Slovenija

Po prvih pogajanjih med splošno stavko Fides vlado poziva, naj 'resno sede za mizo'

Ljubljana, 15. 01. 2024 07.14 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 11 min
Avtor
STA, K.K., T.H.
Komentarji
755

Sindikat zdravnikov in zobozdravnikov Slovenije Fides je po enodnevni opozorilni stavki, ki je potekala prejšnji torek, danes začel splošno stavko, ki bo potekala do preklica oziroma sklenitve stavkovnega sporazuma. A tega, sodeč po dosedanjih izjavah predstavnikov obeh strani, za zdaj še ni na vidiku. Delo v javnem zdravstvu tako poteka okrnjeno. Zveza društev upokojencev Slovenije se medtem pridružuje nasprotovanju do stavke zdravnikov in Fidesa, saj je po njihovem prepričanju to stavka le za višje plače in ne stavka, ki poziva k urejanju sistemskih razmer v zdravstvu.

Več videovsebin
  • Iz 24UR: Pogajanja neuspešna
    01:07
    Iz 24UR: Pogajanja neuspešna
  • Iz 24UR: Stavka zdravnikov
    04:38
    Iz 24UR: Stavka zdravnikov
  • Iz SVETA: Začetek stavke zdravnikov
    04:16
    Iz SVETA: Začetek stavke zdravnikov

 

Po pogajanjih je namestnik vodje vladne pogajalske skupine Denis Kordež je povedal, da je vladna stran sindikatu predstavila svoja stališča, ki jih bo poslala še pisno, sindikat pa bo nanje odgovoril. "Potem tudi nadaljujemo pogajanja, predvidoma torej jutri," je napovedal Kordež. Na vprašanja novinarjev ni želel odgovarjati.

"Vedno bolj jasno postaja, da so pogajanja vlade samo pesek v oči delavcem v zdravstvu, bolnikom in vsem ostalim prebivalcem, ker se reševanje stavkovnih zahtev sploh še ni začelo," pa sporočajo iz Fidesa. Podpredsednik sindikata Milenko Stanković je dejal, da se je to videlo tudi danes, saj vlada po njegovih besedah še naprej v ničemer ne naslavlja njihovih stavkovnih zahtev.

Poudaril je, da zahtevajo zgolj to, da se izvrši, kar je vlada podpisala pred letom in pol in objavila v uradnem listu 28. oktobra predlani, to pa je oblikovanje ločenega zdravstvenega stebra v okviru javnega sektorja, ki bo zajel vse zaposlene v zdravstvu in opredelil njihove specifike.

Odlašanje pospešuje razgradnjo javnega zdravstvenega sistema, poudarjajo v Fidesu. Kot navajajo, to dokazujejo vsakodnevni odhodi zdravstvenih delavcev iz javnega sistema. Zato vlado pozivajo, "da se resno usede in začne izpolnjevati že dane zaveze".

Na vprašanja novinarjev pa niti Stanković ni odgovarjal.

Stavka bo trajala do preklica

Po torkovi opozorilni stavki se je danes začela stavka zdravnikov in zobozdravnikov, ki bo trajala do preklica ali sklenitve stavkovnega sporazuma. Vlada je sicer v nedeljo Fides ponovno pozvala, naj zaustavi stavkovne aktivnosti ter nadaljuje pogajanja. V Fidesu pa so prepričani, da se vlada spreneveda.

Glavni razlog za zdravniško stavko, ki so jo v Fidesu napovedali 18. decembra lani, je neuresničitev vladnih zavez iz že podpisanih sporazumov. Gre za zamik pri oblikovanju plačnega stebra za zdravstvo, s katerim naj bi uredili specifike dela zdravnikov, medicinskih sester in drugih zdravstvenih sodelavcev, delu in zahtevnosti zdravstvenih poklicev pa naj bi bila prilagojena tudi plačna lestvica. Prav tako zahtevajo odpravo plačnih nesorazmerij, ki so nastala po posegu v plačni sistem, ko so se plače zvišale mladim zdravnikom, starejšim pa ne toliko.

"Stavke si v resnici ne želimo in je skrajni ukrep. Menimo, da je za stavko odgovorna vlada, ker ni uresničila svojih podpisanih in potrjenih zavez," je v nedeljo povedala članica stavkovnega odbora sindikata Ana Lina Vodušek. Po njenih besedah gre pri pogajanjih za sprenevedanje v škodo bolnikov. Vladni predlog stavkovnega sporazuma ne vodi v glavno stavkovno zahtevo – vzpostavitev zdravstvenega sistema za vse, je poudarila.

Danes je na zboru nagovorila tudi stavkajoče na Onkološkem inštitutu Ljubljana, kasneje pa je v izjavi za medije izrazila željo, da se začnejo spremembe "zdaj in takoj in da nas začne tudi vlada jemati resno, kot enakovredne partnerje".

Ana Lina Vodušek
Ana Lina Vodušek FOTO: Bobo

Opozorila je, da so ogorčeni nad tem, da se "v zdravstvu ves ta čas ni zares nič naredilo oziroma vsaj ne v pravi smeri". Meni, da še naprej poteka razgradnja javnega zdravstva, ki se kaže z odhodi kadra. "Vsega kadra od administratork, medicinskih sester, inženirjev, fizikov, računalničarjev, podpornih služb in seveda zdravnikov," je naštela.

Po njenih besedah želijo, da vlada upošteva, kar so se že dogovorili na pogajanjih v preteklosti in tudi podpisali. Ob tem si prizadevajo za nov zdravstveni plačni steber za vse zdravstvene delavce, konkurenčne delovne pogoje in ureditev konkurenčne zaposlitve "za ohranitev kadra, zato da ni lepše drugje, kjer je manj obremenitev in boljša plača".

Na onkološkem inštitutu sicer obravnavajo vse bolnike, stavka pa se je občutila med današnjim zborom stavkajočih, ko je bilo delo moteno. Zbor stavkajočih bodo ponovili tudi v četrtek ob 8.00. Vodušek je opozorila, da če se bo stavka nadaljevala, jo bodo z naslednjim tednom zaostrovali, onkološki bolniki pa zato zagotovo ne bodo oškodovani.

Zbora stavkajočih na Onkološkem inštitutu Ljubljana so se poleg zdravnikov udeležili tudi nekateri drugi zaposleni. Predsednik sindikata sevalcev Slovenije Grega Praprotnik je v izjavi povedal, da podpirajo prizadevanje sindikata Fides v zavzemanju za ohranitev javnega zdravstva, ohranitev zaposlenih v javnih zavodih, enake pogoje dela za vse in enake delovne razmere. "Mislim, da je zdravstvo kot velika veriga, ki mora delovat skupaj, utečeno," je ponazoril.

Kot predstavnik sindikata sevalcev na pogajanjih z vlado pa je dejal, da v letu in pol pogajanj ni bilo nikakršnih konkretnih predlogov, odzivov ali približevanj. "Ne poslušajo, čeprav smo najbolj upali na to vlado, da bo ravno ona poslušala," je povedal. Dodal je, da če na pogajanjih z ostalimi sindikati v zdravstvu ne bo dialoga, se bodo sindikati počasi pridruževali temu stavkovnemu valu.

Predstavnica Sindikata delavcev v zdravstveni negi Slovenje Darija Zupančič pa je dejala, da si tudi predstavniki zdravstvene nege prizadevajo za izboljšanje delovnih pogojev v zdravstvu. Zavzemajo se tudi za pravično plačilo za medicinske sestre in izboljšanje modelov organizacije dela, je povedala.

Mnenja bolnikov o zdravniški stavki pa so različna. Eden od bolnikov je dejal, da stavko zdravnikov podpira, saj so plače na splošno prenizke. Medtem ko je drugi bolnik povedal, da stavke ne podpira, saj se zdravniki borijo le zase in ne za pomoč ljudem. "Kdor hoče delati, kdor ima zavest in bi želel ljudem pomagati, bi lahko veliko naredil," je prepričan.

Delo v večini zdravstvenih domov kljub stavki danes poteka normalno

Delo v večini zdravstvenih domov kljub stavki zdravnikov in zobozdravnikov danes poteka normalno. Iz zdravstvenih domov so za STA sporočili, da so se stavki priključili nekateri zaposleni, ki so delo opravljali v skladu z zakonodajo, ambulante so odprte po običajnem urniku, do večjih odpovedi obravnav pa ni prišlo.

V Zdravstvenem domu (ZD) Kranj, eni od enot Osnovnega zdravstva Gorenjske, je delo organizirano kot ob opozorilni stavki prejšnji torek - ambulante so odpre po običajnem urniku, delo v njih pa poteka v skladu z zakonsko predpisanim stavkovnim minimumom, so sporočili iz Osnovnega zdravstva Gorenjske in se pri tem sklicevali na podatke predstavnice sindikata Fides. Bolniki se v primeru zdravstvenih težav tudi v času stavke obračajo na ambulante svojih osebnih zdravnikov.

V enotah ZD Tržič, Bled, Škofja Loka in Jesenice pa zaenkrat stavka ne vpliva na delovne procese, delo v ambulantah v teh zdravstvenih domovih poteka normalno, so še pojasnili.

V ZD Ljubljana stavka poteka podobno kot prejšnji teden, stavki pa so se pridružili posamezni zaposleni, ki so svoje delo opravljali v skladu z zakonodajo. "Zdravniki in zobozdravniki so večinoma delali normalno, bolnikov niso prenaročali, do odpovedi terminov v veliki večini ni prihajalo," so sporočili.

Stavki so se pridružili tudi člani sindikata Fides v mariborskem zdravstvenem domu. Njihova predstavnica Maja Arzenšek je povedala, da zdravniki danes kljub temu opravljajo svoje delo kot prej. "Bistvenih razlik danes ni, se pa dogovarjamo, kako naprej v primeru, da bo stavka trajala in se zaostrovala. V tem trenutku tako ni prišlo do večjih odpovedi obravnav. Če bo v prihodnje do tega prišlo, pa bodo bolniki obveščeni," je dejala. Shoda stavkajočih danes niso imeli, je pa predviden interni sestanek, na katerem se bodo dogovorili glede nadaljnjega ravnanja.

V ZD Koper so se stavki pridružili vsi zdravniki. Bili so na delovnih mestih in opravljali storitve za ranljive skupine, je povedala predstavnica Fidesa Tatjana Cvetko. Kot je pojasnila, je vsak prilagodil delo populaciji, ki jo pokriva. Danes so imeli še veliko dela, saj bolnikov niso mogli obvestiti o preložitvi pregledov.

Na popoldanskem zboru stavkajočih so po besedah predstavnice sindikata ugotavljali, da so plače "minorna zadeva" med razlogi za stavko. Več je bilo govora o delovnih pogojih, med drugim o sistemu plačevanja storitev in obremenjenosti splošnih zdravnikov s pisanjem napotnic, o obveznem popoldanskem delu in o pomanjkanju motivacijskih ukrepov, je še pojasnila.

V bolnišnicah delo poteka v omejenem obsegu

V Splošni bolnišnici (SB) Celje vsi zdravniki danes od 7. ure stavkajo na svojih delovnih mestih, je zjutraj povedala sindikalna zaupnica Fidesa v tej bolnišnici Mateja Grat. Pojasnila je, da bodo bolniki, ki so v skupinah, za katere mora biti zagotovljen zakonski minimum, normalno pregledani in obravnavani. Zbor zaposlenih so imeli napovedan za 10. uro, na njem so poročali, kako potekajo pogajanja Fidesa z vlado glede njihovih stavkovnih zahtev.

V Univerzitetnem kliničnem centru (UKC) Ljubljana so pojasnili, da se o stavki vsak zdravnik odloči po svoji vesti. O odpadlih terminih pa so bili bolniki pravočasno obveščeni, so zagotovili.

Tudi v Univerzitetnem kliničnem centru (UKC) Maribor ponavljajo, da bodo v času stavke sindikata Fides izvajali vse tiste zdravniške storitve, katerih opustitev bi v kratkem času vodila v nepopravljivo hudo okvaro zdravja ali v smrt. Prav tako bodo izvajali vse zdravstvene storitve za otroke do 18. leta starosti ter bolnike, starejše od 65 let, vse zdravstvene storitve v zvezi z nosečnostjo in porodom ter ukrepe za preprečevanje in obvladovanje nalezljivih bolezni.

"Delo bo organizirano tako, da bo zagotovljena čim manj motena oskrba bolnikov, saj se zavedamo, da smo javni zdravstveni zavod, ki opravlja dejavnost posebnega družbenega pomena, in da smo tu zaradi bolnikov," sporočajo iz UKC Maribor. O odpovedi terminov ambulantnih pregledov in operativnih posegov ter novih terminih bodo pacienti pravočasno obveščeni, dodajajo.

Stavki se po besedah predstavnika zdravniškega sindikata Fides v tem zavodu Borisa Rižnarja pridružujejo skoraj vsi člani Fidesa v UKC Maribor. Ta ima tam okoli 180 članov. "Ob 8. uri smo imeli v sejni sobi kirurške stolpnice zbor stavkajočih in podpornikov stavke. Bila je kar dobra udeležba, po zboru pa smo odšli v operacijske dvorane in ambulante opravit svojo dolžnost, v skladu z zakonom o stavki," je povedal.

UKC Maribor
UKC Maribor FOTO: Bobo

V novomeški bolnišnici so se po besedah predsednika Fidesa za Dolenjsko in Belo krajino Bojana Kostića stavkajoči zdravniki in zobozdravniki zjutraj zbrali na stavkovnem zboru, kjer so jim predstavniki Fidesa predstavili razloge za stavko. Nato so odšli na svoja delovna mesta.

Po besedah Kostića bodo zdravniki in zobozdravniki novomeške bolnišnice v času stavke opravljali le nujen obseg del, ki pa še vedno predstavlja velik delež dela zdravnikov in zobozdravnikov. "Vsi nenujni posegi in pregledi pa bodo odpovedani, vse dokler ne bo sklenjen dogovor z vlado," je povedal. V novomeški bolnišnici sicer po besedah Kostića stavkajo praktično vsi zdravniki in zobozdravniki.

V ptujski bolnišnici so stavkajoči zdravniki ob 8. uri opravili zbor zaposlenih. Po besedah vodje tamkajšnjega sindikata Fides Boruta Kostanjevca se ga je udeležilo okoli 40 od skupaj 60 zaposlenih zdravnikov. "Nekateri so odstotni po dežurstvu, zato lahko rečemo, da se stavki pridružujejo skoraj vsi zdravniki, zagotovo pa so z vseh oddelkov," je povedal.

Delo poteka v omejenem obsegu, bolnike, katerih obravnave bodo odpadle, so vnaprej obvestili in jim določili nove datume. "Ne stavkamo proti bolnikom. Želimo si, da je bolnik naš zaveznik. Želimo si urediti pogoje dela tako, da bomo lahko bolniku nudili ustrezno strokovno in kvalitetno obravnavo," je poudaril Kostanjevec.

V šempetrski bolnišnici stavka poteka po stavkovnih pravilih. Vendar s to razliko, da danes še ne bodo vsi pacienti odpovedani ali prenaročeni, je po jutranjem zboru, ki se ga je udeležila najmanj polovica zdravnikov, povedal sindikalni zaupnik Fidesa v šempetrski bolnišnici Jure Klanjšček. Kot je pojasnil, je potrditev stavke prišla v takšnem času, da vsi bolniki o njej niso bili obveščeni, zato bodo tisti, ki bodo danes prišli v bolnišnico, vseeno pregledani. Za prihodnje dni pa bo steklo obveščanje pacientov o odpovedi obravnav.

V SB Jesenice za danes niso odpovedovali naročenih pacientov in bodo pregledali vse, ki bodo prišli v bolnišnico. Za torek pa načrtujejo zaostrovanje stavke z odpovedjo nenujnih posegov in pregledov, pri čemer bodo vsi pacienti o odpovedih pravočasno obveščeni. Vsi, ki bodo potrebovali nujno pomoč, pa bodo ustrezno obravnavani, je povedal predstavnik Fidesa v jeseniški bolnišnici Andrej Rupel in dodal, da je zaostrovanje stavke v prihodnjih dneh odvisno od pogajanj z vlado.

Zdus stavke zdravnikov ne podpira

Zveza društev upokojencev Slovenije (Zdus) se pridružuje nasprotovanju do stavke zdravnikov in Fidesa, saj je po njihovem prepričanju to stavka le za višje plače in ne stavka, ki poziva k urejanju sistemskih razmer v zdravstvu. Razmere terjajo takojšnje ukrepanje resornega ministrstva in vlade, so zapisali v sporočilu za javnost. "V bran vsem dostopnemu javnemu zdravstvu pozivamo DZ, da čimprej obravnava in sprejme interventni zakon, ki ga imajo poslanske skupine že na svojih mizah," so zapisali.

Z novelo zakona o zdravniški službi je nujno sistemsko preprečiti plazečo se privatizacijo v zdravstvu po ameriškem vzoru, katere cilj je le dobiček, ne pa zadovoljevanje potreb ljudi po zdravstvenih storitvah, menijo. Na podlagi informacij svojih članov, je pri nas zaradi nedelujočega sistema v zdravstvu vedno več takih, ki si zasebnih zdravstvenih pregledov ne morejo privoščiti, do svojega osebnega zdravnika pa ne morejo priti, ali pa ga sploh nimajo, opozarjajo.

Vse to po njihovem mnenju terja takojšnje ukrepanje ministrstva za zdravje in vlade, saj gre za ustavno kršitev temeljne človekove pravice, dostopa do zdravstvene oskrbe.

Zdravniki pod okriljem Sindikata zdravnikov in zobozdravnikov Slovenije Fides po njihovem mnenju spretno izkoriščajo sleherni trenutek za zaostrovanje razmer. "Stanovska hipokrizija torej in brezkompromisni boj za privatizacijo zdravstva s katerim Fides hodi z roko v roki, namesto da bi ost puščice usmeril nanj," so bili ostri.

Tako kot v vseh poklicih in stanovskih združenjih, so tudi zdravniki z zvrhano mero empatije, ki dokazujejo, da je bil normativ preveč znižan in da je v rednem delovnem času vendarle mogoče opraviti bistveno več, kar so sporočili tudi Zavodu za zdravstveno zavarovanje Slovenije (ZZZS), zato bi prej pričakovali, da bi bil njihov glas bolj odmeven predvsem v okviru sindikata zdravnikov, zdravništva in Zdravniške zbornice, menijo.

"Na koncu pa si dovolimo sposoditi Fidesov slogan, Dovolj nam je. Res je, dovolj nam je!" so še zapisali.

V javnih zdravstvenih zavodih po državi se je namreč ob 7. uri začela stavka Fides. Ob stavki, ki jo spremljajo zbori zaposlenih, iz bolnišnic povečini poročajo o odpovedovanju in prenaročanju nenujnih zdravstvenih storitev.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (755)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Apokalipso
23. 01. 2024 12.02
Kakšno vlado imamo?? Kako sploh lahko dovoli stavko zdravnikom ?? In za to izkoriščajo bolne ljudi, težko bolne ljudi ! Kazensko bi jih morali preganjati !!! In vsak bi moral odgovarjati za svoje delo, tako kot mora to avtomehanik ! Ali kdo podpiše mehaniki listino, da popravlja avto na odgovornost lastnika?? Halooo !!! Zakonsko bi morali zavezat zdravnike, da vestno in odgovorno opravljali svoje delo. Nagrajevati pa po uspešnosti in nič drugače !!!
Birba
18. 01. 2024 14.42
Draga ANA LINA,mi upokojenci bi hoteli tudi višje pokojnine ne samo okoli 700 pa preživimo teško ampak nekako gre,zdaj mi pa povej h kateri pogajalni skupini naj se včlanimo,da nam bodo tudi nam zvišali penzije,ker si ti odlična pogajalka. Mislim,da imate previsoke plače za tisto kar nekatri delajo
smuuki
17. 01. 2024 15.11
+1
Ves ta gnev usmerite tja kjer so težave nastale. Ne to ni ordinacija, ne to niso zdravniki. Vlada in zdravstvena zavarovalnica so pravi naslov. Za pomanjkanje zdravnikov niso krivi zdravniki, za birokracijo z zakonskimi odloki niso krivi zdravniki, za delitev ali omejitev programov kjer nastajajo čakalne vrste niso krivi zdravniki. Za nadure niso krivi zdravniki. Ko jih prisilijo na podajšan delovni čas se dvigne neto plača. Ta isti podatek se zlobno zlorablja koliko zaslužijo. Povejte še to koliko časa delajo za ta znesek ali koliko je urna postavka zdravnika in koliko je urna postavka vodovodarja. Dovolite jim 40 urni delavnik brez dežurstev in potem objavite plače. Objavite še plače dežurnih na elektro podjetjih. Kaj če imajo zdravniki nižjo plačo od štromarjev se jim boste opravičili? Podpiram njihove zahteve
andraa
16. 01. 2024 17.20
-2
mu je prav vseeno za paciente ki ležijo in umirajo na hodnikih
Samo12
16. 01. 2024 17.35
+2
smuuki
17. 01. 2024 15.17
+1
No pa naredimo vrstni red dobrin, ki nam življenje sploh omogočajo. Zrak,voda,hrana,zdravniška oskrba,stanovanje,industrija,obrt šele kasneje se pojavi vsa nadgradnja šolstvo,policija,vojska,vlada... . Kako pa temu vrstnemu redu sledijo plače? Malo je na glavo vse skupaj. Brez hrane ni ničesar pa komu prav ali ne, brez zdravja je vse zaman. Kdo pa danes odloča o vsem. Zadnji v vrsti si pokori vse. Brez hrane in zdravja je vse imetje in znanje vredno nič
andraa
16. 01. 2024 17.19
-3
golobu stavka ustreza,saj bo z njo opravičeval svojo nesposobnost glede čakalnih vrst
Samo12
16. 01. 2024 17.35
+3
Daj pokni se v kvedru, pa ne trosi laži in sovraštva!! Kopriva nesposobna
Samo12
16. 01. 2024 10.15
+7
Narod pa poziva fidez, da se vsedejo v pisarne in začnejo delati! Saj niso problem mlajši zdravniki, ki tudi sedaj delajo kljub stavki. Problem so tile stari požrešni zdravniki s šolami iz bivše YU in fidez, saj vsak normalen človek ve, pod katerim okriljem in zakaj stavkajo. Ti slednji naj grejo križarit na rajske otoke in igrat golf z zdrav lobisti in se vemo s kom, pa naj tam ostanejo. Tile mafijci niso ključni, čeprav mislijo, da so. Ali pa naj iščejo po gozdu oblačkez virusi, ki tavajo naokrog in iščejo žrtev. Pa zdrav zbornico razpustit z beovic na čelu
BeliRisko
16. 01. 2024 09.44
+6
Samo volilci Iz hribov Ki so volili svojega pastirja podpira stavko.
mr.poper
16. 01. 2024 09.33
+8
ZA 8307---PROTI stavki 42483 .
ROMELS
16. 01. 2024 08.46
+9
Najbolje plačani in kljub temu niso zadovoljni. Čudne potrebe imajo!!!!!!!!!!
kuncci1
16. 01. 2024 09.32
+8
brezveze13
16. 01. 2024 08.40
+7
joco99
16. 01. 2024 08.31
+3
Štraj je odgovor na čakalne vrste saj niti vlada niti zdravniki nimajo volje niti interesa skrajšati vrst saj vsem odgovarja-zdravnikom večje plače , vladi nimajo odgovora niti znanja za prenovo zdravstva
Primula1
16. 01. 2024 08.25
-6
Vlada nima časa, dela podcast, kaj vam ni jasno?!
joco99
16. 01. 2024 08.24
+6
kje imajo obraz imajo največje plače v Sloveniji pa kopja lomijo na plečih pacienta .Govorijo ,da ne ampak čakamo pacienti doktorji in vlada pa guncajo moda in se nam oboji smejijo-sraaaaamota
andraa
16. 01. 2024 08.12
+0
glede na to kako država razmetava z denarjem in je za kpk vse zakonito,naj jim dajo par sto miljonov da bo mir
Samo12
16. 01. 2024 17.36
+1
Pa vrnite milijarde od golf in toalet papir, se bo plačalo zdravnike, upokojence in svojce tistih ki niso dobili zdravniške pomoči ker se njihovo življenje tako izteka
Covid 19
16. 01. 2024 08.11
+9
Če bi vlada rekla, da se bodo plače urejale glede na njihovo premoženje,verjemite,bi bilo stavke takoj konec.Vem za zdravnika,ki ima par kilometrov iz Biograda dve stavbi s 40 apartmaji..vem tudi za druge,ki imajo na morju luksuzne vile in barke,avtokampe z luksuznimi apartmaji itd,avte za 200,300 tisoč evrov.. JA RES IMAJO PREMAJHNE PLAČE,za vzdrževanje vsega in vedno več luksuznega življenja,medtem, ko pacienti crkujemo,zaradi tega, ker to drago plačujemo in še zaradi brezbrige in čakalnih dob.Toda bodimo pošteni, nekateri pa res delajo,so neverjetni strokovnjaki, se trudijo in so zraven še zelo prijazni in sami povedo, da je sistem v razsulu in še velikanska korupcija, ki se se jo vlada niti ne loti, ker so vsi isti,poglejte samo golobnjakove sončne elektrarne zgrajene z državnim oz našim denarjem, tako da???? Živimo v državi z brezpravnim sistemom za velike lopove in tudi sodstvo, ki pri tem ne deluje ali celo sodeluje STAVKA.
zmajskorpion
15. 01. 2024 21.44
+11
V njihovem timu v ZD jih so medicinske sestre s plačo cca 1000 neto in potem oni upajo stavkat!? Razumel bi, če bi stavkali, da se začetni razredi premaknejo, ampak ne oni hočejo, da najvišji razredi gredo še višje. Tisti zdravnik, ki je v najvišjem razredu, verjemite ne bo nikamor odšel. Mladi zdravniki zakaj podpirate to?
zmajskorpion
15. 01. 2024 21.38
+10
Barabe, še 5 letnikom odpovedujejo preglede!
Slava b
15. 01. 2024 21.17
+10
Tako slabo zaslužijo,od kje jim potem denar,da kupujejo luksuzna stanovanja,na elitnih lokacijah.
zavetnik
15. 01. 2024 21.09
+10
Dajte delovni ljudje, ki imate vsaj malo človeškega v sebi to kar delajo zdravniki je res prešlo vse meje normalnega en vagon zlatih palic jim razdelite in naj si vzamejo kolikor jih ta požrešnost lahko sprejme to res ni prisega in nima z humanostjo nobene zveze res niste vredni v Fidesu da opravljate ta humani poklic
zapiramvamustaaa
15. 01. 2024 20.56
+13
Zdravniki=hudiči v belem.