Slovenija

Začetek meteorološke pomladi sončen, zima nadpovprečno topla

Ljubljana, 01. 03. 2021 12.44 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Začelo se je trimesečno obdobje meteorološke pomladi, ki v prvih dneh tega tedna prinaša sončno in stabilno vreme, medtem ko se konec tedna za kratek čas obetata prehod fronte in ohladitev. Pretekla meteorološka zima pa je bila za večji del Slovenije nadpovprečno topla, imeli smo tudi nadpovprečne količine padavin, ugotavljajo na Agenciji za okolje.

Začela se je meteorološka pomlad.
Začela se je meteorološka pomlad. FOTO: Shutterstock

Vreme pri nas in v večjem delu Evrope bo v naslednjih nekaj dneh precej umirjeno, kajti nad večjim delom Evrope je obsežen anticiklon. "Pričakujemo zelo jasno vreme, večinoma brez oblačka. Tudi temperature bodo šle počasi navzgor, čeprav danes in jutri pričakujemo še vedno malo nižje temperature od tistih, kot smo jih imeli prejšnji teden, ko so bile celo rekordne," je za STA dejal dežurni prognostik na Agenciji RS za okolje (Arso) Blaž Šter.

Temperature bodo danes in v torek nekje od 9 do 14 stopinj Celzija, na Primorskem, kjer bo pihala še šibka burja, bo nekje do 17 stopinj. V sredo se bo še nekoliko ogrelo, saj bo v višinah od severovzhoda k nam začel dotekati še nekoliko toplejši zrak. Medtem bodo jutra še hladna, temperature se bodo gibale okoli ledišča.

Proti koncu tedna se obeta prehodna sprememba vremena. V četrtek se bo pooblačilo le v hribovitih krajih bolj na zahodu, zapihal bo jugozahodni veter. Petek bo zaradi prehoda fronte že bolj oblačen in tudi hladnejši, od severa se bodo začele pojavljati padavine. Za zdaj kaže na manjšo količino padavin, nekoliko višje kaže na nekaj snega.

Ob koncu tedna bo hladneje. Temperature v soboto bodo čez dan le okoli pet stopinj, v nedeljo pa med pet in deset stopinj Celzija. V soboto bo še nekaj oblačnosti, v nedeljo pa se bo že jasnilo in bo sončno, je napovedal Šter.

Na plan so pokukali tudi zvončki.
Na plan so pokukali tudi zvončki. FOTO: Shutterstock

Pomlad je sicer letni čas, ko so ohladitve pogoste, ker nas lahko še dosežejo mrzle zračne mase. Obenem sonce pridobiva moč, tako da so lahko temperaturne razlike v spomladanskem obdobju v kratkem času velike. V marcu tudi kakšno sneženje ni nič neobičajnega, je še spomnil Šter.

Pretekla meteorološka zima je bila za večji del Slovenije nadpovprečno topla. Bilo je ogromno padavin, bistveno več od povprečja, v hribih veliko snega, po nižinah v glavnem dež. Dobra zima v smislu nižjih temperatur in snega je bila le v gorah in ponekod v alpskih dolinah, drugod pa je bila zima dokaj mila, tudi z nekaterimi zgornjimi temperaturnimi rekordi v februarju, je dejal Šter.

Podrobnejše podatke glede pretekle meteorološke zime klimatologi na Arsu še obdelujejo.

Koronavirus pasica november
  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (7)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

riglonas
01. 03. 2021 19.53
letošnja zima je zadnje dve tedna res malo mila drugače pa po mojem skromnem mnenju ni bila ravno topla in tudi snega smo imeli kar nekaj... oziroma recimo na severu gorenjske je še vedno sneg že cela 2 mesca drugod pa je bilo tudi saj ene 3-4 tedne snežne odeje kar je nadpovprečne za zadnjih 20let
TistoPravo
01. 03. 2021 17.00
+2
Ptičkou je pa ze res preveč...da nebi bla pomlad močnejša od zime...oni že vedo :)
asdfghjklqwertz
01. 03. 2021 14.43
+3
Kako že gre ona pesmica ... Zvončki in trobentice, mačice, vijolice, spet iz zemlje vzklijejo, zdaj pomlad je tu. Travica ozeleni, vse v gozdu oživi, kukavca spet poje nam svoj napev ku-ku.
Viejo cabron
01. 03. 2021 14.14
To nakladanje o nadpovprečjih bi morali že davno "odpisati", ker gre že za stalnice vsaj zadnjih 20 let. Njabolj pa je smešno to, ko napovedovalec napove, da bo "stisnil" mraz minus 5 stopinj C. Nekdaj se je začel mraz šele pri minus 10 st..C!
mejacrnikal
01. 03. 2021 13.50
+1
ta zima je bla zlo mrzla vsaj ba, obali - 4 v kopru ob 5ih zjitraj
Covidus
01. 03. 2021 13.49
+5
Kvečjemu je lanska zima bila pretopla, letošnja pa niti približno
TistoPravo
01. 03. 2021 13.09
+1
Ooo fino...bo malo prah pokrilo kjer ga bo. Al pa malo pomočilo. Letošnja zima je top, daleč da bi bila lahka...ampak pred prahom nas pa z tem dokej pogostim močenjem lepo varuje...,