njegova častna pokroviteljica pa je gledališka in filmska igralka Štefka Drolc.

Pika Nogavička še vedno buri otroško domišljijo
Pika Nogavička še vedno buri otroško domišljijo FOTO:

Tudi letos festival organizirata Kulturni center Ivana Napotnika in medobčinska Zveza prijateljev mladine. Na festivalu, ki bo potekal do 28. septembra, se bo zvrstilo po pet predstav na velikem, malem in pravljičnem odru, Pikine ustvarjalne delavnice, Pikini planinski pohod, številni koncerti, razstave in športna tekmovanja.

Gledališke predstave bodo na velikem Pikinem odru, kjer bodo gostovali koprski, kranjski in celjski gledališčniki odigrali predstave Trije oslički in kozica Rozica, Enajsta šola, Drejček in trije marsovčki ter Ostržkove dogodivščine. Predstave so primerne za predšolske in osnovnošolske otroke. Na malem odru bodo nastopila predvsem šolska gledališča, na pravljičnem pa se bodo odvijale manjše lutkovne predstave. Predstave se pričenjajo vselej ob 9.30 in 11.30.

Astrid Lindgren, avtorica knjige o Piki Nogavički
Astrid Lindgren, avtorica knjige o Piki Nogavički FOTO: Reuters

Gledališke predstave, ki sta jih izbrali selektorja Marjan Marinšek (gledališke predstave) in Mira Čretnik (šolske predstave), bo spremljala tudi posebna Pikina žirija, sestavljena iz devetih devetletnih deklic, ki bo podelila nagrado Zlata Pika za "najbolj pikasto predstavo".

Pomemben del vsakega Pikinega festivala je dobrodelna otroška akcija. Letos bo namenjena Nubam za obnovitev uničene šole plemena Tačo v Nubskih gorah (Sudan). Organizatorji festivala s tem namenom vabijo vse otroke, da pobrskajo po žepih, zberejo "pozabljene kovance" in jih prinesejo v že tradicionalni Pikin šparovček, ki bo postavljen na osrednjem prizorišču v Rdeči dvorani.

Tudi letos bo Pikin festival obiskala skupina sarajevskih otrok, ki bo med slovenskimi otroci preživela nekaj nepozabnih dni, polnih otroške igre in veselja.

Otroci se bodo zabavali še v Pikinem kinu, Pikini trgovini, kjer bodo na voljo številni spominki, Pikini kavarni z osvežilnimi napitki, palačinkami in sendviči ter na Pikinem zabavišču.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja