Slovenija

Začenja se daljše obdobje spremenljivega vremena, a bo količina padavin majhna

Ljubljana, 25. 04. 2020 07.15 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

April nam je v dosedanjem poteku prinesel veliko sonca in le malo padavin, v prihodnjih dneh pa nam bo pokazal nekaj svoje pregovorne muhavosti. Nad večjim delom Evrope se bo namreč zadrževala nestabilna zračna masa, ki bo predvsem v dnevnem času povzročala nastanek krajevnih ploh in neviht. Te bodo tudi pri nas iz dneva v dan nekoliko verjetnejše, kar pa ne bo bistveno izboljšalo trenutnega sušnega stanja. Za to bi namreč potrebovali vsaj nekaj dni enakomernega dežja, ki pa ga danes še ni na vidiku.

Nestabilnost ozračja v prihodnjih dneh bo posledica hladnega zraka v višinah in vlage pri tleh, ki nam jo bo dovajal jugozahodni veter. Ta bo tudi vzrok, da jutra v prihodnjem tednu ne bodo več tako hladna, kot so bila v tem tednu, ko so se temperature ponekod še spuščale pod ničlo. V prihodnjih dneh bo ob jutrih v večjem delu Slovenije okoli 10 stopinj Celzija, ob popoldnevih pa večjih temperaturnih sprememb ne bo.  

V prihodnjih dneh bo vreme bolj spremenljivo, a večje količine padavin ne pričakujemo nikjer.
V prihodnjih dneh bo vreme bolj spremenljivo, a večje količine padavin ne pričakujemo nikjer. FOTO: iStock

Ponekod ste toplo jutro imeli že danes. Še zlasti to velja za gričevnat svet vzhodne Slovenije in tudi za nekatere nižinske kraje, v katerih je vso noč pihal šibak jugozahodni veter. Pri tem najbolj izstopata Črnomelj in Hočko Pohorje, kjer je bilo že ob peti uri zjutraj kar 16 stopinj Celzija, s 14 stopinjami Celzija sledi Krajinski park Goričko, na Letališču Cerklje ob Krki in v Malkovcu pri Sevnici pa so termometri pokazali le stopinjo manj. Povsem drugače je bilo v zatišnih legah Notranjske in Kočevske ter v nekaterih alpskih dolinah, kjer so se temperature spustile v bližino ledišča. Po podatkih Arsa je bila v Iskrbi pri Kočevju zgodaj zjutraj le stopinja nad ničlo.  

Podrobnejša vremenska napoved za prihodnje dni

Danes dopoldne bo sončno, sredi dneva in popoldne pa bo več oblačnosti. Predvsem v gorskem svetu severne Slovenije bo nastalo nekaj kratkotrajnih ploh. Vetrovno bo. Na Štajerskem in v Prekmurju bo zgodaj popoldne zapihal severozahodnik, proti večeru pa severovzhodnik, drugod bo ves dan pihal zahodni ali jugozahodni veter. Najtopleje bo na Dolenjskem, v Beli krajini in Posavju, kjer se bo ogrelo do 25 stopinj Celzija, drugod bomo izmerili od 19 do 24 stopinj Celzija.  

Vremenska napoved za danes
Vremenska napoved za danes FOTO: 24ur.com

Jutri lahko več oblačnosti pričakujemo že zjutraj. Predvsem v zahodni, osrednji in južni Sloveniji ni povsem izključena kakšna kaplja dežja. Popoldne se bo jasnilo, a bodo v nestabilni zračni masi že kmalu spet začeli nastajati kopasti oblaki, iz katerih se bo razvilo nekaj kratkotrajnih ploh, lahko tudi kakšna manjša nevihta. Izrazitejšega vetra ne bo, dnevne temperature pa bodo zaradi oblakov za spoznanje nižje kot danes.

Vremenska napoved za jutri
Vremenska napoved za jutri FOTO: 24ur.com

V prihodnjem tednu bo ozračje pod vplivom hladnega zraka v višinah in vlage pri tleh še nekoliko bolj nestabilno. Dopoldnevi bodo večinoma sončni, ob popoldnevih pa bodo prevladovali oblaki. Plohe in nevihte bodo iz dneva v dan nekoliko verjetnejše. V ponedeljek in torek se bodo pojavljale predvsem nad hribovitimi predeli zahodne in severne Slovenije, od srede naprej, ko bo na vreme pri nas vplivalo območje nizkega zračnega tlaka z vremenskimi frontami, pa jih lahko pričakujemo nad večjim delom države. Bo pa količina padavin zaradi krajevnega značaja ploh in neviht zelo neenakomerno porazdeljena, marsikje bo lahko ostalo celo povsem suho. Na resnejši dež, ki bi namočil vso Slovenijo in končal sušo, bomo torej morali še malo počakati. 

Po podatkih Arsa je bil največji primanjkljaj padavin v preteklih mesecih zabeležen na jugu Slovenije, kjer je od prvega januarja do danes padla približno tretjina običajne količine padavin. Drugje je zabeležena približno polovica običajne količine padavin, ponekod (Gorenjska) okoli dve tretjini. Nikjer pa ni zabeležene količine padavin, ki bi se približala dolgoletnemu povprečju.

 

Pomanjkanje padavin je v zadnjih tednih spremljalo povečano izhlapevanje zaradi vetrovnega vremena. V tem tednu je vsak dan iz tal in rastlin povprečno izhlapelo od 3 do 4 litre vode na kvadratni meter, kar je botrovalo k nadaljnjemu sušenju površinskega sloja tal in zaostrovanju sušnih razmer.  

 

Suša vpliva tudi na vodostaj rek, ki imajo v večjem delu države majhno vodnatost. Zaradi taljenja snega imajo nekoliko višje vodostaje le alpske reke in Mura. Ker obilnejših padavin do konca meseca ni na vidiku, se bodo pretoki večine rek še zmanjševali, prav tako še ostaja v veljavi tudi velika požarna ogroženost naravnega okolja in prepoved kurjenja na prostem.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (12)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

mojcd
26. 04. 2020 09.46
RamzesII
25. 04. 2020 11.27
+5
Drugače je vreme grdo, a med karanteno je skozi lepo.
Rade 74
25. 04. 2020 11.13
+13
Za 1.maj dež, standard!
nik500
25. 04. 2020 11.20
+0
Dany75
25. 04. 2020 10.58
+23
podtalnica je zelo nizka... rabimo veliko dezja,vendar ga letos baje ne no... sparajte vodo... tudi snega ni bilo da bi se pocasi odtajal... vse je ze sedaj suho,kaj se bo....
TistoPravo
25. 04. 2020 13.59
+2
Sedaj bo preizkušnja....nova preizkušnja za posameznika in ves živež na planetu....tako več ne gre, bi rekel....bo pa šlo dokler bo šlo
Brus123
25. 04. 2020 15.45
+0
mojcd
25. 04. 2020 10.41
+19
Rabimo obilo dezja! Vse je suho in runeno
tarzan13
25. 04. 2020 08.54
+22
kakšna aprilska muhavot ? april je bil eden najlepših zadnjih 10 let...kaj bo pa v maju še nevemo ?
hotchilipoper
25. 04. 2020 08.08
+27
Dež naj pada,le ti imaš mene rada
avioo
25. 04. 2020 08.54
+5