Slovenija

Začenja se zbiranje podpisov za kandidate na lokalnih volitvah

Ljubljana, 05. 09. 2022 06.25 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Začenjajo se roki za izvedbo volilih opravil pred lokalnimi volitvami. Na njih bodo volivci izbirali nova vodstva v 212 občinah. Volivci tudi že lahko na upravnih enotah overijo podpise podpore kandidatom in kandidatnim listam.

Kandidate in liste kandidatov za občinski svet določijo politične stranke v občini in volivci v volilni enoti. Medtem ko politične stranke kandidate in kandidatne liste določijo v skladu s svojimi pravili na tajnem glasovanju, morajo nestrankarski kandidati in kandidatne liste za nastop na volitvah zbrati zadostno število podpisov volivk in volivcev.

Kandidata za člana občinskega sveta oz. listo kandidatov mora s podpisi podpreti najmanj odstotek volivcev v volilni enoti na dan razpisa volitev, vendar ne manj kot 30 in ne več kot 1000. Za vložitev kandidature za župana pa se zahtevajo podpisi najmanj dveh odstotkov volivcev, ki so glasovali v prvem krogu na zadnjih rednih volitvah za župana, vendar ne manj kot 15 in ne več kot 2500.

Volivci že lahko na upravnih enotah overijo podpise podpore kandidatom in kandidatnim listam.
Volivci že lahko na upravnih enotah overijo podpise podpore kandidatom in kandidatnim listam. FOTO: Jani Dolinšek

Ministrstvo za notranje zadeve bo tako danes na svoji spletni strani objavilo število volilnih upravičencev v posamezni občini oziroma volilni enoti. Občinske volilne komisije pa morajo javno objaviti potrebno število podpisov volivcev za vložitev kandidature za župana in za kandidaturo oziroma listo kandidatov za člane občinskega sveta v posamezni volilni enoti.

Zadnji dan, ko bodo lahko volivci pri pristojnem upravnem organu do zaključka delovnega časa še oddali svoj podpis, je 20. oktober. Ob 19. uri tega dne pa se bo iztekel tudi čas za vložitev kandidature oz. liste kandidatov za člane občinskega sveta ter kandidature za župane. Hkrati se bo iztekel rok, ko je treba pri posebnih občinskih volilnih komisijah vložiti kandidature za volitve članov občinskih svetov, predstavnikov italijanske in madžarske narodne skupnosti ter romske skupnosti.

Z 20. oktobrom se začenja tudi uradna enomesečna predvolilna kampanja, ki se mora končati najpozneje 24 ur pred dnem glasovanja, to je v petek, 18. novembra, ob polnoči, ko bo nastopil volilni molk. Splošno glasovanje na lokalnih volitvah bo v nedeljo, 20. novembra, ob županih in članih občinskih svetov se bo odločalo tudi o članih svetov krajevnih, vaških in četrtnih skupnosti. V tistih občinah, kjer noben županski kandidat ne bo dobil večine glasov, se bodo morali na volišča odpraviti še enkrat in v drugem krogu, 4. decembra, odločati med kandidatoma, ki bosta v prvem krogu najuspešnejša.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (5)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Gorje
05. 09. 2022 12.59
Celjska Županova lista je že zdavnaj zgubila stik z realnostjo. Če ga je sploh kdaj imela. Najbrž ne, ker je vsem v mestnem svetu zagotovljena udobna služba. Upam, da se najde alternativa na prihodnjih volitvah.
zibertmi
05. 09. 2022 10.52
+1
sekta bo napadla z vso altilerijo,kot pred volitvami,ko je podkupila vse lokalne medije,podelila bonbončov od katerih bo glava bolele še naše vnuke,ki jih bodo vračali,pa vseeno pogorela.tudi rtv informativni program je na nivoju nora tv.še tisti strokovnjaki,ki so prej nekaj povedali o pravu sedaj krulijo,kot naroči šef.verjetno ne zastonj
Brakedirt fafa očetu
05. 09. 2022 10.29
-2
Moj izbor je Bandeli..
periot22
05. 09. 2022 08.16
+5
Ko pridete na vrh pa pozabite na ljudi!
zibertmi
05. 09. 2022 12.47
+2