Slovenija

Pripravite smučke, začenja se smučarska sezona

Ljubljana, 07. 12. 2012 08.03 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Najbolj željni belih strmin so končno prišli na svoj račun, saj se je na kar nekaj slovenskih smučiščih začela smuka. Večjih sprememb v primerjavi s preteklimi leti ni zaradi pomanjkanja sredstev, so pa ob začetku pripravili ugodnosti za smučarje ali celo brezplačen spust po progah.

Na Krvavcu in Voglu se smučarska sezona začne danes.
Na Krvavcu in Voglu se smučarska sezona začne danes. FOTO: POP TV
CENE

Na Krvavcu danes smučarska vozovnica za odrasle stane 23 €, za otroke 14 €, jutri bo dnevna smučarska vozovnica za odrasle stala 26 € in za otroke 14,50 €. Redne cene na Krvavcu pa bodo letos 29 € za odrasle, 25 € za mlade in seniorje ter 16,25 € za otroke.

Na Rogli dnevna vozovnica za odrasle stane 29 €, za mlade in seniorji 25 €, za otroke 16 €, za študente pa 25 €. Dnevna vozovnica za smučanje od ponedeljka do petka je 24 €, za mlade in seniorje 21 €, za otroke pa 13 €.

Na Pohorju dnevna vozovnica stane 27 €, za seniorje in mlade 23,50 €, za otroke pa 15 €.

Na Voglu je smuka ves konec tedna brezplačna, plača pa se prevoz z nihalko. Sicer pa bo stala dnevna vozovnica za odrasle 27 €, za otroke 17 €, za mlade in seniorje pa 23 €. Med ponedeljkom in petkom je enodnevna vozovnica za odrasle 24 €, za otroke 15 €, za mlade in seniorje pa 21 €.

Številna slovenska smučišča ta konec tedna začenjajo novo smučarsko sezono. Danes se začenja smuka na Krvavcu in Voglu, v soboto pa še v Kranjski Gori, na Rogli in Pohorju.

Na Krvavcu sta za obratovanje pripravljeni štirisedežnica Tiha dolina in vlečnica Luža. Po izdelovanju dodatnega tehničnega snega naj bi v soboto odprli še proge, vezane na obratovanje šestsedežnice Vrh Krvavca. Trenutnemu zmanjšanemu obsegu obratovanja na Krvavcu so prilagojene ugodnejše cene smučarskih vozovnic.

Danes se začenja smuka tudi na Voglu, kjer je okrog pol metra naravnega suhega snega. Obratovali bosta sedežnica Brunarica in vlečnica Storeč, smučanje pa bo ves konec tedna brezplačno. Smučarji morajo plačati le povratno vozovnico za nihalko. Prihodnji teden bodo cene smučarskih vozovnic predvidoma že po rednem ceniku, je pojasnil predsednik uprave Žičnic Vogel Boštjan Mencinger.

Osrednja tehnična novost na Voglu so brezkontaktne karte, ki omogočajo preprost prehod brez vstavljanja kart. Novosti so tudi v snežnem parku, ki je bil lani razglašen za drugega najboljšega v Sloveniji. Park so letos še dopolnili in postavili nekaj novih objektov za otroke. Večjih novosti na Voglu zaradi finančnih problemov podobno kot na drugih slovenskih smučiščih letos ni.

Tako je tudi na Pohorju in Kopah. Kot je povedal direktor Pohorske vzpenjače in predsednik Združenja slovenskih žičničarjev Srečko Jesenšek, bodo slovenska smučišča, če se bodo nadaljevale takšne gospodarske razmere, še kar nekaj časa brez večjih investicij v žičniško infrastrukturo. Na Pohorju tako letos posebnih novosti ni. Jesenšek je izpostavil le otroški poligon oziroma spremljevalno ponudbo, ki so jo letos postavili na nove temelje. Ob uvodu v sezono, ki se začenja v soboto z zagonom vlečnic na Areškem Pohorju, pripravljajo tudi ugodne, znižane cene smučarskih vozovnic.

Na Pohorju posebnih novosti za letošnjo sezono niso pripravili.
Na Pohorju posebnih novosti za letošnjo sezono niso pripravili. FOTO: Thinkstock
Smučišča sama investicije v žičniško infrastrukturo brez sofinanciranja s strani občin ali države le težko izpeljejo, saj tudi banke niso pripravljene dajati dolgoročnih kreditov, pojasnjuje predsednik Združenja slovenskih žičničarjev Srečko Jesenšek.

Podobno je na Rogli, kjer zaganjajo vlečnici Uniorček in štirisedežnico Planja, v soboto pa še vlečnico Košuta. Enotna cena smučarske vozovnice je 15 evrov za odrasle in 10 evrov za otroke, so sporočili iz Uniorja. Na Rogli so za prihajajočo smučarsko sezono uredili novo smučarsko progo Jasa II dolžine 450 metrov in širine 60 metrov. Nova proga poteka vzporedno z obstoječo smučarsko progo Jasa I in je povezana z vlečnico Jasa. Posebnost nove smučarske proge je predvsem v poligonu za smučarski in deskarski kros. Tovrstni poligon je prvi v Sloveniji in bo tako omogočil slovenskim reprezentantom v disciplinah smučarskega in deskarskega krosa treniranje na domačih tleh.

Lani najslabša sezona v zadnjih 12 letih, letos računajo na deljene šolske počitnice

V soboto se začenja smuka tudi v Kranjski Gori, kjer jim je uspelo umetno zasnežiti del prog. Tako bosta delovali najmanj vlečnica Mala Mojca in štirisedežnica Kekec, so sporočili iz RTC Žičnice Kranjska Gora in dodali, da se bodo dnevne smučarske vozovnice na dan odprtja prodajale s 30-odstotnim popustom. Kot pravi Klavdija Gomboc iz RTC Žičnice Kranjska Gora, je bila lanska sezona z 89 obratovalnimi dnevi najslabša v zadnjih 12 letih. Letos si obetajo boljši izkupiček že zaradi ponovne uvedbe ločenih zimskih šolskih počitnic in zaradi januarske prireditve, na kateri bodo gostili okrog 1000 evropskih bankirjev. Letošnja novost smučišča je uvedba spletne prodaje smučarskih vozovnic.

Na Kaninu upajo, da bodo smučarsko sezono odprli 22. decembra.
Na Kaninu upajo, da bodo smučarsko sezono odprli 22. decembra. FOTO: Thinkstock

Nekoliko z zamudo bodo v novo sezono vstopili na Kaninu, kjer še potekajo nekatera vzdrževalna dela, med drugim zamenjava sedal na trisedežnici Skripi, s čimer bodo povečali udobje potnikov. V. d. direktorja ATC Kamin Aleš Uršič verjame, da bodo do 22. decembra, torej pred začetkom božično-novoletnih praznikov, vendarle lahko pognali žičniške naprave.

Negotova je letošnja zimska sezona v smučarskem centru Stari vrh, kjer še vedno tečejo usklajevanja med lastniki, torej občinama Škofja Loka in Gorenja vas - Poljane, ter Hypo banko glede lizinške pogodbe za šestsedežnico, ki je smučišče z rednim delovanjem vsaj za zdaj ne more odplačevati. Kot so zagotovili v Hypo banki, so vse bliže dogovoru.

Varno po belih strminah!

Ob odprtju smučišč so na notranjem ministrstvu opozorili na pomen varnosti na smučiščih. "Za varnost so v prvi vrsti odgovorni uporabniki smučišča sami. Ravnati se morajo po načelu vzajemnega spoštovanja in razumevanja ter upoštevati mednarodna FIS-pravila," opozarjajo na ministrstvu.

V smučarski sezoni 2011/2012 so inšpektorji inšpektorata za notranje zadeve opravili 15 nadzorov. Največkrat so ugotovili, da je na smučiščih premalo nadzornikov smučišča, da smučišča ne zagotavljajo nadzora na smučišču, da nadzorniki nimajo ustreznega pooblastila za opravljanje dela, da nadzorniki na smučišču nimajo vidnih oznak in službenih izkaznic in da upravljavci smučišč ne pošiljajo IRSNZ zapisnikov o nesrečah na smučiščih.

Ob začetku nove smučarske sezone so predstavili tudi analizo za lansko smučarsko sezono, v njej pa so skušali predvsem oceniti vzroke za nesreče na smučiščih in vpliv izrečenih kazni za večjo varnost na smučiščih. Policisti so med enotedenskimi zimskimi počitnicami na slovenskih smučiščih poostreno nadzirali smučarje, predvsem so kontrolirali smučanje pod vplivom alkohola, prepovedanih drog, psihoaktivnih zdravil ali drugih psihoaktivnih snovi ter objestno oziroma nevarno smučanje.

Policija in nadzorniki smučišč so v lanski sezoni skupaj obravnavali 1129 nesreč, od tega je bilo 1045 smučarjev lahko telesno poškodovanih, hudo pa 74 smučarjev. V primerjavi s prejšnjo smučarsko sezono se je število nesreč zmanjšalo za 118, pomembno pri tem pa je, da se je povečalo število nesreč, pri katerih je posledica huda telesna poškodba, izpostavljajo na ministrstvu.

Tudi za letos napovedujejo, da bodo aktivnosti usmerili predvsem v zmanjševanje števila nesreč na smučiščih in zagotavljanje večje varnosti na smučiščih pod geslom "Le varna smuka je užitek".

  • 20 - Liv Amiti E+ 3 (žensko)
  • 19 - Liv Vall E+ 2 (žensko)
  • 18 - Gravel kolo Giant Revolt 0
  • 17 - Giant Reign E+ 1
  • 16 - Giant Propel Adv Pro 0
  • 15 - Giant DailyTour E+ 1 RT
  • 14 - Giant Stance E+ 2 29
  • 13 - Liv Avail Adv 1 (žensko)
  • 12 - Giant Propel Advanced Pro
  • 11 - Giant Trance X E+ 1 Pro 29
  • 10 - Giant Talon 1 29 GE
  • 9 - Giant Defy Advanced 2
  • 8 - Giant TCR Advanced 1 Disc
  • 7 - Giant Explore E+ 2
  • 6 - Giant Trance X 1 29er
  • 5 - EnviLiv Advanced (žensko)
  • 4 - Liv Embolden E+ 1 (žensko)
  • 3 -Giant Propel Advanced 1ct
  • 2 - Giant Fathom E+ 2 Pro
  • 1 - Giant TCR Advanced SL 0

KOMENTARJI (25)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Nauders
07. 12. 2012 19.02
hrvati, vljudno vabljeni
cable
07. 12. 2012 13.10
+4
A neb šli rajš na demonstracije...so cene previsoke..ve se gdo je kriv!
retropil
07. 12. 2012 10.53
+8
krvauc je drag ko hudič za tiste tri proge... bomo rajš počakal da se vse proge odprejo, pol pa prek kakšnega študentskega servisa karte kupval, so menda skor pol cnejš
Maček2
07. 12. 2012 10.42
+3
kaj pa sankaška sezona?jaz sankam in komi čakam ,da grem
GRoman
07. 12. 2012 10.34
+5
kanin bo raj pocaku na konc sveta, kt da bi odpru smucisce.. :) ni dnarja, ni smucanja..
Maček2
07. 12. 2012 10.42
+3
Aleš Demšar 1
07. 12. 2012 10.26
+6
SC Cerkno se odpre v petek 14 decembra.... Vljudno vabljeni :)
nina1994
07. 12. 2012 10.41
+4
dar3
07. 12. 2012 10.22
+1
Italija je zakon, malenkost dražje, ampak proge dolge 10 - 15km, karta tedenska 132,00 EUR, penzion en teden 280,00 EUR, kar v redu a ne
retropil
07. 12. 2012 10.52
+5
to kar si zdaj naštel, je pri eni tretjini slovencev mesečna plača... tko da niti slučajno ni v redu a ne..
k0kI
07. 12. 2012 10.09
+14
žal tudi letos nimam denarja za to .....
Entropy
07. 12. 2012 09.59
-5
Na tem svetu,v katerem letno umre približno 56 milijonov ljudi to je približno 155,000 vsaki dan, v tem svetu v katerem pred našimi nosovi, napadajo in okupirajo suverene države pod krinko terorizma v katerih umre na tisoče otrok in žensk,v svetu v katerem se rodi zaradi osiromašenega urana na tisoče pohabljenih-mutiranih otrok,v svetu ki mu vladajo družine, katere krvna linije sega tisočletja v preteklost in uprobljajo nas ljudi,kot rezors skozi tisločetja za dosego svojih bolanih sprevrženih potreb, Mi Gredo najbolj na živce Ljudi,ki živijo v neki decemberski umsko sprogramirani pravljici,in ki hodijo SMUČAT in MISLIJO DA JE VSE EJ OK!
janez6bb
07. 12. 2012 10.06
+9
kaj pa ti glede teh stvari ki si jih naštel narediš:)
_frucika_
07. 12. 2012 11.18
+2
Revolt - mogoče prav zaradi takšnega ne ravno pravljičnega sveta ki je okoli nas, iščemo sprostitev na smušiščih.. in zato smo vsi slabi ljudje in ti gremo na živce, ker ne jamramo kakšna krivica se dogaja, ti šment! ti spreminjaj svet in krivico, mi bomo pa smučal, pa čmo bit vsi srečni, ok?
spuko
07. 12. 2012 09.48
+14
ene 25€ na karto + potni stroški. uživajte tisti ki maste keš
Jamallllll
07. 12. 2012 09.57
+4
ja res je ...lah sam gledam pa se slinim....mogoče drugo leto... pa še opremo bi rabu nabavt....:/
nina1994
07. 12. 2012 10.48
+2
če ne bi bilo raznih stvari na pušing ali pa lizing,cigareti in ostala odvečna krama,bi se zihr kaj našlo za užitek med vršaci!!!!!
mihalaura
07. 12. 2012 09.36
+14
Vsem tistim, ki ste radi smučali na Starem vrhu, bi rad dodal, da napisano zgoraj v članku ne drži. Namreč danes je bilo v Financah objavljeno pod naslovom "Stari vrh začne 22. decembra", da so lastniki in Hypo prišli do uspešnega dogovora, tako, da smučanje na Starem vrhu letos BO, začeli so že z umetnim zasneževanjem. Mogoče ta info le komu pride prav. Pa prijetno smuko vam želim! :)
Silvo Pe?nik
07. 12. 2012 09.36
+4
pristiš za bogate po drugi strani so pa spet navili cene ko pa je konec smučarske sezone so pa tako vsi v izgubah
extradeluxe
07. 12. 2012 09.30
-11
še ni recesije dokler ljudje smučajo.
janez6bb
07. 12. 2012 09.34
+29
ISTO K DA BI REKU DOKLER SLOVENCI PIJEJO ALKOHOL NI RECESIJE, za kaj pa jst denar porabljam k ga sam zaslužim pa tebe prov en k nč ne briga:) eni ga pa rajši zapijate vsak dan al kako:)
spuko
07. 12. 2012 09.50
+11
za tiste ki imajo job ni recesije. recesijo zares občutijo samo tisti, ki so ostali brez službe ali ki iščejo službo
GrEg3c
07. 12. 2012 09.25
+19
A za golte pa se niste pozanimal, danes tudi odpirajo....smuka je brezplačna ! lp
4151
07. 12. 2012 09.22
+16
Super! Ampak kdo si še lahko danes privošči smučarijo???
BEEF-TECH
07. 12. 2012 09.34
+10
Js grem vsako sezono vsaj nekajkrat kar tako in enkrat v paketu za nekaj dni. Res težko si privoščim ampak ko pa si, pa se počutim, kot je v enem od prispevkov 24ur rekel en pubec (v zvezi z novim iPhonom).. se počutim nekaj več :)