Slovenija

Rušenje vrtičkarjem preloženo

Ljubljana, 17. 09. 2008 08.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Republiška inšpekcija še ni začela odstranjevati objektov na vrtičkih v Črnučah, danes so opravili le ogled. Datuma rušenja ne bodo objavili, se bo pa to zgodilo v prihodnjih dneh.

Kljub napovedi, da bo republiška inšpekcija z današnjim dnem začela rušiti objekte na vrtičkih v Črnučah, se to ni zgodilo. Na inšpektoratu RS za okolje in prostor so za 24ur.com povedali, da je inšpektorica z izvajalcem danes le opravila ogled. Točnega datuma ne bodo objavili, se bo pa to zgodilo v naslednjih nekaj dneh. "Pač, prišel je ta dan, saj smo vedeli, da bo," je povedala njihova tiskovna predstavnica in v obrazložitvi napisala še nekaj podatkov.

"Z odločbo gradbene inšpekcije je naložena odstranitev preko 100 objektov na zemljišču s parcelnimi številkami 2280/1, 1841, 2386/1, 2308/1 in 2211/2 k.o. Stožice. Inšpekcijska odločba je pravnomočna, enako sklep o dovolitvi izvršbe inšpekcijske odločbe, torej pritožbe zoper inšpekcijske akte niso več mogoče. Imetniki objektov bodo plačali stroške odstranjevanja, transportov, odlaganja gradbenih materialov na javni deponiji in druge stroške, kateri bodo nastali z izvršbo."

Rušenje vrtičkarjem se bo začelo v naslednjih dneh.
Rušenje vrtičkarjem se bo začelo v naslednjih dneh. FOTO: POP TV

Tudi na spletni strani Inšpektorata RS za okolje in prostor je objavljeno obvestilo inšpekcijskim zavezancem na območju vrtičkov ob reki Savi, iz katerega je razvidno, da je bila vsem investitorjem, lastnikom nelegalno zgrajenih objektov izdana odločba, da v sedmih dneh odstranijo nelegalno zgrajene objekte na parcelah v katastrski občini Stožice.

V osnutku strateškega plana MOL so na tem območju določene rekreacijske površine in predvidene stalne ter začasne lokacije za vrtičke. Na novih lokacijah ne bo ograj, le žive meje, in ne bo betonskih blokov, vrtne ute pa bodo tipizirane. Zoran Janković

Inšpektor je 26. junija na ogledu ugotovil, da zavezanci v danem roku niso odstranili objektov, zato je 1. september določil kot dodatni rok za odstranitev. Inšpekcijske zavezance je opozoril, da bo objekte, ki ne bodo odstranjeni v roku, na njihove stroške odstranilo pooblaščeno podjetje. Ker je le nekaj zavezancev odstranilo objekte, jih je inšpekcija obvestila, da se bo izvršba nadaljevala po 17. septembru. Še enkrat so jih pozvali, naj sami izpraznijo in odstranijo objekte.

Kot je pojasnil ljubljanski župan Zoran Janković, je tudi Mestna občina Ljubljana (MOL) dobila odločbo inšpekcije, da mora s svojih parcel odstraniti na črno postavljene objekte. Zatrdil je, da bodo to spoštovali, stroške pa izterjali od lastnikov objektov. Na torkovi novinarski konferenci je med drugim dejal, da se akcija odstranjevanja vrtičkov izvaja tako, kot je napovedal kmalu po začetku mandata. Ob tem je spomnil, da ob Savi v Črnučah niso le urejeni vrtički, ampak tudi vikendi s kopalnicami in bazeni, ki so jih zgradili brez gradbenih dovoljenj. Kaj je črna gradnja, pa v zakonu točno piše, je poudaril.

Podpredsednica Društva vrtičkarjev Ljubljana Marina Dolinar je v sporočilu za javnost poudarila, da si ožji odbor društva že cel teden prizadeva pridobiti inšpekcijske odločbe, "vendar nihče do danes ni prejel nobene odločbe".

Gradbena inšpektorica Tanja Varljen pa je pojasnila, "da je odločba izdana in pravnomočna ter da je nanjo možna izvršba za neznane investitorje na navedenih parcelah."

Obvestilo vrtičkarjem

SORODNI ČLANKI

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (30)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Tonček Balonček
17. 09. 2008 22.04
Pa zakaj je hotel rušiti zdaj, saj bi alhko naslednji teden, gre za sabotažo desnice?!
bema1201
17. 09. 2008 20.57
A se Janković boji da vrtičkarji ne bi volili levice pa bo rušil kasneje.
Tonček Balonček
17. 09. 2008 18.01
A to je bilo kr neki, za štos?!!
Buena Vita
17. 09. 2008 17.29
oh,kaj na nacionalni ponos se spravljajo, vso svinjarijo shranit v lope,pred lope,za lope,aaaaauuuu kolk je tu lepu,bog nedaj si roke mazat
bunza
17. 09. 2008 16.24
Pa mi prosim povejte koliko vas, ki pljuva čez jankoviča dejansko živi v bližini teh barakarskih naselij?? Še boljše vprašanje, koliko vas je dejansko Ljubljančanov? Tam je tako sranje, da vsaka mu čast da se je nekdo spravil narediti red!
Ninolin
17. 09. 2008 15.15
Podre naj tiste vrtičke tam dol... saj tam je celo naselje za savo...
hopelorelay
17. 09. 2008 13.14
Nič čudnega, saj te barake so res obupne... kot pri ciganih. Če bi imel folk tam samo vrt je eno, ampak to... res je videt nemarno vse skup! Vsaj normalne lpoe za orodja bi imel...kuker se za gre...
profil24ur
17. 09. 2008 13.13
TAKO SE DELA!!
cs21
17. 09. 2008 11.51
jankoviča za predsednika vlade!!!!!!!!!!!!!!!
Tonček Balonček
17. 09. 2008 11.22
Seveda, če bodo pa imeli še naprej vrtičke in bodo proti Jankoviću! V sili hudič muhe žre!
kosir_maks
17. 09. 2008 11.02
tonček . Južni bratje , da bi lahko volili JJ . A se ti blede ????
Fizl
17. 09. 2008 10.59
XES saj vsi vejo in ga že... saj pravim \"ciganom\" dovolijo spremembo namemnosti zemljišč, lastnikom parcel, ki pa so mejaši, pa ne... kaj češ imet zemljo, če ti \"cigan\" na mejni črti zgradi hišo, ti pa zemlje ne moreš obdelovat, odprodat, dat v najem, spremenit namemnost in jo uporabit za kaj drugega... država pa lepo kasira, ko pobira katasterski dohodek... pol se pa zgodi, da upokojenec s 400€ invalidske pokojnine dobi za plačat dohodnino 100€ zaradi katastrskega dohodka od zemlje, s katero ne more nič naredit... mislim... no comment... pa pravna država, pa demokracija, pa pravice in dolžnosti državljanov... blablabla
Tonček Balonček
17. 09. 2008 10.15
Janša bi moral ta Jankovićev vandalizem preprečiti! Skupaj z Jelinčičem naj zaščitita naše brate, ki urejajo krajino na levem bregu Save in se jimma bodo oddolžili s svojim glasom na volitvah!
xes
17. 09. 2008 10.15
Fizl: Tiho! Ne govorit, da so c*gani tam, ker bodo celo naselje takoj legaliziral.i.. ;)
MareMare76
17. 09. 2008 10.04
ne moreš imet vikenda tam, kjer naj bi bila samo lopa za orodje in če kljub opozorilom, noben ne naredi nič, bodo pač podrli. Tako pač to gre, najbolje pa je, da kar vsi nekje pol vikende postavljamo in potem težimo, da itak je samo vrtiček, Ja kdo bo pa tem bedarijam verjel. Tudi uni ob Litostrojski, dobijo 600EUR na kvadrat pa stanovanje po ceni 1.400EUR na kvadrat, pa jim še ni dost. Se vid, da samo grebejo in grebejo, na konc bodo pa brez vsega ostal, bodo pa spet jokal. Najbolj je pa vedno samo jamrat pa stokcat.
Fizl
17. 09. 2008 10.02
Me zanima, zakaj ne rušijo nelegalna barakarska naselja ali celo zidane stavbe ciganov, ki rastejo pred očmi vseh inšpekcijskih služb in ostalih uradnih organov na tuji zemlji, ki je v lasti navadnih smrtnikov. S poseganjem v tujo lastnino, motijo posest, onemogočajo funkcionalno rabo zemljišč, ki jih ponižni državljani, davkoplačevalci ne morejo prekategorizirati, da bi jih lahko odprodali, uporabili v druge namene, se jih znebili, ker jim povzročajo samo strošek... No, pa na vse to ni nikakršnega odziva, nobene pametne rešitve, pa se obračajo veliki evropski denarji za \"romsko\" problematiko... ni medijskega pompa in ni ukrepanja
brankasrbijanka
17. 09. 2008 09.35
POLONS@09:27 Verjetno pljuvaš po levici, zaradi vrtičkarja iz Grasupla... ;-)
brankasrbijanka
17. 09. 2008 09.34
Nevem koliko vam je poznam načrt novega \"vrtičkarskega naselja\" s standardiziranimi lopami, vpisanimi parcelami. Uglavnem lično in legalizirano. To bo opcija vsem, ki bodo še imeli interes po gojenju zelenjavce za župco, seveda pa nič več brezplačno. Hudo za tiste z roba družbe, mislim pa da bo MOL sigurno imel kakšnega aduta v rokavu tudi za take primere. Uglavnem prav je, da je red, da se popuca z črno gradnjo. Če je kdo proti naj gre živet v Boratovo deželo...
Navtik
17. 09. 2008 09.32
Skrajni čas je že bil, tam so si C I G A N Ii že začeli postavljati kolibe ter sosedom kradli material in pridelke.
Meri.m
17. 09. 2008 09.31
V Črnučah je lepo urejeno vrtičkarsko naselje. Res so si tukaj nekateri zgradili cele vikende ob tihi privolitvi tedanjih oblastnikov. Tu imajo parcele tudi nekateri vplivni Ljubljančani zato bo tukaj Jankoviču nekoliko težje.