Slovenija

Prva pogajanja med Fidesom in vlado zaključena, sindikat pričakuje protipredlog

Ljubljana, 10. 01. 2024 07.08 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 7 min
Avtor
Kaya Kamenarič, STA, K.H.
Komentarji
269

Prva pogajanja med vladno stranjo ter Sindikatom zdravnikov in zobozdravnikov Slovenije Fides, ki je v torek stavkal, so se zaključila brez dogovora. Vlada se je zavezala, da bo svoj pogled na Fidesove zahteve sindikatu poslala v najkrajšem času, ob tem pa Fides še vedno pričakuje protipredlog aneksov h zdravniški kolektivni pogodbi.

Več videovsebin
  • Iz 24UR: Fides in pogajalska skupina sedli za mizo
    03:16
    Iz 24UR: Fides in pogajalska skupina sedli za mizo
  • Iz SVETA: Fides razočaran nad pogajanji
    03:01
    Iz SVETA: Fides razočaran nad pogajanji

 

Ob 12. uri so se na ministrstvu za zdravje začela pogajanja med vladno stranjo ter Sindikatom zdravnikov in zobozdravnikov Slovenije Fides, ki je v torek opozorilno stavkal. Sindikat sicer v primeru, da dogovor z vladno stranjo ne bo dosežen, za prihodnji teden napoveduje začetek stavke do preklica. Kot je na tiskovni konferenci pred pogajanji povedal predsednik Fidesa Damjan Polh, so vlado prosili, naj jim pred srečanjem pošlje svoja izhodišča na njihove zahteve, vendar tega niso storili. Polh pa prav zato glede sestanka ni bil preveč optimističen.

Na prvih pogajanjih je vlada Fidesu ustno predstavila stališče glede stavkovnih zahtev sindikata. "Takoj smo jih zaprosili za pisno obrazložitev. Predali jo bomo glavnemu stavkovnemu odboru," je pozneje pojasnil predsednik sindikata Fides. Ob tem še vedno pričakujejo protipredlog aneksov h kolektivni pogodbi za zdravnike in zobozdravnike. 

Vladna pogajalska skupina se je zavezala, da bo svoj pogled in pričakovanja glede zahtev Fidesa sindikatu poslala v najkrajšem možnem času, je poudaril tudi vodja vladne pogajalske skupine Mirko Stopar. Glede protipredloga aneksov h kolektivni pogodbi pa se vladna pogajalska stran ni opredelila, je bilo razumeti Stoparja.

Sindikat Fides, ki je v torek opozorilno stavkal, je sicer za prihodnji ponedeljek napovedal nadaljevanje stavke do preklica. Polh na novinarski konferenci pred začetkom pogajanj ni želel napovedovati, ali se bo stavka v ponedeljek nadaljevala, saj imajo za pogajanja ob današnjem še dva delovna dneva, v Fidesu pa so se pripravljeni pogajati tudi v soboto in nedeljo. V primeru stavke bodo bolniki informacije dobivali sproti, zanje pa so odgovorni delodajalci.

V Fidesu namreč s svojimi predlogi aneksov med drugim predlagajo odpravo plačnih nesorazmerij med starejšimi in mlajšimi zdravniki. Mladim zdravnikom so se namreč plače zvišale do pet plačnih razredov, medtem ko je bil večji del izkušenejših zdravnikov deležen povišanja do dveh plačnih razredov. V Fidesu bi z aneksom h kolektivni pogodbi določili tudi karierno pot zdravnika in zobozdravnika z novimi delovnimi mesti.

Po današnjih pogajanjih se bo sestal glavni stavkovni odbor Fidesa, nato pa bodo iz sindikata sporočili svoje nadaljnje odločitve, je napovedal Polh. Iz Fidesa pa so popoldne naknadno sporočili, da bo termin naslednjih pogajanj usklajen takoj po prejetju vladnega protipredloga, ki ga doslej še niso prejeli.

Vladna stran sicer ocenjuje, da so pogajanja začeli konstruktivno, v tvornem dialogu, na tak način pa jih želijo tudi nadaljevati, saj da je to edina pot do dobrih rešitev, je poudaril namestnik vodje vladne pogajalske skupine in državni sekretar na ministrstvu za zdravje Denis Kordež.

Na pogajanja vabljeni že v torek, a so jih zaradi stavke prestavili na danes

Sicer pa, kot je pred začetkom pogajanj pojasnil Polh, so v torek dopoldne, v času, ko so izvajali stavko, prejeli vabilo na pogajanja ob 14. uri. Polh pravi, da so bili zdravniki prav zaradi stavke razpršeni po državi, zato se niso mogli zbrati v tako kratkem času in so vladi predlagali, da bi se sestali po 17.30. Ker na to ni pristala vlada, so se dogovorili, da se bodo pogajanja začela danes, v sredo, ob 12. uri. 

V Fidesu so ob tem vladno pogajalsko skupino prosili, da jim najpozneje do 9. ure pošlje protipredlog aneksa h kolektivni pogodbi za zdravnike in zobozdravnike ter k posebnemu tarifnemu delu kolektivne pogodbe za zdravnike in zobozdravnike, da "začnejo po vrstnem redu zapirati točke stavkovnih zahtev". Vendar pa so še pred začetkom pogajanj v Fidesu sklicali tiskovno konferenco, na kateri so poudarili, da jim vlada ni poslala nikakršnih protipredlogov. 

Polh je dodal, da so poleg vabila dobili še seznam imen članov pogajalske skupine, ki pa da so enaka, kot so bila že v prejšnji skupini. "Lani smo se s pogajalsko skupino razšli po petih minutah, saj skupina ni imela mandata za pogajanje. To meni ne daje nekega trdnega upanja, da bo danes kaj drugače," je pojasnil. 

Pogajanja med Fidesom in Ministrstvom za zdravje
Pogajanja med Fidesom in Ministrstvom za zdravje FOTO: Luka Kotnik

Hkrati pa je Polh pojasnil še, da se je vladna stran pripravljena pogajati le o njihovi prvi stavkovni zahtevi, torej o predlogih aneksov h kolektivni pogodbi za zdravnike in zobozdravnike. A do pogajanj protipredloga vlade tudi o tej točki, kot že omenjeno, niso prejeli. V Fidesu z omenjenimi aneksi sicer predlagajo odpravo plačnih nesorazmerij med starejšimi in mlajšimi zdravniki. Mladim zdravnikom so se namreč plače zvišale do pet plačnih razredov, medtem ko je bil večji del izkušenejših zdravnikov deležen povišanja do dveh plačnih razredov.

V Fidesu bi z aneksom h kolektivni pogodbi določili tudi karierno pot zdravnika in zobozdravnika z novimi delovnimi mesti: starejši zdravnik specialist in starejši zdravnik/zobozdravnik brez specializacije z licenco. Poleg tega predlagajo, da bi v kolektivni pogodbi črtali določbo, po kateri nove standarde in normative dela zdravnikov obravnava in potrdi zdravstveni svet ministrstva za zdravje.

Kot je pojasnil Polh, pa vlada ni pripravljena na pogajanja o njihovi drugi stavkovni zahtevi. Sindikat je kot drugo zahtevo sicer navedel ureditev plač in plačnega sistema zdravnikov na način, ki bo ločen in neodvisen od splošnega sistema plač v javnem sektorju.

Je pa Polh danes ponovil željo, da bi se pogajali ločeno. Izrazil pa je prepričanje, da bi se tudi o zdravstvenem stebru, ki bi odražal specifike vseh poklicev v zdravstvu, dogovorili v relativno kratkem času, težava pa je, da bi potem morali čakati na oblikovanje ostalih stebrov, kjer pa se pogajanja ponekod sploh še niso začela.

Moti jih, 'da se zavlačuje', pogrešajo sodelovanje ministrice za zdravje, Golobu, kot kaže, ne zaupajo

Polh je poudaril, da je vsak zamik te reforme plačne politike v zdravstvu in specifike pravic in dolžnosti zelo problematičen, saj kadri boljše delovne pogoje iščejo drugje – bodisi pri zasebnikih bodisi v tujini. "Moti nas, da se zavlačuje, ker računam, da bi to lahko uredili v enem mesecu. Ne pa čakali na ostali javni sektor, kjer s tem še niti začeli niso," je povedal.  

Kot kaže, vladi ne zaupajo, prav zato so se odločili za tako izredno akcijo. "Ko smo podpisali sporazuma, je bil premier Golob. On lahko reče, da se bomo zmenili do septembra, pa si premisli in datum zamakne na konec leta. Te izkušnje imamo, prav zato smo se odločili za tako izredno akcijo," je povedal. 

Fides
Fides FOTO: POP TV

"Vlada se umika od tega, kar je zapisala. Nikakor ne želimo izstopiti iz sistema plač v javnem sistemu, ampak želimo aktivno sooblikovati ta steber, vključno z ostalimi zdravstvenimi sindikati. Vlada je to podpisala, zdaj pa se od tega umika," so vladi še očitali na novinarski konferenci. Ponovno so izpostavili, da bi bilo zadevo nujno treba reševati. 

"V pogajanjih pogrešamo ministrico za zdravje, ona je rekla, da se s tem ne bo ukvarjala, da bo to prepustila ministrici za javno upravo," je še povedal Polh in dodal, da sami menijo, da bi morala sodelovati in jim kot zdravstvena ministrica pomagati pri ustvarjanju zdravstvenega stebra.

'Pacienti so dali našim prizadevanjem polno podporo'

Enodnevna opozorilna stavka zdravnikov in zobozdravnikov je v torek trajala od 7. do 21. ure. V tem času je delo potekalo v okrnjeni obliki, dopoldne pa so izpeljali tudi zbore stavkajočih, na katerih so predstavili svoje zahteve. "To akcijo smo izpeljali zaradi neodzivnosti vlade, ki je v letih 2022 in 2023 z nami podpisala dva sporazuma, ki ju ni uresničila," je povedal Polh in pojasnil, da bi morala vlada do konca minulega leta realizirati, pa tega ni storila. 

Ob tem je dodal, da je bil na zborih stavkajočih obisk izjemno množičen. "Za podpisane zaveze vlade se odločno zavzemamo, vladi pa je to opomin, naj se teh sporazumov drži in s tem začenja nujne spremembe v zdravstvenem sistemu," je povedal Polh. 

Član stavkovnega odbora in internist Silvan Saksida, sicer zaposlen v Splošni bolnišnici Nova Gorica, pa je dejal, da se vlada odmika od podpisanih sporazumov in zavez, da se bodo za zdravniške plače pogajali ločeno. "Nikakor ne želimo z našim predlogom izstopiti iz sistema plač v javnem sektorju, ampak želimo aktivno sooblikovati ta zdravstveni steber, vključno z ostalimi sindikati na področju zdravstva," je zagotovil.

Sindikat je za ponedeljek in do preklica napovedal nadaljevanje stavke. Polh danes ni želel napovedovati, ali se bo stavka v ponedeljek nadaljevala, saj imajo za pogajanja ob današnjem še dva delovna dneva, v Fidesu pa so se pripravljeni pogajati tudi v soboto in nedeljo. V primeru stavke bodo bolniki informacije dobivali sproti, zanje pa so odgovorni delodajalci.

Tudi Ana Lina Vodušek iz Onkološkega inštituta je povedala, da je bila udeležba na njihovem zboru izjemna. Kot pravi, so so njihova prizadevanja za ureditev plač vseh zaposlenih v zdravstvenem sektorju podprli tudi drugi zdravstveni delavci in bolniki. "Pacienti, ki so bili pregledani v ambulantah in na oddelkih, so našim zahtevam dajali polno podporo, ker se zavedajo, da gre za javni zdravstveni sistem," je dejal Saksida.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (269)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

avgust.
10. 01. 2024 20.50
-6
Glede na to, koliko sektorjev protestira, bi bil že skrajni čas, da vlada odstopi, saj je vsakemu jasno, da ne vejo niti, kje so, kaj šele, kako naprej. Je pa to razumljivo, če imajo poleg te funkcije še svoja privat podjetja, ki jim je potrebno priskrbet državna naročila.
rcarlos
10. 01. 2024 20.38
+6
A ni zanimivo, da največkrat štrajkajo ravno ljduje, pri katerih so najdaljše čakalne dobe... Recimo na pregled ali poseg pri zdravniku čakaš nekaj mesecev ali tudi več let... Pri sodnikih poglejte kako dolgo zavlačujejo s primeri, večina primerov se vleče 10+ let... Si predstavljate, da pridete v trgovino in ni npr. mleka, mesa,... In ti trgovka reče da pridite čez dva meseca, takrat bomo meli cajt naložit na police... Do takrat bi vsi pomrli od lakote, enako je lahko s tem večletnim čakanjem pri zdravniku... Npr. trgovke in tudi delavci v proizvodnji najmanj štrajkajo, so tudi zelo obremenjeni, na minimalcu in bolj kot ne vestno opravljajo svoje delo... Talajte povišice glede na uspešnost, sodnik naj dobi povišico, ko bo povprečn čas reševanja primera skrajšal za polovico ali tretjino, zdravniki naj dobijo povišice takrat, ko bodo skrajšali čakalne vrste... Ne pa popoldn privat, večina še med šihtom dela za svojo privat ordinacijo, pol še pa jamrajo, pa ne se hecat :D... Dejte prvo neki pokazat v pozitivni smeri v smislu krajšanja čakalnih vrst in sodniki pri hitrosti reševanja primerov, pol pa zarad mene, če vam podvojijo al pa potrojijo plačo, pol si bote zaslužli :)
Misika1967
10. 01. 2024 20.03
+8
Nic jim dat,naj strajkajo. Objavit placilne liste pa da vidimo kake so place. Naj kazensko odgovarjajo za vse kar se bo zgodilo narobe med strajkom. Potem jim odvzet premozenje za odskodnine ki jih placujemo mi za njihove napake. Za kozlat ko poslusas totega Polha in pozresni fides. Nic jim dat.
avgust.
10. 01. 2024 20.30
-5
Si bil zadnje čase v kakšni bolnišnici? Ni osebja, nobene spodbude ali pomoči za na WC, ker te nima kdo peljati - plenico in uspavala. Standard je tako padel, da je groza. Pa ne moreš kritizirati zaposlenih, ker tisti, ki ostajajo, dobesedno garajo. Vlada si zatiska oči, ne zna, ali pa to počne namerno. Bi bilo pa možno, da ne zna, saj so jim en predlog zakona do sedaj napisali v 8. marcu (dolgotrajna oskrba), drugega pa sestavlja Janul / com. Razen obveznega zavarovanja in štamplanja dejansko nič. Vlada zna pobirati, zakone pa nam bodo plasirali NVO-ji.
pesnitev
11. 01. 2024 09.26
Misika1967 prav imaš! Če pa primerjamo plače zdravnika-specialista, ki se uči vse življenje in ki je moralno in finančno odgovoren za morebitne zaplete pri zdravljenju (primer Dr. Dolenc, vrhunski specialist, ki je finančno obubožal zaradi tožbe za zaplet, ki ni bil jegova krivda!) z obljubljeno plačo veleuma ge. Sanje Aljanović Hovnik, 8.000 eur, je potem tu kakšna logika? Najbolj gnili kapitalizem, ki že nekaj časa izčrpava Slovenijo. Se je za to boril Pohorski bataljon in so trpeli mučeni v Starem Piskru in še marsikje? Pošteni Slovenec se lahko samo za glavo drži!
slovenc59
10. 01. 2024 20.03
+3
Če bi jim dali cel proračun slovenski, jim ne bi bilo zadosti ! Ja, res, kje so pa medicinske sestre in ostalo osebje ??? A njih pa mandi gleda, kot vedno ?! Tole je pa že tako navzgražno, da skor člouk nima več besed....!!
jutri_pa_res
10. 01. 2024 19.50
+11
Ena stvar, kjer podtiram to vlado, da ne popušča tem pohlepnim preplačanim lenuhom. Za čas štrajka pa bi jim bilo treba ustrezno zmanjšati plače, glede na število odpovedanih pregledov ali pri sodnikih obravnav.
AlojzBodre
10. 01. 2024 19.46
+9
Pa naj odidejo v tujino. Še preje pa naj vrnejo davkoplačevalcem strošek za njihovo izobražovanje
pesnitev
11. 01. 2024 09.30
Če naj gredo zdravniki v tujino, mi povejte, kakšne špecialistka je Sanja Aljanović Hovnik, da si "zasluži" plačo 8.000 eur pri slovenskih železnicah? Kaj bi z njo delali v tujini? Je tam tudi tako visoko vredna, da bi bilo njeno "delo" tako visoko plačano?
Dr.Rugelj
10. 01. 2024 19.29
+7
Pogooglajte najvišje plače v javnem sektorju pa boste videli kdo tam kraljuje - sodniki,tožilci,zdravniki,višji policijski uslužbenci,..ravno tisti, ki najbolj jamrajo, da imajo premalo,...
avgust.
10. 01. 2024 19.28
-9
Prav je, da zdravniki in zdravstveni delavci končno postavijo vlado pred dejstvo, da so bile obljube popolnoma drugačne od tega, kar sedaj imamo in da zdravstvo tone, zdravniki odhajajo, sester pa enostavno ni. Stanje je pač takšno, velik problem pa je, da vlada ne naredi nič, popolnoma nič, razen da uvede obvezni prispevek.
anabanana
10. 01. 2024 19.12
+7
😂😂😂😂, starim dohtarom se bo samo povečala plača, kaj pa še lahko od njih pričakujemo razen penzije, omg
zvoneti
10. 01. 2024 19.05
+11
Dosti je tega izsiljevanja, vsem odpoved, pa da vidimo kdo bo šel v tujino, vsi,ki so to storili so prismrdeli nazaj zelo hitro (Klokočovnik Bešič Loredan....). Zaposlitev in nove pogodbe pa take kot jo prenese slovenski proračun, če ti ne paše pa via v obljubljene dežele, banda kradljiva izsiljevalska (vsa čast izjemam).
pesnitev
11. 01. 2024 09.33
Malo poglejmo plače direktorjev, katerih firma pa tako ali tako kmalu odromajo v konkurz! To je šele metanje denarja vstran! Direktor farmacevtske firme zasluži 45.ooo eur mesečno. Njegovre zasluge? Basanje naivnega naroda, da mu bodo zdravila pmagala....
jutri_pa_res
10. 01. 2024 18.44
+7
Na prebivalca imamo v vsej EU največ sodnikov, največ zdravnikov in največ sester, vendar povsod največje zaostanke in največje vpitje po večjih plačah. Tu je treba nekaj generalno resetirati, ker tega ne bo rešilo nobeno flikanje.
totigroti
10. 01. 2024 18.43
+7
zdravniki protestirajo pri svojih visokih plačah...grozijo z stavko ker so razvajeni ker so od prejšne vlade dobivali koronske dodatke za nedelo...zdej pa tega ni je pa panika...ko pa greš k zdravniku si pa samo številka, ki čaka če pa hočeš na kakšne slikanje z ultrazvokom ali magnetno moraš pa vse plačat....čisto izsiljevanje
pesnitev
11. 01. 2024 09.37
Ko ti rešijo življenje pa jim daš nagrado, ne totigroti? Koliko pa so plačani direktorji, ki firme tako ali tako peljejo v stečaj? To te ne boli? Saj gre tudi iz tvojega žepa! Pa še nič nimaš od tega.
komarec
10. 01. 2024 18.40
+13
Tem dohtarjem je država, torej mi, plačala študij, jih je zaposlila, dala obleke in vso potrebno opremo za diagnosticiranje, ustrezen instrumentarij in opremo za operacije, prostore za delo in za nego pacientov, dobre plače, dopust je poglavje zase. Nekateri od teh dohtarjev so mastno služili v privat namen z vsem tem kar jim je država dala in danes stavkajo. Če vzamemo kmeta, ki nam proizvaja hrano, si je za razliko od teh modelov moral vse sam financirati. No mogoče kake subvencije vendar te imajo svoje pogoje. Ali pa nek privatnik vodovodar si je moral priskrbeti izobrazbo in znanje, res dane tako hudo, sam kupiti orodje, avto za prevoze, itd. Se pravi, da gospoda primerja samo tisto kar jim paše. In konc koncev so plačani iz davkoplačevalskega denarja, med tem, ko vsi obrtniki morajo skrbeti sami da jim dela ne zmanjka in redno plačevati dajatve od katerih ta elita živi.
mayye
10. 01. 2024 18.47
-6
Temu primerno je vodovodar na uro plačan več kot večina zdravnikov, prosiš ga kot kralja, da ti blagovoli priti kaj popraviti, na koncu pa hoče plačilo na roko.
komarec
10. 01. 2024 18.50
+4
Kje je večja korupcija v zdravstvu ali med vodovodarji? Kaj pa vsi ostali pogoji, tega pa ne komentiraš.
mayye
10. 01. 2024 18.56
-8
Izobrazbo vodovodarja plača država. Zdravnik koncesionar si sam plača opremo in prostore, prav tako koncesionarske klinike in zasebniki. Aja, smo proti koncesionarjem, sej res.
mayye
10. 01. 2024 18.57
+0
Pa glede neplačila davkov, se lahko vsak lastnik podjetja ali s.p.jevec kar v ogledalo pogleda.
komarec
10. 01. 2024 19.01
+6
may ne, nisem proti koncesionarjem, me pa zanima ali koncesionarji zdravijo tudi bolnike ki potrebujejo več tedensko bolnišnično oskrbo?
mayye
10. 01. 2024 19.07
-6
Splošne zasebne oz koncesionarske bolnišnice v Sloveniji ni, ker je bila ustanovitev take ustanove že mnogokrat blokirana zaradi lažnega demagoškega principa, ki se mi reče enotno socialno zdravstvo. Kirurški sanatorij operira hrbtenice, Bitenc rake pljuč in požiralnika. Te operacije niso mačji kašelj, oskrba bolnikov pa je pri njih povsem strokovna in traja kolikor je potrebno.
komarec
10. 01. 2024 19.07
+8
may tudi dohtarji niso nedolžne ovčke kar se korupcije tiče. Da o čakalnih vrstah niti ne govorim. Tisti revčki ki ne poznajo nobenega dohtarja so res revčki, med tem ko za nekatere pomembneže ni problema. Marsi kaj bi ljudje prijavili pa se bojijo, ker bodo potem ogroženi.
mayye
10. 01. 2024 19.13
-5
Med vsako panogo se najde kdo, ki takega dela ne bi smel opravljati. Se mi pa taka "kar po čez" govoričenja res motijo, ker so plod medijske in vladne večletne manipulacije, ker je bila že v času tranzicije vsaka od njih nesposobna resno postaviti vzdržen logičen plačilni sistem javnega sektorja in zdravstva.
komarec
10. 01. 2024 19.23
+6
may sodim da si zdravnik, žal morajo živeti tudi tisti ki vam prostore opremijo z elektriko, vodovodom, kisikom, telekomunikacijami, tisti ki so vam izdelali razne instrumente in opremo z bistveno manjšim zaslužkom.
mayye
10. 01. 2024 19.58
-1
Glede zaslužkov ne vem, tudi ne pravim, da kdo ne bi smel živeti, zaslužiti, delati. V javnem sistemu ni nobene konkurence, vsak v zdravstvu je efektivno plačan enako, štejejo le leta in nazivi. Ne šteje ne število opravljenih pregledov, ne njihova kvaliteta. Zato ljudje, ki se znajdejo, dobro krmarijo v sistemu, na drugi strani pa ljudje tudi izgorevajo. Glede gradbeništva pri izvedbi javnih projektov pa me ne spravljaj v smeh. Tam se vse 5x zaračuna in šlampasto naredi, da je treba še ene 7 aneksov, da približno deluje. Dejstvo je, da se ogromno zasebnikov šlepa na javnih razpisih. A te to kaj moti?
mayye
10. 01. 2024 19.59
+0
Aja, proizvajalci in dobavitelji medicinske opreme so pa sploh znani kot hudi reveži. Za zamaške zbirat.
pesnitev
11. 01. 2024 09.40
-1
Kaj vodovodar odgovarja, če cev kljub temu, da jo je popravljal, ne dihta? Ali kmet odgovarja, če meso ni ravno sveže? ko pa ti zaradi zdravniške napake bodisi umreš ali si invalid, ali za to zdravnik ne odgovarja? Malo primerjaj delo in malo primerjaj odgovornost in malo primerjaj koliko let mora zdravnik vložiti v svojo izobrazbo!!!!
komarec
11. 01. 2024 16.18
+1
pesnitev, si se ti vprašal kakšno odgovornost nosijo šoferji tovornjakov, ki so vsak dan na cesti, kakšno odgovornost nosijo elektromonterji ko imajo stikalne manipulacije, ko delajo v snegu, žledu, burji, na višini, si se vprašal kakšno odgovornost nosijo tisti delavci v gradbeništvu, ki gradijo viadukte in tunele in ne samo odgovornost da izpostavljajo svoje zdravje in življenje?
komarec
11. 01. 2024 16.31
+1
pesnitev te ljudi sem omenil zgolj za to ker si morajo sami vse kupiti in zgraditi med tem ko zdravniki v javnem zdravstvu se ne kupijo niti nogavic. Pa pravijo da delajo preveč, da zapostavljajo družine, ali jim zvišanje plače to spremeni? Da so sestre tudi del zdravstvenega sistema in za kaj Fides ne zastopa tudi njih? To je pa že druga tema. Skratka tako imenovani bogovi v belem se tudi dejansko za to imajo. Poglej si samo odzive ljudi. Nič nimam proti če ima zdravnik dobro plačo, vendar naj jo zasluži. Koliko korona dodatkov so pokasirali oni in koliko so pokasirale sestre? Koliko so odgovarjali za storjene napake? Pred vsakim posegom dajo pacientu najprej v podpis, da so možni zapleti. Za kaj to? Da se zavarujejo. Zapleti s hudimi posledicami so možni tudi v drugih poklicih pa se za to odgovarja. Ena napaka nam vsem znana v šempetrski bolnišnici z smejalnim plinom kjer so se zamenjale cevi pri gradnji. Ljudje so zato odgovarjali in prav je tako. Zdravniki so za njihove napake pa bolj malo odgovorni.
Teofil
10. 01. 2024 18.33
-9
Vlada je nesposobna in ne obvlada situacije,nasprotno objavlja plače zdravnikov s čimer želi narod prepričati,da je za nastal sitacijo kriv zdravnik.glavni krivec za to je Robert Golob s svojmi neizpolnjenimi obljubami
pesnitev
11. 01. 2024 09.42
Aja? A pred Golobom pa je bilo brezvladje?
bandit1
10. 01. 2024 18.17
+10
Vse na zavod potem pa počasi preverke in vzameš kaj ti ustreza.
komarec
10. 01. 2024 18.27
+10
Kot so naredili Slovaki, vsem odpoved in potem zaposlovali pod pogoji, danes imajo dobro zdravstvo in mir.
mayye
10. 01. 2024 18.49
-1
Slovaki, dobro zdravstvo? Tam sploh ne poznajo inštituta izbranega zdravnika, storitve pa plačaš v veliki meri sam, pol ti pa zavarovalnica v različnem procentu povrne. Večina zdravil je za plačilo, novejše terapije za sladkorno, srčno popuščanje ipd pa so v celoti samoplačniške. Ja, Slovaška je vzor.
Misika1967
10. 01. 2024 20.08
+3
Ja in kaj je prinas drugace???? Tudi mi vse placujemo,vse. Ja je vzor pohlep jih je minil.
Slava_Rusiji
10. 01. 2024 18.14
+6
Nič se nebo spremenilo. Čakalne dobe bodo vedno daljše in obvezno zdr. zavarovanje vedno dražje.
pesnitev
11. 01. 2024 09.43
Točno teko, Slava Rusiji, gnili kapitalizem nam vlada
zmerni pesimist
10. 01. 2024 18.09
+12
Ti ne bojo nikoli zadovolnji četudi jim daste 10000
bandit1
10. 01. 2024 18.17
+4
pesnitev
11. 01. 2024 09.44
A Hovnik Aljanovićevi pa se nasmiha 8.000! A je res tako velik veleum?
pesnitev
11. 01. 2024 09.46
A Hovnik-Aljanovićevi pa za njen veleum 8.000 plače ni preveč?
kahelc
10. 01. 2024 18.01
+9
Omejitev na medicinski fakulteti je nalasc visoka, ker je kadrovski deficit super pogajalsko izhodisce. Dajte izobrazit in zaposlit 2000 novih zdravnikov, pa da vidimo kako se bo denar razporedil.
mayye
10. 01. 2024 18.50
-1
Kdo pa bo kje učil 1000 študentov? Demagog
kahelc
10. 01. 2024 17.58
+11
Vlada je dvignila mladim zdravnikom 5 razredov, ker je Fides tako zahteval. Zdej pa Fides pravi, da je to problem? Takoj vsem vzeti 5 podeljenim razredov in je mir! Sramota
devlon
10. 01. 2024 17.57
+7
Denarja je za naše zdravstvo dovolj - samo gre v žepe dobaviteljem opreme in materiala, ker podmazani zdravniki prisegajo na korupcijo.
ActiveR
10. 01. 2024 18.07
+6
Novinarji, dajmo pokazat premoženje dobaviteljev našega zdravstva! Pokažite vile, jahte, avtomobile ... Zdravstvo NEBI smelo biti možnost bogatenja posameznikov! In to svinjarijo se da presekat na dopisni seji vlade!