Slovenija

Zaslišanja ministrskih kandidatov: Arčonu, Hanu, Duhovi, Papiču in Jevšku zelena luč

Ljubljana, 28. 05. 2022 07.11 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 7 min

Pred pristojnimi delovnimi telesi v DZ so se začela zaslišanja kandidatov za ministre. Prva sta se predstavila kandidat za gospodarskega ministra Matjaž Han in za ministra za Slovence v zamejstvu in po svetu Matej Arčon, oba sta uspešno prestala zaslišanje. Po zaslišanju je člane odbora prepričal tudi kandidat za ministra za razvoj, strateške projekte in kohezijo Aleksander Jevšek. Uspešna sta bila tudi Emilija Stojmenova Duh in Igor Papič.

Več videovsebin
  • Iz 24UR: Han prepričal člane odbora za gospodarstvo
    02:58
    Iz 24UR: Han prepričal člane odbora za gospodarstvo
  • Iz 24UR: Na zaslišanju tudi Papič in Stojmenova Duh
    02:29
    Iz 24UR: Na zaslišanju tudi Papič in Stojmenova Duh

 

Pred pristojnimi delovnimi telesi DZ se bo danes zvrstilo pet kandidatov za ministre 15. slovenske vlade, ki jo bo, če bo imenovana, vodil predsednik Gibanja Svoboda Robert Golob. Ob 9. uri sta se začeli seji odbora DZ za gospodarstvo, na kateri so zaslišali kandidata za gospodarskega ministra Matjaža Hana, ki je v preteklosti vodil poslansko skupino SD, ter komisije DZ za odnose s Slovenci v zamejstvu in po svetu, na kateri so zaslišali kandidata za ministra brez resorja Mateja Arčona. Oba kandidata sta uspešno prestala zaslišanji. Tudi kandidat za ministrstva za razvoj in evropsko kohezijsko politiko Aleksander Jevšek je s predstavitvijo prepričal odbora za gospodarstvo in za zadeve EU. 

Tudi kandidatka za ministrico za digitalno preobrazbo Emilija Stojmenova Duh je bila uspešna na današnjem zaslišanju pred odborom DZ za notranje zadeve, javno upravo in lokalno samoupravo. Da je bila predstavitev kandidatke ustrezna, je menilo devet članov komisije, štirje so bili proti.

Kandidatka za ministrico za digitalno preobrazbo Emilija Stojmenova Duh je pred odborom DZ napovedala analizo stanja na področju digitalne preobrazbe in nadaljevanje dosedanjih ukrepov, ki so se izkazali kot dobri. Med prioritetami je navedla zmanjšanje digitalnega razkoraka in oblikovanje podlage za učinkovito digitalno preobrazbo družbe.

Kandidat za ministra za izobraževanje, znanost in šport Igor Papič je pred pristojnim odborom DZ med drugim napovedal pripravo bele knjige o vzgoji in izobraževanju in spremembe nacionalnega preverjanja znanja (NPZ), katerega rezultati bi bili deloma upoštevani kot kriterij za sprejem v srednje šole.S predstavitvijo je prepričal odbor DZ za izobraževanje, znanost, šport in mladino. Predstavitev nekdanjega rektorja ljubljanske univerze je kot ustrezno ocenilo devet članov omenjenega odbora, kot neustrezno pa pet.

Jevšek pred odboroma DZ izpostavil nujnost koriščenja vseh sredstev za razvojni preboj

 Predstavitev dosedanjega soboškega župana je kot ustrezno ocenilo 11 članov odbora za gospodarstvo in 10 članov odbora za zadeve EU, neustrezna se je zdela trem oziroma petim.

Slovenija bo morala za doseganje skladnega regionalnega razvoja izkoristiti vsa nepovratna in povratna sredstva za razvojni preboj, je danes pred pristojnima odboroma DZ poudaril kandidat za ministra za kohezijo Aleksander Jevšek. Napovedal je pripravo dokumentov za izvajanje kohezijske politike za 2021-2027 in nujne popravke NOO.

Arčon je med predstavitvijo izpostavil predvsem čezmejno povezovanje in povezovanje narodnih skupnosti. Menil je tudi, da ima urad vlade za Slovence v zamejstvu in po svetu zelo velik pomen. Izpostavil je pomen slovenskega jezika in njegovo učenje. Urad vlade za Slovence v zamejstvu in po svetu po njegovi oceni v prihodnosti čaka tudi veliko izzivov na različnih področjih, trenutno pa je v dobri kondiciji.

Urad je pomemben tudi z vidika državnosti in vpetosti Slovenije v mednarodni prostor, je še dejal kandidat za ministra brez resorja, pristojnega za odnose Slovenije in slovensko avtohtono narodno skupnostjo v sosednjih državah in Slovenci po svetu. Zavzel se je tudi za prenovo pristojnega krovnega zakona ob konsenzu tudi Slovencev v zamejstvu in po svetu. Kot pomembno je izpostavil tudi digitalizacijo in današnjemu času ustrezno informiranje društev Slovencev v zamejstvu in po svetu.

Arčon je po potrditvi na matičnem odboru DZ dejal, da bo svojo ekipo na ministrstvu razkril prihodnji teden. Medtem ostaja generalni sekretar Gibanja Svoboda, funkcijo bo opravljal do formalne združitve z LMŠ in SAB. Po združitvi pa bo to funkcijo verjetno prevzel Brane Golubović.

V kratki osebni predstavitvi ob začetku zaslišanja pred pristojno komisijo je dejal, da sam prihaja z obmejnega območja, ob meji z Italijo, tako da je po njegovih besedah pomen tega območja globoko zakoreninjen v njegovo razumevanje sveta. Slovenci v zamejstvu in po svetu so pomemben del in neločljiv del slovenskega narodnega telesa, tisti del, kot je dejal Arčon, zaradi katerega smo "odprti in svetovljanski". Številčno je slovenski narod sicer majhen, a po kulturni moči "velik in globalen", je dodal.

Han:  Trenutne izzive je mogoče reševati zgolj z veslanjem vseh v isto smer

Han je pred odborom za gospodarstvo poudaril, da je mogoče vse trenutne izzive reševati zgolj z "veslanjem vseh v isto smer", zato napoveduje močan socialni dialog. Kot je dejal v današnji predstavitvi pred matičnim odborom DZ, pričakovanja gospodarstva razume, a bo treba pri vsakem ukrepu dobro pretehtati tudi njegove posledice.

Med prioritetami kandidata za ministra  so boljši dostop do virov financiranja, bolj učinkovito poslovno okolje in večja učinkovitost upravnih postopkov. Pri slednjem je posebej izpostavil gradbena dovoljenja, za katera meni, da jih je treba iz upravnih enot prenesti na lokalno raven. Kot je dejal, se strinja z večino predlogov gospodarskih združenj, s katerimi se je v zadnjem obdobju tudi že sestal. "Želim biti sogovornik združenj, imam svoje ideje, a nič ne bom uveljaljal na silo. Želim, da skupaj ustvarjamo zgodbo skozi pogovore in dogovore," je poudaril. Opozoril pa je na stranske učinke nekaterih predlogov. "Moramo se dogovoriti, kako bomo kompenzirali posledice posameznega ukrepa. Treba se je dogovoriti o smiselni in uravnoteženi celoti," je poudaril.

Izpade iz obdavčitve dela je tako po njegovih besedah denimo mogoče nadomestiti z večjo obdavčitvijo premoženja, pri čemer je treba najti dober kompromis. Treba je spodbujati vlaganja v vseh fazah razvoja in rasti podjetij, pri čemer Han omenja možnost uvedbe raziskovalnega vavčerja. Po nemškem vzoru je treba, tako Han, narediti analizo umeščenosti slovenskih podjetij v mednarodne verige.

Glede socialne kapice, pri kateri se je politika po njegovih besedah do zdaj izgubljala v ideoloških polemikah, je Han realist. Kot pravi, v tej vladi ne more biti socialne kapice, je pa treba gospodarstvu pomagati s sredstvi za razvojna delovna mesta. "Nisem za horizontalo, da se na socialno kapico obesijo posamezni menedžerji," je dejal.

Zavzel se je za oblikovanje mednarodne poslovne zbornice v navezavi z ministrstvom za zunanje zadeve, ki bi povezala v tujini živeče uspešne gospodarstvenike, diplomate, športnike in raziskovalce. Po njegovih besedah je treba z določenimi finančnimi mehanizmi spodbuditi zeleni prehod, z ustreznimi strukturnimi ukrepi pa zagotoviti prestrukturiranje regij, kot je denimo Šaleška. Spodbujati je treba tudi lastništvo zaposlenih v podjetjih.

Skrajševanje delovnega časa je po njegovem prepričanju v tem trenutku še nerealno, mora pa država pripraviti ustrezno zakonodajo za ta trend, ki pomeni tudi bolj privlačna delovna mesta. Glede blagovnih rezerv si Han želi, da v teh kriznih časih ugotovijo in izboljšajo oceni tveganj, predvidljivost kriznih scenarijev in pravočasno oskrbo državnih rezerv. Kot pravi, mora biti država pripravljena na zunanje šoke, zato bo v sodelovanju s predsednikom vlade in drugimi resorji spodbudil razpravo o reševalnem paketu, ki ga je mogoče aktivirati takoj, ko pride do kriznih razmer.

Dialog z vsemi deležniki napoveduje glede morebitne regulacije cen energentov. "Če bomo imeli možnost oblikovati sprejemljivo ceno, potem ne bo treba nič regulirati. Če pa bo vsak gledal samo nase, pa bo treba kakšno stvar tudi regulirati," je poudaril.

Na področju turizma je izpostavil nujnost vlaganj v trajnostno turistično infrastrukturo, nov poslovni model za slovenske hotele, privlačnost delovnih mest in spoštovanje delovnopravne zakonodaje in boljšo povezljivost Slovenije s tujino preko letalskih povezav. "Morali se bomo začeti pogovarjati, ali obstaja možnost ustanovitve letalskega prevoznika ali pa subvencioniramo določene lete," je dejal. Izpostavil je tudi potrebo po dobrem akcijskem načrtu za novo strategijo turizma in napovedal sodelovanje z vsemi deležniki.

Na področju športa je napovedal podvojitev sredstev za šport, podporo športnim programom z učinki na zdravje in preventivo vseh generacij, razvoj programov športa, sistemsko vzpostavitev pogojev za promocijo športa in gibanja in razvoj športne infrastrukture predvsem v naravi.

"Po izobrazbi sem trgovec in naloga trgovca je prepoznati potrebo in nanjo odgovoriti s ponudbo. To znam in znam prepoznati tudi pričakovanja gospodarstva ter nanje odgovoriti z idejami, ukrepi in projekti, ki bodo slovenskemu gospodarstvu, turizmu in športu omogočili razvoj," je še zatrdil Han, ki je tudi napovedal, da se bo po imenovanju na ministrski položaj umaknil iz lastništva družinskega podjetja. "Umaknil se bom do konca poletja, ker za to potrebujem čas," je dejal.

Zaslišanja preostalih kandidatov za ministre se bodo nadaljevala še v ponedeljek in torek. Če bodo vsi kandidati prestali zaslišanja na matičnih odborih, bo glasovanje o vladi v DZ lahko že v sredo.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (2026)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Perivnik
01. 06. 2022 19.38
+1
Stojmenova deluje kot buldožer. Preko trupel do svojega cilja. Proba pri desni vladi biti "šefica", ko je ne uspe, gre na levo. Ko ji pri naslednikih ponosnih naslednikov morilskih komunistov ne gre, gre k manipulatorskemu golobčku. Ključno je, da je postala ministrica, ne glede na vrednote in zgodovino stranke, h kateri pripada.
mišelin
29. 05. 2022 13.08
+2
kako so nas zmanipuliral se se spomnite 1 leto nazaj je ta gospa bila naklucna oseba ki je pluvala po vladi sedaj pa kot duh v vladi bravo golob dobr si nas peljal zejne ces vodo bog nam pomagaj kajti golob vam zihr nebo
Sputnik8
29. 05. 2022 20.41
+0
Zopet Makedonci v vladi?? Ni dovolj, da je Makedonka v EP???
mišelin
29. 05. 2022 13.08
+0
kako so nas zmanipuliral se se spomnite 1 leto nazaj je ta gospa bila naklucna oseba ki je pluvala po vladi sedaj pa kot duh v vladi bravo golob dobr si nas peljal zejne ces vodo bog nam pomagaj kajti golob vam zihr nebo
Kraljm
29. 05. 2022 13.02
+1
Po veljavnih pravilih, bi morala biti Emilija Stojmenova Duhova. Nekoč sem bil priča, ko je Makedonec podučil popisovalca, kako je pri njih s priimki pri moških in ženskah. Ker se je gospod pisal Atanasov, je podučeni popisovalec za njegovo ženo zapisal Mamanasova.
hajer66
29. 05. 2022 11.53
+3
kje najdejo te papke
bobiv
29. 05. 2022 12.01
-1
Hajer, le kje je janša našel svoje? Na Dobu?
šlogar
29. 05. 2022 11.46
-3
Rekel bi samo. Saj novi nimajo kaj pokrasti, so stari blagajne spraznili v nulo!
jank
29. 05. 2022 11.28
-4
Vsi štirje kandidati za ministre so pokazale, da imajo kompetence in realne cilje. Priznam, da so me pozitivno presenetili. Upam, da jim bo uspelo cilje tudi realizirati.
Luka64
29. 05. 2022 12.06
+0
jank, zaslišanih kandidatov je blo pet, tko si zopet pokazal, da ne znaš štet, oziroma nisi povedal, kteri kandidat te ni "pozitivno presenetil". Ampak le delo je merilo uspešnosti, ne pa nakladanje pred večinskimi odbori, kjer že v naprej vemo, da bodo vsi potrjeni, pa čeprav ne razlikujejo dneva od noči.
trunck
29. 05. 2022 11.13
+2
V času Janezove strahovlade se je število prebivalcev povečalo za 110K, največ po osamosvojitvi. Vemo tudi naradnost večine teh novih prebivalcev. Desnaki pa zdaj nabijajo, da ne bodo delali ali prispevali za priseljence. Enako je Janez najbolj povečal zaposlovanje v Javni upravi, za katere ti isti desnaki trdijo, da bi delovala s 30% in ti isti desnaki tudi trdijo, da kao 'levi' vedno zakreditirajo državo, v resnici pa je spet Janez prvak v zadolževanju, saj je Slovenijo v slabih osmih letih zapufal bolj, kot vse vlade od WW2 naprej.
muci007
29. 05. 2022 11.17
-3
trunck: A veš, kaj je razlika med fajonistom in fajonikom (fajoniq)?
Oknaj 4
29. 05. 2022 11.46
+1
Za delavne vize vrjetno še nisi slišal in sigurno nikogar ne poznaš ki noče delati za minimalca
St. Gallen
29. 05. 2022 12.44
patogen
29. 05. 2022 10.58
+0
nastavljanje Novih obrazov v politiko, je treba razumeti prislovično. Gre za nove prazne žepe...
Brakedirt
29. 05. 2022 10.59
+7
morajo biti samo stari obrazi, tako kot v partiji.
patogen
29. 05. 2022 11.01
-7
Tak kot v Partiji bo manj kradel, ker je že dovolj.
Brakedirt
29. 05. 2022 11.02
+7
trunck
29. 05. 2022 11.04
+7
Če se vsi levi 'novi obrazi' še tako trudijo, skupaj pa kraji ne bodo dosegli prvega in največjega komunista živečega v Sloveniji, tvojega idola Patogen. Ko se on zjutraj zbudi je že več ukradel kot polovico vlad 'leve sredine' od WW2 naprej.
mužik
29. 05. 2022 10.54
-1
desne ovce ste pokolinili in jih ni več ,leve ovce pa sedaj slepo sledijo svojemu pastirju !! zanimivo a,ne ????
patogen
29. 05. 2022 10.57
-1
Če sledi leva ovca, je to napredno. Znan izrek levičarskega liderja Lenina.
mlutherking
29. 05. 2022 10.53
-2
Spet modeli z globokimi žepi.
ds-65
29. 05. 2022 10.49
+1
Ta zasliševanja so brez veze. Vsak kandidat je potrjen, če je sposoben ali ni. Duhova se mora najprej naučit izgovarjat slovenščino. Golobova vlada lahko začne vladat takoj, delat itak ne znajo. Ves državni aparat je na sesalkah nas delavcev, ki nas lupijio po denarnici. Sami luzerji.
patogen
29. 05. 2022 10.53
-1
Gre za tradicijo levičarjev zadnjih 77 let. Ko potrditev kandidata ni vprašanje.
Brakedirt
29. 05. 2022 10.53
+4
patogen
29. 05. 2022 10.56
-4
V desnih strankah sta kandidata vedno najmanj dva.
Brakedirt
29. 05. 2022 10.58
+3
muci007
29. 05. 2022 11.19
+0
gre za ukradeno židovsko vilo na Linhartovi.
jank
29. 05. 2022 11.22
+3
Veš kaj, glede slovenščine Duhove, po rodu iz Makedonije, se mi zdi tvoj zapis zelo nizkoten. Samo poglejmo, kakšno slovenščino izkazujejo mnogi pisci na tem portalu in tudi v tvojem zapisu je kar nekaj slovničnih napak. Si pa klen Slovenec in domoljub, a ne? Pometi pred svojim pragom, imaš dovolj nesnage.
patogen
29. 05. 2022 10.40
-1
S temi neprofitnimi stanovanji nam Levičarji pripravljajo nek Malmo ali pa Gotteborg na Švedskem....
patogen
29. 05. 2022 10.38
+5
Kako lahko nekdo, ki ima že kar nekaj kilometrine za seboj v levičarskih vladah, pa ni nič pokazal dosedaj, spet postane Minister? Izgubili Teran, Pršut, Zaliv, Kranjsko klobaso, Potico, ampak levičarji jih pa še kar volijo. Očitno je slovenski razkol tako globok, da vsaka zdrava pamet odpove.
Brakedirt
29. 05. 2022 10.40
-3
kje vidis ti kaksen razkol? ce se odcepi ena nesposobna manjsina to se ni razkol.
ds-65
29. 05. 2022 10.42
+1
Ne ni res. Dokler bo Janša na čelu SDS-a in dokler se bo Kučan vmešaval v politiko bo razkol in sranje. Še vedno nismo naredili lustracije in to je problem.
patogen
29. 05. 2022 10.42
+1
Razkol je v tem, da je levičarska stran tako agresivna še po 80 letih, da ni sposobna nobenega sodelovanja. Kot je dejal Kidrič: napredne sile ne potrebujejo nobenega povezovanja, saj imamo absolutno oblast....
Brakedirt
29. 05. 2022 10.43
+4
je bilo ze enkrat v parlamentu pa je bila edino ukradena stranka proti.
Brakedirt
29. 05. 2022 10.44
+4
ce bo nova oblast pametna naj dajo lustracijo se enkrat na dnevni red.
patogen
29. 05. 2022 10.45
-1
To so pravljice. Kako boš naredil lustracijo, če je bila vpetost Partije v družbo primerljiva le z Vzhodno nemčijo. Vse tovarišice pa sodnice odpustil ali kaj?
Brakedirt
29. 05. 2022 10.45
+5
svecke bodo takoj za to ker ne marajo partijcev.
Brakedirt
29. 05. 2022 10.47
+5
svecko, govora je o parlamentu in politiki. sicer je pa znano zakaj si proti, pa sam dobro ves.
patogen
29. 05. 2022 10.47
-1
Nek LDS takrat pa SD ni mogel biti za liustracijo, saj so imeli vsi knjižice. 120.000 partijcev leta 1990.
Brakedirt
29. 05. 2022 10.49
+2
patogen
29. 05. 2022 10.50
-2
Golob je jsano povedal na TV Eriki. Da gre za nadaljevanje LDSa.
Brakedirt
29. 05. 2022 10.52
+6
torej nisi proti lustraciji da se odstrani partijce iz politike?
patogen
29. 05. 2022 10.54
-4
Ni variante, da boš odstranil generalnega sekretarja in njegovo omrežje.
Brakedirt
29. 05. 2022 10.55
+5
nisem te vprasal o neki odstranitvi ampak ali si za lustracijo
patogen
29. 05. 2022 10.59
-4
patogen
29. 05. 2022 10.59
-5
Brakedirt
29. 05. 2022 11.00
+5
Brakedirt
29. 05. 2022 11.01
+6
muci007
29. 05. 2022 11.21
-2
Luka64
29. 05. 2022 12.16
-1
... ne čujem dobro, he, he. To pač nismo slišal.
Vselepo
29. 05. 2022 10.33
+4
V glavnem v zadevi stanovanja nove koalicije, meni neboste vzeli ne stanovanja ne pobirali davka za lenuhe, kateri bi se samo vselili in zelo malo ali nič plačevali najemnino na moj račun, ker sem si stanovanja zgradil z svojimi rokami brez pomoči države. Davke pa plačujem pri najemnini, ter sem plačal pri gradnji.
Vselepo
29. 05. 2022 10.35
+2
Vidmax.com
29. 05. 2022 10.35
+5
Vsi vemo kateri najvec okupirajo neprofitna stanovanja.
Brakedirt
29. 05. 2022 10.37
-1
torej si zgradil sedaj pa sam sebi placujes najemnino. lenuhi spravite se delat, vase partije je konec.
Brakedirt
29. 05. 2022 10.39
+1
sicer pa, delal bos tako kot ti bodo rekli levaki. ce ti pa kaj ne pase pa na bicikl ce imas pirhe.
MacekMuri75B
29. 05. 2022 10.39
-2
Vsi pošteni ljudje ter kristjani boste priznali, da če imate veliko in ste uspeli, lahko del tega vrnete nazaj državi. Tudi ofer in cerkve nekaj stanejo, pa tam daste brez pripomb.
muci007
29. 05. 2022 11.21
+0
Luka64
29. 05. 2022 12.20
+1
@Alojz, saj te nihče neo vprašal, če neoš plačal bo pa prišel Kordišev bataljon in te steral v morje, ha, ha. Tko ptičarji razumejo demokracijo neoliberalnega tipa.
Vidmax.com
29. 05. 2022 10.32
+3
Prava svoboda bi bila, ko bi se v osprednje postavljalo slovence in slovenstvo, ne pa migrante, mafijske srbe, islam, nevladnike, komunizem, levicarsvo, pravice o zdruzevanju druzin, multikulti itd. Na prvo mesto bi se moralo postavljati avtohtone prebivalce te drzave, in jih prilivigirati(razen rdeckarjev in podobnih seveda) sele potem vse ostale.
Brakedirt
29. 05. 2022 10.34
+2
svoboda velja za narod, ne za svecke ki so globoko pokadile.
Vidmax.com
29. 05. 2022 10.36
-4
Vi rdeca gola.zen predtavljate samo sebe in jugovino nobenega drugega
Betuul
29. 05. 2022 10.27
+0
Zeleno luč za dejana zavca ! za ministra
Vselepo
29. 05. 2022 10.30
-4
Betuul
29. 05. 2022 11.11
-1
Tudi dobro! Si zasluži zunanje zadeve ! Pozna ga celi svet ! Njemu se je odvila zastava in himna ! Fajon ni tako
LocoCoco
29. 05. 2022 10.24
-3
To bo najboljša vlada v zgodovini...da o strokovnosti ne govorimo.. Plešimo... 🕺
Betuul
29. 05. 2022 10.28
-3
Strokovno pri plesu 🕺🏽gre moški z desno naprej💃🏼
Luka64
29. 05. 2022 12.21
+1
Castrum
29. 05. 2022 10.22
-1
Moj sosed čez cesto, upokojeni profesor, moj šahist pravi, da bo Golob levičar takrat, ko bodo vrabci leteli rikverc🤣🤣🤣🤣
simply.b
29. 05. 2022 10.15
-1
Že kar nekajkrat se je izkazalo, da ste volili neznane , kateri so hitro odšli v pozabo!