Slovenija

Začenja se evropski teden testiranja na okužbo s HIV ter hepatitisom B in C

Ljubljana, 22. 11. 2021 07.29 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Začenja se Evropski teden testiranja na okužbe z virusi HIV, hepatitisa B in C ter na spolno prenosljive okužbe. Letošnja kampanja poteka pod geslom "Testiraj se. Zdravi. Prepreči.", so sporočili z ministrstva za zdravje. Komisija za aids pri ministrstvu za zdravje v času zaostrenih epidemioloških razmer poziva tudi k cepljenju proti covidu-19. To lahko namreč omeji širjenje okužb, kar je pogoj za zagotavljanje dostopa do ostalih zdravstvenih storitev.

Predsednica Komisije za aids Mojca Gobec z ministrstva za zdravje je poudarila, da bi lahko epidemijo covida-19 obvladali z učinkovitejšim cepljenjem. "Precepljenost prebivalstva je ključna tudi za nemoten dostop do ostalih zdravstvenih storitev ter lažje odkrivanje in zdravljenje ostalih bolezni in okužb," je poudarila.

Okužba z virusom HIV se v Sloveniji prenaša predvsem z nezaščitenimi spolnimi odnosi z okuženimi osebami, ki niso zdravljene. Tveganje je večje predvsem pri moških, ki imajo spolne odnose z moškimi, pri osebah, ki si injicirajo droge, pri osebah s spolno prenosljivimi okužbami in pri osebah, ki imajo številne spolne partnerje. Najpomembnejša preventiva je varno spolno vedenje, so besede Irene Klavs z Nacionalnega Inštituta za javno zdravje (NIJZ) povzeli v sporočilu za javnost.

Kot je dejal infektolog Janez Tomažič z ljubljanske infekcijske klinike, pravočasno testiranje na okužbo s HIV omogoča tudi uspešnejše zdravljenje, obenem pa je ključno za preprečevanje nadaljnjih okužb. Osebe, ki se učinkovito zdravijo, ne morejo prenašati okužbe na druge. Nezaznavnost virusa v krvi pomeni, da se virus ne more prenašati na druge osebe, kar velja tako v javnem življenju kot tudi v zdravstvu.

Testiranje na okužbo z virusom HIV.
Testiranje na okužbo z virusom HIV. FOTO: Dreamstime

Okužba z virusom hepatitisa C, ki lahko povzroči odpoved delovanja jeter ali raka na jetrih, pa se prenaša predvsem z okuženo krvjo in krvnimi pripravki. Pogosto se prenaša z menjavo pribora za injiciranje med uživalci drog, pri neprofesionalno izvedenem tetoviranju ali prebadanju kože ali sluznic, lahko pa tudi pri nezaščitenih spolnih odnosih.

V Sloveniji testiranje na tovrstno okužbo svetujejo vsem, ki so prejeli kri ali krvne pripravke pred letom 1993. Cepivo proti hepatitisu C ni na voljo, obstaja pa učinkovito zdravljenje, ki omogoči odstranitev virusa hepatitisa C iz telesa. V Sloveniji so najbolj tvegana skupina za okužbo injicirajoči uživalci drog, v zadnjih letih pa se pojavljajo izbruhi okužbe tudi med moškimi, ki imajo spolne odnose z moškimi, je povedala infektologinja Mojca Matičič.

Virus hepatitisa B se v razvitem svetu najpogosteje prenaša pri nezaščitenih spolnih odnosih z okuženo osebo ali s souporabo okuženih igel in brizg pri injiciranju drog, lahko pa tudi pri neprofesionalno izvedenem tetoviranju. Možen je tudi prenos z okužene matere na plod oziroma novorojenca. V Sloveniji je od leta 1998 cepljenje proti hepatitisu B vključeno v nacionalni program cepljenja otrok, ki se je sprva izvajalo pred vstopom v šolo, od leta 2020 dalje pa se je priključilo ostalim obveznim cepljenjem v prvem letu starosti. Cepivo daje dolgotrajno zaščito, ki je najverjetneje dosmrtna.

Matičičeva je še spomnila, da so tudi spolno prenosljive okužbe še vedno v porastu povsod po svetu, tudi v Sloveniji, in predstavljajo pomemben zdravstveni problem. Pogosto lahko potekajo brez značilnih bolezenskih znakov, zato okuženi ne poiščejo zdravniške pomoči in okužbe ne zdravijo pravočasno, kar lahko privede do hudih, celo življenje ogrožajočih zapletov.

Vse, ki so se kadar koli izpostavili tveganju za omenjene okužbe, komisija za aids poziva, naj se testirajo. Testiranje na okužbo s HIV ali z virusoma hepatitisa B in C je na voljo tudi pri izbranem zdravniku. Anonimno brezplačno testiranje na okužbo z virusi HIV ter hepatitisi B in C je dostopno na infekcijski kliniki. Samoplačniško testiranje na okužbo z omenjenimi virusi ter na sifilis poteka na zavodu za transfuzijsko medicino.

Za moške, ki imajo spolne odnose z moškimi, društvo Legebitra v sodelovanju z Inštitutom za mikrobiologijo in imunologijo Medicinske fakultete Univerze v Ljubljani izvaja testiranje na HIV, virusa hepatitisa B in C ter na sifilis in gonorejo. Testiranja potekajo v Ljubljani in v desetih drugih krajih po Sloveniji.

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (10)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

blazter
22. 11. 2021 10.30
+1
Preverjajo kaj?
mcurry
22. 11. 2021 09.53
+1
Kako ce bolnice pokajo po sivih???
mcurry
22. 11. 2021 09.33
👏👏👏👏
mario7
22. 11. 2021 09.33
+1
Presenečen sem,da obstaja še kaka druga bolezen kot samo covid!?!
patria
22. 11. 2021 09.14
+3
Zakaj izgubljati čas z nepomembnimi rečmi. Mi se moramo boriti z "nevidmin sovražnikom".... COVIIIIIIIID19
Jan zan 1234
22. 11. 2021 09.09
+3
Igla na iglo...!! Saj bo clovek kot robot...!! Ali kot racunalnik ali telefon...vsake toliko casa posodobitev...?! Mislim....
VoxP
22. 11. 2021 09.04
+2
aaaaaaaaaa ma kaj še obstajajo ti brezpredmetni HIV hepatitis B in C? GREENPAS ZA CEPLJENJE TUDI ZA TE MALENKOSTI. za tista dva primerka z aidsom ali hepatitisom se resnično ne bomo zdaj ubadali. imamo resen problem covid.
TheWhey
22. 11. 2021 08.39
+8
Ja kako bo pa čas zato, če je zdravstvo na robu oz že čez rob svojih zmogljivosti?
Sveti Peter
22. 11. 2021 08.20
+3
Cepljenje proti koroni je pogoj za nadaljno obravnavo pri zdravniku? A je ze obvezno zdaj?
_Heisenberg_
22. 11. 2021 08.10
+7
A to se obstaja? Raje se ne testiram,ker bom pol iskal zdravnika katerega pa nikjer vec ni.